Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ludzie
PostNapisane: 7 września 2013, o 17:33 

Andrzej Sienkiewicz

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: poczatki kwidzynskiego big beatu
PostNapisane: 7 września 2013, o 19:38 

Dziekuje, Komin nie bylem pewny czy w tym czasie Ty grales na perkusji czy (tez s.p.Jurek Konrad)? Dopowiedz czy za Ambroziaka czasow ty grales w tym skladzie na dansingach w Cedrusie?

PostNapisane: 8 września 2013, o 18:38 
Posprzątane.
Następnym razem zamiast rozmyślać o co chodzi i wstawiać jakieś obrazki zgłoście post do moderacji .Proste?Proste.
Sami możecie zadbać o porządek na forum 8)

PostNapisane: 9 września 2013, o 10:09 

:D :D :D A co będzie robił MODERATOR GLOBALNY?Taka Twoja rola, problem istniał tylko kilka godzin, a nie wieki coby zaśmiecał :D :D :D

PostNapisane: 12 września 2013, o 13:07 

To co pisze ponizej, przyda sie do dalszego ciagu wspomnien o "poczatkach kwidz. ...", z obiecanymi kulisami muzycznymi w PRLu.
(dla proszacego o akapity:stosuje je,lecz po kliknieciu "wyslij" znikaja..?) Staram sie przedstawiac to chronologicznie, nie zawsze wychodzi, ale to jest jakby "po drodze"
W Kwidzynie w latach 1966 z przerwa stanu wojennego 1981 -1983, dzialaly dwa silne osrodki kultury: spoldzielniany, przy sp-ni Powisle, z malutkim zapleczem; jedna sala: jako prob,taneczna, zebran,narad produkcyjnych,BHPe itp i tez juz wtedy z mocnym muzycznie zespolem Efekty z wyksztalconymi muzykami: Zb. Radziej, Marian Winkler, doswiadczonymi gitarzystami Waldek Strzalek, Andrzej Sienkiewicz i in. Klub ten z pasja wspieral gl. ksiegowy (jak sie domyslacie, tez finansowo) s.p. St. Sitko, pseudo: "tata".Byly tu tez dwa zenskie tercety wokalne.
Drugim, nieco upanstwowionym, byl Pow. Dom Kultury z instruktorem muzycz. J. Mierzejewskim. Tu dzialalnosc muzyczna we wczesnych latach szescdziesiatych opierala sie na fajfach i dansingach, jako ciekawostke dodam, ze na pierwszym elektr. kontrabasie w Kwidzynie gral ojciec Zbyszka Radzieja,Mieczyslaw. Zaczelo sie zmieniac,gdy na fajfach zaczeli grac uczniowioe Tech. Ekonom. "czwartacy", po skonczeniu szkol z dojsciem do zes. Kazika Rybarczyka "Szamani".Te dwa osrodki konkurowaly ze soba, nie dlugo. Po odejsciu Winklera z Efektow,Zbyszek rozwalil juz wtedy na szczeblu Kwidzyna, dobrze zapowiadajacych sie Szamanow i wciagnal Kazia potem mnie, Janusza i komina,ten ostatni niedlugo, zastapil go...Krzyzak,zgaduj! c.d.n. czesc! Zdjecia osobno,wkrotce.

PostNapisane: 12 września 2013, o 14:15 

janusz czechowski napisał(a):
Po odejsciu Winklera z Efektow,Zbyszek rozwalil juz wtedy na szczeblu Kwidzyna, dobrze zapowiadajacych sie Szamanow i wciagnal Kazia potem mnie, Janusza i komina,ten ostatni niedlugo, zastapil go...Krzyzak,zgaduj! c.d.n. czesc! Zdjecia osobno,wkrotce.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, że pytanie kierowane jest do mnie?
I nie wiem czy dobrze zrozumiałem to pytanie:
Pytasz, kto zastąpił komina (na bębnach)?

Jeżeli to pytanie do mnie,i dobrze je zrozumiałem,
to szczerze odpowiem że, nie wiem. :583:
Na myśl przychodzi mi dwóch,bębniarzy z tamtego okresu: Heniu Becker, Wiesiek Dwornik?
Będę strzelał: Wiesiek Dwornik!

PostNapisane: 12 września 2013, o 15:13 

Janusz o ile dobrze pamiętam to w Efektach byłem od początku istnienienia Efektów tylko nie grałem całyczas a nazmiany jak Winkler Marian miał kaprys. Bo nie wiem czy wiedziałeś Maniek grał raz na bębnach raz na basie lub organach i ja w tym czasie siadałem za gary.Grałem w zespole do czasu kiedy powołano mnie do wojska.A Krzyżak czyli Gienek Krzyżanowski grał z śp.Zbyszkiem i Ernestem Lawatym i Zbyszka bratem tylko na weselach kture sam załatwił,bo na weselach też grałem z nimi o ile to oni załatwili.Krzyżanowski nigdy nie grał w Efektach.

-- 12 września 2013, o 16:26 --

W Cedrusie grałem z Józkiem i nie tylko miałem swój zespół w składzie:śp. Mirek Grajewski ,Andrzej Jankowski no i ja,grywał teżWaldek Majewski ale od czasu do czasu

PostNapisane: 12 września 2013, o 15:40 

faustynaszumlak napisał(a):
W Cedrusie grałem z Józkiem i nie tylko miałem swój zespół w składzie:śp. Mirek Grajewski ,Andrzej Jankowski no i ja,grywał teżWaldek Majewski ale od czasu do czasu

Wydaje mi się że zakradł się mały błąd:
nie, Waldek Majewski, a Władek Majewski. ;)

PostNapisane: 12 września 2013, o 17:02 

Zgadza się

-- 12 września 2013, o 18:04 --

Heniu grał na basie

-- 12 września 2013, o 18:51 --

Na szceblu to były zawsze Efekty i wygrywały wszystkie gitarjady w Kwidzynie.

PostNapisane: 12 września 2013, o 19:28 

Ciesze sie, ze odzywilo to nasze umysly i podchodzimy do tego po kolezensku, chyba z usmiechem na twarzy, bo to bylo przeciez 47 - 44 lata temu...
Odpowiadam dla Krzyzaka (w kolejnosci Waszych odpowiedzi) myslalem, ze ojciec cos Ci podpowie? wiec krotko: komina zastapil Heniek Krzyzanowski, brat Gienka jutro zdjecie ostatniego skladu Efektow przed naszym odejsciem do wojska.
Komin masz racje Marian taki byl, wiem, ze gral m.in. na organach, Zbyszek gral na klawesynie.Mogles grac z Wlodkiem czyli "piekny Lolo",on gral przede mna z jozkiem w QUEDINO (zle wystukalem w ktoryms z watkow te nazwe), na basie.
Zespol Efekty byl zespolem Nr 1 w Kwidzynie pod opieka Zbyszka, a jego marzeniem bylo stworzyc jeden mocny zespol w Kwidzynie, instrumentalno-vokalny z kilku kwidzynskich,ciesze sie dzis, ze dostrzegl mnie On w tym czasie,to bylo dla mnie wyroznienie! Jeszcze wzielismy udzial w Festiwalu Muzyki Mlodziezowej chyba w Tczewie,zdobywajac chyba 2 Miejsce,Stasiu Sitko dostal telefoniczne zaproszenie nas do koncertu laureatow, nie pojechalismy... potem?, potem Komin chyba do "mlotow", ja Kazik i Wiesiek do "pajakow" wszyscy w Kwidzynie, przygrywalismy w Kasynie Wojskowym na Kosciuszki pod- i oficerom do tanca! dwa lata!

PostNapisane: 12 września 2013, o 20:27 

Cytuj:
Zespol Efekty byl zespolem Nr 1 w Kwidzynie pod opieka Zbyszka, a jego marzeniem bylo stworzyc jeden mocny zespol w Kwidzynie

To miło, ze tak pięknie wspominasz Zbyszka.

PostNapisane: 13 września 2013, o 11:12 

Załącznik:
Janusz1_kleiner.jpg

Efekty z roku 1966 wszystkie zdjecia bede opisywal osoby widoczne od lewej: Waldek Strzalek, Lutek pietka, (siedzi) Jurek Grotecki, Marian Winkler, Andrzej Sienkiewicz(siedzi), ! Ryszard Marcinkowski (teksciarz) i Zbigniew Radziej. W Liceum Pedagogicznym.

Załącznik:
Janusz2_kleiner.jpg

Efekty 1967, Studniowka L. P., Marian W.,Wieslaw Polowczyk, Andrzej S., Zbyszek R., Waldek S.

Załącznik:
Janusz3_kleiner.jpg

Efekty 1968 Stadion Miejski Kwidzyn: Jurek G., Lutek P., (zasloniety) Komin, Andrzej S., Zbyszek R., Waldek S.

Załącznik:
Janusz4_kleiner.jpg

Efekty 1967 Gitariada Sztum: Andrzej, Lutek, Waldek, Zbyszek.

Załącznik:
Janusz5_kleiner.jpg

Zespol muz. Ultimatum przy WZPOW Kwidzyn 1969 - 1970, (Chyba jako alternatywa po przebudowie personalnej Efektow?). Dziedziniec Zamkowy: Lutek, Waldek S.

Załącznik:
Janusz6_kleiner.jpg

Zrekonstruowane Efekty przez Zbyszka, niestety to byl ostatni ksztalt zespolu 1969, Bal Maturalny w Technikum Mechanizacji Rolnictwa (konie): Zbigniew R., Jurek G., Janusz C., Heniek Krzyzanowski, Kazik R.

PostNapisane: 13 września 2013, o 18:06 

janusz czechowski, Fantastyczne zdjęcia fajne wspomnienia.

Niech ten mój post będzie wspomnieniem o jednym z muzyków:

Szczególnie bliski mi na tych zdjęciach jest Jurek Grotecki.
Jurek swego czasu wyjechał do Tychów. Pracował tam w fabryce Samochodów Małolitrażowych przy produkcji Fiata 126p jako kontroler, (jeżeli dobrze pamiętam). Bardzo często bywał w Kwidzynie ,jadąc do Gdańska, przejeżdżał przez Kwidzyn, często zatrzymywał się i gościł w mieszkaniu okiego na Targowej.
Oki i ja mieszkaliśmy wtedy na Targowej w jednym bloku. Ponieważ do Jurka obowiązków służbowych, należała kontrola i nadzór nad transportem i załadunkiem statków we fiaty 126p, które wypływały z gdańskiego portu, statkami w świat na eksport, często zdarzało mu się bywać przejazdem w Kwidzynie.
Jurka poznałem osobiście na początku lat osiemdziesiątych.Przyjaźń nasza powstała przy okazji zamiłowania i pasji do żeglarstwa. Jurek "Gruby" (tak go przezywaliśmy) jako zapalony żeglarz często przyjeżdżał na weekendy do Kwidzyna i goniliśmy całą załogą razem z okim na Jeziorak.
W latach osiemdziesiątych Jurek wyglądał nieco inaczej, dlatego przezywaliśmy Go "Gruby".
Gdybyś nie napisał że to On nigdy bym go na tych fotografiach nie rozpoznał.

Jurek pod koniec lat osiemdziesiątych lub na początku dziewięćdziesiątych (nie pamiętam dokładnie) wyjechał do Stanów na zaproszenie Pawła Jędrzejewskiego i siedzi tam do dzisiaj.

Dla porównania wrzucam kilka fotkę z tamtego okresu,
tak wyglądał Jurek,w tamtych czasach: :grin:

PostNapisane: 14 września 2013, o 08:49 

Dzieki Ci "Krzyzak" za dopisanie dalszych losow, tez mego kolegi, nie wiedzialem, ze wyjechal do Ameryki i, ze mu sie tak "dobrze powodzi" (sadzac po sylwetce). Wlodek Majewski mieszka w Hamburgu, ode mnie ok. 200 km.,ale nie mam z nim kontaktu.
Chce dzis uzupelnic te piec zdjec Efektow wypozyczyl mi Waldek Strzalek i cos z jego wspomnien: gral w tym zespole 1966 - 1968.
Gitariady, jak wspomnial Komin wszystkie wygrywali, ale cenniejszymi sukcesami sa: zdobycie I- szego miejsca w Konkursie Muzycznych Zespolow Wybrzeza w Gdansku o Zlota Gitare, ex aequo z "gdanska grupa skiflowa 44".Bylo to w 1968r. Jury przewodniczyl Rektor Wyzszej szkoly Muzycznej Prof.Heising. Innym wyroznieniem byl wystep w sopockim NON STOP-ie, wspolnie z gdanska grupa Dzikusy, jako jedyny zespol muzyczny, prowincjonalny,reprezentujacy Kwidzyn a nie Gdansk. Szoste zdjecie to moje jedyne ocalale, po moich przeprowadzkach.

PostNapisane: 14 września 2013, o 12:55 
Przyjaciel forum

Tak, Kazio (Krzyżak) był zawsze wesoły, ale jajcarstwo Jurka Groteckiego zapewniało przez lata niezły kabaret na Jezioraku.
A były to czasy, gdy startowaliśmy w wielu regatach łodzi turystycznych i większość z nich na husky'm wygrywaliśmy.
Jurek zabierał też swą gitarę i przy ogniskach bywały śpiewania do rana. Wprawdzie ciągle mu zamakała i nie chciała stroić,
ale jak już zaczął grać, to zabawa była przednia. W stanach, Jurek jeździł jako kierowca na truckach (ichnych tirach) na długich
trasach przez całe stany, często dzwonił jak miał jakiś napływ sentymentu, potem jakoś przestał i słuch o nim zaginął.

Żeglarzami są również Kazik i Zbyszek Rybarczykowie. Kazik projektował i budował ludziom łódki, Zbyszek na swojej pływa do dziś.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1