Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kogo dzieci szkolne przymusowo sponsorują ?
PostNapisane: 11 grudnia 2013, o 13:17 

Dlaczego dzieci szkolne przymusowo sponsorują kino teatr w Kwidzynie (lub kogoś) lekcja za 18 zł w kinie to jakaś kpina,gdzie w rodzinie
jest 1-4 dzieci.Jak ze wszystkich szkół dzieci pójdą na tą lekcje niezła sumka się uzbiera.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kogo dzieci szkolne przymusowo sponsorują ?
PostNapisane: 11 grudnia 2013, o 21:05 

codziennie do kina (tudzież teatru) szkoły nie chodzą... a rodzicom na papierosy pieniędzy nie szkoda! ;P

PostNapisane: 11 grudnia 2013, o 21:09 
Przyjaciel forum

To co do kościoła na lekcje mają chodzić? :D

PostNapisane: 11 grudnia 2013, o 22:12 
Przyjaciel forum

Ania napisał(a):
Dlaczego dzieci szkolne przymusowo sponsorują kino teatr w Kwidzynie (lub kogoś) lekcja za 18 zł w kinie to jakaś kpina,gdzie w rodzinie
jest 1-4 dzieci.Jak ze wszystkich szkół dzieci pójdą na tą lekcje niezła sumka się uzbiera.

A ja kilka razy podczas szkolnej kariery mojego dziecka nie wysłałem go na ,,przymusowe " spektakle teatralne czy też filmy.
Żadnych reperkusji nie było :) , a jak jednego razu pani wychowawczyni zapytała się o powód nieobecności to odpowiedziałem, że jeśli jest to obowiązkowe i wymagane przez szkołę to niech szkoła pokryje koszty, w końcu szkolnictwo jest bezpłatne.

PostNapisane: 11 grudnia 2013, o 23:22 

aszastra napisał(a):
A ja kilka razy podczas szkolnej kariery mojego dziecka nie wysłałem go na ,,przymusowe " spektakle teatralne czy też filmy.
Żadnych reperkusji nie było :) , a jak jednego razu pani wychowawczyni zapytała się o powód nieobecności to odpowiedziałem, że jeśli jest to obowiązkowe i wymagane przez szkołę to niech szkoła pokryje koszty, w końcu szkolnictwo jest bezpłatne.

Nie wiem Kto na tej decyzji ucierpiał bardziej? Twoje dziecko czy wychowawczyni.?
Nie wiem też, czy taką decyzją nie sprawiłeś swojemu dziecku przykrości:
Wszystkie dzieci poszły a Twoje dziecko nie.
Ale masz rację, z tego co wiem to te częste wyjścia do teatrów czy kina drażnią rodziców. A te częste wyjścia uczniów na takie imprezy, kojarzą się rodzicom z takim trochę, lenistwem nauczycieli:
Wolą iść z uczniami do teatru czy kina, zamiast siedzieć w klasie i prowadzić zajęcia.

PostNapisane: 11 grudnia 2013, o 23:32 

1. Bilet kosztuje 15 zł- ulgowy.
2. Na filmy przeznaczone dla szkół 10 zł.
3. Wyjście ze szkoły jest zawsze za zgodą rodzica- rodzic może nie wyrazić zgody.
4. To nie lenistwo nauczyciela, a pewne zachęcenie dzieci do udziału w wydarzeniach kulturalnych. Każdy film jest omawiany itd. ... a może nie wszędzie. A może to tylko ja tak myślę.

Ania, nie wysyłaj dziecka nigdzie. Po co ma dorabiać teatr, czy kino, czy muzeum. Na pewno za jakiś czas Ci z całego serca podziękuje.

PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 00:44 

No dziecko teraz będzie niesamowicie wdzięczne że rodzice nie wyślą go do kina mimo że reszta poszła, a tak opór na znak protestu przed nauczycielami krwiopijcami i łapówkarzami którzy na pewno biorą miliony za takie akcje. Proponuję też nie kupować podręczników bo jeżeli nauczyciel wybrał ten a nie inny to bankowo ma jakiś profit. Nie kupować też białych koszulek na w-f bo to spisek z producentem. Proponuję troszkę wyluzować, bo takie postawy utrudniają życie nie tylko nauczycielom, ale najpewniej prowadzą do wyalienowania dziecka zwłaszcza jeżeli jest mniej przebojowe.

PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 07:06 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Ania, nie wysyłaj dziecka nigdzie. Po co ma dorabiać teatr, czy kino, czy muzeum. Na pewno za jakiś czas Ci z całego serca podziękuje.

Dobre dobre :) Najlepiej odpalić torrenta i google street view i niech ogląda i zwiedza do woli. Ważne, że za darmo.

PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 13:03 

bielek,
Trochę przesadzasz!
Myślę że nie to drażni rodziców, dzieci które chodzą do szkoły.

Ja jestem już w podeszłym wieku :wink: I wydaje się że to już nie mój problem ;) Chociaż kto wie! ;) :)
Moje dzieci już mają dzieci,tym samym ja już mam wnuki , i mam porównanie jak gdyby, trój pokoleniowejak to bywało za moich czasów, kiedy chodziłem do szkoły, kiedy chodziły moje dzieci, no i teraz moje wnuczki.
Ja wiem, czasy się zmieniają życie staje się lepsze, wygodniejsze i bardziej nowoczesne, bardziej cywilizacyjne!. :) I TO JEST NAJPRAWDZIWSZA PRAWDA!!
Ale jak patrzę też na to wciskanie ludziom kitu w szkołach przez nauczycieli, to wydaje mi się takie trochę śmieszne i żenujące.
Przykład pierwszy z lewej:
Za moich czasów (W zeszłym wieku :D ) te same podręczniki szkolne były w obiegu po osiem, dziesięć lat, i jakoś nikt z tego powodu głupszy (oczywiście na tamte czasy :P )nie był, podręczniki kupowało się za grosze od kolegów, koleżanek ze starszych klas za grosze ( cena zależała od wyglądu,stopnia zniszczenia książki, te mniej zniszczone były trochę droższe). Do kina chodziliśmy, no może dwa razy w ciągu roku i płaciliśmy jakieś ulgowe grosze.
Dla rodziców koniec wakacji nie był związany się z wielkim wydatkiem z powodu pójścia dziecka-dzieci do szkoły, (a muszę wam powiedzieć że w tamtych czasach te rodziny to nie były modele 2+1 czy 2+2. przeważnie było to 2+3,2+4 a nie rzadko 2+6,2+7,).
A wydatki były po prostu mniejsze.
Obecnie, co roku (zdaniem nauczycieli) trzeba zmienić system, albo tym bardziej zmienić pomoce naukowe ,przybory szkolne, podręczniki, ćwiczenia itd... Żadne dziecko nie pójdzie ze starym zeszłorocznym plecakiem, nie będzie ćwiczyć na WF-ie w starych adidasach, albo koszulce, czy w spodenkach z których wyrósł :)itd... . To są koszty na na które trzeba wydać czasami krocie. A nie wszystkich na to stać. Dochodzą do tych kosztów jeszcze ubezpieczenia (które nota bene są fikcją ,znam to z autopsji) komitety itd.itd.. Pomnóżcie sobie to wszystko przez liczbę dzieci.... I teraz jeszcze jak dochodzą do tego miesięczne wydatki typu:kino, teatr, muzeum, basen, wycieczka itd.. A zdarza się że niektóre te spektakle teatralne, filmy w kinie, to najgorsza chała która dzieci w ogóle nie interesuje. To nie ma się co dziwić w tym momencie że niektórych rodziców szlak......!
A najgorsze w tym wszystkim jest to że, (spotkałem się z czymś takim), nauczycielka zażądała takich to i takich dodatkowych podręczników i ćwiczeń dla dzieci, za dosyć duża kasą, a potem jak się okazało nigdy dzieci z nich nie korzystały, nie używały, ani razu dzieci do tych pomocy nie zaglądały, bo nauczycielka nie wiedzieć czemu nie korzystała z nich to jeszcze na dodatek czasami o nich zapomniała. :evil:
I to jest ten problem, to jest to co drażni rodziców:
wyciąganie kasy czasami niepotrzebnie, na byle co i pod byle pretekstem w imię dobra nauki i kształcenia naszych -waszych dzieci! ;) :)

Tytuł: Re: Odp: Kogo dzieci szkolne przymusowo sponsorują ?
PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 13:27 
W końcu ktoś to napisał.
100% poparcia krzyzak .

PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 13:34 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Obecnie, co roku (zdaniem nauczycieli) trzeba zmienić system, albo tym bardziej zmienić pomoce naukowe ,przybory szkolne, podręczniki, ćwiczenia itd...

To nie do końca jest tak. To wydawcy zaproponowali takie a nie inne książki, a raczej ćwiczenia, bo mają w tym biznes żeby książki sprzedawały się co roku. Ktoś (minister edukacji) te podręczniki zatwierdził jako użyteczne i do tego dostosowuje program nauczania. Nauczycieli kilku znam i wiem, że oni muszą wybrać coś z listy zatwierdzonych podręczników, która z resztą zmienia się co chwilę z wyżej wskazanego powodu. Nauczycielom też nie jest to na rękę, bo co roku muszą zmieniać swoje plany pracy właśnie pod te podręczniki. Wygodniej by im było opracować sobie system pracy i stosować go przez kilka lat niż co roku go zmieniać. Motorem tego całego zamieszania jest jak zwykle kasa. Biznes podręcznikowy się kręci, wydawcy zarabiają i są szczęśliwi. Wprowadzając podręczniki wielorazowego użytku ukręcili by bata na samych siebie.
A wracając do płatnych wyjść do teatrów, kin itp. to zawsze tak było, jest i będzie i nie ma się czym stresować. Człowiek zalatany czasem ma problem żeby wygospodarować trochę czasu i pójść z dzieciakiem do kina to chociaż szkoła mu zapewni od czasu do czasu takie atrakcje.

PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 13:38 
Przyjaciel forum

reflexes napisał(a):
Cytuj:
To wydawcy zaproponowali takie a nie inne książki, a raczej ćwiczenia, bo mają w tym biznes żeby książki sprzedawały się co roku. Ktoś (minister edukacji) te podręczniki zatwierdził jako użyteczne i do tego dostosowuje program nauczania. .

Po jakimś czasie okaże się, że zatwierdzający wziął za to niemałą kasę. Czy Wy życia nie znacie. Opowiadają w mediach, że na Ukrainie łapówki i przekręty. Opowiadają by odwrócić uwagę od przekrętów rodzimych.:evil:

PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 13:43 

Pozostaje płakać i płacić , albo nie płodzić dzieci i w wieku emerytalnym zżerać tynk ze ścian , albo kopnąć ten kraj w cztery litery i osiedlić się gdzie indziej ...

PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 13:53 

Kropka napisał(a):
Pozostaje nie płodzić dzieci i w wieku emerytalnym

Nie rozumiem o co Ci chodzi!!! :evil: :roll: :shock:

:D

PostNapisane: 12 grudnia 2013, o 14:06 

Bywa :D
Indywidualiści są rzadko rozumiani przez społeczeństwo :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1