Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wielka Dziura
PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 15:55 
Przyjaciel forum

anduel napisał(a):
Starszyzna może traci kontakt z rzeczywistością ale pewnie zauważa że Kwidzyn z pięknego miasta zmienia się w miasto lumpeksów i lombardów. .

Przepraszam za określenie, ale to zwykłe pitolenie. Pamiętam Kwidzyn z przed 50, 40, 30 lat to była zwykła dziura. Młodzież tego nie pamięta bo niby jak. Obecnie większa jej część czeka aż ktoś za nich pomyśli, albo im skapnie. Zupełnie jak cyganie. Świat dzieli się na sprytnych i bogatych, i na pozbawionych sprytu i biednych. Tak było jest i będzie do końca tego świata.
Ci którym d u p y nie chce się ruszyć, do końca swojego życia będą mieli na co narzekać. I jakoś reszcie, tej emigrującej i kombinującej zupełnie na nich nie zależy. No bo i po co.

Udowodnił to kiedyś Oki44 na tym forum, chciał zapłacić za odśnieżanie chodnika bezrobotnym. Dziwne chętnych (w gębie) do pracy było wielu, tylko nikomu nie chciało się pracować. :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 17:41 
Przyjaciel forum

Ja pamiętam Kwidzyn sprzed 30 lat, właśnie tu przybyłem w tym czasie i była to faktycznie dziura. Nie twierdzę że nic się nie zrobiło, uznałem za stosowne zauważyć że następuje degradacja substancji miejskiej w każdym wymiarze, kulturowym, rynku pracy, oferty handlowej i tak można wymieniać jeszcze. Ma to związek z ogólną sytuacją ekonomiczną ale też od pewnych działań władz lokalnych. Darek, chyba za bardzo uogólniasz, zrobisz jeszcze ze mnie lumpa któremu nie chcę się ruszyć przysłowiowej dupy. Ja akurat u Okiego trochę zarobiłem i nie narzekam, śniegu nie odgarniałem bo mam inne umiejętności, a to że nikt nie chciał tego robić to znaczy że może Oki za mało chciał płacić i w sumie może dla niespełnionego pracodawcy wyszło to na zdrowie - wiadomo ruch to samo zdrowie.

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 18:12 

Ale miałeś wtedy bez problemu połączenie kolejowe z 3miastem, Prabutami, Warszawą, a teraz musisz się nieźle nagłówkować aby gdzieś pojechać, wypić piwo i wrócić normalnie do domu. Swój samochód nie załatwia sprawy, bo wtedy jedna osoba nie może się bawić... Nie wiem czy te zadupie nie było lepsze od tego dzisiejszego marazmu :569:

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 19:42 
Przyjaciel forum

anduel napisał(a):
a to że nikt nie chciał tego robić to znaczy że może Oki za mało chciał płacić i w sumie może dla niespełnionego pracodawcy wyszło to na zdrowie - wiadomo ruch to samo zdrowie.

Być może spodziewał się gratyfikacji prezesa, tego nie wiem. Wiem natomiast to, że będąc młodym pracownikiem naukowym, po pracy montowałem ludziom pralki automatyczne w mieszkaniach. Nigdy się tego nie wstydziłem, dzisiaj to mnie na każdy gwizdek montują wszystko. :P

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 19:47 

Darek napisał(a):
dzisiaj to mnie na każdy gwizdek montują wszystko. :P

No to może byśmy cuś zmontowali. :P ;)

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 19:48 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
Darek napisał(a):
dzisiaj to mnie na każdy gwizdek montują wszystko. :P

No to może byśmy cuś zmontowali. :P ;)

Kazik jeszcze chwilę, dno mi malują i szlifują. :D

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 20:03 

Darek napisał(a):

Kazik jeszcze chwilę, dno mi malują i szlifują. :D

No i tak trzymać!! ;)

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 20:56 

Już to widzę :roll:

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 21:11 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Udowodnił to kiedyś Oki44 na tym forum, chciał zapłacić za odśnieżanie chodnika bezrobotnym. Dziwne chętnych (w gębie)
do pracy było wielu, tylko nikomu nie chciało się pracować. :P

Ej, od okiego to Wy się odcykajcie. I na Targowej i na Mylnej ludzie w zimie ( w lecie też) się do drobnych prac zgłaszają i nie narzekają
na wynagodenie.
Swoją drogą, Mylną lubię sam odśnieżać. Pasuje to rodzicom odbierającym swe pociechy z czwórki, którzy krótkotrwale parkują w zatoczce
koło mnie. Zawsze mają gdzie stanąć :D

Darek zapewne miał na myśli jakiś mój apel na forum, no ale cóż, fora tak mają, nie tylko nasze, dobrze się gada - robi trochę trudniej.

A tak przy okazji tematu. Ja w Kwidzynie żyję raptem trochę ponad 60 lat i dobrze mi tu. Sierpień 80 roku zastał mnie w Szwajcarii,
była okazja, chcieli dać azyl, pracę - podziękowałem. Czy to wystarczająco przekonywujące?

PostNapisane: 22 kwietnia 2013, o 21:35 

Mirrr napisał(a):
Pamiętacie jeszcze jak wygląda Piotrkowska w Łodzi ?
Dzisiaj to pusta ulica nawet w dzień .Między Łodzią a Gdańskiem
, wszystkie galerie handlowe prawie puste .Tak wygląda cała Polska .

No właśnie - sam to chciałem napisać, ale Mirr mnie ubiegł - w Łodzi jest podobnie - to nie jest tylko problem Kwidzyna - to problem ogólniejszy. Myślę, że ze względu na internet, komputery z grami i TV ludzie chętniej siedzą w domach i "żują tą papkę", a nie wychodzą z domów. Czują się bezpieczni i anonimowi, czyli niczego nie muszą od siebie dawać i nikt ich o nic nie prosi.
Pamiętam, że w czasach kwidzyńskich, w klatce schodowej, ba - w całym bloku na Wandy Wasilewskiej (czyli 11 Listopada) wszyscy się znali i spotykali czasami przed blokiem, rozmawiali, bywali u siebie na brydżu, pożyczali herbatę i cukier, odwiedzali kawiarnię na ul. 1 Maja - ale nie było wtedy telewizorów, ani komputerów, za to były rodzinne wypady do kina, zwiedzanie muzeum (ciągle tych samych wystaw co prawda, ale było to wydarzenie), spacery itd. Wieczorami ulice też nie tętniły życiem, ale też nikt nie miał poczucia, że mieszka w "dziurze", choć ewidentnie wtedy to była "dziura".
Kiedy odwiedziłem dwa lata temu Kwidzyn na chwilkę, podczas zawodów w Suszu, nie miałem wrażenia, że to zapyziałe miasteczko, a raczej wręcz przeciwnie - ładne, zadbane, kolorowe miasto, z nową infrastrukturą, ale i z zabytkami, o wiele ładniejsze od pobliskiego w końcu Grudziądza, który mnie zawsze przytłaczał smutkiem i szarością.
Jedyna rzecz, która mnie natomiast niepokoi, to - żeby to dobrze nazwać - brak poczucia bezpieczeństwa w mieście. "Za moich czasów" nie pamiętam większych rozrób, napadów, pobić, o kradzieżach paliwa, czy malowaniu samochodów w fiutki nie wspomnę :wink: . Wtedy Kwidzyn był miastem spokojnym, teraz już tak bezpiecznie bym się pewnie nie czuł, choć nie pękam z byle powodu...
To chyba jedyny zarzut, jaki mogę w tej chwili postawić.
A co do zajęć w mieście? Proponowałem już w którymś z tematów, żebyście zorganizowali sobie "grę miejską", opartą na bogatej historii Kwidzyna. To fajna zabawa - nieźle się sprawdziła w Łodzi, Bytomiu, Poznaniu, o zagranicy nie wspomnę. W razie czego służę kontaktem - mój "następca tronu" :smile: trochę się tym zajmuje w Łodzi.
Zresztą - cała moja sympatia do Was i podziw biorą się stąd, że potraficie tak fajnie, z wyraźnym zaangażowaniem żyć i współczesnymi problemami miasta i roztrząsać dzieląc przysłowiowy włos na czworo, dawną i świeżą historię, drążyć problemy aż do granic możliwości wyjaśnienia i fascynować się wszystkim, co kwidzyńskie. To jest to, co znajduję na tym forum i co mnie cieszy.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 07:33 

bolek napisał: "Ale miałeś wtedy bez problemu połączenie kolejowe z 3miastem, Prabutami, Warszawą"

Do Gdańska Głównego wyjeżdzając najbliższym pociągiem o 9:37 dojedziesz w 1:41 ?
Do Prabut autobusy jeżdzą w cyklu co 30 minut (co godzinę?)?
Niestety przyłączam się do Krzyżaka - to jest narzekanie dla narzekania.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 10:59 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
...Kazik jeszcze chwilę, dno mi malują i szlifują. :D

Na majówkę jak znalazł !

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 17:30 
Przyjaciel forum

aman napisał(a):
bolek napisał: "Ale miałeś wtedy bez problemu połączenie kolejowe z 3miastem, Prabutami, Warszawą"

Do Gdańska Głównego wyjeżdzając najbliższym pociągiem o 9:37 dojedziesz w 1:41 ?
Do Prabut autobusy jeżdzą w cyklu co 30 minut (co godzinę?)?
Niestety przyłączam się do Krzyżaka - to jest narzekanie dla narzekania.

To znaczy się że jestem niezorientowany! Coś chyba mnie w ostatnich dniach ominęło, tak, tak, byłem tydzień poza Kwidzynem, ba nawet za granicą, W najbliższy weekend muszę się rozejrzeć, pewnie otworzą się wszystkie zamknięte knajpy, wystawią się ogródki piwne, lumpeksy zamienią się na markowe salony sprzedaży wszelakiego towaru a społeczeństwo jak dopisze pogoda leniwie będzie się przechadzać pośród otaczającego zewsząd dobra. Jedynie co im będzie mogło zakłócać weekendowy wypoczynek to nachalni rekruterzy poszukujący chętnych do pracy od zaraz. I pomyśleć że wystarczył tydzień bez jednego malkontenta, Krzyżak Twoja teoria się sprawdza - szacun.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 17:33 
Przyjaciel forum

Czyli wyjaśniło się gdzie leży problem :?:

Wielka dziura robi się tam, gdzie pojawiają się mało zaradni ludzie. Bo nie trzeba się upijać, by dobrze się bawić, nie trzeba też wielkich nakładów finansowych by zorganizować sobie wolny czas. Wystarczy odrobinka kreatywności.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 17:43 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
Czyli wyjaśniło się gdzie leży problem :?:

Wielka dziura robi się tam, gdzie pojawiają się mało zaradni ludzie. Bo nie trzeba się upijać, by dobrze się bawić, nie trzeba też wielkich nakładów finansowych by zorganizować sobie wolny czas. Wystarczy odrobinka kreatywności.

Drosik byłem w kraju gdzie ludzie przesiadują po knajpach nawet w niedzielę po północy i wyobraź sobie że nie widziałem żadnego pijanego. Idą tam zupełnie po co innego, pogadać coś zjeść i wypić lampkę wina lub trochę piwa - idą bo mają za co. Tłumaczenie problemu brakiem zaradności to trywializacja tematu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1