Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Msza trydencka w Kwidzynie
PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 14:02 

Darek napisał(a):
Michał napisał(a):
Życie jest pełne niespodzianek.

To zrozumiałem, natomiast nie jestem pewien co do sensu odprawiania takiej akurat mszy.
Tym bardziej, że jeżeli się nie mylę, odprawiana jest po łacinie. Języku raczej dzisiaj już u nas niepopularnym.
Cóż daję sobie prawo do błądzenia jako, że ono jest rzeczą ludzką.
Pytanie moje nie było podyktowane złośliwością, ani też kpiną z takich zamiarów.
Ja już od dawna oddzieliłem wiarę w Boga od zabiegów kościelnych. Do wiary w Niego wystarcza mi modlitwa w domu, lesie lub nad jeziorem. Do tego zupełnie nie jest mi potrzebny aparat kościelny.

Pozdrawiam.

Ja odbieram to jako reakcję niektórych wiernych na naciski "świata" by Kościół się unowocześnił. Z jednek strony tańce i śpiewy (coś na podbieństwo kościołów protestanckich) z drugiej Lefebryści i msza trydencka. Jest wielu wiernych, którym przeszkadza tradycyjne okazywanie radości posępną miną, ale są też tacy dla których obecny obrządek zbyt daleko odszedł od obowiązującego w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. Potrzebują poczucia większego misterium. Poza tym łacina sama w sobie ma coś wzniosłego.

"Ja już od dawna oddzieliłem wiarę w Boga od zabiegów kościelnych" - znam Księży, którzy wyraźnie oddzielają ludzi POBOŻNYCH od WIERZĄCYCH. Kościół jest skupiskiem ludzi tak różnych, że aż trudno w to uwierzyć. Tyczy się to i świeckich i konsekrowanych. Nie ma Kościoła idealnego, bo jest tam człowiek. A człowiek jest w stanie spie..., przepraszam, zepsuć każdą ideę. Nawet najbardziej wzniosłą.

Również pozdrawiam

i cieszę się, że można z Tobą pogadać na serio :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 14:13 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
i cieszę się, że można z Tobą pogadać na serio :)

Zwróć uwagę, że z ludźmi piszącymi serio, zazwyczaj rozmawiam serio.
Dopasowuję styl i treść do poziomu dyskutanta. Za to nie bardzo mnie lubią.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 15:57 

Jaki cel przyświeca takiej inicjatywie?
Otóż należy pokazać ludziom, że można inaczej, że we wszystkim nie trzeba iść z duchem czasu. Należy pokazać, że kościół to nie jest miejsce zabawiania publiczności raz w tygodniu przez godzinkę (broń Boże dłużej), lecz miejsce spotkania z żywym Bogiem, który jest Tajemnicą wbrew pozorom bardzo bliską nam. Kościół to miejsce przepełnione sacrum, które odrywa nas od codzienności i wprowadza w inny świat → przedsionek nieba "Supplices te rogamus, omnipotens Deus: iube haec perferri per manus sancti Angeli tui in sublime altare tuum, in conspectu divinae maiestatis tuae: ut quotquot ex hac altaris patricipatione sacrosantum Filii tui Corpus et Sanguinem sumpserimus omni benedictione caelesti et gratia repleamur" → "Pokornie Cię błagamy, wszechmogący Boże, rozkaż, niech ręce Twego Anioła świętego zaniosą tę ofiarę na niebieski Twój ołtarz, przed oblicze Boskiego majestatu Twego, abyśmy wszyscy, gdy jako uczestnicy tej ofiary ołtarza przyjmować będziemy najświętsze Ciało i Krew Syna Twego otrzymali z nieba pełnię błogosławieństwa i łaski" to urywek Kanonu Mszy Trydenckiej i można powiedzieć jej kwintesencja.

Dlaczego Msza Trydencka?
Bo odprawiana jest od pierwszych wieków chrześcijaństwa, bo posługiwali się nią i żywo uczestniczyli w niej najwięksi święci Kościoła Katolickiego, bo jej charakter ofiarniczy najbardziej oddaje jej istotę- śmierć Chrystusa na krzyżu, bo język sakralny (łacina), w którym jest odprawiana pozwala nam oderwać się od codzienności etc. etc...

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 20:55 

szymon55_90 napisał(a):
Dlaczego Msza Trydencka?
Bo odprawiana jest od pierwszych wieków chrześcijaństwa, bo posługiwali się nią i żywo uczestniczyli w niej najwięksi święci Kościoła Katolickiego, bo jej charakter ofiarniczy najbardziej oddaje jej istotę- śmierć Chrystusa na krzyżu, bo język sakralny (łacina), w którym jest odprawiana pozwala nam oderwać się od codzienności etc. etc...

To ja się tylko pytam co to za " oderwanie się od rzeczywistości " , jeżeli większość uczestniczących w takiej mszy nie zrozumie ani słowa :?:

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 21:25 

Otóż rzecz nie jest w tym, żeby rozumieć każde słowo wypowiadane przez kapłana. Łacina to język martwy i dzięki temu nie jest używany w sferze profanum.
Oto przykład: codziennie zwracamy się do kogoś: Dzień dobry Panu, Proszę Pana; generalnie przyjęte jest, że zwracamy się do siebie per Pan. Idąc na mszę odprawianą w języku profanum (profanum nie oznacza zły, jest po prostu przeznaczony do innego celu) i słysząc np. "Pan z wami" sprowadzamy Jezusa Chrystusa Boga wszechmogącego dzięki któremu mamy życie i dzięki któremu śmierć nie ma nad nami władzy, właśnie tego Boga sprowadzamy poprzez nasz język do rangi takiego samego pana, któremu przed wejściem do kościoła mówiliśmy dzień dobry.
W języku sacrum (jakim dla obrządku rzymskiego jest łacina zalecana nawet przez dokumenty Soboru Watykańskiego II) "Pan z wami" to Dominus vobiscum; brzmi dostojniej czyż nie?

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 22:37 
Przyjaciel forum

Co prawda będąc młodym człowiekiem zawsze na mszy czekałem na słowa - Ite, missa est!
Ale rozumiem tęsknotę za minionymi czasami. Sam posiadając nowoczesne cyfrowe aparaty fotograficzne, fotografuję najchętniej aparatami z początku ubiegłego wieku. Mając różnego rodzaju odtwarzacze z mikroprocesorami, słucham płyt vinylowych i taśm magnetofonowych. Od jakiegoś czasu nazywa się to Vintage Style, więc mogę również uznać Wasze racje.

PostNapisane: 13 czerwca 2013, o 17:15 

Widzę, że temat Mszy Trydenckiej na Ziemii Kwidzyńskiej nieco podupadł ;) Mam jednak nadzieję, że jeszcze się odrodzi :)
Pozdrawiam!

PostNapisane: 13 czerwca 2013, o 17:36 
Przyjaciel forum

Szymon ale z powodu braku mszy Trydenckiej, nie wyprowadzisz się z Ziemi Kwidzyńskiej?

PostNapisane: 13 czerwca 2013, o 17:43 

szymon55_90, ja nadal czekam na informacje kiedy się odbędzie :)

PostNapisane: 16 czerwca 2013, o 18:09 

Na dzień dzisiejszy jestem dogadany z księdzem proboszczem parafii w Tychnowach, że jest zielone światło dla takiej mszy w świątyni, której jest gospodarzem. Musiałaby jednak znaleźć się grupa wiernych (20-30 osób), dla której to taka msza miałaby być odprawiona.
Wtedy moglibyśmy spokojnie znaleźć księdza, który potrafiłby odprawić w rycie trydenckim.

P.S.
Jestem z Kwidzyna, ale na dzień dzisiejszy studiuje w Bydgoszczy, a co będzie ze mną dalej czas pokaże :)

PostNapisane: 9 kwietnia 2014, o 19:19 

Msza Trydencka na zamku w Malborku w najbliższą sobotę (12 IV 2014)

W najbliższą sobotę (12 IV 2014) zapraszamy na Mszę św. na zamku w Malborku, którą odprawimy o godz. 11.00 w kaplicy wielkich mistrzów. Wejście na zamek wiąże się z opłatą. Po Mszy św. możliwość zwiedzania zamku z przewodnikiem - członkiem naszego środowiska.

http://www.unacum.pl/2014/04/msza-trydencka-w-malborku.html

PostNapisane: 25 lutego 2015, o 14:18 

Witam wszystkich.

Czy ktoś może ma jakieś aktualne informacje w temacie?

Nie wiem czy tylko ja mam takie odczucie, ale po kilku przypadkowych rozmowach tu i tam z różnymi ludźmi zauważyłem, że osób zainteresowanych taką inicjatywą w naszym pięknym mieście może być więcej (nie tylko na tym forum). Więc może warto by temat reaktywować, sprawdzić ilu nas jest, jakie są możliwości, itp.

Pozdr.
Michał

PostNapisane: 21 lipca 2015, o 09:39 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Kwidzyn jest jednym z niewielu miast w Polsce, gdzie odprawiane są msze święte według rytu trydenckiego, po łacinie. Tego typu liturgia jest celebrowana w każdą trzecią niedzielę miesiąca o godz. 15.30, w kaplicy Sióstr Benedyktynek Misjonarek. Mszę celebruje ksiądz Jacek Hac.

źródło

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1