Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Uwaga na Oszustów z Wejcherowa(Zblewo) tablica.pl
PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 13:52 
reflexes napisał(a):
Cytuj:
niestety tylko te rasowe, z rodowodem, co zrobila tej rasie jej pseudohodowla wie kazdy-sam na pewno zaraz napiszesz, ze to krwiozercze bestie....
od razu napisze duzymi literkami, za naglosnione tragedie ludzi (w tym dzieci) nie odpowiadaly rasowe rottweilery, to nie byly psy z metrykami.
ale to przeciez niewazne, wazne ze dla laika wygladaly jak rottki

Napiszę zupełnie coś innego. Moim zdaniem winę, za te tragedie o których piszesz odpowiedzialni są tylko i wyłącznie ludzie. Pies posiadający kwity daje powiedzmy gwarancję pewnych zachowań albo ich braku ale pies bez kwitów to nie musi być od razu morderca. Kwestia jego wychowania i ułożenia oraz ograniczonego zaufania. Mój mimo, że należy do psów zdecydowanie łagodnych nigdny z małym dzieckiem nie zostawał sam na sam. Dziecko było uczone, że psa też boli i może ugryźć (co nigdy się nie zdażyło) jak mu się wkłada kredkę do nosa albo palec do oka. [quote]
winny zawsze jest i bedzie czlowiek, niemniej geny ktore posiada dobry psychicznie pies duzo trudniej zepsuc niz naprawic zle psa, ktory jest psychicznie niestabilny.
zawsze podziwialam i bede podziwiac ludzi, ktorzy majac male dzieci kupuja psy (szczegolnie duze) z niewiadomego zrodla, ale nie zazdroszcze im tej "odwagi" bo dla mnie to po prostu glupota i brak wyobrazni.
ps

wiem, ze nie wszystkie psy z pseudohodowli sa psychicznie zle, nie trzeba mi tego tlumaczyc i zaraz dawac jako kontrargument z przykladem najczesciej wlasnego psa....

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 18:05 

No i ze zwykłej uwagi na temat oszustów zrobił się pojedynek z biednymi pieskami w tle. Reflex - z ust mi wyjąłeś, że za ostateczne zachowanie psa ponosi odpowiedzialność człowiek. Catani, owszem, zrównoważony i asertywny przewodnik jest w stanie poradzić sobie praktycznie z każdym psem, ale nawet najbardziej zrównoważonego psa można przeobrazić w psychopatę-kwesta podejścia. A czy to będzie trwało dłużej to już naprawdę nieistotne. Powiedzmy sobie szczerze: piesków bez papierów jest o wiele, wiele więcej niż tych z hodowli. I tak naprawdę to się nie zmieni. Obecne przepisy mają chyba na celu zmniejszenie "nielegalnych hodowli", ale co dalej? Co z psami, które i tak się będą rodzić? Każdy kij ma dwa końce. Bo nie wierzę, że nagle "pseudo hodowcy" zrezygnują. Domyślam się, iż jesteś hodowcą. Masz inne podejście do psów oraz większe doświadczenie wychowawcze. Zdajesz sobie sprawę, co dzieje się lub może się dziać z psami z niepewnych hodowli. Niestety, wiedza ta nie jest znana 99% ludzi nie mających nic wspólnego z hodowlą. Nie dziw się, proszę, że kupowane są psy nieodpowiednie do możliwości wychowawczych przyszłych właścicieli. Prawdą jest, że najczęsciej kupujemy psa bo szczeniaczek jest śliczny...Trzeba się, według mnie, uzbroić w cierpliwość. A co najważniejsze, kochajmy swoje pieski bo one kochają i nic nie oczekują w zamian.

-- 10 sty 2012, 2012 18:28 --

A to mój "brytan"

Załączniki:
Grey.jpg
Grey.jpg [ 5.07 KiB | Przeglądane 2653 razy ]

Obrazek
 Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 20:34 

Reasumując, na początku tematu macie przykład, co może się stać, kiedy kupimy pieska bez papierka.
brzydal, ten Twój śliczny Brytan raczej nie jest jamnikiem szorstkowłosym.
Ale i tak ma świetną mordkę i jest kochany. A to wg mnie najważniejsze.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 21:00 

No nie. To jest ... a co tam będę rozdrapywał. Ale trochę zaintrygowała mnie Twoja opinia. To jaki to piesek? Bo się zdziwiłem...

Obrazek

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 21:19 
brzydal napisał(a):
No nie. To jest ... a co tam będę rozdrapywał. Ale trochę zaintrygowała mnie Twoja opinia. To jaki to piesek? Bo się zdziwiłem...

to jest szorstkowlosy kundelek, tylko podobny do jamniczka z dlugosci korpusu ;)

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 21:30 

brzydal napisał(a):
... w tym również obecnie niesamowicie kochany jamnik, wróć, kundel szorstkowłosy ...(strona 2 dyskusji)

Czyli miałem rację. Troszkę Lilith wytrąciła mnie z rytmu :lol:

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1