Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kogo dzieci szkolne przymusowo sponsorują ?
PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 01:38 

Adam1966 napisał(a):
Tak przy okazji, to gdyby nie Szkoła to niektóre dzieci nigdy by nie poszły do Kinoteatru.

Jak bym miał na miejscu ucznia iść do kina na byle co, albo na to co mi każą, to wolał bym wcale nie iść.

Poza tym to chyba trochę przesadzasz!!
A jaki dzisiaj problem mają dzieci żeby pójść do kina??

A poza tym. przeważnie szkoły chodzą na to co jest w danym dniu w repertuarze kina, to co za problem żeby jeden z drugim uczniowie poszli sami na co chcą i kiedy chcą, a nie z całą szkołą czy klasą.

A tak na marginesie, znowu wracam do wspomnień, do moich młodych lat szkolnych:
Jak byłem w wieku szkolnym, to wyjście do kina ze szkołą było wyjątkowym wydarzeniem, z którego bardzo wszyscy się cieszyliśmy tak jak pisałem zdarzało się to bardzo rzadko (raz, może dwa razy w roku). A to dlatego że wtedy jedyna fajna rozrywka kulturalna to było pójście do kina, na które nie zawsze było nas stać, nie było za co.
Przy repertuarze telewizyjnym jaki wtedy był, to kino było luksusem.
W TV był jeden program, w ciągu dnia, po południu,(program rozpoczynał się w TV o godz 17) dla dzieci: Pora na Telesfora, albo Zwierzyniec, albo Klub Pancernych,itp...(to wszystko można dzisiaj obejrzeć na YouTube.) Wieczorem, dobranocka, teatr TV, Kobra albo Film ideologiczny, produkcji polskiej, czeskiej albo rosyjski.I to było wszystko co można było w TV obejrzeć. W niedzielę dochodziły jeszcze takie hity jak:"Bonanza" albo "Wojna domowa" albo "Koń który mówi"albo " Flip i Flap" :D
A w kinie film francuski, włoski, albo (rzadko bo rzadko) film amerykański, i to było coś. :shock:
Zobaczyć jak ludzie żyją na zachodzie albo w Ameryce. :roll:
Dzisiaj przy takim dostępie do filmów i rozrywki, jaki dzisiaj mamy to wszystko staje się okropnie nudne, nawet kino. :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 07:07 
Przyjaciel forum

Cytuj:

Uwierz mi, że nie jest tak kolorowo jak Ci się wydaje. Znam osobiście dzieci, które nigdy prywatnie w kinie nie były i to ze szkoły nauczycielki z którą sypiam jak również z sąsiedztwa
Sam byłem w ciężkim szoku jak kiedyś poznałem ucznia, prawie dorosłego człowiek (18-19 lat), któremu jak postawiłem pizzę na kolację, to mało nie zwariował ze szczęścia, bo miał okazję zjeść ją pierwszy raz w życiu.

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 12:07 

reflexes napisał(a):
Sam byłem w ciężkim szoku jak kiedyś poznałem ucznia, prawie dorosłego człowiek (18-19 lat), któremu jak postawiłem pizzę na kolację, to mało nie zwariował ze szczęścia, bo miał okazję zjeść ją pierwszy raz w życiu.

Ja wiem są takie różne przypadki! Ja sam je znam!
Tylko nie bardzo rozumiem, tego szczęścia, którym jest zjedzenie pizzy. :583:
Ja nawet nie wiedziałem że jedzenie pizzy może być dla niektórych aż takim szczęściem. :shock:
Może on był po prostu głodny?? No ale niech będzie, szczęście!
Widzisz, ale to co piszesz, to jest to, o czym kiedyś pisałem:
Jesteście pokoleniem do którego nie docierają pewne rzeczy,
rzeczy których nie możecie zrozumieć
Na przykład:
Jak to można w dzisiejszych czasach nie jeść pizzy!
NIE SAMOWITE! NIE WYOBRAŻALNE!!!SZOK!!
Albo jak to można nie mieć komóry? Wiocha szok!!
Ale tak jest!
Są miejscowości na tak zwanym: zadupiu, są ludzie żyjący na uboczu, na odludziu, z dala (jak to się mówi )od cywilizacji, którym się żyje bardzo dobrze, bez pizzy, kina, komórki. komputera itd.. BEZ STRESU!!
Jedni wolą ciszę ,przyrodę ,odludzie , inni pizzę kino dyskoteki, komputer itd...
Są ludzie którzy nie dość że nie znają pizzy,to na dodatek nie jechali na przykład w życiu pociągiem, nie siedzieli przy komputerze, nie mówiąc już, że nie mają pojęcia o jego obsłudze, nie mieli i nie mają telefonu komórkowego itd... Idąc tym tropem, można by było jeszcze dodać że wielu ludzi nigdy nie leciało samolotem, nie jechało metrem, nie jechało windą itd.. Ale to nie znaczy że trzeba ich na siłę uszczęśliwić.
Oni po prostu lubią co innego. Lubią ciszę, spokój, naturę, zwierzęta itd.....
Oni się dziwią ludziom którzy żyją w hałasie ,w ciągłej gonitwie za czymś, w ciągłym stresie i nerwach, dziwią się i nie rozumieją ludzi którzy mają problem z rozróżnieniem kaczki od gęsi, kozy od barana, itd...
Oni po prostu wybrali inny styl życia.
Wydaje się to dla niektórych śmieszne ale tak właśnie jest.
Czy ci ludzie muszą poznawać, jadać, i korzystać z tych rzeczy ??
Czy to znaczy że ci ludzie są gorsi albo głupsi, czy bardziej zacofani i na siłę trzeba ich uszczęśliwiać, pizzą kinem,komórką itd....
Trzeba zrozumieć że pewnych ludzi pewne rzeczy nie interesują, nie rajcuję, czy podniecają, i nie powinno się ich na siłę uszczęśliwiać.
Wybrali takie a nie inne życie i są w brew pozorom szczęśliwi, bez pizzy, kina,komóry itd... ;) :)

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 12:37 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
Wybrali takie a nie inne życie i są w brew pozorom szczęśliwi, bez pizzy, kina,komóry itd... ;) :)

Krzyżak i to właśnie najtrudniej pojąć innym.
Młodzi podstępnie są komunizowani, typową muzyką, typowymi rozrywkami, typowym żarciem.
Kładzie się duży nacisk na to by nie odbiegali od schematów.
Ogólnie by nie myśleli indywidualnie, tylko byli częścią stada.
To bardzo pomaga politykom manipulować stadem.

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 13:02 

No właśnie i to się podobno dzisiaj nazywa nowoczesnością , nowymi czasami, nowym stylem, jest Kul itd...
A ktoś kto odstaje od tej nowoczesności i tych standardów, to nie jest Kul tylko wiocha! :D

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 13:13 

Adam1966 napisał(a):
Ponoszenie kosztów powinno być z pieniędzy z funduszu rodzicielskiego, tylko rodzice nie chcą płacić bo uważają że Szkoły są bezpłatne. Tak przy okazji, to gdyby nie Szkoła to niektóre dzieci nigdy by nie poszły do Kinoteatru.

Dokładnie zgadzam się z wypowiedzią. Różnie w życiu może byc. a wycieczki i różne wypady szkolne do kina, teatru, opery itp. mogą być jedyną mozliwościa poznania tych miejsc. A w dorosłym życiu są mile wspominane. Poza tym pamiętam, że w szkole zawsze się cieszyliśmy jak szliśmy do kina i nie było lekcji. To chyba normalne u uczniów. I jeszcze rodzice powinni być zadowoleni bo płacą tylko 10-18 zł za dziecko, a jakby szli sami z dziećmi do kina to zapłaciliby również za swoje bilety. Niech chociaz dzieci korzystaja z kultury w tych biednych czasach.

"Miłość jest zaw­sze no­wa. I bez względu na to, czy w życiu kocha­my raz, dwa, czy dziesięć ra­zy zaw­sze sta­jemy w ob­liczu niez­na­nego... I czas się z tym po­godzić, al­bo­wiem jest ona treścią nasze­go is­tnienia."
Paulo Coelho

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 13:25 
Przyjaciel forum

krzyzak, uwierz mi, że w tym konkretnym przypadku (a znam ich jeszcze kilka) to było szczęście. To często są tak biedne dzieci, że w zimę latają w szmacianych trampkach, a do jedzenia dostają często mniej i gorzej niż psy w normalnych domach. O zamówieniu pizzy na telefon to oni mogą pomarzyć. Wiem, że to może być szokujące ale tak jest i na pewno nie jest to ich wybór. Nie bierzmy tu pod wzgląd ludzi, którzy świadomi decydują się na takie życie jak opisałeś.

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 18:59 
Przyjaciel forum

Ania napisał(a):
Dlaczego dzieci szkolne przymusowo sponsorują kino teatr w Kwidzynie (lub kogoś) lekcja za 18 zł w kinie to jakaś kpina,gdzie w rodzinie
jest 1-4 dzieci.Jak ze wszystkich szkół dzieci pójdą na tą lekcje niezła sumka się uzbiera.

Czy możesz napisać dokładnie o jakie lekcje chodzi?

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 21:35 

reflexes napisał(a):
krzyzak, uwierz mi, że w tym konkretnym przypadku (a znam ich jeszcze kilka) to było szczęście. To często są tak biedne dzieci, że w zimę latają w szmacianych trampkach. O zamówieniu pizzy na telefon to oni mogą pomarzyć.

Przepraszam Cię, nie gniewaj się ale zaczynasz mnie trochę drażnić tą Pizzą!!
Używasz tej Pizzy jako miernika biedy, zamożności albo szczęśliwości .Uważasz że jak kogoś stać na pizze, to jest bogaty i szczęśliwy, a jak kogoś nie stać na pizzę, to jest biedny głodny i chodzi w zimę w trampkach i w ogóle nie jest szczęśliwy. :)
A tak w ogóle to:
Po pierwsze: Zaczynam mieć już trochę dosyć tej dyskusji, bo stoimy w miejscu.
Po drugie: wydaje mi się że zeszliśmy trochę z tematu. ;) :)

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 22:17 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Przepraszam Cię, nie gniewaj się ale zaczynasz mnie trochę drażnić tą Pizzą!!

Nie gniewaj się ale zaczynasz mnie drażnić tym, że nie rozumiesz co się pisze. I odczep się od tej pizzy, bo nie o nią chodzi tylko o biedę w jakiej żyją ludzie.
Nawiązałem to Twoich słów:
Cytuj:
Poza tym to chyba trochę przesadzasz!!

i próbuję Ci uświadomić, że jest całkiem sporo w tym kraju, ba nawet w naszym mieście dzieciaków dla których 15 zł na bilet to majątek. Żyją w rodzinach wielodzietnych, często patologicznych i nikt im nie da 15 złotych na bilet do kina, bo po co. Gdyby nie szkoła to część z nich by w tym kinie nigdy w życiu nie była.

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 23:43 

reflexes napisał(a):
próbuję Ci uświadomić, że jest całkiem sporo w tym kraju, ba nawet w naszym mieście dzieciaków dla których 15 zł na bilet to majątek. Żyją w rodzinach wielodzietnych, często patologicznych i nikt im nie da 15 złotych na bilet do kina, bo po co. Gdyby nie szkoła to część z nich by w tym kinie nigdy w życiu nie była.

OK!! Ameryki nie odkryłeś. Wszędzie bieda jest. Niestety!
A szkoła za darmo też za wiele nie daje.

A jeżeli chodzi o uświadamianie mnie to daruj sobie! ;)
Wydaje mi się że przeżyłem trochę więcej niż Ty, i nie musisz mnie uświadamiać.
Wyobraź sobie że moja świadomość sięga, jeszcze zeszłego wieku i nawet poprzedniego systemu, albo jak kto woli, ustroju.
Dlatego dobrze wiem co to jest bieda.
Sam jej z resztą doświadczyłem i wcale nie pochodzę z rodziny patologicznej.
Ciesz się że nie żyłeś w tamtych czasach, bo rzadko byś byś jadł: mięsko ,pomarańcze słodycze itd... wtedy byś wiedział co to jest bieda.
Dzisiaj masz pizzę na telefon.
A ja pamiętam czasy kiedy stawało się w kolejce pod sklepem mięsnym, o godz. 19 po południu i czekało się całą noc, w kilkunastostopniowym mrozie, do godz 10 dnia następnego żeby kupić cokolwiek z wędlin i mięsa na święta. A jak ktoś miał małe dziecko nie mógł go zostawić samego w nocy, i nie mógł stanąć w całonocnej kolejce pod sklepem, to w święta jadł chleb ze smalcem, albo z cukrem.
Dlatego bardzo Cię proszę nie uświadamiaj mnie,co to jest bieda, bo to jest nawet nie śmieszne.
A Ty ciesz się że nie żyłeś w tamtych czasach będąc nawet bogatym. ;) :)

PostNapisane: 13 grudnia 2013, o 23:54 

Tematem jest że zbuntowany rodzic postanowił zostawić swoje dziecko w domu przed komputerem zamiast wysłać do Kinoteatru na godzinę edukacyjną za 18 zyla które zasili złodziejski układ rządzący w Naszym mieście.

PostNapisane: 14 grudnia 2013, o 00:16 

Adam1966 napisał(a):
Tematem jest że zbuntowany rodzic postanowił zostawić swoje dziecko w domu przed komputerem zamiast wysłać do Kinoteatru na godzinę edukacyjną za 18 zyla które zasili złodziejski układ rządzący w Naszym mieście.

Masz rację! ;) :)

PostNapisane: 14 grudnia 2013, o 01:21 
Przyjaciel forum

Gratuluje zbuntowanemu rodzicowi, że w ramach walki polski A z polską B/polski Po z polską PIS krzywdzi własne dziecko/dzieci. Bo inaczej złodziejski układ mógłby się dorobić. Życzę również zbuntowanemu rodzicowi aby w akcie desperacji jego wszystkie dzieci się przeziębiły i zasiliły złodziejski układ lekarsko-farmaceutyczny...

PostNapisane: 14 grudnia 2013, o 08:24 
Przyjaciel forum

Tak krzyzak, Ty jak zwykle przeżyłeś więcej, wiesz lepiej. Nie wiem po co ja w ogóle z Tobą dyskutuje skoro Ty i tak zawsze masz rację, masz monopol na wiedzę i przeżycia. Widać, że nie miałeś łatwego życia i odcisnęło to duże piętno w Twojej głowie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1