Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Iława
PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 10:11 
Przyjaciel forum

Wolność jaką daje posiadanie samochodu powoduje że często z tej wolności korzystam. Wczoraj wybraliśmy się do Iławy, miasta które kiedyś kojarzyło się z dobrym zaopatrzeniem w domu towarowym Nenufar i w tzw. kanikule była tam specjalna atmosfera, atmosfera przygody, wakacji i dobrej zabawy. Obecnie te aspekty są nadal aktualne a dochodzą jeszcze inne. Miasto pięknieje, zmiany w nim wprowadzane jawią się jako bardziej przemyślane i widać że inwestorzy nie idą po kosztach tylko dają więcej. Pewnie źle jest tak pisać zachwycając się miastem które nie jest ani moim rodzinnym, ani od 30 lat przeze mnie zamieszkiwanym. Wczoraj niestety pogoda była średnia i zdjęcia są takie same, na nich murale (graffiti) które może nie są oparte na naszej kulturze ale w odróżnieniu do kwidzyńskich bohomazów sławiących pewien warszawski klub są w relacji jak milion dolarów wobec garści drobniaków. Jest tam też budynek starego kina, który oprócz podstawowej funkcji pełni jeszcze rolę centrum kultury i parę jeszcze innych widoków. Obiad zjedliśmy w Starym Tartaku, który miał różne dzieje, obecnie to dla mnie top klasa. Zeszli z cenami a jakość potraw jest wybitna. Zjedliśmy rosół na gęsinie i czysty barszcz z pierożkami z mięsem, pieczoną wątróbkę na warzywach, pieczone gołąbki w sosie pikantnym i porcję pieczonych ziemniaków. Była też porcja racuchów z jabłkami i dwie herbaty z żurawiną, całość za 77zł. Dużo i mało, kwestia zasobności portfela, nie sądzę że w Kwidzynie za tą cenę coś na podobnym poziomie dałoby się otrzymać. Dzisiaj jest piękna pogoda i żałuję że dzisiaj nie jest wczoraj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł: Re: Iława
PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 10:37 
Przyjaciel forum

Dziękuję za reportaż. Ja od pewnego czasu mam związek emocjonalny z Iławą, a zwłaszcza z miejscami na trzech ostatnich zdjęciach. :grin:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 11:19 

Zakochałem się w Iławie i od ponad roku tu mieszkam, a Stary Tartak wybraliśmy na ślub :)

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 14:19 

anduelnormalny szok ! :shock:
świetny namiar na obiadek , szkoda tylko , że trochę daleko ! :sad:
nie mam specjalnie rozeznania , co do cen kwidzyńskich restauracji (prawie nie bywam - żona dobrze gotuje) :P
dam taki przykład - z pizzerii , 2 pizze - średnia i mała ,2 piwa żywiec , 2 kawy espresso ,2 niby ciasteczka wielkości paczuszki gumy do żucia 66 PLN :evil: dużo to , czy mało ? :roll:
(zaraz ktoś napisze - zależy dla kogo ...) ;) :grin:

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 14:38 
Przyjaciel forum

Hm... pizza, czasem zjadam, ostatnio w Don Corleone i jest różnie - raz super a innym razem lipa. Podobno jest dwóch kucharzy. No tak ale pizza to nie obiad, można się najeść ale....
Dla tęskniących za latem i tych którzy tam zamierzają się udać, parę fot z lata z "Tartaku" i okolic. Miłego oglądania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i jak .... jedziemy, ja jak tylko budżet się spina i mam czas. Chciałbym żeby tak u nas ... przy wodzie, ktoś na palach postawił knajpę nad Wisła z jakąś przystanią i parkingiem, marzenia...

Ups.. przesadziłem z formatem.

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 14:43 
Przyjaciel forum

Fajnie na siódmej fotce nawet dziób Ouedina widać :D

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 14:55 

anduel
dlaczego drażnisz nas fotkami odremontowanego kina i dworca w Iławie ! :evil: ;) :lol:
przez Ciebie nasze przestaną się nam podobać ! :roll: ;) :D

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 15:02 

sagitarius napisał(a):
anduel
dlaczego drażnisz nas fotkami odremontowanego kina i dworca w Iławie ! :evil: ;) :lol:

Dobrze zrobił. Może kogoś z Włodarzy Naszego Miasta zainteresuje i da kopa do działania .A nie podwójną ciągłą na Reymonta .

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 15:49 
Przyjaciel forum

pszczelarz napisał(a):
sagitarius napisał(a):
anduel

Dobrze zrobił. Może kogoś z Włodarzy Naszego Miasta zainteresuje i da kopa do działania .A nie podwójną ciągłą na Reymonta .

Wyjąłeś mi to z ust, przesuwanie drogi o około dwa metry jest absurdem który powinien być nominowany do nagrody Darwina.

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 16:17 
Przyjaciel forum

pszczelarz napisał(a):

Jajca chyba sobie robisz, z głupim kinem Tęcza w środku miasta nic nie zrobili, to i dworca nie ruszą. :D :D :D

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 16:30 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
pszczelarz napisał(a):

Jajca chyba sobie robisz, z głupim kinem Tęcza w środku miasta nic nie zrobili, to i dworca nie ruszą. :D :D :D

No ale mogli by trochę obiecać - wiadomo ciemny lud lubi bajki. Inna sprawa to budżet, kiedyś było, teraz jakby mniej. Kiedyś były igrzyska, Dody, srody, wystrzelone wagony fajerwerków etc. Tak jak w życiu, kiedy jest lub można pożyczyć - konsumpcja na maksa aż do wymiotów. Później suchy chlebek i wspominanie lat szczęśliwości.

PostNapisane: 19 stycznia 2014, o 16:37 
Przyjaciel forum

anduel napisał(a):
No ale mogli by trochę obiecać - wiadomo ciemny lud lubi bajki. .

Zaczną obiecywać przed wyborami, teraz jeszcze nie czas.

PostNapisane: 21 stycznia 2014, o 17:31 
Przyjaciel forum

Wracając do Iławy, tam nawet zachody słońca są piękne. :grin:

Obrazek

PostNapisane: 21 stycznia 2014, o 18:50 

A w temacie,

Iława parę ładnych lat temu popełniła niesamowity błąd - oddała ogólnopolski festiwal szantowy.

Pamiętny weekend w lipcu kiedy szanty grano 24/h przez 3 dni.
Od 7 rano w parku koło amfiteatru, do późnego wieczora w samym amfiteatrze.
Nocą aby nie zakłócać ciszy koncerty wynosiły się do marin i miejsc na obrzeżach miasta, by rano powrócić na ulicę.

Pamiętam zespoły z Kanady, Nowej Zelandii i całej Europy dające koncerty po godzinach na pokładach prywatnych jachtów :D

Piękne czasy

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 21 stycznia 2014, o 22:56 
Najlepszy numer w Iławie to budowa portu towarowo-osobowego. Z tego co wiem wydano już niezłe pieniądze na ten projekt a całość ma kosztować ponad 20 mln. zł. Przewidziano 13 miejsc cumowniczych dla statków pasażerskich i 18 dla towarowych, przy długości pomostów cumowniczych 225 mb, 4 cztery żurawie do przeładunku i hangary, w których zapewnione będzie miejsce do zimowania dla dziewięciu statków towarowych na podwoziach jezdnych i dwóch statków pasażerskich żeglugi nieregularnej, ok. 400 mb długości nabrzeża
 - ok. 150 mb falochronów 
- ok. 225 mb pomostów cumowniczych
 - ok. 300 mb pomostu spacerowego
 - ok. 90 mb łącznej długości trapów i kładek 
- 63 miejsca parkingowe
 - 2816 metrów kwadratowych powierzchni budynków netto... . Żeglarze jeziorakowi czy mieszkańcy Iławy, z którymi rozmawiałem, zastanawiają się co takiego i kto będzie woził statkami towarowymi do Iławy? Po co komu ta inwestycja? :shock:
Podobnie emocje wzbudza przebudowa MOS w Iławie, kto i za ile... Wykonawca bodajże niedawno wycofał się. Lubię Iławę, jestem w jakiś tam sposób, najczęściej żeglarski, związany z tym miastem od blisko 35 lat ale uważam, że Kwidzyn, nawet bez tej wielkiej wody, jest ładniejszy, lepszy... bo mój :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1