Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wielka Dziura
PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 17:51 
Przyjaciel forum

anduel napisał(a):
Tłumaczenie problemu brakiem zaradności to trywializacja tematu.

Jestem przeciwnego zdania. Popieram głos Drosika.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 17:56 
Przyjaciel forum

anduel,
a może się odnieść np do tych słów:

Cytuj:
Swój samochód nie załatwia sprawy, bo wtedy jedna osoba nie może się bawić.

I jeszcze jedno, skoro jesteś taki światowy, to powiedz mi, czy byłeś w innych miastach, które nie utrzymują się głównie z turystów, lub co gorsza większość mieszkańców to turyści :?: albo czy byłeś w jakimś polskim nadmorskim miasteczku totalnie po sezonie :?:

Nasz Kwidzyn jest fajny, bo jest nasz. To, że jest nie wesoło każdy widzi, ale siedzenie na tyłku i marudzenie przed komputerem tego nie zmieni.
Miasto "przyzwyczaiło" się do pewnych standardów rozrywek mieszkańców, bo prawdopodobnie nikt nie melduje, że formuła się nie podoba, lub że chcieliby coś innego.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 18:56 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
anduel,
a może się odnieść np do tych słów:

Cytuj:
Swój samochód nie załatwia sprawy, bo wtedy jedna osoba nie może się bawić.

I jeszcze jedno, skoro jesteś taki światowy, to powiedz mi, czy byłeś w innych miastach, które nie utrzymują się głównie z turystów, lub co gorsza większość mieszkańców to turyści :?: albo czy byłeś w jakimś polskim nadmorskim miasteczku totalnie po sezonie :?:

Nasz Kwidzyn jest fajny, bo jest nasz. To, że jest nie wesoło każdy widzi, ale siedzenie na tyłku i marudzenie przed komputerem tego nie zmieni.
Miasto "przyzwyczaiło" się do pewnych standardów rozrywek mieszkańców, bo prawdopodobnie nikt nie melduje, że formuła się nie podoba, lub że chcieliby coś innego.

Samochód to nie problem, większość cywilizowanych krajów europejskich pozwala na 0,5 promila alkoholu, a więc jedno piwo czy lampka wina i natychmiast możesz wsiadać do auta, u nas trzeba z godzinę przeczekać. Może w tyle głowy masz potrzebę gremialnego nabombania się, wtedy istnieje problem o charakterze uniwersalnym, tu i tam, ale tak jak już wspomniałem, tam się chodzi do knajpy w zupełnie innym celu, nawet w małych miejscowościach. Miasto które nawiedziłem jest bardzo turystyczne ale nie teraz, a i tak większość bywalców knajpek to tubylcy, nawet w sezonie. Pytanie drugie jest zadane naiwnie. Czy czymś się różni Kwidzyn od reszty Polski, pomijając rzecz jasna skalę? Nadmorskie miasteczka to zupełnie inny problem. Tam już teraz w takich miejscowościach pojawiają się turyści, jest to niestety kwestia klimatu który nam jest niełaskawy . Zaliczyłeś sprzeczność w rozumowaniu, najpierw nazywasz mnie światowcem a później marudą siedzącą przy komputerze, robiąc zresztą to samo. Ja mam różne hobby i kiedy tylko mogę urywam się stąd dla higieny wszystkich zmysłów, chociaż Kwidzyn też jest moim miastem i wiele w nim lubię, to co mnie w mieście niepokoi staram się publikować a że to się paru osobom nie podoba ... hm, w wolnym ponoć kraju żyjemy.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 18:59 
Przyjaciel forum

Ależ ja Ciebie nie nazywam marudą, który siedzi tylko przed komputerem!

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 19:25 

anduel napisał(a):
W najbliższy weekend muszę się rozejrzeć, pewnie otworzą się wszystkie zamknięte knajpy, wystawią się ogródki piwne, .

anduel napisał(a):
Drosik byłem w kraju gdzie ludzie przesiadują po knajpach nawet w niedzielę po północy i wyobraź sobie że nie widziałem żadnego pijanego. Idą tam zupełnie po co innego, pogadać coś zjeść i wypić lampkę wina lub trochę piwa - idą bo mają za co. .

anduel napisał(a):
Samochód to nie problem, większość cywilizowanych krajów europejskich pozwala na 0,5 promila alkoholu, a więc jedno piwo czy lampka wina i natychmiast możesz wsiadać do auta, u nas trzeba z godzinę przeczekać. Może w tyle głowy masz potrzebę gremialnego nabombania się, wtedy istnieje problem o charakterze uniwersalnym, tu i tam, ale tak jak już wspomniałem, tam się chodzi do knajpy w zupełnie innym celu, nawet w małych miejscowościach. Miasto które nawiedziłem jest bardzo turystyczne ale nie teraz, a i tak większość bywalców knajpek to tubylcy, nawet w sezonie.

Ja mam różne hobby i kiedy tylko mogę urywam się stąd dla higieny wszystkich zmysłów,
.

anduel Przepraszam że pytam!:
Ale czy Ty czasami nie masz jakiegoś problemu? :shock:

Może chcesz o tym porozmawiać. :sad:

:D

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 19:42 
Przyjaciel forum

Krzyżak widzę że przy braku argumentacji uciekasz do pytań jakie zadają przedszkolaki kiedy, to w kłótni dopada ich niemoc twórcza. Wątek miał jakiś temat, dla przypomnienia go podaję "Wielka Dziura". Parę osób się wypowiadało na ten temat a parę innych maskuje problem. Chcesz to dyskutuj na temat, jeśli masz zamiar chwalić Pana to załóż jakiś inny wątek np. "Jak cudnie Nasze Miasto się rozwija i jakie czekają nas świetlane perspektywy".

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 20:53 

Ty anduel, a jeśli ktoś widzi perspektywy i jest innego zdania niż ty to nie ma racji? Twoja racja jest najtwojsza, tak? Ty nazywasz to maskowaniem problemu. Ktoś chce widziesć ciemne strony tematu to je widzi, kto chce jasnych, też znajdzie i koniec.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 21:31 
Przyjaciel forum

kadzimiedz to niby jak, każdy ma prawo widzieć i czuć inaczej? :D

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 21:39 

Darek napisał(a):

Tak powinno być . :sad:

Ale u nas na forum, w naszym mieście. a nawet w naszym kraju przez niektórych ta zasada niestety nie obowiązuje. ;) :)

:D

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 21:43 
Przyjaciel forum

Ty kadzimiedz, a kto Ci broni chwalić jasne strony? Było o obsuwaniu się miasta w wielu dziedzinach i ja to widzę. Tobie się ten proces podoba, to chwal go, przestawienia ostrza krytyki na tych co to niby potrafią tylko wypoczywać w cieniu butelki i są przyspawani do fotela niewiele wnosi do dyskusji i jest nie na temat.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 22:44 

anduel napisał(a):
Tobie się ten proces podoba, to chwal go.

Szkoda tracić czas na dyskusję z tobą. Więc nie wysilaj się już na odpowiedzi.

-- 23 kwi 2013, 2013 21:48 --

Darek napisał(a):

Co Ty. W życiu! :grin:

Tytuł: Re: Odp: Wielka Dziura
PostNapisane: 23 kwietnia 2013, o 23:03 

krzyzak napisał(a):
beria napisał(a):
Tu chyba nie chodzi o wymianę pokoleń tylko o zmianę mentalności :)

A jaką widzisz różnicę między jednym a drugim? :)

Dużą, a wręcz kolosalną. Na nic bowiem zda się młoda krew wychowana i wyuczona zachowań "daj ściągnąć", "bo mi się należy". Gdy jakiś czas temu poruszałem tu kwestie o tym jak się żyje w Skandynawii i o tym, że tam głęboka "komuna" zapewnia dostatnie życie swoim obywatelom, dostałem bęcki po głowie za głoszenie defetyzmu. Argumentowano to głównie tym, że spokojne życie to za mało, że trzeba walczyć o więcej, jednakże aby o to walczyć należy mieć z kim. U nas wrogów nie ma. Nawet Ci najwięksi dawno spakowali zabawki i poszli do domu. A my Polacy ciągle szukamy nowego, nie dostrzegając problemów kraju czy miasta. Na nic tu zdaje się odwoływanie do kart historii i tego jakież to fantastycznie wnioski można z niej wysunąć. Na nic zdał się w Polsce wolny rynek, bo poza garstką ludzi nikt na to nie był przygotowany. Po zmianach w kraju nastąpiło głębokie rozwarstwienie społeczne, pogłębiające się po dziś dzień. Nie mamy już spotkań znanych mi tylko z prześmiewczych seriali a'la Alternatywy 4, podczas oglądania którego wielu przedstawicielom Twojego pokolenia łezka się zakręciła niejeden raz. I teraz to pokolenie które wychowywało się na zgliszczach zniszczonej a jednak odbudowującej się ojczyzny, stawiać musi czoło wielu sprawom, na które nikt nich nie przygotowywał ani w szkole ani w domu. Powstał mit studiów "po studiach dostaniesz pracę", wszyscy chodzili do "ogólniaków", likwidowano szkoły zawodowe i techniczne. Ile szkół technicznych i zawodowych było w Kwidzynie za Twoich czasów? Ilu Kwidzyn miał wówczas mieszkańców? Teraz masowo słyszę jęki, że w Polsce brakuje mechaników, budowlańców itp... Nie omija to także Kwidzyna, gdzie dobrego mechanika, elektryka, elektromechanika, budowlańca ze świecą szukać (mowa o takich z mojego pokolenia).
Ze swojego doświadczenia wiem jednak, że Kwidzyn nie jest taki zły. Przez ponad dwa lata zdążyłem odwiedzić Gdańsk, Bydgoszcz, Haarlem. I powiem wam jedno. Ciężko jest rozstawać się z tym co znane. Gdańsk - miasto możliwości, jednak życie tam kręci się (a właściwie stoi) wokół zakorkowanych dróg. Bydgoszcz na ulicach - gehenna, a miasto zdaje się zasypiać po godzinie 19. W obydwu klubów i imprez co nie miara, a chodzić nie ma gdzie, bo wszędzie ceny z kosmosu.
Co innego Haarlem w kraju tulipanów, miasto nieco większe od Kwidzyna, a mieszkańców niemal 10x tyle. Tam wszystko nakręca się samo. Coweekendowe eventy na ulicach, koncerty sponsorowane przez miasto, a występ gwiazdy światowej sławy kosztuje tyle samo co 10 porcji frytek.
Kwidzyna zaś nie omija ogólnopolski problem drożyzny. Bo dlaczego w Polsce 1km autostrady kosztuje więcej niż w Holandii, gdzie tereny trudniejsze i jest ciasno? Dlaczego usługi telekomunikacyjne mamy najdroższe na świecie a ich jakość woła o pomstę do nieba? Dlaczego wynajęcie byle boxu handlowego w Kwidzynie kosztuje tyle samo co wynajęcie boxu w jednej z galerii handlowych trójmiasta.
I to co będę powtarzał zawsze: dlaczego wmawia mi się, że nowo budowany most SKRACA!!!! drogę do Trójmiasta? I co w nim jest takiego, że ma nam się wszystkim zrobić od tego dobrze?
Kwidzyn swoją szansę miał i skorzystał z niej bardzo nieumiejętnie bądź nawet wcale. Bije się w pierś jako piewca dobrych słów o KPPT (w chwili gdy powstawało), powrót do Kwidzyna otworzył mi oczy i pozwolił szerzej spojrzeć na świat lokalnych zachowań i nepotyzmu.

I powiedz mi jak mogę nie myśleć, że to mentalność i zaściankowe myślenie jest głównym problemem nie tylko w Kwidzynie, ale także w całej Polsce. Kwidzyn nie jest pępkiem świata, a wręcz przeciwnie powoli staje się zapomnianym miastem bez większych atrakcji turystycznych, a te które posiada nie potrafi umiejętnie wykorzystać. I nie pomoże tu pan Kret, nie pomoże Owsiak, czy krypty wielkich mistrzów.

Nie wiem jak było za czasów kiedy Ty miałeś 30 lat, ale powiem jedno: mam znajomych w moim wieku mieszkających poza granicami Kwidzyna, a nawet i Polski, których głównym zmartwieniem przez cały rok jest wybór miejsca/wycieczki na urlop. Ja na urlopie jak i zresztą codziennie po godzinach muszę dłubać to i owo, żeby mieć na kredyt, opłaty, czy inne gry i bilard... a o wakacjach myślę z rzadka, bo urlop to szansa na większą "fuchę". Irytuje mnie fakt, że mentalność Polaków a więc i Kwidzynian opiera się głównie na zawiści, gburowatości i niechęci. A może to ja jestem aspołeczny, ale każdy mój kontakt ze skostniałym aparatem państwowym w postaci drapieżcy nasłanego na mnie przez rząd RP sprawia, iż czuje jakbym nie rozmawiał z człowiekiem tylko z maszyną. Moje pierwsze wizyty w miejscowym urzędzie skarbowym budzą złe skojarzenia z paniami, które mają wielki problem z tym, że przychodzi się do nich coś załatwić - co mi do szczęścia nie jest potrzebne, dodatkowo robią mi pod górkę za moje podatki. I jakież jest moje zdziwienie, kiedy to po wielu latach pojawiam się tam znowu i widzę zmienione twarze, ale nastrój, spojrzenia, zachowanie i maniery są dokładnie te same. Co mam wtedy myśleć?

Zmiana pokoleń nic nie da. Potrzebna jest rewolucja mentalności. Niestety prawda jest taka, że możemy tu biadolić i biadolić, a nie naprawimy tego co wokoło nas. Z mojego pokolenia pozostaje w tym mieście coraz mniej ludzi, a poszerza mi się ciągle grono znajomych zmieniających już nie tylko kod pocztowy, ale także numer kierunkowy i to nie miasta, ale częściej kraju.

Jednakowoż jest też druga strona medalu, coś w tym Waszym/Naszym dziurawym Kwidzynie jest co daje się lubić... I powiem, że lepsza dziura mała i znana niż duża i nieznana.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 07:18 

Kiedyś już pisałem na tym forum o tym, że Kwidzyn upodabnia się do niektórych miast dawnego DDR. Trudno się dziwić. Ogólnoświatową tendencją jest emigracja ludzi do dużych miast, bo tam łatwiej o zarobienie grosza. Widać to zarówno wśród krajów rozwiniętych jak i tych bardzo biednych. Pamiętam jak z 15 lat temu jeździłem do Niemiec, do tego byłego DDRowa, gdzie spędzanie wolnego czasu młodzieży polegało na spotkaniach pod makdonaldem albo na stacji paliw. Zjeżdżało się kilka aut, postali, pogadali, zajarali i tyle. Śmieszyło mnie to trochę, bo wydawało mi się, że my jesteśmy bardziej aktywni i twórczy. Jak popatrzę wstecz to to, co mamy w mieście obecnie to takie wlaśnie dawne czasy w DDR.
Biadolenie, że ulice puste, że knajpy puste, że ludzie zamykają się w domach.... A nie zauważacie, że coraz więcej ludzi stawia na kulturę fizyczną? Bo ja widzę coraz więcej ludzi biegających, jeżdżących rowerem czy chodzących z kijami. I to cieszy, bo 10 lat temu taki widok był kosmosem. Znów porównanie do Niemiec - kiedyś miałem temat to załatwienia w miejscowości Hilden. Mieścina powiedzmy że wielkości Kwidzyna. Umówiłem się z kolesiem w fitness klubie, bo tam pracował. W piątek o godzinie 11 przed południem nie było gdzie zaparkować auta, a parking niemały. Zastanawiałem się, czy kiedykolwiek będzie tak u nas. I powoli się robi.
Bark kasy. Niestety dopada wiele rodzin z Kwidzyna i okolic. Ostatnio byłem na wywiadówce u starszego syna, który kończy gimnazjum. Pani wychowawczyni apelowała do rodziców o zrzutkę na udział w balu kończącym dwóch osób, których oboje rodziców straciło pracę i najnormalniej w świecie nie mieli 65zł dla dziecka. Świadczy to niestety o tym, że są ludzie, myślę, że nawet niemało, którym w ostatnich czasach świat mógł się zawalić. I czy dla takiego człowieka priorytetem ma być wyjście do knajpy, żeby miasto nie umierało?
Aha. Tym, co Kwidzyn znają ze sporadycznych wizyt, zalecam dużą wstrzemięźliwość w wyrażaniu swoich opinii o życiu mieszkańców. Opinii opierających się pewnie na kontaktach z ludźmi w wieku przedemerytalnym albo i starszych. Śmieszne to jest i tyle.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 07:55 

kapec napisał(a):
Aha. Tym, co Kwidzyn znają ze sporadycznych wizyt, zalecam dużą wstrzemięźliwość w wyrażaniu swoich opinii o życiu mieszkańców. Opinii opierających się pewnie na kontaktach z ludźmi w wieku przedemerytalnym albo i starszych. Śmieszne to jest i tyle.

Darek, Mirr - chyba dostalismy po łapach... :?

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 08:34 
Aleksander napisał(a):
kapec napisał(a):

Darek, Mirr - chyba dostalismy po łapach... :?
Aleksander, nie przejmuj się, kapec, jakby nie patrzeć też jest w wieku przedemerytalnym... właściwie wszyscy, którzy nie poszli jeszcze na emeryturę :razz:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1