Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kwidzynianin stawia gnomon w Elblągu
PostNapisane: 11 lipca 2008, o 10:21 
Na przebudowywanym obecnie Placu Dworcowym w Elblągu powstaje imponujący zegar słoneczny,
który obok budowanej fontanny będzie główną dekoracją tego placu, witającą przyjeżdżających tu koleją.
Ciekawostką jest to, że autorem i wykonawcą elbląskiego gnomonu jest kowal metaloplastyk
- kwidzynianin Marek Michowski.
Entuzjaści tego dzieła, jak i malkontenci dyskutujący w Elblągu nad urodą tego obiektu jakoś nie dostrzegli,
że praca ta, niczym metalowa rzeźba, znakomicie wpisuje się w „miejską galerię” metalowych form przestrzennych,
które w liczbie kilkudziesięciu obiektów prezentują się w różnych punktach miasta, jako efekty historycznych już Biennale Form Przestrzennych sprzed kilkudziesięciu lat.
Marek Michowski prowadzi w Kwidzynie pracownię kowalstwa artystycznego ART-MET i jego dziełem jest też kwidzyński zegar słoneczny.
Sam, jako kwidzynian in exil jakoś przegapiłem istnienie tego obiektu w Kwidzynie, a dowiedziałem się o nim i o jego lokalizacji z najnowszego (2/34) numeru Schodów Kawowych.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, o 11:21 

Budslavsky napisał(a):
Marek Michowski prowadzi w Kwidzynie pracownię kowalstwa artystycznego ART-MET

zlokalizowaną nota bene przy ulicy Piastowskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie "naszej" dyżurnej restauracji. Miałem okazję kiedyś z spotkać się z Markiem przy piwku i porozmawiać nie tylko o kowalstwie bo okazało się, że posiada on niemałą wiedzę "o obrotach sfer niebieskich" bardzo przydatną podczas projektowania zegarów słonecznych.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, o 13:21 

Budslavsky napisał(a):
Ciekawostką jest to

kurczę :-) oglądając wczoraj zdjęcia jakie miał przy sobie autor nie pomyślałam że zobaczę jego zegar dzisiaj na forum :grinka:
Ten na zdjęciu to zegar zimowy, będzie jeszcze letni :-)

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2008, o 13:25 

Budslavsky napisał(a):
jakoś przegapiłem istnienie tego obiektu w Kwidzynie

Kwidzyński zegar słoneczny zaistniał na naszej galerii dwukrotnie (przynajmniej 2 razy dodane zostały słowa klucze):
29 kwietnia 2006
http://galeria.e-kwidzyn.pl/displayimage.php?pos=-116

22 maja 2007
http://galeria.e-kwidzyn.pl/displayimage.php?pos=-3385

Tak więc zachęcam do przeglądania zasobów galerii. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2008, o 13:57 

A dlaczego u Nas jest tylko czas letni? ;> a może zimowy też gdzies sie znajduje? :D

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2008, o 20:47 

Felo napisał(a):
A dlaczego u Nas jest tylko czas letni

Któregoś pięknego zimowego południa mój kolega chciał zgłosi Straży Miejskiej błędnie działający zegar. :D :D :D

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2008, o 23:05 
Jeśli dotrwam do tego czasu, że w każde (nie tylko zimowe) południe będę zażywał promenady pod tym czasomierzem, to piszę się Warzek z Tobą i twoim kolegą na udział w Stowarzyszeniu Poszanowania Czasu Nie Mechanicznego. A przy tej okazji może uda się reaktywowanie anty kopernikowskiego Stowarzyszenia Zwolenników Płaskiej Ziemi, które w swoim czasie we fromborskiej lecznicy założył Olek Kuriata. (Jako że leżę na trasie: Kwidzyn- Frombork, kiedyś odwiedzał mnie przy każdym przejeździe, czego skutkiem moje dzieci do dziś imponują gościom wiedzą dendrologiczną o parku w Zajeździe, wywiedzioną z tamtych wizyt.)
Barwna postać Olka, jako ozdoby miasta, który do niedawna jeszcze przemieszczał się z kosmiczną szybkością kwidzyńskimi ulicami, niestety należy już do przeszłości. A niewiele osób w Kwidzynie zna fakty świadczące o jego prekursorskiej działalności na rzecz ochrony przyrody miejskiej. Kolega inżynier magister był absolwentem leśnictwa, a także pierwszych w kraju podyplomowych studiów ochrony środowiska na UJ w Krakowie. To on uratował m.in. kwidzyńskie cisy z Placu Plebiscytowego i z Szopena. Gdy „Zieleń Miejska” zabrała się za ich wycinanie - Olek wtargnął do Urzędu Miejskiego rozpraszając po kątach magistrackich urzędników i uświadamiał ich, że ochronę tego gatunku wprowadził król Jagiełło i nikt tego w Polsce jeszcze nie zniósł. Do dziś mam lagę wykonaną z cisowego konaru, który przyniósł mi on wtedy do Biblioteki na dowód dendrologicznej zbrodni w Kwidzynie.
Jeszcze w końcu lat 70-tych mieliśmy wspólnie zmajstrować „Miejski Atlas Przyrodniczych Okazów”, ale nam to nie wyszło, bo fatum czasów potoczyło każdego z nas w swoją stronę. Na jeden moment historycznego błysku zajęliśmy kierownicze przywódcze pozycje: ja w niesłusznych związkach zawodowych, a on, mój kolega jeszcze z LO (1959 !), oprócz innych talentów dzierżył straceńczo broniony przed innymi monopol prezesa miejskiego klubu malinowych nosów. Zaświadczam, że robił to z wdziękiem, lecz niestety do zatracenia.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2008, o 09:43 

Za kilka dni zaczynam oprawę tego zegara, drugi zegar, tym razem horyzontalny. Trzymajcie za mnie kciuki.

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2008, o 20:08 przez Michu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2008, o 12:18 

Michu napisał(a):
Trzymajcie za mnie kciuki

kciuki potrzymamy ale Ty lepiej wrzuć resztę tych zdjęć :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2008, o 16:14 

Wszystkie? Tylko jakie? Zegarkowe?

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2008, o 20:08 przez Michu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2008, o 18:50 

Michu napisał(a):
Zegarkowe?

Zegarkowe i postać mistrza przy swoim dziele również :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2008, o 19:01 

Czy samouk może byc... mistrzem? Nawet czeladnikiem nie jestem, może dlatego że nie miałem u kogo terminować? Tylko u kogo? Pociesza mnie to, że... Thomas Alva Edison tez był samoukiem.

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2008, o 20:09 przez Michu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2008, o 20:16 
Marek, Ty się tu nie drocz z nami, tylko dawaj fotki swoich słonecznych czasomierzy.
A na Twoje pytanie: Czy samouk może być...mistrzem? to odpowiedziało już łacińskie przysłowie,
że to Praktyka czyni mistrza.
(Jak spotkasz po drugiej stronie swojej ulicy prof. Annę, to możesz ją zapytać, jak to brzmi w oryginale.) :-)

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2008, o 18:22 

Na razie są tylko dwa zegary, makiet zegarów jest... 6 i wszystkie to zegary horyzontalne. Może będzie drugi zegar w Kwidzynie na Placu Teatralnym. Ale to już nie ode mnie zależy.

Ostatnio edytowano 5 sierpnia 2008, o 18:23 przez Michu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2008, o 19:36 

To właśnie pierwszy projekt który miał stanąć na elbląskiej starówce. Ten projekt też wskazuje znaki zodiaku, to a propos Mikołaja Wodki.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano 6 sierpnia 2008, o 19:50 przez Michu, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1