Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sklep Champion.
PostNapisane: 13 lipca 2013, o 23:20 

Michał napisał(a):
Krzyżak to odpowiedź na mój wpis, czy po prostu chciałeś wyrobić swój dzienny limit "krzyżakowego" sarkazmu i przypadkowo padło na mnie? Bo nie rozumiem.

Mieszkam w najbliższej okolicy przyszłego Netto, ale wolę zostawiać swoje pieniądze w kasie miejscowego handlowca (na przykład w Podkowie). Więc mnie to lotto czy będzie Netto.

Między innymi. :) Odpowiedź ale jak zauważyłeś z humorem.
Nie wyrabiam żadnych limitów.
A jak byś dokładnie mój post przeczytał, to też byś zauważył i to potraktował jako taką naszą śmieszną rzeczywistość.

Ale czasami też drażni mnie (ale tylko czasami) to że w naszym mieście buduje się ostatnio przeważnie, sklepy, markety ,supermarkety, galerie itd..
I wszystkim to jakoś pasuje, nie ma za bardzo pretensji, i bardzo dużo ludzi nie może się doczekać, ludzie cieszą się są ciekawi.
A jak już zaczynają budować coś innego, tak jak między innymi, Pływalnię, Park Przemysłowo Technologiczny. czy nawet podświetlą most, to zaczyna się krzyk :
Że za nasze pieniądze! , że marnotrawstwo!, że nie potrzebne! itd.....
Ale to tylko takie moje odczucie . Może się mylę. ;) :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 lipca 2013, o 18:18 

krzyzak napisał(a):
Ale to tylko takie moje odczucie . Może się mylę. ;) :D

Jest różnica pomiędzy wydawaniem pieniędzy publicznych i prywatnych.

PostNapisane: 14 lipca 2013, o 21:09 

kapec napisał(a):

Masz rację.!
Oczywiście że jest różnica.
Tylko niektórym to nie przeszkadza, co się robi z naszego miasta, za prywatne pieniądze!
Myślę że budowa czegokolwiek i zmiany czegokolwiek, w naszym mieście za prywatne pieniądze powinny być akceptowane przez mieszkańców, a nie właścicieli dużych pieniędzy!

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 07:37 

krzyzak napisał(a):
kapec napisał(a):

Masz rację.!
Oczywiście że jest różnica.
Tylko niektórym to nie przeszkadza, co się robi z naszego miasta, za prywatne pieniądze!
Myślę że budowa czegokolwiek i zmiany czegokolwiek, w naszym mieście za prywatne pieniądze powinny być akceptowane przez mieszkańców, a nie właścicieli dużych pieniędzy!

I tutaj się z Tobą zdecydowanie zgadzam.

Denerwuje mnie, że ludzie, którzy nie przymierają głodem (naprawdę biednych rozumiem) lecą tam, gdzie jest 20 groszy taniej. Denerwuje mnie, że przeciętny człowiek nie dostrzega związku wydawania pieniędzy głównie w sieciówkach będących własnością zagraniczniaków, z tym że lokalny handel upada.

Denerwuje mnie również marudzenie, że miasto wydaje pieniądze na tzw. przestrzeń publiczną. Kiedyś ludzie chcieli żyć w przestrzeni przyjaznej i ładnej. Teraźniejszy prymat opłacalności i praktyczności mnie przeraża. Mieliśmy jakiś czas temu aferę, że przychylny stadninie burmistrz wydał pieniądze na odbudowę wiatraka. Jakiż był krzyk - po co? To niepraktyczne? Napisałem wtedy, że dla większości ludzi (niestety) najlepiej by było, gdyby te pieniądze przeznaczyć na darmową grochówkę i piwo. Najlepiej przy okazji darmowego koncertu jakiegoś Niecika. To, że takie inwestycje tworzą "przestrzeń publiczną" niewielu interesuje. To, że ta konkretna inwestycja pięknie wita wjeżdżających do Kwidzyna od strony Grudziądza (szczególnie po zmroku) ludzie o horyzontach menela nie doceniają. No cóż.

krzyzak napisał(a):

Przychodzi inwestor i kupuje nieruchomość. Czy może z nią zrobić wszystko co chce? Nie, inwestycyjnie może z nią zrobić to co jest zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego lub decyzją o warunkach zabudowy. Pierwszy dokument przyjmuje Rada Gminy, drugi wydaje burmistrz. Przy tworzeniu planu miejscowego może uczestniczyć każdy. Przy tworzeniu decyzji o warunkach zabudowy tzw. "strony w postępowaniu", czyli najczęściej sąsiedzi. A jak jest w praktyce? Większość ma to gdzieś. Teraz na przykład miasto tworzy plan miejscowy "Obszar Śródmiejski I". Można się zapoznać z projektem planu i ewentualnie wnieść swoje uwagi. Był ktoś w Urzędzie w tej sprawie?

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 10:06 

krzyzak napisał(a):

Raz już tak mieliśmy. Na okoliczność posiadania sklepów przez radnych miasta rada przegłosowała uchwałę, która zakazała budowy dużych sklepów w naszym mieście. Ważniejsze było własne koryto. Efekt? Do dziś większość kwidzyniaków na większe zakupy wyjeżdża z miasta i zostawia kasę u innych kupców a do nas nie przyjeżdza nikt.
Dla większości ludzi im więcej sklepów tym większa konkurencja a przez to niższe ceny. Co w tym widzisz złego? Jak dla mnie może być sklepów 5x tyle co jest, nie przeszkadza mi to kompletnie. Raz, że takie sklepy dają miejsca pracy i odprowadzają podatki, dwa, że może w końcu będę mógł kupić tu to, co chcę.

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 10:59 

kapec napisał(a):
Dla większości ludzi im więcej sklepów tym większa konkurencja a przez to niższe ceny.
.
No tak, ale myślę że, nie samymi sklepami miasto i ludzie żyją.

kapec napisał(a):
Jak dla mnie może być sklepów 5x tyle co jest, nie przeszkadza mi to kompletnie.
.
Nie przeczę!
Akurat ja mam inne zainteresowania, i wolę inne rozrywki, od zwiedzanie sklepów.
No ale każdy ma prawo robić to co lubi...

kapec napisał(a):
Raz, że takie sklepy dają miejsca pracy i odprowadzają podatki, dwa, że może w końcu będę mógł kupić tu to, co chcę.
.
Myślę że (na szczęście) nie wszyscy uważają tak jak Ty, że:
Najważniejsze w naszym życiu jest to, żeby kupować ...

Wydaje mi sie że, dają pracę, i płacą podatki nie tylko sklepy.

A.. I życzę Ci żebyś w końcu kupił tu, to co chcesz!! ;) :)

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 11:53 

Ja nie wiem, gdzie ty masz to multum sklepów/supermarketów. Te co były stoją i jakoś tam zipią, niektóre zamykają [ładnych kilka lat temu na moim osiedlu był tzw. Rojal Market, zwinęli się, a buda stoi i straszy, żadnego zagospodarowania przestrzenią], teraz podmieniają niby mały Carrefour [dawniej Champion] na Netto. Nic nowego nie widziałam i raczej prędko nie zobaczę. W czym więc rzecz? :neutral:

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 11:57 

Koraolaola napisał(a):
Ja nie wiem, gdzie ty masz to multum sklepów/supermarketów. Te co były stoją i jakoś tam zipią, niektóre zamykają [ładnych kilka lat temu na moim osiedlu był tzw. Rojal Market, zwinęli się, a buda stoi i straszy, żadnego zagospodarowania przestrzenią], teraz podmieniają niby mały Carrefour [dawniej Champion] na Netto. Nic nowego nie widziałam i raczej prędko nie zobaczę. W czym więc rzecz? :neutral:

Przepraszam!!
A w jakim Ty mieście mieszkasz?

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 12:09 

krzyzak napisał(a):
Wydaje mi sie że, dają pracę, i płacą podatki nie tylko sklepy.

Owszem. Jakie zatem stanowiska pracy chciałbyś/mógłbyś stworzyć, żeby dać pracę innym? Najlepiej w tych miejsach, które już istnieją i straszą pustką (może za rzadko z domu wychodzisz i nie widzisz, ile lokali stoi z kartką "do wynajęcia"). Oczywiście, teren ZEMu np można zaorać, albo zostawić samopas, niech straszy. Galeria handlowa jak na moje oko też nie wypali, coś mi mówi, że wcale tam nie powstanie, bo póki co, zanim nie ruszą konkretne roboty całe to zamieszanie jest wyłącznie na papierze.

krzyzak napisał(a):
A.. I życzę Ci żebyś w końcu kupił tu, to co chcesz!! ;) :)

Kupowanie to ostatnia rzecz, jaką lubię robić. Ale jak już muszę kupić załóżmy sandały dziecku na lato, to w Kwidzynie nie znalazłem ani jednej sensownej pary. Aaaa... ważne. Nie jestem specjalnie wybredny. Albo średnio pasowały, albo bubel na kilometr śmierdzący tandetą i rozpadający się od samego stania na półce, albo jak już w miarę sensownie wyglądał i kosztował to okazywało się, że nie ma rozmiaru. Wyjazd do Grudziądza (też żeby nie było niejasności - nie specjalnie ale przy okazji przejazdem) i są. Słynne hasło: kupuj w Kwidzynie można sobie w buty wsadzić, choć niestety problem jest złożony i to rozumiem. Handlowcy nie mają dużego wyboru, bo mało ludzi kupuje. Ludzie nie kupują bo nie ma wyboru albo jest dużo drożej niż u innych sprzedawców. Błędne koło.

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 12:35 

Moje odczucia są takie, że na kwidzyńskim rynku nigdy nie zjawią się znane marki. Za mało u nas mieszkańców i za mała częstotliwość kupowania. W Trójmieście wiecznie są tłumy, we wszelakich galeriach, a ciężko mi sobie wyobrazić, że codziennie ludzie będą krążyć po sklepach i kupować.

Chciałbym się mylić. :)

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 15:31 

krzyzak napisał(a):
Przepraszam!!
A w jakim Ty mieście mieszkasz?

Jeśli taka jest Twoja odpowiedź, to raczej marne masz argumenty. Na razie zauważyłam, że tylko lamentujesz nad zalewaniem Kwidzyna przez nieistniejące markety i zaczęłam się obawiać, czy to ja mam coś ze wzrokiem, czy Ty z percepcją :shock:

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 19:32 
nieistniejące? 3 Biedronki, Lidl, Carrefour, Kaufland, Intermarche, Bricomarche... i znając życie o czymś zapomniałem - jak to ja. Jak na takie miasto to dużo tych nieistniejących marketów :roll:

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 20:58 

jankowskimich napisał(a):
nieistniejące? 3 Biedronki, Lidl, Carrefour, Kaufland, Intermarche, Bricomarche... i znając życie o czymś zapomniałem - jak to ja. Jak na takie miasto to dużo tych nieistniejących marketów :roll:

Dla mnie to może być i jeszcze raz tyle im wiecej tym wieksza konkurencja a co za tym idzie niższe ceny
Nawet i może być 100 marketów dla człowieka liczy sie aby kupić wmiarę dobry a tani towar.
Przy obecnych czasach patrzy sie na cene gdzie mozna kupic taniej,dlatego nie jestem czuły na płacz małych prywatnych sklepikarzy.

Ostatnio edytowano 15 lipca 2013, o 21:05 przez krzychoo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 lipca 2013, o 21:02 

No chyba, że ustawowo zakupoholicy wprowadzą obowiązek odwiedzania każdego codziennie ;)

PostNapisane: 16 lipca 2013, o 07:18 
krzychoo, ja nie mówię że to za dużo albo za mało - odniosłem się do tego że ktoś tam uważa że "nie ma wcale!". A jeśli chodzi o moje zdanie to marzy mi się w Kwidzynie jedna duża galeria na obrzeżach miasta gdzie można kupić wszystko. a nie popierdółkowe galeryjki w ilości:
Tęczowy - tam już nie ma nic...
Dom Handlowy na Piłsudskiego - gdyby nie Cropp to bym tam nie zaglądał,
Kopernik - coś poza Empik to chyba rossmann + orange
Stary Młyn to chyba tylko z nazwy jest galerią...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1