Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Msza trydencka w Kwidzynie
PostNapisane: 6 stycznia 2008, o 19:31 

Witam!

Czy w którymś z kwidzyńskich kościołów jest odprawiana Msza święta w klasycznym rzymskim rycie (czyli tzw. trydencka) ?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje!

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, o 20:26 

Radosław napisał(a):
Czy w którymś z kwidzyńskich kościołów jest odprawiana Msza święta w klasycznym rzymskim rycie (czyli tzw. trydencka) ?

Nie.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, o 20:45 

Jest Pan pewny? To może chociaż gdzieś w diecezji?

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2008, o 09:48 

Tylko nie Pan. Tu nie ma panów. Piotr jestem :-D

Co do Kwidzyna, to jestem pewien. W okolicy już nie.

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2008, o 10:53 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Tylko nie Pan.

Ledwie 30 wiosenek i już Cię wkurza :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2008, o 18:14 

Gdzie i kiedy można uczestniczyć we Mszy św. Wszechczasów? - mapka
Niestety u nas nie ma, najbliżej chyba Nowa Cerkiew k. Chojnic lub Gdynia

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2008, o 21:06 

W najbliższej okolicy możliwe jest tylko w Trójcy i w Tychnowach .
Kwestia tylko dostosowania ołtarza, nie mylić ze stołem ofiarnym.
Z tego co mi wiadomo kapłan znający liturgię i łacinę jest wiekowym człowiekiem. Mieszka-rezyduje w Toruniu.

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2008, o 02:36 
Ciekawa sprawa, że do niedawna uczestniczenie w takiej mszy wiązało się ryzykiem ekskomuniki :) Nawet parę wysoko postawionych dostojników kościelnych z naszego regionu soczyście się wypowiedziało na swoich mszach o "schizmatykach lefybrystach". Swoją drogą z chęcią zobaczyłbym taką mszę na żywo. Obawiam się jednak, że woda święcona może mi dziury w ubraniu zrobić :twisted:

Tytuł: Re: Msza trydencka w Kwidzynie
PostNapisane: 27 kwietnia 2013, o 17:46 

Oczywiście, że zorganizowanie takiej mszy jest możliwe. Trzeba zebrać grupę wiernych, którzy chcieliby uczestniczyć w takiej mszy i zgodnie z summorum pontificium Benedykta XVI żaden proboszcz nie ma prawa odmówić. Myślę, że taka reprezentatywna grupa wiernych to około 30 osób. Jeśli ktoś jest zainteresowany tym tematem to bardzo chętnie stanę na czele takiej inicjatywy :)
Pozdrawiam!

PostNapisane: 28 kwietnia 2013, o 12:56 
Przyjaciel forum

szymon55_90 napisał(a):
Jeśli ktoś jest zainteresowany tym tematem to bardzo chętnie stanę na czele takiej inicjatywy :)
Pozdrawiam!

Jako że jestem człowiekiem prostym zapytam. Jaki przyświeca cel takiej inicjatywie. Czemu lub komu ma to służyć ?

Pozdrawiam!

PostNapisane: 28 kwietnia 2013, o 21:56 

Nowe doświadczenie zapewne. Inicjatywę popieram. Sama w najbliższym czasie wybieram się do świątyni hinduistycznej i kościoła anglikańskiego. Czekam jeszcze na zaproszenie od gości w jarmułce :)

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 08:31 

Darek napisał(a):
szymon55_90 napisał(a):
Jeśli ktoś jest zainteresowany tym tematem to bardzo chętnie stanę na czele takiej inicjatywy :)
Pozdrawiam!

Jako że jestem człowiekiem prostym zapytam. Jaki przyświeca cel takiej inicjatywie. Czemu lub komu ma to służyć ?

Pozdrawiam!

To może ja. Prosto.

POTRZEBA. Są ludzie, którzy mają taką potrzebę. Gdyby nie potrzeby, to zajmowalibyśmy się wyłącznie żarciem, rozmnażaniem i wydalaniem. Po prostu.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 11:47 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
To może ja. Prosto.

POTRZEBA. Są ludzie, którzy mają taką potrzebę. Gdyby nie potrzeby, to zajmowalibyśmy się wyłącznie żarciem, rozmnażaniem i wydalaniem. Po prostu.

No właśnie, POTRZEBA to szerokie słowo. Ale gdybyśmy jak piszesz nie żarli, nie rozmnażali się lub też nie wydalali. POTRZEBY żadnej by już nie było.
Napisz jaśniej o tej POTRZEBIE, bo brzmi mi tak samo jak znane stwierdzenie "dla dobra społeczeństwa".

PS. spróbuj swoją myśl grzeczniej określić i nie pisz o wydalaniu.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 12:38 

Darek napisał(a):
Michał napisał(a):
To może ja. Prosto.

No właśnie, POTRZEBA to szerokie słowo. Ale gdybyśmy jak piszesz nie żarli, nie rozmnażali się lub też nie wydalali. POTRZEBY żadnej by już nie było.
Napisz jaśniej o tej POTRZEBIE, bo brzmi mi tak samo jak znane stwierdzenie "dla dobra społeczeństwa".

PS. spróbuj swoją myśl grzeczniej określić i nie pisz o wydalaniu.

Grzeczniej - będę miał problem, gdyż uważam, że ludzie posiadający wyższe potrzeby potrafią delektować się pożywieniem, pragną posiadać potomstwo będące efektem fizycznej i umysłowej fascynacji partnerem oraz muszą od czasu do czasu oddalić się tam, gdzie nawet Król chadzał piechotą. Ale są też ludzie, którym wystarczy się nażreć i … tak dalej.

Oczekujesz ode mnie bym wytłumaczył Tobie niewytłumaczalne. Powinienem być w stanie jako były agnostyko-ateista, ale nie jestem. Kiedyś wydawało mi się, że by uwierzyć w Boga należy go najpierw zrozumieć. Okazało się, że jest zupełnie odwrotnie. Jeżeli tego sam nie poczujesz, to żadne słowo na temat nie jest czytelne. To tak, jakby fan Niecika chciał mnie przekonać jaka to fantastyczna i wartościowa muzyka. Nie zrozumiem tej JEGO „niecikowej” potrzeby, choćby był Mozartem argumentacji.

Przepraszam za wcześniejsze wyrażenia. Jestem na tym forum jakiś czas i do tej pory nie kojarzyłeś mi się z delikatnością w wyrażaniu swoich myśli. Mam nadzieję, że swoim wyjaśnieniem odnośnie różnicy między „spożywaniem” a „żarciem” choć trochę odkupiłem swoje winy i znalazłem w Tobie zrozumienie. A Twoją potrzebę, bym kierował się w kolejnej wypowiedzi swoją kindersztubą pochwalam, choć nie będę ukrywał, że jest zaskakująca. Ale tak bywa czasami z potrzebami. Też bym kiedyś nie pomyślał, że będę wiedział cóż to takiego msza trydencka. Nie mówiąc już o tym, że miałby nawet ochotę w niej uczestniczyć. Życie jest pełne niespodzianek.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 13:35 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
Życie jest pełne niespodzianek.

To zrozumiałem, natomiast nie jestem pewien co do sensu odprawiania takiej akurat mszy.
Tym bardziej, że jeżeli się nie mylę, odprawiana jest po łacinie. Języku raczej dzisiaj już u nas niepopularnym.
Cóż daję sobie prawo do błądzenia jako, że ono jest rzeczą ludzką.
Pytanie moje nie było podyktowane złośliwością, ani też kpiną z takich zamiarów.
Ja już od dawna oddzieliłem wiarę w Boga od zabiegów kościelnych. Do wiary w Niego wystarcza mi modlitwa w domu, lesie lub nad jeziorem. Do tego zupełnie nie jest mi potrzebny aparat kościelny.

Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1