Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 14:24 

Dzień dobry... ja na chwilkę... tylko z jednym pytaniem. Otóż chciałam Małgoś zapytać czy masz zgodę autorki na wykorzystywanie jej zdjęcia jako swojego avatara? Tak się zabawnie składa że autorka jest moją koleżanką... Ja osobiście nie chciałabym aby ktoś zachował się w ten sposób i wykorzystywał moje zdjęcie w jakikolwiek sposób bez mojej zgody..... proponuję skontaktować się z Panią Barteczko i zapytać o zgodę albo zrobić sobie własny avatar:) pozdrowienia

Tytuł: Wykorzystywanie fotografii bez zgody autora !
PostNapisane: 27 marca 2008, o 00:57 

Dobry wieczór,
jestem oburzona faktem, iż administrator tego Forum, użytkownik "malgos" wykorzystała moją fotografię bez mojej wiedzy, zgody i użyła jej jako swój avatar (obecnie mój avatar).

No niezły przykład Pani daje młodym użytkownikom.
Odsyłam do regulaminu forum->
5. Przy publikacji jakichkolwiek materiałów, należy pamiętać o przestrzeganiu praw autorskich.
Fotografia, która Pani wykorzystała również jest chroniona prawem autorskim.
Nic tylko gratulować wyobraźni i kultury osobistej.

Pozdrawiam
Ela Barteczko

Ostatnio edytowano 27 marca 2008, o 01:17 przez unique, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 01:06 
Będzie dym :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 01:31 
Zbanowany

nie chcę być odebrany jakbym stawał w czyjejś obronie, ale prawdę mówiąc reakcja wydaje mi się co najmniej przesadzona, to tylko mały awatar a po przeczytaniu tego posta miałem wrażenie jakby autorce ukradziono zdjęcie, wykorzystano w reklamie proszku do prania i nie podzielono się pokaźną sumką. Przez moment odniosłem także wrażenie, że jest to także próba "krypto" promocji - bo chyba nie byłem jedynym który po przeczytaniu przejrzał galerię pokrzywdzonej. ;)

ps.: Ja jestem tutaj tylko nielubianym trollem który wypowiada niepopularne treści wszędzie wciskając politykę ( przez niektórych odczytywaną jako promocję PiS`u (sic!)- swoją drogą, również znanych plagiatorów ;) ), więc nie trzeba odpowiadać. ;)
pozdrawiam.

małe złote - ochłoniesz:)

Załączniki:
7.jpg [93.29 KiB]
Pobrane 369 razy

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 01:37 

unique napisał(a):
jestem oburzona faktem

Droga Pani!

Sam wielokrotnie spotkałem się z wykorzystywaniem moich zdjęć bez mojej wiedzy i zgody. Nie oburzam się z tego powodu, bo szkoda mi czasu i nerwów na zajmowanie się tak błahymi sprawami. Każdy przypadek rozpatruję indywidualnie i reagują tylko w przypadku drastycznego naruszenia zasad, którymi się kieruję. Niestety materiały umieszczane w internecie mają to do siebie, że są powielane i wykorzystywane przez innych. Często odnajdujemy je w różnych dziwnych zakamarkach sieci niepodpisane imieniem i nazwiskiem autora. Zdarza się wykorzystujemy je w dobrej intencji (np. aby pokazać dobrą Sztukę przez duże S). Może warto się zastanowić czy to jest przestępstwo, czy może jednak chęć pokazania piękna w coraz brzydszym świecie.

Dziwi mnie Pani bardzo ostra reakcja. Radzę nie popadać w paranoję.

Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 01:44 

Z całym szacunkiem ale ten mały avatar to jest moje zdjęcie, które podlega ochronie.
Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych nie definiują jakiej wielkości powinna być fotografia, by podlegała w/w. Jedym słowem wielkość nie jest parametrem mającym znaczenie w tej materii.

Ela

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 01:53 
Zbanowany

oj, wcale nie chodziło mi o rozmiar pisząc "mały" - po prostu przypomina mi się tekst z gazet - "mała szkodliwość czynu"... Zrozumiałbym zwrócenie uwagi, ale ta reakcja wydał mi się ciut przesadzona - po prostu. Bo, prawdę mówiąc - nie ma sensu się oburzać, a już tym bardziej denerwować - bo i po co? I tak niewiele się osiągnie a tylko nerwy człowiek straci... Jeśli chodzi o reg. - dość łatwo zobaczyć, że na tym forum jest dość lekko traktowany. ;)
pozdrawiam. miłej nocy.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 01:54 

Zdjęcie jak zdjęcie. Tysiące takich widziałem. Owszem, chronione jest. Tylko czy jest o co bić tą pianę? Rwetes Pani podnosi jakby to była Pani twarz.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 01:57 

Przy okazji - to zdjęcie wyskakuje jako pierwsze w galerii Google po wpisaniu słowa maska. Odnośnik kieruje nas tutaj:
http://samoja01.blog.co.yu/blog/samoja0 ... 2007/10/22

i jeszcze tutaj:
http://agusia2603.blog.onet.pl/2,ID257416894,index.html

Jak widać zdjęcie jest popularne, bo całkiem ładne. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 02:04 

Rozumiem, że wszyscy mają przymykać oczy na łamanie prawa?
Bez komentarza ...

Piotr_J dziekuję za linki, jakoś do tej pory nie śledziłam netu w poszukiwaniu swoich "zapozyczonych" bez zgody prac, widac czasem trzeba to robic ... a to smutne, choc pewnie dlatego skala jest taka, ponieważ przyzwolenie jest duże (jak widac).

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 02:26 

Skoro są to zdjęcia w internetowym portfolio, to prędzej czy później wypłyną w różnych miejscach. Pierwszy link jest do strony w Jugosławii. Jestem ciekaw jak zamierza Pani egzekwować swoje prawa w tym kraju?

Jeśli czuje się Pani urażona wykorzystywaniem swoich prac, to radzę na przyszłość znakować ich kopie internetowe w sposób nie budzący wątpliwości skąd pochodzą.

Niestety wystawianie swoich prac w internecie to pewnego rodzaju ekshibicjonizm artystyczny. Równie dobrze można drukować setki kopii swoich prac i rozdawać na ulicy. Nigdy nie będziemy mieli pewności, że któraś z kopii nie zostanie wykorzystana niezgodnie z naszą wolą i intencją.

unique napisał(a):
Rozumiem, że wszyscy mają przymykać oczy na łamanie prawa?
Bez komentarza ...

O jakim łamaniu prawa mówimy? Czy wykorzystanie tego zdjęcia (jak widać kopie funkcjonują w różnych miejscach) miało na celu świadome i celowe naruszenie Pani praw autorskich?

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 02:46 
unique napisał(a):
administrator tego Forum, użytkownik "malgos" wykorzystała moją fotografię bez mojej wiedzy, zgody i użyła jej jako swój avatar

malgos - pójdziesz za to do piekła! :twisted: :grinka: :grinka: myslalem, ze są tu sami porządni obywatele, a Ty tymczasem kwalifikujesz się na przestępce :-D

p.s, to jest ta policyjna akcja, o której się tak ostatnio słyszy, że policja wyłapuje podejrzanych ludzi, łamiących w różny sposób prawa autorskie? xD

Pani Elu, jeśli tak, to żądamy od Pani wylegitymowania się :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 07:00 
Przyjaciel forum

unique,

Myślę że Twoje oburzenie jest trochę nie na miejscu, inna osoba cieszyła by się z faktu, że ktoś reklamuje jej prace.
Analogicznie ktoś może mieć pretensje o fotografowanie rzeczonej maski pewnie nie Twojego autorstwa.
Poza tym, nikt nie osiągnął korzyści materialnych z używania miniatury Twojej pracy.
Jeżeli masz wewnętrzne przekonanie, że jesteś już tak wielką artystką, to przykładem wielu wielkich artystów oznaczaj swoje prace godłem, logo lub co jeszcze wpadnie Ci na myśl.
Z wyrazami szacunku.
Darek-zakuty łeb.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 07:40 

unique napisał(a):
jakoś do tej pory nie śledziłam netu w poszukiwaniu swoich "zapozyczonych" bez zgody prac

"... a tym razem mnie tknęło, siedząc w Katowicach weszłam na kwidzyńskie forum i zobaczyłam miniaturkę swojego zdjęcia w avatarze admina :)"

Przyznaj się, jak długo koleżanka wierciła Ci dziurę w brzuchu żebyś dochodziła swoich praw na kwidzyńskim forum? Nie zmienia to oczywiście faktu, że trzymając się obowiązującej ustawy w sposób literalny, nastąpiło naruszenie prawa. Chciałbym jednak zauważyć, że natychmiast po tym, jak Sylwia oznajmiła, kto jest właścicielem zdjęcia Małgosia usunęła je ze swego avatara. Stosując zasadę domniemania niewinności możemy przyjąć, że administratorka użyła Twojego zdjęcia nieświadomie, korzystając na przykład z jednej z wielu krążących po świecie, niepodpisanych kopii.
Nie ma większego sensu dalej ciągnąć tematu. Jeśli żądasz satysfakcji, myślę, że nie będzie problemu aby Małgosia publicznie, tu na tym Forum Cię przeprosiła, o ile nie zrobiła tego jeszcze na PM. A skoro już zadałaś sobie odrobinę trudu rejestrując się tutaj, napisz coś o sobie. Zachęcam też do prezentacji swoich prac na naszej Galerii. W prawdzie to nie to samo co OnePhoto i gremium komentatorów nie tak zacne ale na pewno wiele osób by sie ucieszyło, mogąc oglądać choć niektóre z Twoich prac w naszej Galerii.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 07:43 
W otchłani internetu znalazłem współczesny portrecik młodej damy, z którą chciałbym nawiązać kontakt. Na tutejszym przykładzie widzę, że najskuteczniejszą metodą odnalezienia jej byłoby umieszczenie tego portretu w moim avatarze. Przymierzyłem się, ale delikatnie mówiąc, nie najlepiej poczułem się w tym wcieleniu, tym bardziej, że byłby to plagiat
wobec b.ministra Ziobro, który publicznie deklarował się już, że właściwie to jest on dziewczynką. ( :?: )
Poszukiwania dziewczyny z fotografii wiążą się z moją nieprzemożną potrzebą powiedzenia jej, że PALENIE SZKODZI,
i że to wyraźnie widać.

Załączniki:
Np..jpg
Np..jpg [ 23.02 KiB | Przeglądane 10369 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1