Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 09:43 

Cytuj:
Mam pytanie, czy komunikacja miejska (a zwłaszcza linia 11) nie powinna służyć wszystkim ? Czy jakaś uchwała tego nie reguluje ?
Chętnie ruszyłabym sprawę dalej, gdzieś skargę złożyła...

nie to żebym stawał w obronie PKS Kwidzyn, ale po co taka afrke "kręcić"?! Wystarczyło poczekać kolejne 30min, a napewno zjawiłby się autobus niskopodłogowy. :-D

Nie ma też co narzekać, bo można obecną komunikację miejską przyrównać do tejże komunikacji kilka (niewiele) lat wstecz, a wtedy jej wogóle nie było.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 09:49 

jarekm napisał(a):
Wystarczyło poczekać kolejne 30min

Z malutkimi dziećmi, w deszczu ?
Nie podoba mi się to - skoro już zrobili tą komunikację niech służy w 100% wszystkim.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 09:50 
Przyjaciel forum

zdecydowanie popieram dixi, taką sprawe możesz zgłosić do swojego lokalnego radnego, a on powinien to poruszyć na sesji rady miejskiej, może będzie jakaś szansa na rozwiązanie tego problemu.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 09:56 
Przyjaciel forum

no wlasnie dixi mialas pecha niestety i akurat trafilas na ten jeden autobus nie-niskopodlogowy...w sumie powinni tak zrobic ze napisza na rozkladzie jazdy kiedy kursuja te stare autobusy, tylko ze to jest chyba loteria...a wlasnie jakby bylo ustalone ze o tej godzinie jedzie stary to byloby latwiej prawda? :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:03 
dixi napisał(a):
Z malutkimi dziećmi, w deszczu ?
Nie podoba mi się to - skoro już zrobili tą komunikację niech służy w 100% wszystkim.

Popieram dixi. Komunikacja miejska powinna się składać ze 100% autobusów niskopodłogowych, jak jest to w innych, większych miastach. Musi być możliwośc wejścia do autobusu z wózkiem, czy też możliwość wejścia bezpiecznego dla osób starszych, bo chyba to oni głownie z nich korzystają. Nie raz już widziałem jak wcześniejsza komunikacja miejska składała się ze starych autosanów, gdzie starszy człowiek po wyczynach alpejskich się jakoś wgramolił do autobusu. Powinny być również moim zdaniem kasowniki i bilety dostępne w kioskach, komunikacja byłaby wówczas efektywniejsza i szybsza. Autobus rownież powinien się zatrzymywać na KAŻDYM przystanku, chyba ze jedzie pusty i nikt na nim nie stoi.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:06 

Adamo napisał(a):
Komunikacja miejska powinna się składać ze 100% autobusów niskopodłogowych, jak jest to w innych, większych miastach.

W Gdańsku tak nie jest. Niestety. :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:09 
Przyjaciel forum

Corzano,
z tym, że u Was jest ich pewnie, procentowo, zdecydowanie mniej, a u nas jezdzi ich tylko kilka, może kilkanaście, dziennie i dlatego jest to bardziej widoczne i bardziej kłopotliwe,
jak juz pisałem wcześniej, mozna ten temacik zgłosić do jakiegoś lokalnego działacza...

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:12 

U nas kursy autobusów niskopodłogowych są oznaczone na rozkładzie jazdy. Czy w Kwidzynie nie rozwiązałoby to problemu? Proste do wykonania i tańsze niż nowy autobus.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:14 
Przyjaciel forum

nie wiem czy to by rozwiązało problem, ale na pewno pomogło.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:15 
Corzano napisał(a):
U nas kursy autobusów i tramwajów niskopodłogowych są oznaczone na rozkładzie jazdy.

Nie ma oznaczeń na rokładach jazdy, a dodam jeszcze że jest słabo czytelna, na początku miałem duży problem aby załapać jak, gdzie i kiedy jaki jedzie.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:20 

drosik napisał(a):
mozna ten temacik zgłosić do jakiegoś lokalnego działacza

Chętnie bym to zrobiła, niestety mieszkam tu na tyle krótko, że nie wiem gdzie takiego szukać...

Myślę, że oznaczenie autobusów niskopodłogowych to byłby dobry pomysł, ale przynajmniej co drugi kurs powinien być dostępny dla wszystkich :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:27 

Corzano napisał(a):
Proste do wykonania i tańsze niż nowy autobus.

Nie do końca można to zrobić w Kwidzynie. Powodem jest tu zbyt mała ilość autobusów niskopodłogowych w stosunku do ilości i częstotliwości kursów. Takich autobusów jest 4 lub 5 (z czego 4 nowe).
Z tego co mi wiadomo to PKS Kwidzyn nie jest wyjątkowym przedsiębiorstwem w Polsce i też liczy pieniążki, a przede wszystkim zysk jaki wygenerują mu te autobusy, które dość często są źle "eksploatowane" przez część społeczeństwa mało swiadomą o własności prywatnej na rzecz użytku publicznego.
Autobusy te wymagają renowacji, sprzątania, jak również remontów (wówczas jest potrzeba szukania autobusów zastępczych - takich jak opisanych powyżej).

W starych czasach, pomijając fakt kiedy PKS-y były państwowe, prawie nikt nie wnikał w przychody z lini miejskich, bo główny zysk generował transport towarowy, a nie przewóz osób. I tak patrząc z perpektywy czasu niektóre przedsiębiorstwa (w tym i PKS Kwidzyn) nieźle poradziły sobie w dobie "gospodarki wolnorynkowej", gdzie pojawiła sie duża konkurencja, transport towarowy w całości odebrały firmy prywatne itp.

drosik napisał(a):
sprawe możesz zgłosić do swojego lokalnego radnego

trochę powątpiewam, aby jeden radny (lokalny) mógł rozwiązać tak globalny problem. Chyba, że sam wyłoży kasę na nowe autobusy, to i tak pozostaje problem gaży kierowców (a to nie jedyny fach, w którym brak personelu za takie wynagrodzenie w "dobie otwartych granic".

btw... wszystkim nie dogodzisz :!:

Ostatnio edytowano 1 września 2006, o 10:54 przez jarekm, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:30 
dixi napisał(a):
Myślę, że oznaczenie autobusów niskopodłogowych to byłby dobry pomysł, ale przynajmniej co drugi kurs powinien być dostępny dla wszystkich :roll:

bardzo dużo korzystałem z komunikacji miejskiej w Bydgoszczy podczas studiów. Każdy rozkład jazdy jest wyraźnie napisany, gdzie jaki autobus jedzie jak i również są oznaczenia jaki autobus, niskopodłogowy czy zwykły, tylko że na tak duże miasto, gdzie kursy odbywały sie co 10 min w dni powszednie, a soboty i niedziele co 20-30 min może 2 góra 3 autobusy były zwykłe.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:43 

Adamo napisał(a):
Corzano napisał(a):
U nas kursy autobusów i tramwajów niskopodłogowych są oznaczone na rozkładzie jazdy.

Nie ma oznaczeń na rokładach jazdy, a dodam jeszcze że jest słabo czytelna, na początku miałem duży problem aby załapać jak, gdzie i kiedy jaki jedzie.

Nie wiem, gdzie nie ma, ale ja te oznaczenia codziennie w Gdańsku widzę. :)

[ Dodano: 01 Wrz 2006 11:47 ]
jarekm napisał(a):
Nie do końca można to zrobić w Kwidzynie. Powodem jest tu zbyt mała ilość autobusów niskopodłogowych w stosunku do ilości i częstotliwości kursów. Takich autobusów jest 4 lub 5 (z czego 4 nowe).

Ale to nie ma nic to rzeczy. Każdy autobus przecież musi być o określonej godzinie na przystanku. Przy godzinie wystarczy postawić np. "n" i po sprawie.
Dla przykładu:
Przystanek XXXX
10:04n 10:34n 11:04 11:34n 12:04n 12:34n 13:04 13:34n, itd

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2006, o 10:54 
Corzano napisał(a):
Nie wiem, gdzie nie ma, ale ja te oznaczenia codziennie w Gdańsku widzę. :)

Chodziło mi o oznaczenia na rozkładach w kwidzynie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1