Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 15:58 
Przyjaciel forum

rodzyneek napisał(a):
no ok a co z tamronem

Pewnie dobrze, ale ja używam tylko firmowych i do Canona więc Ci nie pomogę :oops:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 16:12 
Przyjaciel forum

Do czego zmierza Sony?
Cytuj:
fotopolis.pl 2008-1-30
Sony - droga do pełnej klatki
PMA 08. Przyglądając się rozwojowi Sony w dziedzinie półprofesjonalnej i profesjonalnej fotografii można się było spodziewać tego ruchu. Po modelach A200 i A700 kierunek rozwoju Sony jest oczywisty. Kolejnym krokiem jest przedstawiony dziś pełnoklatkowy sensor CMOS wielkości klatki 35mm z efektywną ilością 24,81-megapikseli. Daje efektywną rozdzielczość 6104 x 4064 piksela. Został on zaprojektowany także z myślą o prędkości dając 6 kl./s. Ma zostać wprowadzony do produkcji jeszcze w tym roku.

Sony wyposażyło swoją matrycę w technologię Column-Parallel A/D Conversion Technique mającą zminimalizować degradację obrazu spowodowaną szumem powstającym podczas procesu analogowego. Każda kolumna pikseli posiada własny przetwornik analogowo-cyfrowy zapewniający 12-bitową konwersję A/D.

* pełnoklatkowy sensor odpowiednik klatki 35mm
* 24,81-megapiksela
* wymiary sensora 41,0 x 31,9mm, przekątna matrycy 43,3mm
* efektywna rozdzielczość 6104 x 4064
* 12-bitowa konwersja A/D
* 6 kl./s

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 17:23 

oki44 napisał(a):
Mnie w A350 zaciekawiła funkcja Live View, stabilizacja w korpusie, a niepokoi CCD (zamiast CMOS) i upakowanie tylu pikseli na APS-C.
Boję się, że będzie jak w moim Lumixie - ISO, w tym wypadku do 400, a potem duże szumy.
Następny to już powinien być chyba z pełnoformatową matrycą, pewnie A900?.
Gdybym wiedział, że tak będzie, to bym też poczekał.

Oki wielkość (rozmiar) matrycy w twoim Lumixie to bodajże 7,1x5,3 mm matryca APS-C ma około 23,6x15,8 mm

wiec tak bym nie demonizował, a co do pełnej klatki, to ma ona swoje zalety ale też i wady :)

a wracając do Sonolty to ja bym się radził dobrze zastanowić :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 17:38 
Przyjaciel forum

Poproszę o argumenty do ostatniego zdania. Przyjmę z pokorą :-)

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 17:56 

oki - wybierając system nie kierowałem się samą puszką (cena/możliwości) ale nieco szerszym spojrzeniem co dany system daje. dla mnie liczą się tylko dwaj producenci Canon i Nikon ilość, jakość jak również cena systemowych obiektywów nie pozostawia złudzeń :)
kupując nieco "egzotyczny" system masz dwa wyjścia zasobny portfel albo kompromisy/półśrodki, oczywiście zależy do czego i jak chcesz używać, jedni kupują DSLR i zostają z "kitoowym" obiektywem do końca życia (swojego lub jej) inni mają określone wymagania.

prawda jest taka że puszkę zmienisz wcześniej czy później a dobre szkło zostawiasz na wieki :)
patrząc na wybór szkieł jaki daje Sony nie wygląda to różowo z kolei opierając się na szkłach producentów trzecich można mieć niedosyt ... przykład miałem dwa obiektywy, Sigma 70-200 HSM (HSM - to szybki silnik ultradźwiękowy w wydaniu sigmy) oraz Nikkora 80-200 SWM (SWM - to jest to sam co HSM tylko w wydaniu Nikona) i pomimo tego że oba obiektywy mają szybki silnik to sigma pozostaje daleko w tyle przy szkle Nikkora, nie będę już wspominał na temat właściwości optycznych.

są jeszcze inne czynniki wyboru systemu nie tylko sama puszka i obiektywy, wejście w system powinno być przemyślane no chyba że ktoś nie bierze tego na poważnie tylko jako zachciewajkę to mu wszystko jedno :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 18:18 

lord vader,
nadal nie wiem na czym polega egzotyka. KM jest egzotyczna?

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 18:36 

banalny przykład:

wejdź na allegro i zobacz ile jest ofert z obiektywami na dany system w chwili obecnej widnieje tam coś takiego:

Canon (1033)
Minolta/Sony (276)
Nikon (691)
Olympus (63)
Pentax (195)
System 4/3 (10)

jak by nie było jest to ilość ofert dla mnie te liczy są wymowne i komentarza nie wymagają

Sonolta, Pentax i Olympus stanowią dla mnie egzotykę, nie twierdzę że w tych systemach nie ma dobrych szkieł ale w porównaniu do czołówki (Canon/Nikon) to oferta wygląda mizernie

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 18:46 
Przyjaciel forum

lord vader napisał(a):
w porównaniu do czołówki (Canon/Nikon) to oferta wygląda mizernie

Oczywiście mówisz o Canonie :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 18:51 

Darek napisał(a):
Oczywiście mówisz o Canonie :grinka: :grinka: :grinka:

kolejność nie była przypadkowa ;)

a to że wybrałem inny system miało też inne powody (nie tylko optyka)

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 18:55 
Przyjaciel forum

lord vader,

Brawo nie dałeś się sprowokować :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 20:48 

ten spor jest dos banalny bo jeden woli banany a drugi pomarancze
ja nie mam duzego doswiadczenia i wybralem sony

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 22:35 

lord vader napisał(a):
Sonolta, Pentax i Olympus stanowią dla mnie egzotykę, nie twierdzę że w tych systemach nie ma dobrych szkieł ale w porównaniu do czołówki (Canon/Nikon) to oferta wygląda mizernie

Dla tej egzotyki pozostaje ebay, mnie zajęło to trochę czasu, ale jak sie powiedziało "A" to i trzeba powiedzieć "sony". Po poszukiwaniach, testach, nabywania doświadczenia - pojmujesz coraz więcej. Ale z każdej sytuacji jest wyjście. Zakupiłem w b.dobrej cenie na ebay'u minoltę 50mm 1.7 oraz Tokine 19-35mm 3.5-4 - piękne szkiełka i raczej ich nie opuszczę. Polecam szperanie na ebay'u (dolec tanieje) - luba okazji na allegro. I dobra rada, na szkiełkach nie ma co oszczędzać - bo potem i tak będziesz chciał kupić coś pożądanego i wydasz podwójnie. Dobrych szkieł jest mało i przez to są droższe od Canonowsko-Nikonowskich odpowiedników (może po większej ekspansji Sony w tej gałęzi sytuacja się zmieni). Pozdrawiam.

Sonolta User :wink:

Moja przygoda z sony: www.jas.gawronski.az.pl

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, o 23:30 
Przyjaciel forum

Lord vader, Twoje argumenty są w 100 procentach poprawne, trudno z nimi dyskutować.
Powiem dlaczego ja kieruję się w stronę Sony'ego.

1. Do moich celów potrzebuję małe body (alternatywa - Cannon 450)

2. Bawiłem się dużym Nikonem przez święta. Noszę okulary i trudno mi było się przyzwyczaić do precyzyjnego
spoglądania w przez wizjer. W moim przypadku 60% fotek robię w biegu i w niewygodnej sytuacji
(rower, kajak, narty itp) Mało chodzę dla samych fotek z torbą obiektywów.

3. W tych sytuacjach, szybki podgląd na LCD jest wygodnym rozwiązaniem (choć nie idealnym)

4. Body Sony'ego jest ze stabilizatorem, mi to pasuje, bo nie muszę myśleć o bardzo drogich szkłach.

5. Jak znam życie, to wystarczą mi docelowo trzy średniej klasy szkiełka i na tym poprzestanę.

6. Nigdy nie aspirowałem do bycia w przyszłości fotografikiem i tak mi już pewnie zostanie.
Raczej szukam aparatu w miarę małego, lekkiego, który miałby możliwości na miarę
moich umiejętności.

No i na koniec: mimo tych wszystkich moich argumentów, wcale nie twierdzę, że mam rację :-D

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 06:24 

oki to może powinieneś zainteresować się Olympusem, np. E-510 mały "kompaktowy" korpus do tego zakup dualkita i zestaw całkiem przyzwoity, ma też zombi mode (LiveView) i stabilizację w korpusie.

bo jeżeli czekasz na pełną klatkę to ona raczej nie sprosta twoich wymogów co do łatwości pracy, rozmiaru i wagi :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2008, o 06:47 
Przyjaciel forum

lord vader,

Wcale się nie śmiej, mam E-500 z dual-kitem bardzo sprawna maszynka :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1