Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Oni wrócili
PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 14:31 

Cytuj:
przed Carrefourem wkurza mnie niska pani w okularkach, która regularnie prosi o pomoc pieniężną ( kilka razy widziałem jak potem kupuje sobie między innymi alkohol ) :twisted:

Taak, i stado żebrających sprzed Kauflandu udające bezdomnych. Według polskiego prawa natarczywe żebranie jest karalne.

Kodeks Wykroczeń:
Cytuj:
Art. 58.
§ 1. Kto, mając środki egzystencji lub będąc zdolny do pracy, żebrze w miejscu publicznym, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1 500 złotych albo karze nagany.
§ 2. Kto żebrze w miejscu publicznym w sposób natarczywy lub oszukańczy, podlega karze aresztu albo ograniczenia wolności.

Może Straż Miejska zainteresuje się tymi typkami?

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 14:34 

Piotr_J napisał(a):
Może Straż Miejska zainteresuje się tymi typkami?

Ci akurat mogliby zainteresować się wileoma sprawami :) ale wolą skupić sięna rzeczach nie wymagających zbyt wielkiego wysiłku ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 15:38 

Natrętni są, to prawda, ale wycieraczki mają raczej dobrej jakości... Kupiłem w sklepie oryginał Valeo (strona kierowcy ze spojlerem) za grubo ponad 100pln i nie wytrzymała nawet połowy tego, co wycieraczka od nich za około pół tej ceny (nie pamiętam dokładnie).
Jeżeli chodzi o natręctwo to muszą być tacy, żeby zarobić, bo sam by nikt do nich nie podszedł.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 18:12 

EL_SENIORRO, Nie prawda. Natręctwo jest złe i wcale nie jest sposobem na biznes,
tylko na zdenerwowanie potencjalnych klientów.
Oczywiście, że muszą podejść i zapytać. Ale bez dziwnych uwag, wręcz wmuszania towaru.

Myślę, ze gdybym była zainterowana, to sama bym podeszła.
Ale jeśli mówię do kogoś "nie, dziękuję", to wypadałoby żeby ta osoba odeszła i dała mi święty spokój.
Parking koło Kauflandu jest masakryczny. Dlatego unikam zakupów w tym markecie.
Już naprawdę nie mam ochoty powtarzać setki razy, że "nie, dziękuję" czy "nie palę, nie poczęstuje pana papierosem".

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 18:35 

Też omijam Kaufland z tych samych powodów.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 18:58 

Ja robię tak: podchodzi chłopek i grzecznie mówi "dzień dobry szefuńciu..." ja mu przerywam i natychmiast mówię: "Oooooo! świetnie, że pana widzę! Nie ma pan pożyczyć 2 zł? Bo nie mam do wózka? Albo chociaż fajkę, no wie pan... skleroza..." Zazwyczaj odchodzą szybciej niż zdążę wypowiedzieć słowo "skleroza"... Już jakoś mnie omijają, co bardzo mnie smuci, bo nie mam co wcisnąć do wózka :D

Obrazek

PostNapisane: 27 stycznia 2012, o 11:46 

Co do dawania pieniążków pijanym panom pod supermarketami to z reguły nie daję. Wolę raz w miesiącu przelać nawet i niewielką kwotę powiedzmy 30zł na konto jakiejś fundacji którą popieram i wiem że potrafi ludziom pomagać. Takie dawanie po złotówce na wino raczej nie idzie w parze z chęcią niesienia pomocy jest to raczej odpowiedź "masz i odczep się". Co do panów sprzedających super ultra xeno wycieraczki to są baaaardzo upierdliwi , rozumiem taka praca ale wnerwia mnie to okrutnie i nie dają mi spokoju nawet po kupnie wycieraczek od nich. Otóż pół roku temu kupiłem od nich na próbę , ok wycieraczki spoko mogą być chociaż kolega za tą cenę kupił wycieraczki BOSCHA , no ale ja nie narzekam. To gdy przyjadę na parking sklepu to i tak przylezą zapytać się jak tam wycieraczki albo co niektórzy "szefunciowie" już mi wciskają następne bo niby te się zużyły. Masakra nie wiem jaką działkę dostają supermarkety od nich ale wg mnie powinni gonić ich stamtąd żeby klientom tyłka nie zawracali. Dodatkowo zwrócę jeszcze uwagę na inne zjawisko tutaj nie zawaham się użyć słowa naciągania. Otóż można od czasu do czasu spotkać na swojej drodze młodego jegomościa podpartego o kulę narodowości ... nie wiem mówił że jest z Mołdawii. Otóż przechodziłem koło niego i prosił mnie on o jakiś datek najpierw go olałem ale jak wracałem podszedłem do niego i pytam się skąd jest i co mu się stało. Twierdzi on że jest z Mołdawii i nogę ma wykręconą od urodzenia , a utrzymuje się z tego co uzbiera. Ok chwilę z nim pogadałem i rzuciłem 5zł. Miesiąc później podjeżdżam pod Lidl i widzę z daleka dokładnie tak samo wyglądającego kolesia podchodzę do niego , a tu okazuje się że jest to już inny koleś podobnie ubrany z kulą w ręku i identycznie wykrzywioną nogą. No to se myślę jakaś plaga w tej Mołdawii że im tak nogi się wykręcają więc moja rada panom z kulą w ręce i wykręconą nogą pieniędzy nie dawać.

PostNapisane: 27 stycznia 2012, o 13:28 

AKSORZ, hahah też go kojarzę i strasznie mi było go żal, póki nie wyjaśnił mi tego
mechanizmu mój chłopak. Swoją drogą, trzeba być świetnym aktorem, żeby tak realistycznie udawać.
Wychodzę z założenia, że jeśli chce się pomóc, to najlepiej zgłosić się do MOPSu i oni na pewno wskażą
rodzinę, która potrzebuje pomocy lub dać jakąś drobną kwotę na fundację, której sposób i kierunek dzialania
nam odpowiadają.

PostNapisane: 31 stycznia 2012, o 14:43 

EL_SENIORRO napisał(a):
Natrętni są, to prawda, ale wycieraczki mają raczej dobrej jakości... Kupiłem w sklepie oryginał Valeo (strona kierowcy ze spojlerem) za grubo ponad 100pln i nie wytrzymała nawet połowy tego, co wycieraczka od nich za około pół tej ceny (nie pamiętam dokładnie).
Jeżeli chodzi o natręctwo to muszą być tacy, żeby zarobić, bo sam by nikt do nich nie podszedł.

to co maja to zwykla chinszczyzna. kup sobie wycieraczki marki ALCA. zaplacisz kolo 15 pln sztuka i spokojnie rok przejezdzisz

PostNapisane: 31 stycznia 2012, o 14:58 

Gdy spytaja mnie czy mają wymienić, spokojnie odpowiem prosze bardzo jesli chcecie. Potem podziekuję i odjadę....

PostNapisane: 31 stycznia 2012, o 20:14 

beges napisał(a):
Gdy spytaja mnie czy mają wymienić, spokojnie odpowiem prosze bardzo jesli chcecie. Potem podziekuję i odjadę....

Na to nigdy nie wpadłem. Ciekawe, jakie będą mieli miny? W końcu to Oni chcieli wymienić, prawda?

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1