Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: W fabryce telewizorów za 600 zł
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 00:11 

Czytaliście już to? Czy w kwidzyńskim Jabilu jest podobnie? A w NEC-u?

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3944486.html

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 07:17 
W jabilu to tak nie jest, o ile przepracujesz pełny miesiąc, jeżeli tyle ile w umowie, czyli 2 tygodnie w miesiącu bo są postoje to takiej wypłaty można się spodziewać.

Wiem za to że w BM firmie na Bądkach produkujących obudowy za pracę przez cały miesiąc w systemie wypłata wygląda ok 700zł, jednak są to informacje od osoby pracującej tam i nie wiem na 100% czy nie przekłamane, plati ponoć również tak płaci.

Jednak mówimy o stanowiskach na linii w jabilu, plati, BM.

A zapomniałem :roll:

jeżeli pracujesz w jabilu zatrudniony przez firme MenPower czy jakoś tak, pośrednik pracy to być może i zarobisz po pełnym miesiącu 672zł. :-|

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 07:58 

Szok, ale pan Japończyk już tak ma. Dziwne tylko, że nie poczytali przed przyjazdem tego, że nawet Wałęsie nie udało się zrobić w Polsce drugiej Japonii. A wystarczyło wziąć do rączki popularny także w Japonii Lonely Planet :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 09:26 

Witam, (mogą się pojawic braki literek)
nie od dziś wiadomo ze w tego typu firmach ludzie pracują za "psie" pieniądze...

Gdy słucham jak nie jedni z moich kolegów mówią jak to jest pracowac w Jabilu, to nei oszukujmy się przerąbana robota. Pracownik nie jest traktowany tam jak pracownik. Może jeden ma lepiej, może drugi ma gorzej... nie mnie to oceniac.

Podobno jest tak że się dostaje umowę na 3-5 miechów (praca na 1/2 etatu) a pracujesz cały etat i zwalniają po upływie umowy, aby nie zatrudnic na stałe...

Troche się to w głownie nie mieści... I ludzie się dziwią dlaczego młodzi wyjeżdżają z kraju?
Jak się ich traktuje tak jak się traktuje to nie ma się czemu dziwic. Nie raz słyszałem że "pracuję tam tylko na bilet".

Niedługo dojdzie do takiej sytuacji że nie bedzie młodych osób chętnych do pracy... bo rozjadą się za granice i tyle.

Napiszę coś teraz o swojej pracy:
Niedano ją znalazłem. Szef jest wporządku, wysłano mnie na (jedno szkolenie) szkolenie teraz chcą mnie wysła na drugie szkolenie. Nie mogę narzeka na tę pracę.
Szef zatrudnił mnie jak narazie na 1/2 etatu z tego względu że kończę naukę w tym roku. Wynagrodzenie za 1/2 etatu mam godziwe.

Najwidoczniej mojemu pracodawcy zależało na tym aby "zatrzymac" mnie w swojej firmie. Abym nie wyjechał za granicę. W rozmowie pojawiło się pytanie "czy nie mysli pan o wyjeździe za granicę"... Wida że chce zrobic ze mnie fachowca no i liczy się z tym że musi włożyc w to jakis pieniadz aby mnie przeszkolic. Ale bedzie miał fachowca na stałę.

W Jabilu podobno pracownicy zmieniają się jak w kalejdoskopie co rusz dochodzi jakiś "nowy". Jednemu się kończy umowa, drugiego zwalniają.
W firmie chyba powinno o to chodzi aby pracownicy byli jako grupa: dobrą i niezawodną "maszyną". A nie białymi murzynami (proszę nie traktowac mnie jako rasistę). Na zachodzie Polacy są traktowani właśnie tak jak biali murzyni...
Wiem to z doświadczenia, byłem w UK i Norwegii, ale to tak na wakacje.
Może traktują jak białego murzyna, bo polak wszsytko potrafi. Kiedyś był artykuł w necie: "Polską opiekunkę do dziecka warto zatrudni bo dziecko wychowa i trawnik wykosi"... W UK i w Norwegii nei spotkałem się z jakimś kolesiem co by stał nade mną i patrzył mi naręce jak pracuje...

Niestety jeśli Pracodawcy nie zmienia swojego podejścia do pracowników to, albo będą "ściąga" ludzi ze wschodu, albo sami będą stali na taśmie...

Rozmawiałem z Panią (w mojej firmie) od BHP i mówiła że jak ktoś dziś przychodzi do pracy w Budowlance to się go wita z otwartymi rękoma... Jakiś rok/dwa lata temu nie było tak. Źle pracujesz, albo coś ci nei odpowiada w firmie (chcesz podwyżkę) jest 10-ciu na twoje miejsce...

Pozdrawiam,
Bloszek

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 09:55 

No więc tak:
Nie chcę się rozpisywać co i jak, ale jak ktoś przepracuje sporo lat dopiero zauważa jakie rzeczy się tam wyrabiają (książkę można napisać) najważniejsze rzeczy które dobijają to:

-Po pierwsze to/ MANIA WYŻSZOŚCI w fabryce , dostanie pewna osoba kawałek chleba więcej i woda sodowa do głowy uderza (naprawdę szkoda gadać, a najgorsze że są to w 98% Polacy)

-Po drugie to/ sztuczne stanowiska dla znajomych osób które nie potrafią sobie poradzić z życiem codziennym i nadają się tylko do tarcia chrzanu (nie mając zielonego pojęcia o swojej działce, krytykuje oraz dręczy ludzi)

-Po trzecie to/ słabość przed osobami ważnymi z zagranicy , mało w gacie nie robią na ich widok i nie potrafią się im postawić i udowodnić że pewne rzeczy nie są do zrobienia (nawet jakby ludziom płacili po 5 tyś miesięcznie na rękę) tylko przytakują głowami i mówią że to kaszka z mlekiem

-Po czwarte to/ Zwalnianie pracowników (magazynowych , produkcyjnych) nie patrząc na stanowisko i jaką prace trzeba wykonać , tylko na tabelke w "Exel'u" gdzie pokazuje sume "Koszta są za duże"

-Po piąte to / zamydlanie oczu (BHP, warunki pracy) na szkoleniach BHP gdy omawiało się warunki jakie panują w fabryce , szkoleniowiec odpowiadał jednoznacznie "Niech pan mi tutaj takich głupot nie opowiada bo to niemożliwe"

Tak można by pisać w nieskończoność
-Korupcja
-Wszystko na siłę
-Zastraszanie (nawet dziś kiedy jest taka emigracja)
-Robienie ludzi w balona
-Związki (po co one wogóle istnieją , jak są bezradni)

oraz dla mnie najgorsze
- że za kilka groszy co niektórzy są wstanie rzucić się w goofno

To tylko kropla w morzu , więc książkę jak najbardziej można napisać
Są też pozytywy i naprawdę w porządku ludzie (szkoda tylko że tego jest tak naprawde mało)

Ostatnio edytowano 28 lutego 2007, o 10:10 przez stardust, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 11:06 

Taak ,ten cały jabil to wielka kicha ,pracuje tam 6 lat i znam sprawę od podszewki,ale najgorsza z tego wszystkiego jest mentalność naszych rodaków ,to wlaśnie polacy w takich firmach jak jabil w Polsce by wybić się ponad innych wymyślają idiotyczne normy,zakazy i nakazy,np:tydzień temu w fabryce w której tyram miała być wizytacja przyszłych kontrachentów ,niejaki Socha (niepamientam imienia)polak ,Kwidzynianin ,pełniący obowiązki szefa produkcji,wystosował pismo w którym wydał kategoryczny i absolutny zakaz spoglądania,patrzenia na wizytujących,pod grożbą!!!!!!Jak można być takim idiotą by w wolnym kraju nakazywać człowiekowi takie bzdury,ktoś powie nie podoba ci się to się zwolnij i chyba tak zrobie

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 11:52 

Skrewdriver77 napisał(a):
pracuje tam 6 lat i znam sprawę od podszewki

Jak to możliwe że tak długo się tam uchowałeś, przy ich umowach 3-6 miesięcznch (a nawet 3-tygodniowych - tak było w moim przypadku :601: )?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 12:40 
chester napisał(a):
Jak to możliwe że tak długo się tam uchowałeś, przy ich umowach 3-6 miesięcznch (a nawet 3-tygodniowych - tak było w moim przypadku :601: )?

Mego brata żona już tam pracuje 10 lat. Umowa nic nie świadczy, na miesiąc i jeden dzień Cię wywalą a zaraz potem wracasz do pracy. W taki sposób latka lecą.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 12:47 
Przyjaciel forum

Kwidzynianin ,pełniący obowiązki szefa produkcji,wystosował pismo w którym wydał kategoryczny i absolutny zakaz spoglądania,patrzenia na wizytujących,pod grożbą!!!!

Czy masz może kopie tego listu?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 12:53 
Cytuj:
Kwidzynianin ,pełniący obowiązki szefa produkcji,wystosował pismo w którym wydał kategoryczny i absolutny zakaz spoglądania,patrzenia na wizytujących,pod grożbą!!!!

To jest chyba prawda, bo moja zona też dostała taki nakaz nie przyglądania się inwestorom.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 14:47 

W odpowiedzi na pytania:pracuję 6 lat bo w jakiś sposób byłem im potrzebny,na początku byłem ambitny ,starałem się,ale jak skumałem ze pracuję na jakąś byle brygadzistkę która ma wybrakowane wykształcenie,i nadaje się jedynie do kierowania taczki gnoju ,przeszło mi ,struktura organizacyja owej firmy jest dość skomplikowana ,nie chcę Was zanudzać.A jeśli chodzi o treść listu pana S. jest to email skierowany do jego podwładnych : koordynatorów ,ilderów,i innych ale postaram się go trafić

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 14:48 

hmmm od czego tu zaczac :D
a wiec chyba od tego ze nietrzeba pracowac tam kilka lat aby dowiedziec sie o tym co np napisal stardust...
co do zarobkow pracownikow produkcyjnych to na pierwszych umowach masz ponad 500 zl brutto ale dodatkowo dochodzi premia, dodatek za obecnosc, dodatek nocny i dodatek za system. i jesli nie przepracuje sie pelnego miesiaca, o czym wspominal Adamo, to wypłata jest mała...

stardust napisał(a):
-Po czwarte to/ Zwalnianie pracowników (magazynowych , produkcyjnych) nie patrząc na stanowisko i jaką prace trzeba wykonać , tylko na tabelke w "Exel'u" gdzie pokazuje sume "Koszta są za duże"

a najbardziej wkurzające jest to kiedy pracownicy produkcyjnie na koniec roku mają wystawiane "oceny" które niby mają pomóc w zostaniu w fabryce... jest chyba 5 ocen. A jest najlepsza i podobno automatycznie przedluzaja umowe takiemu pracownikowi, ocena B to taka ze pracownik jest dobry wykonuje czynnosci ponad programowe (w czyms tam sie poprostu wykazuje) a ocena C to taka standardowa gdzie pracownik dobrze wykonuje swoja prace i tyle... i teraz na swoim przykladzie podam jak bylo zemna... dostalam ocene B (byłam wrecz przekonana ze bede miala przedluzoną umowe gdyz potrzebowali ludzi-bynajmniej tak mowil szef) ale okazalo sie inaczej... 5 osob z mojej linii dostało po ocenie B ale tylko 3 osoby zostały, takze mi i koledze zrobili off :evil: tak wiec samemu mozna wywnioskowac jak to jest...

stardust napisał(a):
-Po piąte to / zamydlanie oczu (BHP, warunki pracy) na szkoleniach BHP gdy omawiało się warunki jakie panują w fabryce , szkoleniowiec odpowiadał jednoznacznie "Niech pan mi tutaj takich głupot nie opowiada bo to niemożliwe"

haha przerabialam juz to 3 razy :D i pewnie nie ostatni raz...

co do rozmow na linii to ja sie niespotkalam z czyms takim aby mi zabraniano rozmawiac czy cos w tym stylu... ale ostatnio mieli rygor do sluchania mp3 co niby szefostwo mowiło ze przeszkadza to w pracy :)

gazeta napisał(a):
Nauczyłam się tam, że w 15 minut można zjeść obiad, zapalić, wypić kawę i pójść do toalety.

najpierw trzeba odjac 2 minuty na dojscie gdziekolwiek (szatnia, palarnia, stolowka,toaleta) a potem wybierac... zeby sie zdazylo...

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 15:07 

Ocena B??????????????????????? o losie słodki, no to musialaś się starać, na mojej zmianie nikt pracujący,,na mszynach,, nie dostał takuiej oceny (koordynatorka mówi :tak tobie to się należy ,tak ty znasz te maszyny ,kabelki ,itp, ale nie mogę ,mam przykazane jedna osoba ocena A dwie ocena C wiesz te osoby to moje dobre znajome .Mało mnie c..j nie trafił,ale i tak nie mam prawa być niezadowolony,moja zona absolwentka Wyższej Szkoły Morskiej w Gdyni ,zarabia w PUP 740 pln na ręke ,to nie żart ma pełny etat i 3 lata przepracowane ,a pracuje jako referent d/s finansów

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 15:45 

Trzeba jeszcze podkreśli że otrzymywane ocene są z góry narzucane przez szefostwo , także przykład wykazania się jest raczej nie na miejscu...

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2007, o 15:53 

czekaj... to niemozliwe zeby dwie osoby dostaly ocene C!jak juz B a reszta na C
Skrewdriver77 napisał(a):
Ocena B??????????????????????? o losie słodki, no to musialaś się starać,

powiem tak... szanuje swoją prace i rzetelnie ją wykonywałam ale bez przesady... na tą ocene głownie zaważyło to iż podjęłam sie stanowiska, którego koleżanka nie chciała (odmówiła bo był komputer, a ona nieznała sie na nim) ale ja równie dobrze mogłam odmówic...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1