Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2007, o 08:17 

Adamo napisał(a):
Trzeba będzie objechać rondo i z powrotem dopiero jest wjazd.

czyli nic nowego nie wymyślili :grinka:

Podobna sytuacja jak z Kauflandem i stacją paliw przy mostowej :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2007, o 08:20 
malgos napisał(a):
Podobna sytuacja jak z Kauflandem i stacją paliw przy mostowej :grinka:

Dokładnie tak

Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2007, o 12:20 

Żeby wjechać na tę grudziądzką stację 3 kierunków (stoi przy skrzyżowaniu Włodka, Dworcowej i Hallera, naprzeciwko McSzmelc'sa), trzeba wykonać o wiele większą i dłuższą ekwilibrystykę, więc nie płaczcie tak mocno :) . Nawiasem mówiąc - na stacji grudziądzkiej nie ma - o dziwo - tłumów. Nigdy nie zdażyło mi się czekać przed dystrybutorem ani chwilki.

Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2007, o 21:55 

Trzeba być idiotą , aby dopuścić do tego by w środku miasta wybudować tyle stacji paliw i sklepów typu Kaufland, Hiper, Lidl, Champion idt.
Chyba , że w grę wchodzą łapówy.......
Miasta zarządzane przez ludzi inteligentnych bronią się jak mogą , aby takie obiekty stawiać na obrzeżach miasta - a nie w centrum. Policzcie, ile mamy stacji paliw w mieście.
Kiedyś Kwidzyn był uważany za miasto "szkół i zieleni" , a teraz nasze władze doprowadzają do tego , że będzie miastem smrodu.
Sporo lat mieszkałem w pobliżu takiej stacji i wiem jakie " przyjemności " z tego mają sąsiadujący mieszkańcy .

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 06:10 
beges napisał(a):
Trzeba być idiotą , aby dopuścić do tego by w środku miasta wybudować tyle stacji paliw i sklepów typu Kaufland, Hiper, Lidl, Champion idt.

Nie do końca, zauważ na jakim terenie wówczas powstała Hypernova, Lidl, Neste. Byly to nieużytki, z którymi trzeba było coś zrobić bo po jakimś czasie by się zawaliły.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 08:14 

Adamo napisał(a):
Hypernova, Lidl, Neste. Byly to nieużytki, z którymi trzeba było coś zrobić bo po jakimś czasie by się zawaliły

ooo i z tym się nie zgodzę bo do dziś nie mogę zrozumieć skrajnie idiotycznej decyzji o zburzeniu parowozowni - to była zabytek a lidl... no cóż jak widać ani to sklep dobry ani nikomu niepotrzebny. Poza tym nie nazywałabym terenu parowozowni i otoczenia nieużytkami. Jakoś budynek akumulatorowni dało się zaadoptować, fakt że kolor tragiczny na niego położyli ale przynajmniej jest a nie "wyparował" jak jego sąsiad.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 08:20 

beges napisał(a):

Sklep Kaufland nie stoi w centrum, Hiper? A co to takiego? Lidl? Stoi przy torach na terenach dotychczas nie używanych przez nikogo. Dobrze, że zostały zagospodarowane z pożytkiem dla mieszkańców. "Nasz" Champion w skali hipermarketów to zwykły osiedlowy sklepik...

Stacje sąsiadujące bezpośrednio z zabudową mieszkalną to BP i ta mała na Malborskiej. No i teraz będzie kolejna.

beges napisał(a):
Miasta zarządzane przez ludzi inteligentnych bronią się jak mogą , aby takie obiekty stawiać na obrzeżach miasta - a nie w centrum. Policzcie, ile mamy stacji paliw w mieście.

Miastem zarządzają ludzie inteligentni sprawujący władzę z wyboru swych inteligentnych wyborców. Umówmy się że ich inteligencja jest porównywalna z inteligencją tych, którzy ich wybrali i nie wracajmy do tego tematu bo z tego co wie to żaden z radnych, burmistrzów, wójtów starostów nie podawał do wiadomości publicznej swojego IQ.

Myślę, że to dobrze, że jest tyle stacji paliw. Wszystkie są prywatnymi przedsięwzięciami, żadna nie jest dotowana z budżetu miasta. To zdaje się nazywamy gospodarką rynkową. No chyba, że jesteś zwolennikiem pomysłów podobnych do tych zaproponowanych przez ministra Religę ograniczającą liczbę aptek. To nazywamy gospodarką centralnie sterowaną i na taką w państwie i w mieście się nie zgadzam.

beges napisał(a):
Kiedyś Kwidzyn był uważany za miasto "szkół i zieleni"

Gwoli ścisłości. Kwidzyn nazywany był miastem "szkół i młodzieży". Niestety niż demograficzny i reforma szkolnictwa zrobiła swoje.

beges napisał(a):
a teraz nasze władze doprowadzają do tego , że będzie miastem smrodu.

Miastem smrodu Kwidzyn jest odkąd wybudowano ZCP dzisiejsze IP i nie jest to zasługą "naszych władz". Powołujesz się na jakieś konkretne badania dotyczące szkodliwości stacji benzynowych usytuowanych w mieście? Jeśli tak to jakie to badania i których stacji dotyczą?

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 08:36 
Przyjaciel forum

Małgoś, "niepotrzebność" jakiegokolwiek sklepu mierzona jest ekonomią. Jeśli jest, to znaczy że zarabia, a to znaczy ze ma swoich klientów, a to znaczy że jest potrzebny.
A jeśli jest, to miasto (lub kolej) otrzymuje podatek gruntowy od powierzchni przez niego zajmowanej. A jeśli otrzymuje, to może go przeznaczyć na potrzeby mieszkańców, lub sobie dowolnie zmarnotrawić :)

Jest jakiś powód, dla którego Kwidzyn jest miastem radzącym sobie z gospodarką. Są to zakłady w nim funkcjonujące, także Lidl :)
I pamiętaj, człowiek sam z siebie, tak bez powodu - nigdy nie będzie dobrym pracownikiem. To samo tyczy przedsiębiorstw.
Dopiero konkurencja wymusza poprawę jakości i ceny :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 08:57 

OKi, ja i tak jako MK pozostanę przy swoim zdaniu iż wyburzenie tak pięknego obiektu jakim była parowozownia jest porażką. Zagospodarowanie młyna parowego jest przykładem że jak się chce to można. W miejscu parowozowni wcale nie musiał stanąć lidl. Do dziś jestem pod wrażeniem gdańskiego młyna - przykład że można. Ile było wojny żeby zachować nasz młyn :?: Tak niewiele brakowało żeby on również zniknął bo łatwiej jest zburzyć i postawić coś nowego niż inwestować w remont już istniejącego - z punktu widzenia "budowlańca" tak właśnie jest. Z punktu widzenia osoby zainteresowanej ratowaniem tego co jeszcze uratować można serce się kraje kiedy widzi się z jaką łatwością znikają kolejne zabytki :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 09:30 
Przyjaciel forum

malgos napisał(a):
OKi, ja i tak jako MK pozostanę przy swoim zdaniu iż wyburzenie tak pięknego obiektu jakim była parowozownia jest porażką.:sad:

Ależ Małgoś, przeczytaj swój poprzedni post. Ja odniosłem się do "niepotrzebności Lidla" a nie do polityki kulturalnej państwa (nie miasta, bo teren był PKP).

Struktury państwowe rzadko są na tyle sprawne, aby były zdolne ochronić takie rzeczy. A w tych strukturach działają układy, układziki itp. Jest mała szansa aby przebiła się tam inicjatywa pro kulturowa.

Jedyny, znany mi przypadek, wygrania przez miasto ze struktura państwową, jest przykład Miłosnej. Ale w tamtym przypadku widoczne były nadużycia agencji, i groźba miasta podania sprawy przetargu do sądu - uratowała stadninę dla Kwidzyna.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 10:02 

oki44 napisał(a):
przeczytaj swój poprzedni post

Fakt, jeśli chodzi o lidla - może trochę po "macoszemu" go potraktowałam biorąc pod uwagę swoją częstotliwość odwiedzania tegoż "przybytku" - jak dla mnie sklep mierny ale są tacy którym on pasuje - na ten temat wypowiadać się już nie będę :wink: :wink:

Natomiast jeśli chodzi o ochronę zabytków - wybacz ale mam taką lekką "schizę", cierpię kiedy znika kolejny element naszej przeszłości i trudno mi się z tym pogodzić - stąd takie moje małe "zacietrzewienie" :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2007, o 15:19 

KrzaQ napisał(a):

Miastem zarządzają ludzie inteligentni sprawujący władzę z wyboru swych inteligentnych wyborców. Umówmy się że ich inteligencja jest porównywalna z inteligencją tych, którzy ich wybrali i nie wracajmy do tego tematu bo z tego co wie to żaden z radnych, burmistrzów, wójtów starostów nie podawał do wiadomości publicznej swojego IQ.

Dawno nie czyłałem takiego steku bzdur.
Poza tym nie mam najmniejszej ochoty , aby umawiać się z Tobą w jakiejkolwiek kwestii

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2007, o 18:18 

beges napisał(a):
Dawno nie czyłałem takiego steku bzdur.

Ponawiam wobec tego swą prośbę o udostępnienie wyników badań, na podstawie których opierasz swe tezy o szkodliwości istniejących w mieście stacji benzynowych oraz błędów popełnionych przez ludzi, którzy wydają zezwolenia na budowę kolejnych.
Miło, że dajesz się poznać z takiej strony ;). Zarzucasz mi "stek bzdur"?, nie masz ochoty "umawiać się w jakichkolwiek kwestiach" ?. Szkoda, że nie potrafisz uczestniczyć w kreatywnej dyskusji. Dyskusji na argumenty.

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2007, o 18:56 

Apropos rozbiórek - jako ciekawostka - Słodownia w MAlborku

Cytuj:
Okazuje się jednak, że choć budowla skończyłaby w tym roku 115 lat, nigdy nie trafiła do rejestru zabytków. Zresztą i tak wojewódzki konserwator zabytków, poproszony o konsultację przed pierwszym ruchem kilofa ekipy z Kwidzyna, nie zaprotestował. Na rozbiórkę wyraziły także zgodę architektoniczne służby starosty malborskiego. Formalnie inwestor, firma Tal&Co. Management sp. z o.o. z Wrocławia, nie dopuścił się więc żadnych uchybień.

http://malbork.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/629775.html

Liczy się aspekt finansowy... dobra wola dających pozwolenia... powstanie w tym miejscu jakiś market... w sumie jaka to różnica, w centrum Malborka są dwie stacje benzynowe... w sam raz jak na miasto w którym tylko warto zatankować :idea:

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2007, o 19:54 

KrzaQ napisał(a):
Szkoda, że nie potrafisz uczestniczyć w kreatywnej dyskusji.

Dziwię się , że jako admin potrafisz tak skutecznie zrażać do siebie ludzi, którzy dopiero co weszli na te forum.
Jesteś przekonany, że pozjadałeś wszystkie rozumy?

Z Tobą się po prostu dyskutować nie da .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1