Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: BMS- naprawa sprzętu AGD
PostNapisane: 28 października 2014, o 19:02 
Przyjaciel forum

Siem.

Czy jest jakaś inna firma w Kwidzynie, gdzie pracują panowie, którzy potrafią naprawić sprzęt AGD.
Z BMSu jako sprzedawcy jestem zadowolony ale serwis masakra, byli u mnie 3 razy , 2x do pralki, raz do zmywarki.
Popatrzyli, postukali poczytali z książki serwisowej kody błędów i stwierdzili, że się nie opłaca naprawiać a trza kupić nowy sprzęt. Zmywarka ma 3 lata i stwierdzili, że padł moduł sterowania, który stanowi 60% wartości nowej zmywarki.
Zdaję sobie sprawę, że obecny sprzęt to nie pralki Frania i telewizory kineskopowe Sony, które działają latami.
Popytałem znajomych i ich "wrażenia" z kontaktem z serwisem BMS są identyczne. Panowie są raczej akwizytorami niż naprawiaczami.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMS- naprawa sprzętu AGD
PostNapisane: 28 października 2014, o 20:07 
U mnie i u moich znajomych też byli i co mieli naprawić, naprawił.
Rozumiem, że szukasz innej alternatywy,ale ci goście mogą mieć rację. Elektronika to podstawa sprzętu i czasami koszt jej naprawy dorównuje kosztowi zakupu nowego .

PostNapisane: 28 października 2014, o 20:52 
Przyjaciel forum

A ja właśnie przed chwilką naprawiłem sobie włącznik w kuchence, bo nie chciał się włączać ten większy krąg. :) Co tylko możliwe próbuje sam naprawiać. W tym włączniku tylko dogiąłem styk a dając do naprawy pewnie byłaby wymiana całego na nowy. Koszt nowego + robocizna i pewnie stówka by pękła.

Załączniki:
20141028_193813.jpg
20141028_193813.jpg [ 286.75 KiB | Przeglądane 11081 razy ]
20141028_193753.jpg
20141028_193753.jpg [ 278.35 KiB | Przeglądane 11081 razy ]

PostNapisane: 28 października 2014, o 21:47 

A jaki sprzęt? Bo jak lodówkę, to mi kiedyś naprawili z Centrum Serwis - po tym jak z BMS stwierdzili że tej lodówki naprawić się nie da.

Tutaj strona, gdzie można kopić części zamienne do sprzętu AGD: http://north.pl/

PostNapisane: 28 października 2014, o 21:51 
Przyjaciel forum

Ja też dłubię do puki się da sam albo z pomocą internetu. Panowie z BMSu w zeszłym tygodniu naprawiali mi pralkę i dali sobie radę ale awaria faktycznie była prosta. Co do opisanej sytuacji to pewnie mają rację. Poprzednią pralkę która mi padła parę lat temu rozebrałem, sprawdziłem co padło. Niestety był to ów moduł plus wiązka okablowania. Części wycenili na 800 a robociznę na 100. Nowa pralka 880. Ceny potwierdziłem w internecie. Niestety taka polityka firm żeby nie naprawiać a kupować nowe, bo magazyny trzeba opróżniać.

PostNapisane: 1 listopada 2014, o 09:21 

Ja też ostatnio zreanimowałem swoją pralkę marki indesit. Pralka ma z 15 lat, i przestała działać. Zamówiłem już nawet majstra z BMS, ale z racji długiego czasu oczekiwania na wizytę (5 dni) wywaliłem pralkę do góry kołami i okazało się, że powodem awarii są szczotki silnika. Skończyły się. Po 15 latach prania i obsłużeniu 3 dzieci. Koszt naprawy 20 pln.

PostNapisane: 1 listopada 2014, o 17:08 

A mnie serwisant z BMS pomógł i to bardzo. Po przedstawieniu objawów uszkodzonej kuchenki gazowo - elektrycznej powiedział co trzeba zrobić. Porada pomogła i nie trzeba było wzywać na odpłatną wizytę do domu. Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze, a fachowcy o tym wiedzą i z tego żyją. Koszt naprawy - spacer do sklepu. Nie jest winą serwisanta, że producenci montują podzespoły działające tylko przez okres gwarancji.

Strefa czasowa: UTC + 1