Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PODZIELNIKI KOSZTÓW OGRZEWANIA
PostNapisane: 16 marca 2014, o 15:13 

No to co??
Mam (chciał nie chciał) grzać w swoim mieszkaniu, tylko dla tego żeby sąsiadowi było ciepło? :shock:

Nie mówię że nie masz racji, ale dla mnie to jest jakiś absurd. :roll:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 marca 2014, o 15:19 
Anduel. Bez urazy ale ja chcę płacić tylko za to co zużyję. Jak Ci sąsiad chłodzi ściany to powieś sobie dywany jak ruscy ;)

PostNapisane: 16 marca 2014, o 15:30 

No to powinny byc liczniki przepływowe :)

PostNapisane: 16 marca 2014, o 15:36 
Przyjaciel forum

jankowskimich napisał(a):
Anduel. Bez urazy ale ja chcę płacić tylko za to co zużyję.

Bardzo ładnie z twojej strony.
Forum i jego serwera używasz. Ale na corocznej liście darczyńców Cię nie widać.
To jak jest z tym: ja chcę płacić tylko za to co zużyję. :D

Przepraszam za ironiczny off top.

PostNapisane: 16 marca 2014, o 15:43 
Przyjaciel forum

Dopóki nie będzie dobrej izolacji ścian to żaden licznik uczciwie nie podzieli używanego ciepła. Mierzyłem pirometrem temperatury ścian i ta która mnie dzieli od niezamieszkałego lokalu miała 4'C mniej niż ta którą dzieliłem z zamieszkałym, podobnie jak ściana sąsiadująca z klatką schodową. Różnica powierzchni ścian tych chłodnych do ciepłej przeogromna, nie sposób było osiągnąć 18, 19'C. Całe szczęście że znów są lokatorzy, pozostało tylko jakieś 15m2 ściany od klatki schodowej na której to z "oszczędności" zamknięto kiedyś grzejniki.

PostNapisane: 16 marca 2014, o 18:01 
Darek, wystaw mi fv to zapłacę (tylko dobrze nalicz).

PostNapisane: 16 marca 2014, o 18:07 

jankowskimich napisał(a):
Darek, wystaw mi fv to zapłacę (tylko dobrze nalicz).

Najlepiej od ilości postów? :D

PostNapisane: 16 marca 2014, o 18:58 

anduel napisał(a):

Pozornie masz rację, Twój punkt widzenia jest logiczny, niestety prawa fizyki powodują że dla sąsiada jesteś złodziejem, bo część jego ciepła uchodzi przez ściany. Przerabiałem temat, kiedy sąsiadka straciła lokatorów, ponieważ sama nie mieszka to skręciła zawory i ja pomimo odkręcenia na maksa chodziłem całą zimę w polarze. Komfortu cieplnego zero a wyrównanie rachunku za sezon około tauzena. Mam nadzieję że nie rozjuszy Cię ten złodziej. Sąsiadka z mojego ciepła nic nie miała bo jej nie było z Twojego punktu widzenia z niezamieszkałych pomieszczeń też nic nie masz, ale sąsiad ma zgryzotę.

Wracając jeszcze do tego posta:

Każdy w jakimś sensie jest pokrzywdzony i poszkodowany. Sąsiad jest poszkodowany przeze mnie, bo nie ogrzewam mu ściany, a jeżeli ja mam mieszkanie (jak to się mówi ) szczytowe, i trzy ściany mojego mieszkania są jak gdyby zewnętrzne, zimne -nieogrzewane.
U Ciebie sąsiad nie dogrzał Ci jednej ściany. Ja mam akurat trzy ściany zewnętrzne-zimne , które muszą ogrzewać: wschodnia , zachodnia i południowa-(szczytowa ściana budynku)!! I do kogo mam mieć wtedy pretensje?
Są takie mieszkania które mają tylko jedną ścianę zewnętrzną,do ogrzania-(zimną). Nie wiem jakie Ty masz mieszkanie,(jak usytuowane) czasami są takie mieszkania które mają tylko jedna ścianę zewnętrzną -zimną.
I gdzie tu sprawiedliwość? :sad:

PostNapisane: 16 marca 2014, o 19:00 
Przyjaciel forum

krzyzak, nie płacz zawsze flaszką możesz się dogrzać.

PostNapisane: 16 marca 2014, o 19:06 
Albo zamienić mieszkanie.

PostNapisane: 16 marca 2014, o 20:53 
Przyjaciel forum

Krzyżak - nie ma sprawiedliwości na tym świecie. Pisałem już kiedyś że teściowa w Gdańsku nie ma podzielników, reguluje temperaturę oknem i płaci mniejsze rachunki za ogrzewanie - widzisz sens? Ja tak, ZEC-e, srece mają swoje stałe koszty, prezesów i innych czynowników, im bardziej oszczędzasz tym więcej płacisz za jednostkę energii - oni z czegoś muszą żyć. Absurdalne, na sam koniec będziemy mieszkać w lodowni a płacić będziemy mniej więcej tyle samo.

-- 16 mar 2014, 2014 21:06 --

NOWY(L) napisał(a):
Albo zamienić mieszkanie.

"NOWY" nie osłabiaj, masz niby proste recepty, ale sam nie chciałbyś ich wykonywać. Mnie już niewiele się chce a już zmiana mieszkania jest poza moimi celami na resztę życia.

PostNapisane: 16 marca 2014, o 22:55 

krzyzak napisał(a):
Każdy w jakimś sensie jest pokrzywdzony i poszkodowany. Sąsiad jest poszkodowany przeze mnie, bo nie ogrzewam mu ściany, a jeżeli ja mam mieszkanie (jak to się mówi ) szczytowe, i trzy ściany mojego mieszkania są jak gdyby zewnętrzne, zimne -nieogrzewane.
U Ciebie sąsiad nie dogrzał Ci jednej ściany. Ja mam akurat trzy ściany zewnętrzne-zimne , które muszą ogrzewać: wschodnia , zachodnia i południowa-(szczytowa ściana budynku)!! I do kogo mam mieć wtedy pretensje?
Są takie mieszkania które mają tylko jedną ścianę zewnętrzną,do ogrzania-(zimną). Nie wiem jakie Ty masz mieszkanie,(jak usytuowane) czasami są takie mieszkania które mają tylko jedna ścianę zewnętrzną -zimną.
I gdzie tu sprawiedliwość? :sad:

Rozumiem tok rozumowania, ale nie muszę się z nim zgodzić. Problem polega jednak na tym, że Ty (krzyżaku) mając mieszkanie z trzema "zimnymi" ścianami płacisz zmniejszony współczynnik "uciekania ciepła" , czyli liczą Ciebie mniej za ciepło, które uciekło przez te ściany mimo "wpompowania" go w Twoje grzejniki. Sąsiad z teoretycznie "ciepłą" ścianą ma tem współczynnik większy, bo ciepło mu "nie powinno uciekać" do mieszkań obok, również ogrzewanych. Problem się zaczyna, gdy sąsiedzi się zakręcą. Jego ściany zaczynają być "zewnętrzne" zabierają mnóstwo ciepła, a liczone są jak wewnętrzne. I tu właśnie zaczynają się te dopłaty za sąsiada...
Przykład: jedostka ciepła kosztuje 1pln. (innych współczynników, typu stałe nie biorę pod uwagę dla uproszczenia)
(1)współczynnik "uciekania", mieszkanie, wszystkie ściany wewnętrzne, jedna zewnętrzna plus okna-0,9
(2)współczynnik "uciekania" mieszkanie, trzy ściany zewnętrzne jedna wewnętrzna, dach budynku (ostatnie piętro) plus okna- 0,65
Zużycie w sezonie 1000 jednostek.
Temperatura w mieszkaniach podobna (21 stopni). Mieszkanie (2) zapłaci za te same jednostki o dwie i pół stówy mniej, mimo tego samego zużycia.
Teraz niech sąsiad mieszkania (1) zakręci kaloryfery. Z mieszkania (1) ciepło zaczyna uciekać przez ścianę do sąsiada. On się nie martwi. Ścianę ma dalej "ciepłą". Ale mieszkanie (1) musi odkręcić bardziej zawory, aby te 21 stopni utrzymać. Rachunek po zezonie już mu nie wyjdzie 900 pln. Pewnie dopłaci... I się wk...wi. Na podzielniki... Nie na sąsiada...

Obrazek

PostNapisane: 16 marca 2014, o 23:12 

No do dalej jest niesprawiedliwość!
Bo jeżeli ja zapłacę mniej,(za większą ilość zużytego ciepła) to ktoś musi zapłacić więcej!
Bo bilans ciepła, wchodzącego do bloku musi wyjść na zero. :583: :603:

PostNapisane: 17 marca 2014, o 11:46 

Dlatego kiedy ja zaczynałem pisać w tym wątku zwróciłem uwagę, że prawdziwe liczniki ciepła przy każdym kaloryferze są nie potrzebne bo trzeba brać pod uwagę blok jako całość. Chyba nigdy nie znajdzie się sprawiedliwego rozwiązania, blok to nie domek jednorodzinny.

PostNapisane: 17 marca 2014, o 15:32 

Mi dziś przyszły rozliczenia.
Mieszkanie 4 pokojowe, w którym mieszkam wespół z familią wydało na ogrzewanie w zeszłym roku nieco ponad 1000pln. Mogło, gdyż albowiem nie lubię jak jest w mieszkaniu gorąco i termostaty mam ustawione na 1-2, w jednym szytowym pokoku na niecałe 3. Nadpłata ponad 900pln.
Koszt ogrzewania mieszkania 2 pokojowego, które wynajmuję, wyniósł ponad 1500pln. W jednym, dużym pokoju, grzejnik odkręcony był cały czas na full. Niedopłata prawie 300pln.
Więc jestem za tym, żeby jakoś to ciepło mierzyć i rozliczać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1