Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: EKONOMIKA NOVA przy Krańcowej
PostNapisane: 18 lipca 2013, o 16:53 

Prawda jest taka że nikt lepiej nie zadba o nasze przyszłe dochody na emeryturze jak my sami.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 lipca 2013, o 21:36 
Przyjaciel forum

prawnik napisał(a):
Prawda jest taka że nikt lepiej nie zadba o nasze przyszłe dochody na emeryturze jak my sami.

Prawda jest taka:
Nikt kto bierze w kieszeń 1500PLZ w żaden sposób nie zadba o siebie - no bo jak? Suma którą podałem jest bardziej realna niż te którą podaje GUS jako średnią w kraju a szczególnie jeśli dotyczy to osób z prowincji. Nieważne z czego będą musiały być emerytury i zasiłki, ze składek czy z podatków. Prędzej czy później dojdzie do tego że w sferze produkcyjnej zostanie zredukowana armia robotników. Wieś już to przerabiała, w produkcji rolniczej pozostała garstka. Fabryki ciągle się automatyzują. Punki pływa, dzisiejsze statki są zautomatyzowane, załoga to może 20% tej sprzed 30 lat. Kiedyś na liniowcach to pływali nawet oficerowie KO a i lekarze też się zdarzali. Istnieje problem, na zachodzie jest on jakoś rozwiązywany, są zasiłki i renty kosztem wysokich podatków - jest to jedyne rozsądne rozwiązanie.

PostNapisane: 18 lipca 2013, o 22:20 

Niestety, ale to prawda... Polacy za mało zarabiają aby samodzielnie odkładać pieniądze na swoje przyszłe emerytury :sad:

PostNapisane: 19 lipca 2013, o 06:04 

punky napisał(a):
ING zrezygnowałem po 6 latach..

I to niestety nie Ty jeden. Ja na polisach ING miałem w plecy kilkanaście tysięcy zł. Niby tłumaczyli, że w tym ubezpieczenie, itd. Ale jak oni do cholery chcieli mi zapewnić dostatnie życie, skoro w ciągu 10 lat nie byli w stanie mi oddać choćby tego, co im zapłaciłem?
A co do odkładania kasy na emeryturę. Przestałem się tym przejmować. Chociażby patrząc na naszą służbę zdrowia i podniesienie wieku emerytalnego. Zadajmy sobie kluczowe pytanie - ilu z nas tej emerytury dożyje, skoro dziś na wizytę do byle specjalisty trzeba czekać czasem kilka lat? O jakimś zabiegu czy poważniejszej operacji to już nawet nie chcę myśleć. Płacenie składek do zus i na nfz i jednoczesne bulenie z własnej kieszeni za każdą wizytę u lekarza to czyste sk...wysyństwo, jakie funduje nam nasz rząd.
Jedyny rozsądny pomysł na emeryturę to niestety posiadanie i inwestowanie w edukację dzieci i dorobienie się jakiegoś majątku w czasie, kiedy jesteśmy w stanie rzetelnie pracować. Choć i z jednym i z drugim, w sensie inwestowania, na obecnym poziomie dochodów większości rodzin, które ledwo wiążą koniec z końcem może być krucho.

PostNapisane: 19 lipca 2013, o 08:51 

Albo się ubezpieczamy albo odkładamy na emeryturę. Ktoś źle wam doradził. Skoro chcecie być ubezpieczeni, do tego mieć wiele klauzul (duży wpływ mają koszty ryzyka ubezpieczeniowego) to nigdy nie odłożycie kasy.
Lwia część składki idzie na ubezpieczenie, część na koszty prowadzenia, zostaje niewiele na oszczędzanie.
To tak jak z OC auta, płacimy i nigdy tych pieniędzy nie zobaczymy.
Trzeba znaleźć rozwiązania czysto osczędnościowe (inwestycyjne), dodatkowo pakietowe ubezpieczenia życia. Wtedy to ma sens i nie ma rozczarowań, że po kilku latach jest o wiele mniej niż się spodziewamy.
Jak ktoś ma ochotę na więcej wyjaśnień "jak to się je", proszę na PW.

PostNapisane: 19 lipca 2013, o 15:19 

Skoro zeszliśmy na tematy ekonomiczne to polecam ciekawą lekturę raport NBP "Zwyczaje płatnicze Polaków":
- 77% dorosłych Polaków posiada konto osobiste lub rachunek w banku lub skok, a 23 % respondentów nie ma takiego konta
- najczęściej konto mają urzędnicy i pracujący w administracji, edukacji, szkolnictwie, służbie zdrowia lub policji (98-99%),
- najmniej ubankowioną grupą są emeryci (50%) i renciści (46%), uczniowie i studenci (59%) oraz osoby zajmujące się domem (64%),
- przyczyny, dla których osoby nieposiadające kont osobistych, nie zdecydowały się na ich otwarcie to najczęściej:
nie mam takiej potrzeby (50%),
wolę trzymać pieniądze w gotówce (25%),
nie mam czego oszczędzać (23%),
nie mam stałej pracy (16%).

http://www.nbp.pl/systemplatniczy/zwycz ... olakow.pdf

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 11:07 

Piotr_J napisał(a):
Didi, niestety jeśli bank odmawia kredytu, to powinna się zapalić czerwona lampka, że nasze finanse są na poziomie poniżej krytycznego i dalsze zadłużanie się tylko ten stan pogorszy. Niestety nadmierny konsumpcjonizm źle się kończy. Ludzie są bardzo krótkowzroczni i nie potrafią się przestawić na minimalne zużycie zasobów w sytuacjach kryzysowych. Parabanki nie są wtedy dobrym wyjściem z sytuacji.

Ci ludzie co się zadłużają przeważnie zużywają minimalne zasoby. Słyszałam o wielu osobach, które biorą kredyt w takich miejscach po to by mieć z czego zapłacić czynsz.

http://natemat.pl/16973,coraz-wiecej-po ... h-dziennie

Są ludzie, którzy biorą kredyt, by przeżyć.

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 12:04 

Didi napisał(a):
Są ludzie, którzy biorą kredyt, by przeżyć.

Zgadza się. Są ludzie, którzy "jadą" na kredytach, bo wpojono im, że by być kimś muszą być "glamour". Ale jest wielu takich, o których wspomina Didi. Są też tacy, którzy zadłużają się by przeżyło ich dziecko, na przykład dobijający czterdziestki synek-pasożyt.

Są też tacy ludzie jak Minister Finansów, który bierze coraz większe kredyty, by przeżyć lepiej. Taki mega synek-pasożyt.

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 14:10 
Michał - tu się muszę z Tobą zgodzić. Mam znajomych którzy mają spore długi z racji rehabilitacji dziecka.

Ale nie rozumiem tych którzy biorą kredyt na nową konsolę bo stara [3 letnia] nie jest już cool. A tym bardziej nie rozumiem tych którzy mają zadłużenie którego nie mogą spłacić, więc biorą następny bandycki-kredyt żeby spłacić kolejny... ta spirala nigdy się nie zamyka. A potem narzekają jak im źle.

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 15:10 

jankowskimich napisał(a):
A tym bardziej nie rozumiem tych którzy mają zadłużenie którego nie mogą spłacić, więc biorą następny bandycki-kredyt żeby spłacić kolejny... ta spirala nigdy się nie zamyka.

To bardzo popularna w naszych czasach filozofia "carpe diem". Jeżeli robi to Kwiatkowska z trzeciego piętra, to jej sąsiedzi się pukają w głowę, twierdząc, że Kwiatkowska głupia i cieszą się, że to problem Kwiatkowskiej.

Jeżeli dokładnie to samo robi nasz rząd, tyle że w skali makro, to ci sami ludzie uspokojeni przez ekonomiczne "autorytety" już się w głowę nie pukają. Niektórzy co najwyżej za głowę się łapią. Bo tutaj jest zasadnicza różnica - to nie jest tak naprawdę problem rządu (dzisiaj jest, jutro go nie ma) - to problem wszystkich Kwiatkowskich w tym kraju. Kwiatkowskich, Nowaków, Dąbrowskich i tak dalej. I co z tego? Ano Nowak z Dąbrowskim się cieszą, że mają lepiej niż Kwiatkowska.

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 17:54 

Zadłużenie publiczne ciągle wzrasta:

http://www.zegardlugu.pl/

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 20:01 

Michał - tu się muszę z Tobą zgodzić. Mam znajomych którzy mają spore długi z racji rehabilitacji dziecka.

Ale nie rozumiem tych którzy biorą kredyt na nową konsolę bo stara [3 letnia] nie jest już cool. A tym bardziej nie rozumiem tych którzy mają zadłużenie którego nie mogą spłacić, więc biorą następny bandycki-kredyt żeby spłacić kolejny... ta spirala nigdy się nie zamyka. A potem narzekają jak im źle.

A ja mogę zrozumieć. Dopóki spłacasz nie musisz mieć do czynienia z komornikiem czy windykatorem, nic dziwnego że każdy chce to odwlec w czasie.

Osobiście boję się wziąć kredyt i mam nadzieję, że nigdy nie będę zmuszona do dużego zadłużenia się. A w ogóle to zgadzam się z poglądem wczesnego kościoła chrześcijańskiego, że lichwa to grzech. :grin:

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 21:15 
lewica zgadza się z kościołem?? aaaaaaaaaa szok! :D

ja nie rozumiem, nigdy nie miałem kredytu, jaki była potrzeba to pomogła mi rodzina.

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 21:19 
Przyjaciel forum

lewica zgadza się z kościołem?? aaaaaaaaaa szok! :D

Jaki szok, jak mają interes to nawet komże założą :D :D :D

PostNapisane: 20 lipca 2013, o 22:51 

SLD ma lewicowy program, ale niestety również bardzo wielu nielewicowych ludzi w strukturach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1