Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 13:09 
Zbanowany

widzę, że najważniejsze jest to że się udało. Bzdura! Cały ten wątek nie jest po to aby się pochwalić zdrowym dzieckiem - Wątek pokazuje nieudolność naszych służb nazwanych ratowniczymi. Ja miałem szczęście, wiele osób także, ale niestety nie każdy ma szczęście, nie każdemu się udaje bezproblemowo przejść przez takie sytuacje i wtedy ONI powinni pomóc - a jak widzimy zamiast tego olewają sprawę. Czy gdy policja złapie pijanego kierowcę to też go puszcza wolno - bo przecież - najważniejsze, że nic się nie stało - nikogo nie zabił - jeszcze!!! Ciekaw jestem jak Ty byś zareagowała gdybyś nie daj boże została zmuszona do skorzystania z tej linii a operator odesłałby cię pod inny numer - kilka minut byś straciła i niestety ale te kilka minut może decydować o czyimś życiu i zdrowiu.

Dla mnie to nie są małe rzeczy - dla mnie to poważne zaniedbanie - nikt nie da mi pieniędzy jeśli nie wywiążę się ze swoich obowiązków - oni, nie dość że tego nie robią - narażając życie i zdrowie to jeszcze stajesz w ich obronie nazywając to małą sprawą.

a odnośnie bóli - nie wiem jak wygląda teoria - wiem jedynie, że moja żona leżała na łóżku sparaliżowana bólem i z wielkim trudem udało jej się ubrać, o spacerku po schodach nie było mowy - pomijając już fakt, że mało który taksówkarz zaprosiłby kobietę w takim stanie do samochodu - ciekawe co by zaproponował - zadzwońcie pod 112 - i tak w koło Macieju....

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 13:19 
magzeust, -nie wiem, moze ja sie myle ale numer 999 i 112 to numery alarmowe a porod to nie zawal da sie go przewidziec. zasadniczo tez nie wymaga "interwencji lekarskiej natychmiast" :roll: gdyby bylo inaczej wszystkie kobiety bylyby hospitalizowane przed jego rozpoczeciem :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 14:45 

Jak policja złapie pijanego kierowcę to go nie wypuszcza tylko robi to prokurator . Chciałabym żebyś kiedyś na jeden dzień się zamienił z kimś kto odbiera telefony obojętnie gdzie w strazy czy na pogotowiu, to byś ujrzał realia tej pracy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 16:03 

To ja sie pytam po jakiego groma na karetce jak byk widnieje numer 112? skoro czlowiek nie moze pod nim uzyskac pomocy lekarskiej?
A tego czy byla ona zonie megazeusta potrzebna to nie rozstrzasajcie, was tam nie bylo i nie wiecie jak to wszystko wygladalo. Moze chlop spanikowal, a moze nie. Sie wszyscy nagle specjalisci ginekolodzy-poloznicy znalezli...
A ja jeszce kiedys dzwonilam na malborskiej na ten numer (mniejesza o to po co, bo nawet nie pamietam) ale zglosil mi sie tczew! i ten pan kazal mi pochodzic "troche w prawo,a moze troche w lewo" zeby sie kwidzyn zglosil... heh tez dobre nie? sytuacja nie byla pilna to sobie pochodzilam :) ale po tym artykule ktory wkleila malgos postaram sie pamietac zeby dzwonic konkretnie albo pod 999 , 998 albo 997. chociaz kiedys z komorki nie mozna bylo wybierac takich numerow...

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 19:06 

Dajcie spokój...

Mazegust ma rację i tyle.
Fotka? Mało. Ustawa o ratownictwie medycznym? Mało. Dyrektywa Unijna? Mało.
To co jeszcze? Może nakaz od Pana Boga? A może wystarczyłby dekret prezydencki?

Gdybym zadzwonił z komórki na 112 z info, że się pali, to odesłanoby mnie pod numer straży pożarnej? A gdybym zadzwonił ze stacjonarnego na 112 z wiadomością, że jest rozróba albo włam? Strażacy odesłaliby mnie pod 997? A może, jak radzi Kadzimiedz, od razu wezwać taksówkę?

Po co mącić we łbach wszystkim i reklamować 112 jako telefon alarmowy?

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2008, o 20:47 

Grzechu napisał(a):

Po co mącić we łbach wszystkim i reklamować 112 jako telefon alarmowy?

A po to, żeby było normalnie. W pewnym miasteczku na fotce po wezwaniu do zasłabnięcia staruszki po kilku minutach był taki obrazek pod domem. I tak ma być. Najpierw jedziemy a potem sprawdzimy zasadność wezwania . Rachunek można wystawić w każdej chwili.

Załączniki:
Komentarz: Westchester
DSC00704.JPG
DSC00704.JPG [ 232.45 KiB | Przeglądane 3726 razy ]

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 00:54 
Zbanowany

megi napisał(a):
Jak policja złapie pijanego kierowcę to go nie wypuszcza tylko robi to prokurator . Chciałabym żebyś kiedyś na jeden dzień się zamienił z kimś kto odbiera telefony obojętnie gdzie w strazy czy na pogotowiu, to byś ujrzał realia tej pracy.

Nie - policja łapiąc takiego delikwenta go nie wypuszcza - nie pozwolą mu jechać dalej samochodem mimo, że nic złego się przecież nie stało.

Pracowałem kiedyś w dziale kontaktów z klientem sporej firmy - może to nie to samo co straż itp, ale telefony dzwoniły praktycznie non stop. Ja odpowiadałem za jeden z większych działów, a tych mieliśmy jeśli dobrze pamiętam około 15. Jedynie jakieś 30% ze spraw mogłem rozwiązać, reszta telefonów była nie do mnie i to często byli naprawdę dość zirytowani rozmówcy! Ale mimo, że nie należało to do moich obowiązków zamiast podawać nr do właściwego departamentu po prostu przełączałem ich pod właściwy nr - to nie było aż tak pracochłonne. A pan spod "112" ma obowiązek wysłuchać i pomóc każdemu kto do niego zadzwoni - bez względu jakie służby ma wysłać.

I jeszcze jedno odnośnie straży pożarnej - powinni zmienić nazwę na służba ratownicza i przejąć w pełni obowiązki zarówno pogotowia i jak i policji odnośnie nagłych wypadków - oni pracują, gaszą pożary, ratują ludzi po wypadkach, sprzątają po wszystkim a do tego zawsze są na miejscu gdy są potrzebni. Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby przerzucenie na nich wszelkich tych spraw - łączne z budżetem i odpowiednimi zasobami ludzkimi - straż się sprawdziła, a PR i Policja wciąż zawodzą.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 06:00 
Cytuj:
policja łapiąc takiego delikwenta go nie wypuszcza - nie pozwolą mu jechać dalej samochodem mimo, że nic złego się przecież nie stało

A to wg. ciebie dobrze czy źle?

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 09:55 

Był kiedyś taki stary film, gdzie straż pożarna przejęła wszystkie obowiązki ( palili książki).
Straż pożarna też nie wyjeżdża "na hura" do każdego wezwania. Tam jest dyspozytor, który o tym decyduje. Widocznie podejmuje słuszne decyzje, bo na nich "psów nikt nie wiesza".

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 11:09 

Rachel napisał(a):
bo na nich "psów nikt nie wiesza"

noooo, chyba że szukają winnych za pożar urzędu :roll: ileż to mieliśmy "fachowców" którzy wiedzieli lepiej stojąc z boku i jeszcze mieli czelność oceniać i wydawać "wyroki" :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 11:16 

Dla wyjaśnienia. To czerwone auto na fotce to ambulans. :-)

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 13:05 
Zbanowany

Rachel napisał(a):
Był kiedyś taki stary film, gdzie straż pożarna przejęła wszystkie obowiązki ( palili książki).

Fahrenheit 951 - Wcześniej była też książka, a film nie był taki stary 0 1966 :) Na marginesie dodam, że jeśli komuś spodobała się ta książka - czy tez film, to polecam Don DeLillo - podobny styl pisania - choć zupełnie o czym innym;) Najłatwiej dostać chyba Underground. Wracając do tematu: Ale to już nie była straż pożarna, tylko straż moralna, pozostała już tylko nazwa i beczkowozy ;) Po prostu chciałbym aby w końcu stworzono służby ratownicze z prawdziwego zdarzenia a straż ma najlepszą bazę.
@canario - udam, że nie przeczytałem tego pytania, ok?

pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 19:29 
Apropo problemow z numerem 112... jezeli dobrze slyszalem to w TV Gdansk dzis mowili, ze to szerszy problem. Ktos tam probowal pozar zglosic dwa razy i go olano :|

Mag> A co do mojego pytania to nie rozumiem wlasnie tego... Nie pozwalaja mu jechac pomimo, ze nic zlego sie nie stalo... Ironia jakas z twojej strony? Czy popierasz jazde na podwojnym gazie. Ja tylko sie pytam :) Jak Palikot :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 20:05 

Grzechu napisał(a):
Gdybym zadzwonił z komórki na 112 z info, że się pali, to odesłanoby mnie pod numer straży pożarnej? A gdybym zadzwonił ze stacjonarnego na 112 z wiadomością, że jest rozróba albo włam? Strażacy odesłaliby mnie pod 997? A może, jak radzi Kadzimiedz, od razu wezwać taksówkę?

Gdybyś zadzwonił i powiedział, że podłożyłeś bombę wówczas byś miał w ekspresowym tempie wszystkie trzy służby bez podawania adresu :-D

Tytuł:
PostNapisane: 18 stycznia 2008, o 21:25 

Nie do końca prawda. Zadzwoniłem na 112 zgłosiła się straż. Bez problemu połączyli w policją.
Chyba mieszkam w innym mieście ???

— Oscar Wilde

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1