Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PODZIELNIKI KOSZTÓW OGRZEWANIA
PostNapisane: 3 marca 2014, o 13:36 

I to jest jedyny sprawiedliwy sposób :) (chyba)

Ciekawe co się dzieje z ciepłem administracyjnym i wodą administracyjną ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 marca 2014, o 14:37 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Ciekawe co się dzieje z ciepłem administracyjnym i wodą administracyjną ;)

Zostanie podzielone na jednostki zużytego ciepła i będzie sprawiedliwie. Więcej ciepła zużywasz to i więcej tych kosztów administracyjnych generujesz.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 15:03 

beria napisał(a):

Jak to co? Idzie w powietrze a my za to płacimy!!

Najbardziej mnie drażni, to kiedy dni już są ciepłe, nie ma mrozu a kaloryfery na klatkach (pozbawione głowic regulacyjnych) grzeją na pełnym fulu,tak że trzeba otwierać okna na klatkach.
Kiedy zgłasza się problem do spółdzielni, oni to ignorują i nic z tym nie robią . Wygląda to tak jak gdyby spółdzielni bardzo zależało na nabijaniu naszym kosztem, kasy PEC-owi.
Jak gdyby spółdzielnia miała w tym interes żebyśmy jak najwięcej PEC-owi zapłacili za ogrzewanie

Tak jest też z wodą administracyjną:
Spółdzielnia podpisuje z wodociągami umowę na pobór wody i im płaci, z naszych czynszów, tyle ile sobie wodociągi zażyczą. Według licznika głównego. A w zużycie na liczniku głównym wchodzą, wycieki z pękniętych rur, wodę zużytą do czyszczenia rur, wyciekami wody podczas przeróbek instalacji , a także z podkradaniem wody przez nieuczciwych lokatorów itd.. Płacimy my wszyscy członkowie spółdzielni. A najgorsze jest to, że im większe zużycie wody na licznikach tym większe doliczenie wody administracyjnej.
Spółdzielnia uchwałami zarządów, wprowadza obowiązki z którymi my spółdzielcy nie zawsze się zgadzamy , za które musimy płacić, wszystkim świadczącym usługi, czasami nawet jak te ceny usług są bardzo zawyżone.
Kiedyś było tak że przychodził inkasent do mieszkanie spisywał licznik i płaciło się za wodę tyle ile się tej wody zużyło. Dzisiaj jest tak że liczniki licznikami,(jak u Kargulów; sąd sądem.....) a płacić i tak musimy tyle ile sobie zażyczą, wliczając przecieki, wycieki, pęknięte rury awarie itd...
Kiedyś te koszta brały na siebie wodociągi. Dzisiaj za to płacimy my członkowie spółdzielni!!
Ponieważ władze-zarządy spółdzielni odciążyły nas tymi kosztami.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 18:39 

kapec napisał(a):
brzydal napisał(a):
mieszkania w środku budynku są ogrzewane z boku, góry i dołu, więc mają zakręcone grzejniki.

I tak i nie. Przy rozliczaniu zużytego ciepła stosuje się jakieśtam współczynniki w zależności od umiejscowienia mieszkania(...)nomen omen na ostatnim piętrze, gdzie nikt nie grzał mnie z góry) miałem nadpłatę 3x czynsz.

Nie mówię, że jest to sposób idealny. Ja również mieszkam na ostatnim (10) piętrze i mam współczynniki dość korzystne. Co by było gdybym miał mieszkanie w środku? 4 tysiące za grzanie? Coś, mniej więcej 1/13 kosztów całego bloku(przypominam:55 mieszkań).
Marku, wiem, że osoby które zawsze miały zwroty, nigdy złego słowa nie powiedzą na podzielniki. Przerabiałem to. Na dzień dzisiejszy pomierniki ciepła na wejściu do mieszkania (tak teraz się projektuje instalacje CO w nowoczesnych blokach - pion poza mieszkaniem miernik ciepła na wejściu do mieszkania=> coś jak wodomierz z kontrolą przepływu i temperatury na zasilaniu i (chyba) powrocie, potem przeliczanie na dżule - różnica to realna kasa do zapłaty, znamy cenę jednostki z PEC-u, nie zaskoczy nas licznik administracji) to w miarę uczciwy sposób rozliczania.
Druga rzecz, to ile zaliczki się płaci przez cały rok, aby później była nadpłata? Po 200 zł? Trzeba sobie policzyć ile się wpłaciło, odjąć zwrot i porównać do kosztu całego budynku. Można się zdziwić. Jak wcześniej pisałem, mój jest wysoki.
Do nikogo nie piję, ale wiem, że podzielniki na grzejniku to badziew, który nam wciśnięto abyśmy je pozakręcali. A ci którzy mają je odkręcone na pół lub mniej, i tak zabulą potężną kasę. Może ja i kilkunastu moich znajomych się myli, może Gdańsk i inne osiedla też się mylą, ale musicie przyznać, że jednak coś w tym jest :(

Obrazek

PostNapisane: 3 marca 2014, o 20:05 

krzyzak napisał(a):
beria napisał(a):

Jak to co? Idzie w powietrze a my za to płacimy!!

Najbardziej mnie drażni, to kiedy dni już są ciepłe, nie ma mrozu a kaloryfery na klatkach (pozbawione głowic regulacyjnych) grzeją na pełnym fulu,tak że trzeba otwierać okna na klatkach.
Kiedy zgłasza się problem do spółdzielni, oni to ignorują i nic z tym nie robią . (......)
krzyzak robisz podstawowy błąd !

ze spółdzielnią / administracją nie wolno rozmawiać ! :!:
załatwianie sprawy na tzw "gębę" nic nie daje ; mam to już przećwiczone !
trzeba inaczej ! - idziesz do biura - żądasz zeszytu zgłoszeń , wpisujesz lub pani wpisuje przy Tobie sprawę do załatwiania , zapisujesz nr sprawy i stronę w zeszycie i za jakiś czas jeśli nie załatwione -wracasz z pałą ! , a tu ... kartka wyrwana :shock: :lol:
jednak w/w procedura często pomaga ... ;) :evil:

PostNapisane: 5 marca 2014, o 11:40 

Zawsze można zrezygnować z podzielnika i płacić średnią z jakiegoś okresu
rozliczeniowego powiększoną o 20 kilka procent .
Gdy cały blok będzie miał nadpłatę ,tobie również przysługuje zwrot.
W takiej sytuacji są mieszkańcy ,za których ogrzewanie płaci miasto lub gmina .
Niestety im nie przysługują zwroty .

PostNapisane: 5 marca 2014, o 12:43 
Przyjaciel forum

sagitarius napisał(a):
trzeba inaczej ! - idziesz do biura - żądasz zeszytu zgłoszeń , wpisujesz lub pani wpisuje przy Tobie sprawę do załatwiania ,

Odradzam, bo to nie ma wartości dokumentu!

Piszesz pismo w dwóch egzemplarzach, składasz w sekretariacie, na kopii żądasz pieczęci przyjęcia pisma. Wtedy Pani w sekretariacie musi wpisać numer do dziennika podawczego.
Od tego momentu Twoje pismo ma moc służbową.

PostNapisane: 5 marca 2014, o 14:37 

Wersja Darka wydaje się skuteczniejsza :neutral:
Jednak kilka razy miałem chęć na wersję z pałą :!: :evil: ;)

PostNapisane: 5 marca 2014, o 14:46 
Przyjaciel forum

sagitarius napisał(a):
Jednak kilka razy miałem chęć na wersję z pałą :!: :evil: ;)

Wersja Sagitariusa wydaje mi się najskuteczniejsza. ;)

PostNapisane: 5 marca 2014, o 21:46 

Darek napisał(a):
sagitarius napisał(a):
trzeba inaczej ! - idziesz do biura - żądasz zeszytu zgłoszeń , wpisujesz lub pani wpisuje przy Tobie sprawę do załatwiania ,

Odradzam, bo to nie ma wartości dokumentu!

(................)
Od tego momentu Twoje pismo ma moc służbową.

Mimo wszystko pała ma jeszcze większą moc ;) :D
ale to ostateczna ostateczność i proszę nie nadużywać , bo można być
"pociągnięty za konsekwencje" :roll: :grin: :grin:

PostNapisane: 6 marca 2014, o 13:44 

Spamerowi dziękujemy...........
Nowy

PostNapisane: 16 marca 2014, o 10:40 

Śledziłem dystrybucję liczników ciepła. Są bardzo drogie, ok 500 zł, ale używane, po legalizacji, nawet ok 100 zł. Gdyby jakiś producent zabrał się za wytworzenie uproszczonych liczników, zakładanych przy kaloryferze, zrobiłby niezły interes. No, ale do tego trzeba by namówić, jak zawsze, kogoś z "Ziemi Świętej".

PostNapisane: 16 marca 2014, o 13:40 

Nie zgodzę się z Tobą. Licznik ciepła w mieszkaniu jest nam niepotrzebny. Licznik możesz sobie montować w domku jednorodzinnym.
W bloku musisz traktować wszystkie mieszkania jako całość. Wystarczy, że twój sąsiad nad Tobą, pod Tobą uzna, że wystarczy mu tylko 16 stopni to Ty lubiący 22 stopnie będziesz ogrzewał i siebie i sąsiadów.
Po warszawskich akcjach wynika, że ciepło liczone od mkw chyba jest najbardziej sprawiedliwe.

PostNapisane: 16 marca 2014, o 14:09 

waldek2 napisał(a):
Nie zgodzę się z Tobą. Licznik ciepła w mieszkaniu jest nam niepotrzebny. Licznik możesz sobie montować w domku jednorodzinnym.
W bloku musisz traktować wszystkie mieszkania jako całość. Wystarczy, że twój sąsiad nad Tobą, pod Tobą uzna, że wystarczy mu tylko 16 stopni to Ty lubiący 22 stopnie będziesz ogrzewał i siebie i sąsiadów.
Po warszawskich akcjach wynika, że ciepło liczone od mkw chyba jest najbardziej sprawiedliwe.

Nie bardzo mogę się z Tobą zgodzić.
Moja sytuacja wygląda tak: że zostaliśmy sami z żona w mieszkaniu trzy pokojowym.
Korzystamy tylko z jednego pokoju, który ogrzewamy.
Gdybyśmy mieli płacić tyle samo,(od metra) co rodziny które korzystają i ogrzewają wszystkie pomieszczenia,w mieszkaniu to chyba nie było by sprawiedliwe

PostNapisane: 16 marca 2014, o 14:33 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
waldek2 napisał(a):

Nie bardzo mogę się z Tobą zgodzić.
Moja sytuacja wygląda tak: że zostaliśmy sami z żona w mieszkaniu trzy pokojowym.
Korzystamy tylko z jednego pokoju, który ogrzewamy.
Gdybyśmy mieli płacić tyle samo,(od metra) co rodziny które korzystają i ogrzewają wszystkie pomieszczenia,w mieszkaniu to chyba nie było by sprawiedliwe

Pozornie masz rację, Twój punkt widzenia jest logiczny, niestety prawa fizyki powodują że dla sąsiada jesteś złodziejem, bo część jego ciepła uchodzi przez ściany. Przerabiałem temat, kiedy sąsiadka straciła lokatorów, ponieważ sama nie mieszka to skręciła zawory i ja pomimo odkręcenia na maksa chodziłem całą zimę w polarze. Komfortu cieplnego zero a wyrównanie rachunku za sezon około tauzena. Mam nadzieję że nie rozjuszy Cię ten złodziej. Sąsiadka z mojego ciepła nic nie miała bo jej nie było z Twojego punktu widzenia z niezamieszkałych pomieszczeń też nic nie masz, ale sąsiad ma zgryzotę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1