Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowa pływalnia - ściśle pod kontrolą
PostNapisane: 3 grudnia 2012, o 23:31 

krzys1 napisał(a):
Mylisz się przekroczenie prędkości do 10km/h skutkuje mandatem do 50zł

Rzeczywiscie, cos sie zmienilo w przepisach, przekroczenie do 5km/h nie jest brane pod uwage, w granicach 6-10km/h mandat do 50zl i 1 pkt karny. Wczesniej byl zapis w prawie o ruchu drogowym, ktory mowil, ze nie bierze sie pod uwage wyzszej predkosci do 10km/h wlacznie. Byl napewno, bo poltora roku temu w zwiazku z tym wlasnie przepisem wygralem wojne ze straznikami z gminy Debrzno.
Dokladnie brzmialo to tak:
Art. 129h.(...)
5. Minister właściwy do spraw transportu, mając na względzie przyczyny i lokalizację wypadków drogowych, przeciwdziałanie tym wypadkom oraz wdrażanie kierujących pojazdami do przestrzegania przepisów ruchu drogowego, określi, w drodze rozporządzenia:
warunki lokalizacji w pasie drogowym dróg publicznych stacjonarnych urządzeń rejestrujących oraz obudów na te urządzenia, z uwzględnieniem zasady, że instalowana i używana jest obudowa wraz z urządzeniem rejestrującym;
sposób oznakowania stacjonarnych urządzeń rejestrujących oraz obudów na te urządzenia, z uwzględnieniem oddziaływania prewencyjnego poprzez zapewnienie odpowiedniej widoczności;
sposób dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące, z uwzględnieniem progów prędkości dostosowanych do obowiązującego na drodze ograniczenia prędkości, oraz przetwarzania przez te urządzenia zarejestrowanych danych, a także biorąc pod uwagę możliwość błędu kierowcy do 10 km/h włącznie w utrzymaniu dopuszczalnej prędkości;
szczegółowe warunki wykonywania przez strażników gminnych (miejskich) czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego, o których mowa w art. 129b ust. 4, w tym obowiązku oznakowania miejsc prowadzenia kontroli.

Rozporzadenie szefa mswia z 17.06.2011 mowi:

Rozdział 4
Sposób dokonywania pomiarów przez urządzenia
rejestrujące
§ 7. Urządzenie rejestrujące dokonujące pomiaru
prędkości, na potrzeby prowadzonych postępowań
w sprawach o wykroczenia, nie zapisuje za pomocą
technik utrwalania obrazów naruszeń polegających na
przekroczeniu przez kierujących pojazdami dopuszczalnej
prędkości o 10 lub mniej km/h.

Tu niby jest wzmianka o owych 10km/h ale z tego co rozumiem tyczy sie urzadzen robiacych zdjecia i je zapisujacych. Suszarka sie chyba nie lapie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 grudnia 2012, o 22:02 

Na polecenie ratownika musiałem, zanim skorzystałem ze zjeżdżalni, zdjąć łańcuszek z szyi. Rozumiem, gdybym nosił go na biodrach :D .
I nie była to "kieta" z raperskich teledysków. Poza tym basen wg mnie jest w porządku. Można tanio popływać (fakt, że w nieludzkich porach), ale jednak jest to coś.
A frekwencja? To zmartwienie KCSiR. Najwyżej wystąpią o większy budżet, albo woda będzie chłodniejsza :D
Osobiście wolę, gdy na pływalni nie ma zbyt dużo ludzi.

PostNapisane: 8 grudnia 2012, o 22:55 
Przyjaciel forum

rumpo9 napisał(a):
Na polecenie ratownika musiałem, zanim skorzystałem ze zjeżdżalni, zdjąć łańcuszek z szyi..

Mogą być tego dwa powody:

1. Był to złoty łańcuszek jak od krowy ( mógłbyś się utopić )
2. Łańcuszek był bez krzyża ( inaczej nikt nie miał by odwagi kazać Ci go zdjąć )

PostNapisane: 11 grudnia 2012, o 21:36 

1.Przecież napisałem,że nie był to afro-łańcuch.
2.Był bez krzyża. Jest z gołym tyłkiem mojej Panny(zodiak) :D

PostNapisane: 13 grudnia 2012, o 16:36 

Kilka dni temu byłem z młodzieżą w aquaparku w Sopocie. Na samym początku, przed wejsciem do wody ratownik udzielał kilku wskazówek z obowiązujacego regulaminu i powiedzial tak:

" nie biegamy i nie wskakujemy do wody".
Z tego wynika że nasi ratownicy nie odbiegają od normy...

PostNapisane: 13 grudnia 2012, o 17:44 

Wczoraj byłem na meczu w naszej hali.
Zerknąłem przez szybe na basen. W jacuzi pławił się osobnik z dzieckiem. Poza tym absolutnie pusto. Po meczu już lepiej, pływała 1 osoba w dużym basenie, 2 bawiły się w mniejszym.
Zastanawiam się, co można zrobić, żeby przyciągnąć tam ludzi. Przecież obsluga i tak musi tam siedzieć niezależnie od ilości użytkowników. Prąd też kosztuje. Obniżyć ceny? Do jakiego poziomu? Takiego jak na starej pływalni?
A z ciekawostek. Jako, że stary basen jak zwykle w sezonie zimowym w godzinach porannych jest oblegany, bo bilet półgodzinny kosztuje 2zł, słuchy krążą, że od nowego roku ceny wzrosną o 100%. Może to pobudzi ruch na nowym? Zobaczymy.

PostNapisane: 13 grudnia 2012, o 17:46 
Niech zrobią promocję.Kupujesz bilet na mecz,wstęp na pływalnie 50% taniej.I tak mają pustki.Co im szkodzi :D

PostNapisane: 13 grudnia 2012, o 18:01 

@Kapeć, ja mam karnet na nową pływalnie i zawsze jak tam jestem, to jest maksymalnie 10 osób razem ze mną i ratownikami, nawet w niedzielę ;) Mi to pasuje, bo zawsze zjeżdżalnia jest wolna :P A obniżka cen chyba nic nie da, chyba, że ceny będą w granicy 5-ciu złotych za godzinę, co jest nierealne ;)

PostNapisane: 13 grudnia 2012, o 19:36 

a w ogóle jakie są ceny biletów normalnych i karnetów? mają zniżki dla studentów? ceny w zwykłe dni się różnią od weekendów?

PostNapisane: 13 grudnia 2012, o 20:26 

Rano na basenie jest kilka, kilkanaście osób, mi to pasuje nie ma tłoku. Przy masażerach nie ma uchwytów, trzeba < chwytać > za murek, jest to bardzo niewygodnie, szkoda. Trochę kiepsko z naliczaniem czasu , przydało by się np 10-15 minut extra na przebranie, Ratownicy - tylko cieszyć się, że dbają o nasze bezpieczeństwo i mają wszystko pod kontrolą a panie dbają o czystość.

<Basen jest jak Media Markt - nie dla idiotów.>

PostNapisane: 13 grudnia 2012, o 21:24 

Jak pokazuje frekfencja poranna na starym basenie zainteresowanie pływaniem w mieście jest. Tyle, że na starym z rana pół godziny pływania kosztuje 2zł a na nowym chyba 10, bo nie można krócej niż na godzinę wejść i w dodatku wlicza się czas szatniowo prysznicowy.
Wydaje mi się, że gdyby np zrobić taki ruch, że w godzinach od otwarcia do np.10.00 wejście na pół godz możnaby wykupić, za cenę nieco wyższą niż na starym, frekfencja znacznie by wzrosła, co przełoży się na kasę. I jak na starym - ratownik gwizda - zmiana turnusu ;) Ja na stary z rana nie chodzę, bo tłok (kiedyś chodziłem ale wtedy było luźniej), na nowym dla mnie za drogo. Ot cała filozofia.

PostNapisane: 14 grudnia 2012, o 08:38 

JEżeli chodzi o tłok ranny na starym basenie - od 5:30 1-2 osoby, od 6:00 na torze trzy tory są zajęte przez sekcję MTS-u, na pozostałych trzech torach 1-2 osoby (w środę 4 osoby, dzisiaj 6 osób - po 2 na tor).
Zatem na starym ranem też nie ma tłoku - i jeżeli te 6 dzisiajszych osób podzielimy rano na dwa baseny, to na obu będzie pusto.

PostNapisane: 14 grudnia 2012, o 09:01 

Uwielbiam jak idę na basen, a tam jest bardzo mało ludzi

PostNapisane: 14 grudnia 2012, o 19:39 

Bilety można nabyć bezpośrednio przed wejściem , czy po rezerwacji ?

PostNapisane: 14 grudnia 2012, o 19:51 
Przyjaciel forum

beges napisał(a):
Uwielbiam jak idę na basen, a tam jest bardzo mało ludzi

A ja "uwielbiam" jak za pieniądze podatników buduje się i utrzymuje "piramidy". Dotyczy to "piramid" tych większych jak na Euro 2012, jak i mniejszych na skalę powiatową. Cieszą oko i tych których stać na bywanie tam a ci którzy ledwie wiążą koniec z końcem tam nie pójdą chociaż swoimi podatkami łożą na utrzymanie tychże. Chyba że się mylę i rzeczone piramidy są w stanie na siebie zarobić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1