Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Galicki protestuje w Pulsie Kwidzyna
PostNapisane: 18 stycznia 2014, o 12:58 

Mieszkając na trzecim piętrze raczej trudno będzie ich nie widzieć, no chyba, że zbudują sobie garaże podziemne ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 stycznia 2014, o 13:33 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Kapec, niech sobie stawiają, jeśli maja miejsce. Tylko, żebyśmy tego nie widzieli z naszych balkonów.

A pytałaś sąsiada czy on będąc na swojej działce ma ochotę patrzeć na Ciebie na balkonie? :P

PostNapisane: 18 stycznia 2014, o 13:42 
Przyjaciel forum

kapec napisał(a):
anduel napisał(a):
Następne zaczną powstawać niebawem, niech no tylko zostanie stworzona taka możliwość.

Znaczy na okoliczność własnego poczucia estetyki chcesz tym ludziom zabronić postawienia garaży na ich własnej działce?

To nie tak,. Jest jakiś stan zastany, trwający około 30 lat i prawem kaduka chce się ten stan zmieniać. Operacja ta będzie kosztowała niebotyczne pieniądze da jednym kosztem drugich korzyść. Zaczynam podejrzewać że jesteś tym rozwiązaniem zainteresowany i chyba się nie mylę.

Drosik, trolujesz. Nie mam w sobie nienawiści do tych ludzi, jeśli już to niektórych poczucie estetyki mające wpływ na wspólną przestrzeń znajduje u mnie niezrozumienie.

PostNapisane: 18 stycznia 2014, o 14:00 

drosik napisał(a):
Didi napisał(a):
Kapec, niech sobie stawiają, jeśli maja miejsce. Tylko, żebyśmy tego nie widzieli z naszych balkonów.

A pytałaś sąsiada czy on będąc na swojej działce ma ochotę patrzeć na Ciebie na balkonie? :P

Na szczęście mnie nie widzą, bo drzewa im zasłaniają :)

PostNapisane: 18 stycznia 2014, o 14:13 
Przyjaciel forum

Didi, czas już zejść z drzewa ;)

PostNapisane: 18 stycznia 2014, o 14:19 

Żarty, żartami... Wierzę, że ten temat nie zostanie wyciszony. W każdym razie władza będzie musiała poradzić sobie nie tylko z radnym Galickim.

PostNapisane: 18 stycznia 2014, o 14:24 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Na szczęście mnie nie widzą, bo drzewa im zasłaniają :)

A ja bym sobie chętnie na Ciebie popatrzył. :grin:

PostNapisane: 18 stycznia 2014, o 16:36 

anduel napisał(a):
Zaczynam podejrzewać że jesteś tym rozwiązaniem zainteresowany i chyba się nie mylę.

Mylisz się niestety. Pierwszy raz z tego postu usłyszałem o takim pomyśle i jak wcześniej już napisałem kompletnie mi lotto jak ta ulica będzie wyglądała.
Ale tak jak już pisałem wcześniej logiczniejszym i bezpieczniejszym jest parking przy bloku/chodniku a nie "przez jezdnię". Podjeżdżam pod blok, wyciągam toboły na chodnik a nie na jezdnię. Wyciągam z samochodu wózek dla dziecka - stawiam go na chodniku a nie na jezdni. Dziecko idzie do auta i wsiada a nie przebiega przez jezdnię. To przecież logiczne.
Łącznik na odcinku niewykorzystanym też wydaje się być logiczny, bo zjeżdżając od siebie w dół nie musisz krążyć wzdłuż bloków na Broniewskiego, tylko od razu zjeżdżasz do Polnej.
Garaże. Pewnie by powstały, ale zastanawiałbym się, czy wolałbym mieszkając niżej oglądać garaże czy burdel, jaki panuje tam na niektórych podwórkach.
Osobną sprawą są koszty, ale myślę, że miasto jednak nie stać na taką inwestycję, więc coś mi mówi, że nie musisz się na razie martwić ;)

PostNapisane: 20 stycznia 2014, o 09:45 

Michał napisał(a):
anduel napisał(a):
Na terenie prywatnym można stawiać blaszaki bez zezwolenia (święte prawo własności działa), nie jeden na posesje ale ile wlezie i koniecznie dokładnie na granicy posesji, przecież pieniądze nie śmierdzą.

W Polsce "święte prawo własności" jest, jak wszystko, dosyć iluzoryczne. Z tymi blaszakami to też nie tak do końca. Jeżeli blaszak ma funkcję GARAŻU to jego postawienie musi być poprzedzone uzyskanie pozwolenia na budowę. Gdy natomiast blaszak jest BUDYNKIEM GOSPODARCZYM to wystarczy zgłoszenie robót budowlanych (mniej dotkliwa forma zgody budowlanej). Zgodnie z treścią art. 29 ust. 1 pkt 2 pozwolenia na budowę nie wymaga budowa parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 25 m2 a łączna ich ilość na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki.

Z odległościami budynku od granicy jest tak, że podstawową jest 3 metry dla ściany bez otworów okiennych i drzwiowych oraz 4 metry dla ściany z otworami. Pod pewnymi warunkami można stawiać budynek na granicy, najczęściej gdy pozwala na to "plan miejscowy" lub decyzja o warunkach zabudowy, którą wydaje Architekt miejski w imieniu Burmistrza. W przypadku garaży jest jeszcze "myk" polegający na geodezyjnym wydzieleniu odrębnej działki o wymiarach odpowiednich dla przyszłego garażu np. 3,5x6,5 m. Wtedy siłą rzeczy wszystkie ściany są na granicy. Nie jestem specjalista od przepisów geodezyjnych, ale zdaje się, że wydzielenie tak małej działki także wymaga wydania decyzji o warunkach zabudowy.

To tak apropos "świętego prawa własności" :)

Michał, czy te przepisy nie dotyczą czasem obiektów trwale związanych z gruntem? Mój blaszak jest przykręcony do podłoża na 10 śrub. Gdy zapytałem w architekturze, czy potrzebuję na to jakiegoś zezwolenia, to usłyszałem, że jeśli można blaszaka łatwo zdemontować (odkręcenie 10 śrub zajmuje jakieś 5 minut), to nie muszę nic zgłaszać.

PostNapisane: 20 stycznia 2014, o 10:40 

Piotr_J napisał(a):
Michał, czy te przepisy nie dotyczą czasem obiektów trwale związanych z gruntem? Mój blaszak jest przykręcony do podłoża na 10 śrub. Gdy zapytałem w architekturze, czy potrzebuję na to jakiegoś zezwolenia, to usłyszałem, że jeśli można blaszaka łatwo zdemontować (odkręcenie 10 śrub zajmuje jakieś 5 minut), to nie muszę nic zgłaszać.

Art. 29 ust. 1 pkt 12 Prawa budowlanego "Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa TYMCZASOWYCH obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu."

To tyle jeżeli chodzi o obiekty "nietrwale" połączone z gruntem w Prawie budowlanym. Jedynie w przypadku obiektu tymczasowego znaczenie ma czy jest on trwale związany z gruntem czy nie. No cóż, czasami tak się zdarza, że któraś z dziewczyn z Architektury (przy okazji pozdrawiam Panie serdecznie, zarówno te z architektury miejskiej jak i powiatowej) zaatakowane znienacka zaskakującym pytaniem (bo znienacka) reagują w sposób bezwarunkowy odpowiedzią udzieloną odruchowo i bez zastanowienia. Cóż począć :)

PostNapisane: 17 lutego 2014, o 18:44 
Przyjaciel forum

Nastąpiła reaktywacja tematu. W ostatnim Pulsie Kwidzyna jest co nieco na temat. Być może obietnice graniczące z pewnością pewnej pani z Kasprowicza mogą mieć podstawy. Na przeszkodzie stoi własność drogi (parkingu) przy Broniewskiego 7, ale spryciarze z ratusza mają sposoby. Gdzieś, jakąś drogą złożono propozycję do rozważenia wspólnocie z Broniewskiego przekazania wspomnianej drogi pod władanie miasta - pewnie za coś. Do wspomnianej wspólnoty ja również należę i wyrażę sprzeciw, ale w takiej sytuacji może to być nieskuteczne. Są pewne drogi powstrzymania kwidzyńskich modernizatorów infrastruktury, ostatecznie jest to ciekawy temat np dla TV. Może okazać się interesującym, jak to wydaje się publiczne pieniądze dla zadowolenia mniejszości przy okazji niszcząc to co mieszkańcy Reymonta 9 ze swojego funduszu remontowego ostatnio wybudowali. Jest jeszcze jeden aspekt sprawy, patrząc na bardzo przyzwoity stan mojej ulicy, można by wymieniać dziesiątkami ulice w mieście których stan jest skandaliczny a nikt nawet się nad nimi nie pochyli. Dla mnie roznosi się wokół tego specyficzny zapaszek... no cóż pożyjemy zobaczymy.

PostNapisane: 17 lutego 2014, o 23:05 

Podobno burmistrz w zielonym kurierze w piątek ma zająć stanowisko. Pożyjemy zobaczymy.

PostNapisane: 1 kwietnia 2014, o 20:32 
Przyjaciel forum

W ubiegłym tygodniu odbyło się spotkanie z inicjatywy mieszkańców ul. Kasprowicza, temat spotkania j.w. Na spotkanie wstawili się przedstawiciele właścicieli domów z ulicy Kasprowicza, wspólnoty mieszkańców bloków z ulicy Broniewskiego a w charakterze przedstawiciela mieszkańców bloku z Reymonta 9 stawił się prezes spółdzielni. Należy nadmienić że nie zostało dostarczone zaproszenie dla nikogo kto mieszka przy Reymonta 9, Zebrani w większości reprezentowali interes osób które im zaufały, poza dwoma wyjątkami. Pierwszym z nich jest prezes spółdzielni a drugim burmistrz miasta, który od paru lat forsuje ze sobie znanych powodów, których większość się domyśla ten poroniony pomysł. Na spotkaniu prezes na życzenie burmistrza dał obietnicę zrzeczenia się praw do dzierżawy gruntu przypisanego do rzeczonego budynku. Czyli animatorzy spotkania mogli poczuć się zwycięsko, niestety mam dla nich złą wiadomość - to się nie uda, chyba że się złamie prawo. Minister Infrastruktury dnia 12 kwietnia 2002 roku wydał rozporządzenie zapisane w Dzienniku Ustaw nr.75 pozycja 690 o odległościach parkingów od okien pomieszczeń zamieszkiwanych. W naszym wypadku to 10 m, na parking następne 5 m i przy projektowanej drodze o szerokości 7 m droga ta w paru miejscach przekraczałaby granice posesji prywatnych domów a tam też obowiązuje ustawowa odległość. Był jeszcze plan B, ale chyba też nie ma zastosowania, Plan B to ustanowienie parkingów z drugiej strony bloku, niestety tam też działa to same prawo 10 m od okien, 5 m na parking i 10 m od placu zabaw, ale raczej te 15 m zahaczy o grunty wspólnoty a ta się nie zgodzi. Temat jest przykry z wielu powodów, jątrzy stosunki sąsiedzkie, narusza stan zastany i podważa wiarę w bezstronność włodarzy tego miasta oraz przedstawicieli bądź co bądź osób zaufania publicznego. Wiem że mieszkańcy Kasprowicza mają jakieś swoje racje, znam z tej ulicy trzech właścicieli nieruchomości, ale my też mamy prawa i dziwią bardzo uporczywe próby ich obejścia.

-- 1 kwi 2014, 2014 20:53 --

link do rozporządzenia:
http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0020750690

PostNapisane: 1 kwietnia 2014, o 21:15 

anduel napisał(a):
w charakterze przedstawiciela mieszkańców bloku z Reymonta 9 stawił się prezes spółdzielni. Należy nadmienić że nie zostało dostarczone zaproszenie dla nikogo kto mieszka przy Reymonta 9, Zebrani w większości reprezentowali interes osób które im zaufały, poza dwoma wyjątkami. Pierwszym z nich jest prezes spółdzielni a drugim burmistrz miasta, który od paru lat forsuje ze sobie znanych powodów, których większość się domyśla ten poroniony pomysł. Na spotkaniu prezes na życzenie burmistrza dał obietnicę zrzeczenia się praw do dzierżawy gruntu przypisanego do rzeczonego budynku. Czyli animatorzy spotkania mogli poczuć się zwycięsko, niestety mam dla nich złą wiadomość - to się nie uda, chyba że się złamie prawo.

U mnie na osiedlu, mieszkańcy też mówią że Prezes za długo już rządzi spółdzielnią!! ;)

PostNapisane: 1 kwietnia 2014, o 21:20 
Przyjaciel forum

Krzyżak, Ty tak na poważnie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1