Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowa pływalnia - ściśle pod kontrolą
PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 13:01 
brelokioki napisał(a):
Nie no, szlak mnie zaraz trafi... Jak ma być konkurencyjny cenowo? Byłeś na nowej pływalni, wiesz co tam jest? Ja nie widziałem zjeżdżalni, salki do squasha, jacuzzi w starym basenie... Miałeś kiedyś własny biznes? Wiesz na czym polega prowadzenie własnej działalności? Musisz mieć jakieś założenia finansowe, nie możesz schodzić z Twoimi pomidorami niżej jakiejś ceny, bo będzie to NIEOPŁACALNE. Samochód z rozłożeniem na raty, gdzie jedna osoba pracuje? Kpisz czy drogi szukasz?

a czy miejski basen powinien byc "oplacalny"?? :shock:
jest za drogo, stanowczo, jesli uwazasz ze nie ma rodziny ktorej nie stac na korzystanie z tego basenu to moze wez udzial w zbiorce rzeczy na szlachetna paczke i wysciub nosa troche dalej niz jego wlasny czubek.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 13:16 

Wspomagam wszelkie akcje, które są organizowane w mieście, wczoraj np wspomogłem Harcerzy, bo zbierali w realu pieniądze. Catani, to może wytłumaczysz mi sytuacje w której mieszkają rodziny, które mają mieszkanie z socjalnego, z reguły pracuje jedna osoba i stać ich na samochód? Nie pisz, że wezmą na raty, bo ja dwoje ludzi którzy pracują nie mogą dostać kredytu, a co dopiero jedna pracująca osoba. O ile mnie pamięć nie myli, to dzieci na basen jeżdżą ze szkoły i nie płacą 10 złotych za godzinę, tylko 4, są to zorganizowane grupy 20+ osób. Ostatnio była szkoła z Trumiej, albo Czarnego Dolnego, nie pamiętam dokładnie. Sam pamiętam jak chodziłem do podstawówki, to jeździłem na basen ze szkoły i naprawdę, nie były to koszty rzędu 100 złotych miesięcznie. Pozdrawiam ;) Jeśli chcesz, to Ci mogę na priv przesłać moje identyfikatory z WOŚP-u, legitymację PCK itp itd. I na przyszłość mam prośbę, jak możesz to mnie nie oceniaj. Ja wyrażam swoje zdanie i myślę, że to czy chodzę na kwesty nie powinno Cię interesować, ale jak już zacząłeś, to ja odpowiadam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 13:58 
brelokioki napisał(a):
Wspomagam wszelkie akcje, które są organizowane w mieście, wczoraj np wspomogłem Harcerzy, bo zbierali w realu pieniądze. Catani, to może wytłumaczysz mi sytuacje w której mieszkają rodziny, które mają mieszkanie z socjalnego, z reguły pracuje jedna osoba i stać ich na samochód? Nie pisz, że wezmą na raty, bo ja dwoje ludzi którzy pracują nie mogą dostać kredytu, a co dopiero jedna pracująca osoba. O ile mnie pamięć nie myli, to dzieci na basen jeżdżą ze szkoły i nie płacą 10 złotych za godzinę, tylko 4, są to zorganizowane grupy 20+ osób. Ostatnio była szkoła z Trumiej, albo Czarnego Dolnego, nie pamiętam dokładnie. Sam pamiętam jak chodziłem do podstawówki, to jeździłem na basen ze szkoły i naprawdę, nie były to koszty rzędu 100 złotych miesięcznie. Pozdrawiam ;) Jeśli chcesz, to Ci mogę na priv przesłać moje identyfikatory z WOŚP-u, legitymację PCK itp itd. I na przyszłość mam prośbę, jak możesz to mnie nie oceniaj. Ja wyrażam swoje zdanie i myślę, że to czy chodzę na kwesty nie powinno Cię interesować, ale jak już zacząłeś, to ja odpowiadam.

nie rozumiem co ma "piernik do wiatraka"czyli co maja wspolnego godziny lekcyjne dzieci wykupione przez szkole z tym tematem? :roll:
nie interesuje mnie skad osoby korzystajace z pomocy spolecznej maja samochody, jesli Ciebie to interesuje to sobie mozesz drazyc temat. niemniej rozumiem ich, bo w przypadku posiadania malych dzieci samochod w obecnej sytuacji jest niemal koniecznoscia, a basen nie.
jesli tak strasznie udzielasz sie spolecznie i wspomagach osoby ubogie to jakim cudem potrafisz napisac takie bzdury ? :shock:
brelokioki napisał(a):
Po prostu ja jestem zdania, że każdego stać na ten basen chociaż raz w miesiącu i nikt mi nie udowodni, że tak nie jest. Można przyjść całą rodziną i wziąć bilet rodzinny.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 14:42 

brelokioki napisał(a):
Musisz mieć jakieś założenia finansowe, nie możesz schodzić z Twoimi pomidorami niżej jakiejś ceny, bo będzie to NIEOPŁACALNE.

Dobrze sie zastanowiłeś? Różnica z pomidorami polega na tym, że jak już je kupiłeś to masz 2 wyjścia. Albo je sprzedać, albo wyrzucić. Pomidor nie lubi leżeć w nieskończoność. No więc jak już masz te pomidory, bo kupiłeś (albo ci urosły) i widzisz, że cena się zmieniła, nie jest dostosowana do obecnych na rynku, to dalej trzymasz ją sztywno? Czy jednak opuszczasz, żeby choć część kasy odzyskać?
Tak jest też z basenem. Ten basen już stoi. Już jest. Ilość zatrudnionych obecnie ludzi jest kompletnie bez znaczenia w kontekście ilości osób z niego korzystających. Musi być pani szatniarka, pani bileterka, pan ratownik. Musi być jasno (prąd kosztuje), muszą działać pompy, filtry. Niezależnie, czy na basenie jest 2 czy 200 osób koszty te są. Więc, skoro nie żre basen z taką ceną, nie próbujesz jej obniżyć? Bo suma sumarum bilet będzie tańszy, ale obrót większy.
To jest tak jak z autostradami. Są, choć niewielu ludzi po nich jeździ. Obniżenie ceny na państwowym odcinku Konin Stryków skutkowało zwiększeniem ruchu dwukrotnie.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 15:03 
Cytuj:
Niezależnie, czy na basenie jest 2 czy 200 osób koszty te są. Więc, skoro nie żre basen z taką ceną, nie próbujesz jej obniżyć? Bo suma sumarum bilet będzie tańszy, ale obrót większy.

Dokładnie. Przecież ten obiekt został zbudowany dla nas,mieszkańców miasta i okolic.I nam ma służyć. Przeciez to granda jest ,gdy się widzi pustki na tym obiekcie.
No chyba,że został postawiony tylko dla samozadowolenia się włodarzy miasta :twisted:

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 15:11 

Najgorsze w tym wszystkim, że plotki po mieście krążą, że w związku z małą frekfencją na nowym basenie podniesione zostaną ceny na basenie starym o 100%. :shock:

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 15:25 

Ty brelokioki, w każdej kwestii jesteś taki mądry. Chciałbym Cię kiedyś bracie poznać.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 16:49 

To trzeba było przywiązać się do murów basenu i zakazać jego budowy. Nie ma basenu jest źle, jest basen też jest źle. Skoro taka cena jest na basenie, to myślę, że jest ona czymś uzależniona i się nie zmieni. Pozdrawiam. :)

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 16:58 
brelokioki, ale tu nikt nie marudzi,że ktoś sobie postawił basen.
Ten basen jest"miejski" czyli dla ludzi.I ich opinie powinny zostać wzięte pod uwagę.
I zauważ jedno.Basen świeci pustkami.Natomiast jest wielu chętnych których odstrasza cena oraz niedopracowane zasady korzystania z obiektu.
Widzisz tu pole do popisu dla zarządzających obiektem?Bo ja tak.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 17:25 

Szczerze? W jaką by dziedzinę nie spojrzeć, wszelkie instytucje zarządzające różnymi obiektami, sklepy itd. wyłudzają coraz więcej pieniędzy od ludzi w Kwidzynie. Podniesienie ceny na starym basenie tylko po to, żeby zmusić ludzi do korzystania z nowego basenu, może przynieść całkiem odwrotny skutek. Sądzę, że albo ktoś nie umie gospodarować i zarządzać odpowiednio "dobrami miejskimi" albo celowo chce przepędzić ludzi z miasta, by korzystali z innych obiektów w innych miejscach, gdzie jest taniej, a tu niech będzie tak drogo, że w końcu wszystko upadnie.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 17:28 

Dziwi mnie to czy miasto zrobiło kalkulację czy dwa baseny w naszym małym mieście się sprawdzą.
Coś w tym jest że na stary chodzi wiecej ludzi niż na nowy.
Jakiś czas temu na telewizji kablowej była prezentacja nowego obiektu i faktycznie z tym naliczaniem czasu jest cos nie tak.
Przy wejściu kasowym i opłacie odrazu licznik zaczyna bić.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 17:35 

Akurat z naliczaniem czasu się zgodzę, bo suszenie włosów jest wliczone w godzinę pływania, więc jest to jakieś nieporozumienie. Na starym basenie włosy się suszy poza czasem wliczonym. Zarządcą pływalni jest miasto, może to jest problem? Może lepiej byłoby dla wszystkich żeby pływalnią zarządzała spółka? Tylko pozostaje jeden problem, nikt się na to nie zgodzi. Pozdrawiam ;)

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 17:53 

LisuCFH napisał(a):
Sądzę, że albo ktoś nie umie gospodarować i zarządzać odpowiednio "dobrami miejskimi" albo celowo chce przepędzić ludzi z miasta, by korzystali z innych obiektów w innych miejscach, gdzie jest taniej, a tu niech będzie tak drogo, że w końcu wszystko upadnie.

W końcu ktoś tu napisał coś mądrze.
Mieszkamy w niewielkim mieści , a ceny korzystania z tego obiektu mamy jak z Wrocławia czy też innych większych miast . Rozumiem , że obiekt musi na siebie zarobić , ale bez przesady .

Wystarczy przejść się po mieście jak w zatrważającym tempie przybywa lokali do wynajęcia , więc jeśli nie pożegnamy się z mitem " bogatego miasta " , to w niedługim czasie to miasto będzie " zasilane " wyłącznie przez emerytów , rencistów , meneli i życiowych nieudaczników.

-- 18 grudnia 2012, o 18:00 --

krzychoo napisał(a):

Może dlatego , że na nowym basenie lepiej można poobserwować z ulicy...
Więc może nie każdy ma chęć , żeby patrzono na jego prawie goły zadek :D

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 19:32 

krzychoo napisał(a):
Dziwi mnie to czy miasto zrobiło kalkulację czy dwa baseny w naszym małym mieście się sprawdzą.

Dwa baseny były napewno w mieście potrzebne chociażby dlatego, że jak był jeden to w godzinach 8.00-18.00 (albo i dłużej) zarezerwowany był przez szkoły i sekcje pływackie i nie było szans na spokojne popływanie.

krzychoo napisał(a):

Wyłącznie jedno. Cena. Na starym idzie się napływać za 1/4 ceny na nowym.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 19:57 

brelokioki, o wow, jakie Ty masz dobre serce! WOŚP, PCK, no brawo. Skoro tak sobie dobrze radzisz, to może weź kilkoro dzieciaków, z którejś ze swietlic środowiskowych czy domu dziecka na basen, w końcu to tak mały koszt jak zakup paczki wykałaczek. I wtedy będziesz mógł sobie do tych swoich legitymacji dopisać kolejną zasługę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1