Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 7 maja 2012, o 09:17 
Strzyziujr napisał(a):
Na zdjęciach widzę, że nawet nie rozpoczęto prac nad zbrojeniem kolejnych trzech podpór tymczasowych w nurcie rzeki. Czy to oznacza, że forma przesuwana od wschodniego brzegu będzie musiała poczekać jakiś czas na kontynuowanie pracy po wykończeniu obecnego segmentu?
Pewnie oki44 ma większą wiedzę na ten temat ale na moje to pewnie przerzucą całą fabrykę na drugi brzeg bo idąc dalej w końcu przegrodziliby całą rzekę mostem pontonowym a na to nikt im nie zezwoli. Wtedy też pewnie zaczną robić resztę zbrojeń i podpór.

PostNapisane: 7 maja 2012, o 09:33 

Cytuj:
bo idąc dalej w końcu przegrodziliby całą rzekę mostem pontonowym

A po co?
Most pontonowy jest zamykany tylko w czasie zalewania kolejnych odcinków. W międzyczasie 2 pontony pozostają w pozycji otwartej. To nie Dunaj, ruch jest słaby i możliwy do skoordynowania.

Obrazek

PostNapisane: 7 maja 2012, o 09:44 

Już nie mogę się doczekać wielkiego otwarcia. Gdy most już będzie otwarty, rozbiję namiot na samym środku i utrudnię życie samochodom, przypomnę czasy gdy mostu jeszcze nie było. :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 maja 2012, o 11:01 
Piotr_J napisał(a):
Cytuj:
bo idąc dalej w końcu przegrodziliby całą rzekę mostem pontonowym

A po co?
Most pontonowy jest zamykany tylko w czasie zalewania kolejnych odcinków. W międzyczasie 2 pontony pozostają w pozycji otwartej. To nie Dunaj, ruch jest słaby i możliwy do skoordynowania.
Może dlatego, że mogą zamknąć żeglugę na czas do 4 godzin a wylewanie fromy czy podpory trwa zdecydowanie dłużej i musi odbywać sie w trybie ciągłym, bez przerwy. Ale ja się nie znam, tak tylko kontempluje...

PostNapisane: 7 maja 2012, o 11:09 

Cytuj:
wylewanie formy czy podpory trwa zdecydowanie dłużej

Wystarczy rozpocząć wylewanie wczesnym wieczorem i skończyć w nocy. Nocą szlak jest nieżeglowny.

Można też przenieść most pontonowy na druga stronę i korzystać z tamtejszej wytwórni betonu. Spokojnie, poradzą sobie.

PostNapisane: 7 maja 2012, o 11:11 
Piotr_J napisał(a):
Cytuj:

Można też przenieść most pontonowy na druga stronę i korzystać z tamtejszej wytwórni betonu. Spokojnie, poradzą sobie.
Przecież o tym mówię :razz:

PostNapisane: 7 maja 2012, o 11:20 
Przyjaciel forum

Strzyziujr napisał(a):
Na zdjęciach widzę, że nawet nie rozpoczęto prac nad zbrojeniem kolejnych trzech podpór tymczasowych w nurcie rzeki. Czy to oznacza, że forma przesuwana od wschodniego brzegu będzie musiała poczekać jakiś czas na kontynuowanie pracy po wykończeniu obecnego segmentu?

Po to zamieszczam tyle fotek, by każdy znalazł to czego szuka. Zerknij na fotkę most_14, a zobaczysz właśnie zbrojoną następną podporę. Potrzeba około 10 dni,by ją spokojnie, w dwóch etapach, wykończyć .
Cytuj:
Most pontonowy jest zamykany tylko w czasie zalewania kolejnych odcinków. W międzyczasie 2 pontony pozostają w pozycji otwartej.

Już nawet nie. Obecnie prace prowadzone są z pojedynczych barek. Tur je dowolnie przestawia tam gdzie są potrzebne :D

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:02 

Cytuj:
Po to zamieszczam tyle fotek, by każdy znalazł to czego szuka. Zerknij na fotkę most_14, a zobaczysz właśnie zbrojoną następną podporę. Potrzeba około 10 dni,by ją spokojnie, w dwóch etapach, wykończyć .

Rzeczywiście... umknęło to mojej uwadze :D W takim razie można liczyć na to, że kolejne segmenty mostu sięgną zachodniego brzegu już w okolicach lipiec / sierpień :) Trzecia wytwórnia segmentów jakoś mozolnie prace wykonuje... a może coś i w tym temacie umknęło mojej uwadze?;)

PostNapisane: 8 maja 2012, o 11:01 
Przyjaciel forum

Umknęło, umknęło. Trzecia wytwórnia najpierw musiała się wybudować, potem wymodelować "ręcznie" formę.
Teraz zbrojenie belki leci szybko.

PostNapisane: 8 maja 2012, o 11:11 

Trzecia wytwórnia ? Gdzie ona jest zlokalizowana ?
Te ok.170 m. mostu powstaje metodą tradycyjną ,a nie "fabryczną",czy też mechaniczną.
Przyczyna jest prosta,bo czas płynie jak rzeka,a fabrykę do produkcji przęseł mostowych trzeba oddać właścicielowi.Czy wykonawca popełnił jakieś błędy w planowaniu ? Nie wiem,nie moja sprawa. :? :? :?
I jeszcze jedna ciekawostka,albo i dwie,bo od przeszło roku rzeczka nie wylała,a i zima była wspaniała,bo trwała aż 20 dni.Dobrze,że tak aura była wspaniałomyślna,bo nikt nie powie,że pogoda (aura) nam nie sprzyjała. ;)

PostNapisane: 8 maja 2012, o 12:46 

PRZEPRASZAM!!!! :o
Mógł by mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi Amatorowi48, :583:

PostNapisane: 8 maja 2012, o 14:40 

Amatorze,
trzecia wytwórnia segmntów jest zlokalizowana po lewej stronie Wisły. Widać ją na wielu zdjęciach. Jest zbrojona pierwsza belka - element , potem go zaleją betonem, potem ustawią rusztowanie i wyleją nawierzchnię. Następnie ustawią koryto - szalunek kolejnego elementu i tak dalej, do estakady. kto czyta uważnie wie, że "fabryka" przesuwana z naszej strony dojedzie do trzeciej" i będzie zdemontowana. Nie ma znaczenia jaka była zima -ważne, że budują!
d

PostNapisane: 8 maja 2012, o 15:42 

domek.Wiem dobrze,nawet jako amator o co chodzi,tylko wytłumacz innym oglądaczom (być może i z całego świata),co to jest ta trzecia wytwórnia,bo ja nadal jej nie widzę.Jest takie powiedzonko,po co kupować browar,jak chcę wypić piwo.Tu jest pewna analogia,po co budować ok.170 m. mostu metodą tradycyjną(to taka metoda jaką opisujesz) ,jak mam zmechanizowaną,przesuwaną fabrykę.Pozdrawiam.

PostNapisane: 8 maja 2012, o 17:01 

Amator48 czepiasz się wielu szczegółów, a jak ktoś Ci zwróci uwagę to "krzyk, płacz, rozpacz", Ty interpretujesz niektóre rzeczy tak, inne inaczej, tak samo ktoś inny. (np. niedawna perspektywa, ale już nie wnikajmy)
Często piszesz wiele ciekawych i fachowych rzeczy. Ale jak ktoś cosik niepoprawnie napisze, najchętniej byś się mu rzucił na szyje, to takie moje odczucie (może czasem to ironia/sarkazm w Twoim wykonaniu, ale często niemiło odbierany). Po prostu odróżniajmy fora, to jest forum mieszkańców/miłośników/podglądaczy postępów budowy :)
Nie każdy jest obyty z inżynieryjnym językiem. Mimo, że już prawie inżynier ze mnie, to i tak niektóre pojęcia to nowości, mimo, że na co dzień się z wieloma spotyka na uczelni :) baa, sam czasem rzucę czymś głupim :shock:

może ten wątek Cię zaciekawi, brakowało tam zdjęć z relacji postępów budowy, stąd niemrawo trochę z aktywnością:

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 24&page=13

Na pewno tutaj odnajdziesz ludzi typowo fachowo posługujących się każdym słowem, panów inżynierów, profesorów i zwykłych użytkowników :)

Pozdrowienia.

PostNapisane: 8 maja 2012, o 17:29 

Patryk.To co napisałem,jest zarazem pytaniem,a odpowiedzi jak nie ma, tak nie ma.
Może odezwie się Budownik.
Nie wiem co studiujesz,gdzie,ale życzę powodzenia.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1