Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: kwidzyńska PUP'A
PostNapisane: 14 października 2011, o 10:39 

Akurat nawiązywałem do wypowiedzi bielek. Zgadzam się, że wiele osób idzie na studia dla zabawy albo wiecznie narzekają jak to ciężko będzie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 października 2011, o 21:09 

Kiler, Wcale nie obrażam ludzi studiujących (też studiowałem semestr na dziennych ale szybko się opanowałem co nie znaczy że są złe bo każdy wybiera sobie własną ścieżkę do "sukcesu"), doczytaj do końca bo napisałem o ludziach którzy idą bo ich rodzice wypchali czy też "wstyd mieć tylko średnie" a może "bez studiów czeka mnie kopanie rowów", i wtedy tacy trafiają na studia aby mieć tzw "wyższe" i wybierają najłatwiejszy kierunek, jak ktoś idzie z powołania to na pewno nie użala się na forum bo już dawno ma pracę. Akurat nikt mi nie wmówi, że ktoś kto jest pasjonatem czegokolwiek i ma na to "papier", że taki gość szuka pracy dłużej niż 6 m-cy a potem to już z górki bo nikt takiego nie wywali, bo dobrego pracownika się trzyma i taki pracownik może sobie pozwolić na jakiekolwiek negocjacje z przełożonym bo jest dobry w tym co robi, a jak ktoś jest przeciętny to znaczy, że jest jednym z wielu przeciętnych i zapewne znajdzie się ktoś tańszy;) sorka ale takie prawo rynku.

PostNapisane: 14 października 2011, o 21:17 
Przyjaciel forum

Cytuj:
też studiowałem semestr na dziennych ale szybko się opanowałem

Wiem, że nieco odbiegnę od tematu, ale możesz to jakoś rozwinąć :?:

PostNapisane: 14 października 2011, o 21:38 

drosik, Powiem tak, szedłem z kredytem studenckim i po prostu przeliczyłem że bardziej mi się opłaca znaleźć sobie pracę i studiować zaocznie (nikt nie wpisuje że to studia zaoczne na dyplomie) studiowałem elektronikę i telekomunikację. Jak wyglądały studia na Politechnice Gdańskiej: całodzienne obijanie się, bo zajęcia trwały kilka godzin dziennie a uczyć to się trzeba było przed sesją to wtedy faktycznie całe dnie nauka i szkoła, a więc moje zdanie było takie że to marnowanie czasu i kasy, bo regularnej pracy poza MC donaldem nie można w takim trybie załapać, dług co rok wzrastał o 6000zł, oczywiście to starczyło na stancję (500zł miesięcznie za pokój 2 osobowy w piwnicy) i troszkę zostawało na inne potrzeby (resztę dokładali rodzice). Bilans po studiach był taki: mam potężny dług w banku, zero doświadczenia w pracy. Gdy na to wpadłem postanowiłem zmienić tryb i nie żałuję, od razu znalazłem w GD pracę w TV kablowej praktycznie w zawodzie a potem wróciłem tutaj po tym jak znalazłem aktualną pracę. Na chwilę obecną moja sytuacja jest o wiele lepsza bo już mam jakąś historię zawodową, nie mam długu a papierek będzie taki sam;). Honor nie pozwala mi pompować z rodziców bo uważam, że mają swoje życie i marzenia, a nie żeby zasuwać na moje leniuchowanie na studiach dziennych. Jak sobie przeczytasz to możesz usunąć bo to OT jest

-- 14 października 2011, o 20:46 --

Proszę coś na temat PUP
http://regiopraca.pl/portal/rynek-pracy ... dzie-pracy

PostNapisane: 29 listopada 2011, o 09:57 

Od dnia 29.11.2011 w Powiatowym Urzędzie Pracy działa system kolejkowy . Każdy chyba wie na jakiej zasadzie to działa . Myślę, że ułatwi to znacznie załatwianie spraw w PUP .

PostNapisane: 30 listopada 2011, o 20:45 

Nie chciałem wcześniej nic pisać, żeby przypadkiem nie zapeszyć.

Rzeczywiście, jak wspomniał siklerspiotr, od 29.11.2011 r. działa "produkcyjnie" system kolejkowy (albo bardziej pompatycznie: system zarządzania ruchem klientów ;)).
Info jest tak późno, bo mimo wszystko istniało ryzyko, że coś nie wypali i trzeba będzie przełożyć jego uruchomienie, zwłaszcza przed zwykłym zwiększeniem liczby klientów na początku miesiąca. Zresztą do ostatniej chwili trwały drobne i kosmetyczne poprawki.
Na szczęście po wczorajszym (na samym początku było trochę zamieszania z winy pracowników i "dowcipnisia", który "dla żartu" natłukł kilkadziesiąt biletów w kilkanaście sekund doprowadzając do przepełnienia bufora drukarki) i dzisiejszym (z tego co wiem - nie było żadnego zamieszania) dniu można chyba powiedzieć, że wszystko zadziałało.
Mimo to proszę o odrobinę wyrozumiałości, gdy coś się ewentualnie "zatnie" - na początku mogą jeszcze wychodzić różne dziwne, nieprzewidziane sytuacje... W końcu to tylko maszyny i oprogramowanie.

System zapewni m.in. "rozluźnienie" kolejek (nie trzeba będzie kurczowo pilnować swojego miejsca; szkoda, że w budynku nie ma przestrzeni na coś w rodzaju poczekalni...), informację o ilości klientów w kolejce przed osobą pobierającą bilet, w niedalekiej przyszłości - szacowany czas oczekiwania (po uzbieraniu się reprezentatywnej ilości danych umożliwiającej uśrednienie - producent zaleca kwartał), możliwość wstrzymania przyjmowania klientów (co zapobiegnie "odchodzeniu z kwitkiem" o godzinie 14.00 po odstaniu jakiegoś czasu w kolejce), wreszcie - rozliczalność pracowników (również po uzbieraniu się reprezentatywnej ilości danych).

Bilety kolejkowe należy obowiązkowo pobierać przed wizytami w pokojach nr 1, 2, 3, 4, 5, 7, 15, 16, 17 i 18.
Wyjątkiem są osoby, które mają umówioną lub wyznaczoną wizytę u konkretnego pracownika na konkretną godzinę - byłoby dobrze, gdyby zabierały ze sobą otrzymane wezwanie (to na wypadek ewentualnych protestów ze strony klientów oczekujących w kolejce).

W ramach systemu działa przywoływanie głosowe danego numeru do danego pokoju na dane stanowisko - proszę o zwracanie uwagi na te zapowiedzi i kierowanie się do odpowiednich stanowisk.

System umożliwi też rezerwowanie biletów poprzez internet. Funkcjonalność ta zostanie uruchomiona po dokładnym przetestowaniu działania i bezpieczeństwa zastosowanego rozwiązania.

Inna nowość:
W najbliższym czasie nasi klienci zostaną całkowicie "uwolnieni" od uciążliwych dla nich (i już na dobrą sprawę zbędnych) wizyt w celu uzyskania zaświadczeń niezbędnych do przedłożenia w ośrodkach pomocy społecznej.
Działa już i jest dość intensywnie wykorzystywany system umożliwiający bezpośrednią, elektroniczną wymianę dokumentów podpisanych elektronicznie pomiędzy ośrodkami pomocy społecznej a urzędem pracy, na wniosek tych pierwszych. Tu również trwają ostatnie, kosmetyczne i techniczne poprawki strony funkcjonalnej tego systemu.
Gdy system ruszy w pełni, to ośrodki pomocy społecznej nie będą miały podstaw, by wysyłać swoich klientów po jakiekolwiek zaświadczenie do urzędu pracy (już teraz powinno dziać się to incydentalnie), a urząd nie będzie ich po prostu wydawał.
W tym miejscu duże ukłony dla ośrodków pomocy społecznej z naszego powiatu, które bez robienia zbędnych problemów zgodziły się na przyjęcie takiego rozwiązania.

Oczywiście wszelkie inne zaświadczenia będą na wniosek klientów wydawane tak, jak do tej pory.

Mam nadzieję, że wprowadzane rozwiązania chociaż trochę zmniejszą stopień "niefajności" kwidzyńskiego PUPu.

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 16:13 

Miło, ze mamy przedstawicieli Urzędu Pracy. To odrobina prywaty: chodzą plotki, że po nowym roku w naszym powiecie okres zasiłkowy może wynosić cały rok. Jest taka szansa? Przekroczyliśmy na koniec czerwca 150% średniej krajowej bezrobocia, czy nie.
Szykuje się wysyp bezrobotnych na Boże Narodzenie (taka "nowa" świecka tradycja lokalna).

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 16:48 
Cytuj:
Szykuje się wysyp bezrobotnych na Boże Narodzenie (taka "nowa" świecka tradycja lokalna)

Spokojnie.Jeszcze nic nie wiadomo.Może nie będzie tak źle.

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 17:43 

NOWY(L) napisał(a):
Cytuj:
Szykuje się wysyp bezrobotnych na Boże Narodzenie (taka "nowa" świecka tradycja lokalna)

A wiesz coś więcej? Przecież 2 klientów solarnych się wycofuje.

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 18:11 
chester, o solarach się nie wypowiadam.Nie mój cyrk.Co do reszty ,to nie będę powtarzał niesprawdzonych plotek.

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 22:44 

na flexcelu wszyscy do 9 i nara, wybrańcy do 5 stycznia, także nie wiem czy w urzędzie się nie zatną bileciki :D

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 22:55 

domi25 napisał(a):
na flexcelu wszyscy do 9 i nara, wybrańcy do 5 stycznia

A co to ma wspólnego z kwidzyńskim PUP? :roll:

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 23:04 

NOWY(L) napisał(a):
Cytuj:

od razu skojarzyłam o co chodzi i tyle w tym temacie, a ma to związek bo przybędzie bezrobotnych

PostNapisane: 28 grudnia 2011, o 13:45 

No to ja może coś opowiem o kwidzyńskim PUP. Będzie to dość długa historia.

Jako że po skończonych studiach nie znalazłem pracy zarejestrowałem się w PUP. Oczywiście nie to żebym liczył że znajda mi pracę więc znalazłem kurs, po którym miałem na piśmie zagwarantowaną pracę w firmie ktora ten kurs organizowała. Idę więc do UP i mówię jaka jest sytuacja a babka do mnie "pan po studiach pracy nie może znaleść? no niestety nie możemy dać dofinansowania bo u nas tylko zbiorowe szkolenia na koparki". Myślę sobie nieźle chcecie mieć jednego bezrobotnego więcej i najlepiej każdemu dać kurs na koparki. No spoko jakoś to przeżyję.

Minęło kilka miesięcy, uzbierałem kaskę na kurs, zapisałem się i myśląc sobie że po tym kursie zamiast u kogoś mogę pracować na swoim w głowie zacząłem obmyślać plan nowej firmy. Skończyłem kurs niedawno i miałem spotkanie w UP.

Pani pyta się jakie mam plany na przyszłość czego oczekuję od UP etc etc. Będąc przygotowany na takie pytanie przyniosłem wszystkie moje papiery odnośnie planów nowej działalności biznes plan, swot, analize finansową, kosztorys na co by mogła pójść kasa mówię że chciałbym po nowym roku startować o dotację. I wiecie co? Babka powiedziała żebym na to nie liczył bo nie będzie kasy i żebym dał sobie spokój(!?). Ponieważ miałem trochę praktyk w dotacjach unijnych wiem żę będą może nie takie jak dotychczas ale będą. No ale pomińmy to co sobie pomyślałem bo dostałbym chyba za to bana na forum za wulgarne słownictwo i obraze UP.

Najlepsze jest to że ta rozmowa odbyła sie na parę dni przed Wigilią a godzinkę temu, czyli może tydzień później na stronie PUP wyczytałem "(...)W związku z powyższym istnieje możliwość przyznania 3 osobom bezrobotnym jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej w wysokości 20.400 zł.

Osoby zainteresowane mogą składać wnioski w Powiatowym Urzędzie Pracy w Kwidzynie w dniach od 27.12.2011 (7.30 – 14.00) do 28.12.2011 (7.30-12.00)."
No i co może pani tydzień temu nie wiedziała że jest szansa na jakies pieniądze? No i teraz się pytam: po co jest ten cały Urząd pracy, skoro zamiast ułatwiać i pomagać wręcz utrudniają. Siedzą popijają kawkę i tylko ich głupie pytania "jak idzie poszukiwanie pracy". No bardzo mi przykro ale ja dobrego słowa o tym urzędzie powiedzieć nie mogę. Może ktoś ma inne wspomienia, może kogos mama tam pracuję ale moje zdanie jest niepodważalne w tym temacie.

PostNapisane: 28 grudnia 2011, o 15:17 

Sakwa, ten temat na forum był poruszany kilka lat temu( viewtopic.php?f=61&t=3504&hilit=dotacje+z+urz%C4%99du ). Ja miałem podobne doświadczenia, gdy starałem się o dotację.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1