Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2007, o 20:16 

Też tak jeździłem w Wąbrzeźnie. Powiedz jeszcze, czemu, mimo tej ekwilibrystyki, jeździło się bezpieczniej. Głupie pytanie, ale polityczne. A może dlatego.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2007, o 20:44 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Głupie pytanie

Nie ma głupich pytań, Sam o tym wiesz, dawniej szanowaliśmy się nawzajem, dzisiaj obserwujemy zanik tego obyczaju. :oops: :-( :sad:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2007, o 06:07 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Przecież nie po to taki wybulił te parę dziesiątek, czy setek tysięcy, by ktoś pętał mu się przed maską na rowerze. On nie po to ciągnie za sobą ekologiczną smugę ropnych, benzynowych, czy gazowych spalin, wożąc tyłek paręset metrów z pracy do domu, by rowerzysta przeszkadzał mu zdążyć na michę przed szlabanem. Ech... szkoda słów.

Zapomniałeś jeszcze dodać, że za to „wożenie tyłka” kierowca płaci podatek drogowy, m.in. na budowę i remonty dróg i ścieżek rowerowych.
Co prawda w naszym mieście daleko im jeszcze do ideału, ale nie obrażaj kierowców samochodów, bo Ci kiedyś jakiś wjedzie w bagażnik :!: ;) :grinka:

kwidzownik napisał(a):
Ech... szkoda słów.

;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2007, o 14:47 

Właśnie mi wcięło, to co napisałem, bo nie wolno za długo pisać.
E... szkoda słów.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2007, o 14:53 

kwidzownik napisał(a):
Właśnie mi wcięło, to co napisałem, bo nie wolno za długo pisać.

To z pewnością spisek papistów. :cool: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2007, o 14:56 

Czytałem, że było już więcej takich przypadków. Papiści też cierpią z tego powodu i tu jestem z nimi. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2007, o 15:15 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Papiści też cierpią z tego powodu

Czyżby też nie byli biegli w obsłudze komputera :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2007, o 15:21 

Nawet gdyby nie biegli, tylko jeździli kwidzyńskimi ścieżkami rowerowymi, tak jak nam wytyczono, to tym bardziej jestem z nimi. :razz:

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2007, o 14:18 

Dzisiaj wracając z pracy, wjechałem na wytyczoną drogę rowerową na Żeromskiego, wzdłuż cmentarza żołnierzy rosyjskich i radzieckich, przez administrację Kwidzyna i wystraszyłem przechodniów, zwłaszcza jedną osobę, którą wyprzedzałem i była najbliżej mnie. Wcale nie jechałem szybko, ale ponieważ zajmowały całą szerokość chodnika idąc spacerkiem, zjechałem na trawnik i przy wyprzedzaniu jednej z osób przyprawiłem ją o palpitacje serca. Nie było to przyjemne ani dla tej osoby, ani dla mnie. Równolegle ze mną po ulicy przejechało kilku rowerzystów, absolutnie nie przejmując się przepisami na ten temat. Podejrzewam z całą pewnością, że ich nie znają. Znaczy to, że nie znając, czy ignorując przepisy, można całkiem wygodnie, bezpiecznie i bez stresu przejechać ten fragment Żeromskiego, natomiast zgodnie z przepisami nie osiągnie się tego stanu bliskiego nirwany. Od tego są przepisy, by utrudniać ruch drogowy? :572:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2007, o 00:45 

Kwidzowniku drogi, a dzwonek kolega posiada przy rowerze?

Przepisy są tu nieubłagane:
Cytuj:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

§ 53. 1. Rower powinien być wyposażony:
1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej;
2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające;
3) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec;
4) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku.

Posiadanie i użycie takowego sygnału uchroniłoby i Ciebie i przechodnia przed nieprzyjemnościami.

kwidzownik napisał(a):
Równolegle ze mną po ulicy przejechało kilku rowerzystów, absolutnie nie przejmując się przepisami na ten temat.

Ależ Kwidzowniku, oni właśnie przejmują się przepisami. Znają zapewne cytowane przeze mnie rozporządzenie w sprawie szerokości ścieżek. Pewnie pomierzyli szerokość "ścieżek" i stwierdzili, że ścieżkami to one nie są. Skoro nie są ścieżkami, to pozostaje tylko asfalt. Wszak po chodniku jeździć nie wolno. ;)

Tytuł: wielki problem
PostNapisane: 21 lipca 2007, o 07:16 
Przyjaciel forum

Tak sobie czytam Wasze rozważania na temat jakości ścieżek rowerowych. Czytając zaś dochodzę do wniosku że macie za dobrze. Kiedyś ważne było żeby mieć w ogóle rower, ścieżka się zawsze znalazła. To co wyprawia się w mieście ze ścieżkami to są jedynie machinacje urzędnicze i walka o pieniądze dla wąskiej grupki ludzi.
Walczyć oczywiście należy, ale może to całkowicie odebrać chęć podróżowania na jednośladzie. :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł: Re: wielki problem
PostNapisane: 21 lipca 2007, o 09:10 

Darek napisał(a):
Czytając zaś dochodzę do wniosku że macie za dobrze. Kiedyś ważne było żeby mieć w ogóle rower, ścieżka się zawsze znalazła.

Chodzi o bezpieczeństwo i przepustowość. Jesteś w Warszawy, więc wiesz jak wyglądają miejskie drogi. Samochodów jest dużo, więc i zagrożenie dla rowerzystów jest duże. Miasta są zakorkowane, więc rower jest dobrą alternatywą. W gdańsku wdrażany jest program odciążający ruch samochodowy. Jego wynikiem ma być nakłonienie 10% automobilistów na podróż rowerem. Nie wiem jak w W-wie, ale w Gdańsku podróż rowerem przez miasto, w szczycie, jest nieporównywalnie szybsza niż gdyby to robić samochodem.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2007, o 13:36 

Darek napisał(a):
Czytając zaś dochodzę do wniosku że macie za dobrze. Kiedyś ważne było żeby mieć w ogóle rower, ścieżka się zawsze znalazła.

Proponuję, żeby ścieżki rowerowe miały 20 cm szerokości i były wypełnione piaskiem z gwoździami. Frajda niesamowita. :razz:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2007, o 14:45 

Piotr_J napisał(a):
Wszak po chodniku jeździć nie wolno.

Właśnie że wolno, a nawet trzeba, jeśli namalowano na nim białą farbą rower, albo coś w tym stylu. Od tego zależy bezpieczeństwo użytkowników drogi.
Dział 1, Art. 2 5) droga dla rowerów – drogę lub jej część przeznaczoną do ruchu rowerów jednośladowych, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Dział II, Rozdział 3, Oddział 11 Art. 33. 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

do 1. Jak wynika z informacji, droga oznaczona tym poziomym znakiem jest przeznaczona tylko dla rowerów. Pieszy, znajdujący się na tak oznaczonej drodze jest intruzem narażającym się na wypadek i przyczyniającym się swoją obecnością do niego.

do 2. Jeżeli taka linia wydziela pas ruchu dla rowerów, to ani rowerzyści nie powinni jej przekraczać, ani piesi.

Załączniki:
1.GIF [4.21 KiB]
Pobrane 125 razy
2.GIF [3.9 KiB]
Pobrane 128 razy

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2007, o 15:28 

kwidzownik napisał(a):
Piotr_J napisał(a):
Wszak po chodniku jeździć nie wolno.

Właśnie że wolno, a nawet trzeba

A mi się wydawało, ze słowo chodnik pochodzi od chodzenia. :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1