Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: kwidzyńska PUP'A
PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 15:01 
Przyjaciel forum

Wszyscy często przesadzamy, bo nikt z nas nie jest doskonały :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 15:16 

Ten (mój) post jest do usunięcia...
Pisałem nie tam gdzie trzeba ;)

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 15:51 

Tak z innej beczki.Dzisiaj chyba papieru zabrakło w tym "automacie do numerków". :D .Ale miła Pani mnie obsłużyła bez :D .
Gdzie taki fakt zgłosić, jest jakiś pokój od tego? To takie pytanie z ciekawości akurat.

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 16:01 
Cytuj:
miła Pani mnie obsłużyła

To czego marudzisz :D :wink:

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 16:02 
Przyjaciel forum

Darek2K napisał(a):
Ale miła Pani mnie obsłużyła bez :D .

Ludzie to mają szczęście :D

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 20:18 

Darek2K napisał(a):
Tak z innej beczki.Dzisiaj chyba papieru zabrakło w tym "automacie do numerków".
Zdarza się - rolka niestety nie jest długa w nieskończoność. Starcza "tylko" na niecałe 1300 szt.
Darek2K napisał(a):
Ale miła Pani mnie obsłużyła bez :D .
Tak to ma mniej więcej działać - w końcu bilecik nie jest jedynym warunkiem obsługi, zwłaszcza, gdy nie da się go wydrukować, a nie ma innych oczekujących osób.
Ale jeszcze nie ćwiczyliśmy sytuacji, gdy takie osoby będą - są obawy o ich reakcję ("pcha się bez biletu i wezwania, i jeszcze go obsługują - pewnie po znajomości").
Darek2K napisał(a):
Gdzie taki fakt zgłosić, jest jakiś pokój od tego? To takie pytanie z ciekawości akurat.
Dowolnemu z pracowników - jeśli sam nie założy nowej rolki, to zawiadomi kogoś, kto to zrobi.

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 20:56 

reflexes napisał(a):
Wbrew temu co Ci się wydaje oferty pracy też są realizowane i sporo ludzi znajduje prace za pośrednictwem PUP.

A jaki jest procent tych znajdujących pracę , którzy nie są znajomymi , rodziną lub też są " spokrewnieni " w inny sposób z pracownikami PUP lub pracodawcą dającym ofertę ?

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 21:00 

Ja miałam inny problem z UP. Chyba każdy urząd państwowy ma jeden dzień w tygodniu z dłuższymi godzinami urzędowania dla osób pracujących. UP mimo, że działa do 15, interesantów przyjmuje do godziny 14. We wrześniu po 3 miesięcznym bezrobociu znalazłam pracę, okazało się, że należy mi się dodatek dla osób, które same sobie znalazły pracę - ok 300 zł. Problem jest w tym, że w urzędzie wymagają wstawiennictwa osobistego, żeby to załatwić. I tu zaczął się mój problem - kiedy to załatwić jak codziennie jestem w pracy do 14, a jakoś w pierwszym tygodniu zatrudnienia niezręcznie się zwalniać godzinę wcześniej. Ja rozumiem, że urząd jest dla osób bezrobotnych, ale zdarza się, że osoba już pracująca też ma tam jakiś interes.

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 21:25 

Grzechu napisał(a):
. Podobnie zresztą, jak wszyscy pokrzywdzeni lub niegrzecznie albo niepoważnie potraktowani. Może Tobie od razu to nie pomoże, ale innym tak - parokrotne "przywołanie do pionu" czyni cuda, nie mówiąc o konfrontacji z przełożonym pracownika, dyrektorem lub skardze jeszcze wyżej. Pod warunkiem oczywiście, że ma się rację i że na poparcie tej racji są odpowiednie przepisy.

Tak też kiedyś zrobiłam parę ładnych lat temu . Chciałam odbyć staż po szkole w swoim zawodzie , niestety " bardzo uprzejma " Pani robiła mi pod górkę ( nie wiem , być może nie czuła do mnie sympatii , byc może źle mi z oczu patrzyło :D ) , nie chcąc mnie skierować na niego :twisted: i odmawiając podania adresu instytucji , która wystawiła zapotrzebowanie na stażystów ( jakby to ona decydowała czy się nadaję czy też nie :roll: ) . Wkurzona lekceważącym podejściem pracownika do mojej osoby na drugi dzień złożyłam pisemne zażalenie do kierownika... i ku mojemu zaskoczeniu za 2 godziny miałam telefon , że zostałam skierowana na staż , ale o pretensjach tej Pani jakie później do mnie miała już nie wspomnę :grinka: :grinka: :grinka:

PostNapisane: 30 grudnia 2011, o 21:40 
Przyjaciel forum

Kropka napisał(a):
ale o pretensjach tej Pani jakie później do mnie miała już nie wspomnę :grinka: :grinka: :grinka:

Pies ją trącał :D

PostNapisane: 31 grudnia 2011, o 11:46 
Przyjaciel forum

Cytuj:
A jaki jest procent tych znajdujących pracę , którzy nie są znajomymi , rodziną lub też są " spokrewnieni " w inny sposób z pracownikami PUP lub pracodawcą dającym ofertę ?

Nie mam pojęcia ale podejrzewam, że dużo mniej niż Ci się wydaje. Jestem nawet skłonny stwierdzić, że ta wielkość oscyluje w okolicach błędu statystycznego. Większość ofert to oferty otwarte, które wiszą na tablicy ogłoszeń z pełnymi danymi pracodawcy. Urząd w takiej sytuacji ma niewielki wpływ na to kto się u tego pracodawcy pojawi i kto dostanie pracę. Poza tym postaw się w sytuacji tego pracodawcy, zatrudnisz kogoś kompetentnego po dobrej szkole czy kogoś kogo ci poleci jakiś tam urzędnik? 3/4 pracowników urzędu nie ma dostępu do ofert pracy wcześniej niż Wy, czyli przed ukazaniem się ich na stronie urzędu.

PostNapisane: 4 stycznia 2012, o 22:17 

A ja bym chciała wiedzieć w jaki sposób PUP stara się o oferty pracy. Czy w ogóle się stara czy tylko czeka aż same przyjdą? Wiele ofert pracy znajduję na stronach typu JOBRAPIDO, pracuj.pl a w PUPie ich nie ma. Są to oferty z urzędów miasta, gminy ( którym PUP jest przez ścianę), powiatu, urzędu skarbowego czy tez policji. Moim zdaniem w pierwszej kolejności powinny one pojawiać się na bipach i w PUPie.

PostNapisane: 5 stycznia 2012, o 07:35 
Przyjaciel forum

Cytuj:
A ja bym chciała wiedzieć w jaki sposób PUP stara się o oferty pracy. Czy w ogóle się stara czy tylko czeka aż same przyjdą?

W trakcie różnego rodzaju kontaktów z pracodawcami pup od większość uzyskuje zapewnienie, że jak tylko będą mieli jakieś wolne miejsca pracy to zgłoszą to. O ile mnie pamięć nie myli to na terenie powiatu zarejestrowanych jest około 7 tyś. różnych firm i instytucji. Niestety nie da się chociaż raz w tygodniu obdzwonić wszystkich i zapytać czy przypadkiem mają jakieś wakaty. Nie ma też żadnych możliwość wyegzekwowania i zmuszenia pracodawców do zamieszczania ofert w urzędzie. Żyjemy w wolnym kraju i pracodawca sam wybiera gdzie zamieszcza swoje oferty pracy.
Cytuj:
Wiele ofert pracy znajduję na stronach typu JOBRAPIDO, pracuj.pl a w PUPie ich nie ma.

PUP ogłoszeń zamieszczonych w internecie u siebie nie powiela. Ofertę musi złożyć pracodawca . Oczywiście jeżeli ktoś nie ma w domu komoputera lub internetu to w pup można z tego skorzystać.
Cytuj:
Są to oferty z urzędów miasta, gminy ( którym PUP jest przez ścianę), powiatu, urzędu skarbowego czy tez policji. Moim zdaniem w pierwszej kolejności powinny one pojawiać się na bipach i w PUPie.

Tak jak wspomniałem wcześniej nikt nie ma obowiązku zamieszczać ofert w pup. Wszelkie urzędy w tym względzie obowiązuje tylko nakaz zamieszczania ofert pracy na swoich bipach lub w serwisie służby cywilnej. Jak się z tego wywiązują to się nie wypowiadam, bo nie wiem.

PostNapisane: 5 stycznia 2012, o 16:32 

reflexes napisał(a):
Niestety nie da się ...

Oczywiście, że się nie da..., z kilku powodów:

1. Wszyscy mówią, że się nie da...
2. Trzeba się oderwać od kawy/ploteczek/pasjansa itp...

A wystarczy zastanowić się nad celowością istnienia Urzędu Pracy i przypomnienie sobie wierszyka:
Cytuj:
Gdzie wszyscy wiedzą, że tego nie da się zrobić przyjdzie ktoś, kto tego nie wie i to zrobi

PostNapisane: 5 stycznia 2012, o 18:00 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Oczywiście, że się nie da..., z kilku powodów:

No dobra, niech Ci będzie. Wszystko się da ale na to trzeba nakładów i osobowych i finansowych. Przy takiej liczbie pośredników pracy się nie da. W przerwach w piciu kawy, ploteczkach i grze w pasjansa muszą oni jeszcze wyskoczyć na fajeczkę i do toalety.
Cytuj:
A wystarczy zastanowić się nad celowością istnienia Urzędu Pracy i przypomnienie sobie wierszyka:

Zastanawiaj się, tylko co Ci to da? Istniały, istnieją i istnieć pewnie jeszcze trochę będą. Przekonywał Cię, że jest inaczej niż Ci się wydaje nie będę, bo nie mam ochoty kopać się z koniem. Ty przecież wiesz lepiej. Jeżeli natomiast będziesz miał ochotę porozmawiać opierając się na sensownych argumentach to zapraszam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1