Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jeziorko Balaton
PostNapisane: 6 listopada 2017, o 18:25 

Podobnież niedawno wyremontowany park został w łikęd zdemolowany, porozbijano wszystkie plenerowe grille :(
Nie sprawdzałem jeszcze, ale fanpejdż spotted tak donosi...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Jeziorko Balaton
PostNapisane: 6 listopada 2017, o 18:39 

Dlatego zamiast budować jakieś śmieszne place zabaw , których jest już w mieście aż nadmiar ( pomimo, ze dzieci jest coraz mniej...) to lepiej inwestować w monitoring, bo wiadomo jacy są Polacy - jak nie sa obserwowani to niszczą wszystko co popadnie.

PostNapisane: 6 listopada 2017, o 22:07 

No nie wiem, warto inwestować w ładną i przyjazną przestrzeń publiczną bo to generalnie dobrze wpływa na samopoczucie i zachowanie ludzi. Może to wymaga kosztów ale kiedyś i ten nasz głupi destruktywny naród się ucywilizuje.

PostNapisane: 7 listopada 2017, o 15:10 

Cytuj:
to lepiej inwestować w monitoring, bo wiadomo jacy są Polacy - jak nie sa obserwowani to niszczą wszystko co popadnie.

Po co ,jak nikt w to nie patrzy.
Niech się służby wezmą do roboty,a nie śpią w Górkach.
Patologii nie brakuje,ale jak się nie pilnuje,to prędzej czy później któregoś łapska zaswędzą.

PostNapisane: 7 listopada 2017, o 22:51 

dżep napisał(a):
i ten nasz głupi destruktywny naród się ucywilizuje.

Ten sam naród który pisze po ścianach i niszczy mienie innych?
Tak, niech się ucywilizuje ;)

PostNapisane: 29 sierpnia 2018, o 14:02 

Miejsce takie fajne, a ludzie to.... :cry:

PostNapisane: 30 sierpnia 2018, o 06:27 

Balaton zostął przebudowany WYŁĄCZNIE pdo wędkarzy. Przed modernizacją można było się pokąpać - teraz nie ma takiej możlwiości. Morsowałem tam jakies 3 lata temu - woda była biologicznie czysta, trochę brązowa (liście) natomiast w przeręblu (wykutym ydzień wcześniej) jakiś pacan nawrzucał potłuczonych butelek i gdyby nie jedna spostrzegawcza osoba, pociełibyśmy sobie stopy.
Szkoda miejsca zlikwidowanego dla kąpiących się natomiast z drugiej strony rozumiem miasto- gdyby doszło do nieszczęścia byłaby wina miasta, nie kąpiącego się.
Z trzeciej strony, obecny układ dla kąpiącyhc się (tacy napwno się znajdą) jest jeszcze bardziej niebezpieczny ze względu na brak wyjścia.
Tak czy inaczej - za pieniśzae i zaangażowanie miasta koleżeństwo z NTW zrobiło sobie łowisko.
Gratuluję pomysłu oraz umiejętności rolowania (tak to się nazywa w wędkarstwie?).

PostNapisane: 30 sierpnia 2018, o 19:57 

Czy wyłącznie pod wędkarzy? Zrobili grille, ławeczki i chodnik. Pływanie? Tam przychodzą teraz ludzie ze zwierzętami porzucać im patyki, a przy okazji wykąpać je. Z jakiś rok temu znaleźli tam też zwłoki. Domyślam się, że w wodzie jest również pełno śmieci. Na przykład jedna rodzina, co mieszka tam w okolicy wyrzuca śmieci do rzeczki zza płotu. To nie zdziwiłoby mnie, gdyby też i do Balatonu.

PostNapisane: 2 marca 2025, o 22:48 
Przyjaciel forum

Ruszyła modernizacja Kąpieliska nad Balatonem.
https://kwidzyn.budzetobywatelski.pl/projekt/19389?mr#project-preview-overlay

Załączniki:
Balaton 2025-03-02.jpg
Balaton 2025-03-02.jpg [ 238.25 KiB | Przeglądane 5751 razy ]

PostNapisane: 2 lipca 2025, o 14:24 

Zdaje się, że inwestycja jest zakończona ale nie ma sukcesu dzisiaj na nowym kąpielisku pojawiła się tablica ZAKAZ KĄPIELI słyszałem, że sanepid nie zezwala. Poniżej podano ewentualną datę otwarcia 19 lipca. Kwidzy ń Kwidzy ń takie miasto jest cytując klasyka.

PostNapisane: 2 lipca 2025, o 20:35 

dżep.
Lata temu próbowaliśmy morsować w Balatonie (bliżej, i w ogóle), nawet posprzątaliśmy betonowy fragment z petów, kapsli i pobitych butelek. W międzyczasie oddaliśmy wodę do badania do Sanepidu i nie było ŻADNYCH uwag co do jakości. Balaton jest przepływowy (ma zasilanie i odbiór z kanałem Palemona) i woda cały czas się wymienia.

Jeśli jest prawdą, co piszesz, albo woda się "zepsuła", albo Sanepid coś kręci podnosząc normy.

Finalnie zrezygnowaliśmy z Balatonu (a bardzo było szkoda, ponieważ w wyciętym przeręblu koleżanka znalazła na dnie potłuczone butelki po wódce, tzw. "tulipany". Daliśmy spokój; rozcięta stopa w zimnej wodzie nie daje żadnych objawów a szwy w takim miejscu utrudniają normalne funkcjonowanie.

PostNapisane: 3 lipca 2025, o 14:48 

Jakoś ciężko mi uwierzyć w dobrą jakość wody w kanale palemona, bo że odrażająca wizualnie jest to pewne. Ten kanał kilkadziesiąt kilometrów płynie przez obszar intensywnego rolnictwa więc sądzę że w tej wodzie mogą być niezłe świństwa, chemia, nawozy, obornik itd. ale woda w liwie przypuszczam że nie jest dużo lepsza, bardzo to jest przykre że ta rzeka wpływa jako zupełnie czysta do Kwidzyna a wypływa jako ściek. Ps. Też się kiedyś kąpałem w balatonie :) ale to raczej po paru piwach

PostNapisane: 3 lipca 2025, o 20:06 

dżep napisał(a):
Jakoś ciężko mi uwierzyć w dobrą jakość wody w kanale palemona, bo że odrażająca wizualnie jest to pewne. Ten kanał kilkadziesiąt kilometrów płynie przez obszar intensywnego rolnictwa więc sądzę że w tej wodzie mogą być niezłe świństwa, chemia, nawozy, obornik itd. ale woda w liwie przypuszczam że nie jest dużo lepsza, bardzo to jest przykre że ta rzeka wpływa jako zupełnie czysta do Kwidzyna a wypływa jako ściek. Ps. Też się kiedyś kąpałem w balatonie :) ale to raczej po paru piwach

Troszkę cię "dźep"-ie pocieszę,2 lata temu złapałem,a w rzeczywistości pogłębiarka wyrzuciła na brzeg raka którego spowrotem wrzuciłem do Liwki, czyli niejest tak źle z tą czystością jak raki w niej żyją ,idzie ku dobremu.
A Balaton zasilanie ma od Liwki a odpływ do Palemony ;-)

PostNapisane: 19 lipca 2025, o 07:27 

Kąpielisko miejskie, czy z uwagi na upływające nieuchronnie lato, to będzie miejskie, ale raczej może ......lodowisko?
Nie za bardzo interesowałem się tematem, bo ze względu na zajęcia w Kwidzynie cały czas na stałe nie przebywam, a na tzw. "Stawku" kąpałem się setki razy, ale w czasach mojej świetlanej młodości. Mam akurat posiadane przeze mnie zdjęcie z dnia 02 marca 2025 r., na którym to widać, że co najmniej od tej daty były tam już rozpoczęte prace, bo stała tam już wtedy koparka ładująca ziemię na wywrotkę i pomyślałem, jak widać naiwnie, że tak w sumie przecież niewielka i mało skomplikowana inwestycja zakończy się co najwyżej po 1-2 miesiącach, czyli najpóźniej na majówkę. A dzisiaj mamy drugą połowę lipca, szczyt wakacji, a szumnie nazwane kąpielisko miejskie, bo wprawdzie nie znając projektu adaptacji Balatonu na cele rekreacyjne, to pomyślałem, że Balaton będzie zagospodarowany i doprowadzony do możliwości publicznej rekreacji w większej jego części, a więc co najmniej w cała jego lewa strona, a jak widać w tej części jest tam nie ruszone trzcinowisko, po którym to jak i też po samej już zagospodarowanej i wygrodzonej części kąpieliska hulają kaczki i to w liczbie raczej że tak powiem znacznej, a jak wczoraj widziałem na tablicy informacyjnej zamieszczonej na wieżyczce ratowniczej, mimo upływu co najmniej niemalże pięciu miesięcy od rozpoczęcia prac ziemnych, kąpielisko na dzień mojej wczorajszej wizyty jeszcze do użytkowania nie było gotowe.

Załączniki:
Kwidzyn, Balaton 02 marca 2025.jpg
Kwidzyn, Balaton 02 marca 2025.jpg [ 163.22 KiB | Przeglądane 3870 razy ]

PostNapisane: 20 lipca 2025, o 11:01 

....aktualizacja dot. kąpieliska Balaton na dzisiaj, a więc na "Dzień otwarcia" 19 lipca 2025 r., no i mamy otwarcie, tylko że w pakiecie, bo razem z ...zamknięciem.
Stan na dzień 19 lipca 2025 r., - Otwarte
Stan na dzień 19 lipca 2025 r., - Zamknięte ( SANEPID z powodu wystąpienia sinic )

Załączniki:
57B7027B-79F5-406C-9238-A4CFF9749214.jpeg
57B7027B-79F5-406C-9238-A4CFF9749214.jpeg [ 272.94 KiB | Przeglądane 3835 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1