Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gruzja... się porobiło....
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, o 17:55 
Rosyjskiemu Niedźwiedziowi nie trzeba dwa razy powtarzać by zaatakował kogoś kto posiada złoża ropy...

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, o 19:37 

Porobiło się, porobiło...
Tylko jak to się skończy :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, o 22:52 
Przyjaciel forum

Mam informcję dla tych z Szanownych Forumowiczów, którzy czerpią całą swoją wiedzę o świecie z TVN24:
Cytuj:
jestem w tbilisi i jedynie, gdzie widac tu wojne to.. w panicznych opowiesciach naszych rodakow. W tbilisi na razie nie ma zadnych oznak wojny. Pare godzin temu wrocilem z kazbegi i tam rowniez cisza, spokoj i wspaniale widoki. Wojna tak na prawde na razie trwa na terytorium oseti.Choc co prawda rosjanie zrzucili dwie bomby na gori (tracac przy tym jeden samolot), w nocy zbombardowali linie kolejowa na zachod (ale juz znowu dziala..przynajmniej dwie godziny temu dzialala, gdyz sie dowiadywalem) oraz zrzucili kilka bomb na poti. Wiecej strachu niz tego wszystkiego - gdyby faktycznie ruscy chcieli prowadzic tu wojne to w 48 godzin zrownali by cala gruzje z ziemia.
Panika panujaca wsrod naszych rodakow tu jest oslabiajaca. Poznani ludzie innych narodowosci bardziej spokojnie podchodza do tego wszystkiego. Rano np. rozmawialem z grupka izraelczykow wybierajacych sie w gory nie przejmujacych sie cala sytuacja. Podobnie niemcy i wlosi.
Podsumowujac: to bardziej straszenie (choc z ofiarami w ludziach) niz wojna. Wiec.. jutro jade do Batumi sie poopalac. Info dla strachliwych: jutro ponoc polska ambasada organizuje ok. 7-8 rano ewakuacje (info uzyskane od pewnego mlodego polaka, malo nie sikajacego ze strachu po nogach).
Pozdrawiam z kraju dzielnych ludzi...

Informacja z forum kaukaz.pl

Nie chciałbym nikogo zachęcać w obecnej sytuacji do podróży do Gruzji, ale pamiętajmy, że jest sezon ogórkowy... Rosja ani NATO (mająca swoje bazy w sąsiadującej z Gruzją Turcji) nie zaryzykuje konfliktu światowego.
Interesuje się sytuacją w tym kraju ze względu na moje zainteresowania górami, Kazbek jest na moje liście celów do zdobycia. Na razie wyjazd odkładam, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Gruzja to bardzo ciekawy kraj do odwiedzenia... był.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, o 23:58 
Ja TVN nie oglądam... ja żadnej telewizji nie oglądam bo to strata czasu.
Info czerpię z takich serwisow jak bbc.co.uk

Oto artykuły w temacie:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7551595.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7550965.stm

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2008, o 18:39 
Słuchając deklaracji moskiewskich polityków w sprawie napaści na Gruzję, zdałem sobie sprawę,
że Rosja nigdy nie dokonała najazdu we własnym interesie.
Nie, Rosja zrywa się do boju dopiero w imię cudzego dobra – pisze Maciej Rybiński.
Cytuj:
Wszystko to, jako Polak, znam niejako genetycznie. To są te same uzasadnienia, z jakimi Katarzyna Wielka wprowadzała do Polski rosyjskie wojska, aby chronić wolności płynące z zasad demokracji szlacheckiej. Te same, z jakimi w roku 1920 bolszewicy wyruszyli na białą Polskę, by wyzwalać lud pracujący miast i wsi spod buta polskich panów. Te same, z jakimi 17 września 1939 roku Armia Czerwona weszła do walczącej z hitlerowską Rzeszą Polski, aby zapewnić bezpieczeństwo etnicznym Białorusinom i Ukraińcom.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2008, o 21:08 

Nie wiem komu i czemu ma służyć ten bzdurny cytat Megi a może tylko ja tak to odebrałam, ponieważ mój syn po zdobyciu Kazbeka właśnie korzysta z rządowej pomocy a zapewniam że na pewno nie ,,sika ze strachu po nogach" ani nie jest ,,strachliwy" ( zupełnie odwrotnie niż ja przez cały jego tam pobyt). Jeśli kogoś to interesuje to podaje linka do wyprawy oraz bloga wyprawy. Wpisy na pewno będą uzupełnione po powrocie bo na razie chłopaki nie bardzo mieli możliwości.
http://www.kaukaz2008.pl/
http://www.goryonline.com/gory,778,278, ... blogi.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2008, o 21:26 

ev@ napisał(a):
mój syn

opowiedz nam o nim więcej. Jaki jest, gdzie go "nosi" po świecie i jak Ty, jako matka widzisz te jego wyprawy?

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2008, o 22:43 
Przyjaciel forum

ev@ napisał(a):
Nie wiem komu i czemu ma służyć ten bzdurny cytat Megi a może tylko ja tak to odebrałam

Ten "bzdurny cytat" jest cytatem, czyli głosem osoby, która tam jest (była?). To nie jest moja opinia. Chętnie poczytam podane przez Ciebie linki i mam nadzieję, że Twój syn bezpiecznie wróci do domu.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2008, o 09:00 
Ten fotoreportaż / http://www.dziennik.pl/foto/article2207 ... akach.html / nie wygląda na jakąś inscenizację. To raczej prawdziwe oblicze interwencji rosyjskich sił pokojowych na terytorium innego niepodległego państwa.
Ponad tym dramatem wyraźnie unosi się zapach ropy naftowej, która zagraża monopolowi "Gazpromu".

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2008, o 14:41 

ev@ napisał(a):
mój syn

Czyżby Maciek, syn Arka?

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, o 08:44 

Mam propozycję.
Zamieńmy Osetię na Kosowo, a Rosję na NATO.

Jakieś wnioski?

Już nie wspomnę o tym, że z pozycji Gruzji drażnienie i prowokowanie 'niedźwiedzia' to przejaw skrajnego debilizmu politycznego.
Bo o tym, że Rosjanie nie mają sentymentów ani oporów w prowadzeniu polityki przy wykorzystaniu siły wiemy wszyscy. A Gruzini powinni wiedzieć jeszcze lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, o 08:48 
Przyjaciel forum

Grzechu napisał(a):
A Gruzini powinni wiedzieć jeszcze lepiej.

Może nie wiedzą bidoki, ale jak pojedzie Kaczyński to na pewno sytuację uzdrowi :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, o 10:33 

Cytuj:
Może nie wiedzą bidoki, ale jak pojedzie Kaczyński to na pewno sytuację uzdrowi :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Albo wszystko jeszcze gorzej popie........li :grin: :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, o 15:43 

Budslavsky napisał(a):
To raczej prawdziwe oblicze interwencji rosyjskich sił pokojowych na terytorium innego niepodległego państwa.

Miałem tego nie pisać, ale przypomnijmy od czego zaczął się cały obecny konflikt:

Cytuj:
07 Sierpnia

* 22:47 W czwartek późnym wieczorem władze Gruzji powiadomiły, że rozpoczynają operację w celu "przywrócenia konstytucyjnego porządku" w Osetii Południowej. Według ostatnich informacji siły gruzińskie przejęły dotąd kontrolę nad pięcioma wsiami w okolicy Cchinwali.

08 Sierpnia

* 03:34 Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rosji oznajmiło w nocy, że Moskwa będzie dążyć do zapobieżenia dalszemu rozlewowi krwi. Wezwało również społeczność międzynarodową do współdziałania. Nie jest za późno, by zapobiec masowemu rozlewowi krwi, nowym ofiarom - głosi oświadczenie MSZ, przedstawione przez rzecznika resortu Borisa Małachowa.

* 07:30 Gruzja kontynuować będzie operację wojskową w separatystycznej Osetii Południowej aż do ustanowienia "trwałego pokoju" - zapowiedział szef gruzińskiego rządu Lado Gurgenidze.

* 08:00 W piątek rano walki objęły południowe przedmieścia stolicy Osetii Południowej Cchinwali.

* 08:15 Rosyjskie media podały, że na pomoc Osetii Południowej wyruszają ochotnicy z należącej do Rosji Osetii Północnej oraz z Abchazji. Rosyjskie siły pokojowe stacjonujące na terenie konfliktu gruzińsko-osetyjskiego zostały postawione w stan gotowości.

* 08:00 W piątek rano walki objęły południowe przedmieścia stolicy Osetii Południowej Cchinwali.

itd.

Zupełnie nie mogę pojąć na co liczył Saakaszwili wysyłając wojska pancerne do Cchinwali. Jeśli przywracanie konstytucyjnego porządku odbywa się przy pomocy czołgów, to ja się na to nie zgadzam! I nie ma to znaczenia czy chodzi o działania Rosjan w Czeczenii, Gruzinów w Osetii Południowej, czy Jaruzelskiego w Polsce w 1981. Czyż nie widzicie podobieństw?

Budslavsky, jeśli sądzisz, że gruzińskie czołgi na ulicach Cchinwali były witane z kwiatami, to się mocno mylisz. Naloty na Gori i inne miejscowości to tylko jedna strona medalu.

Znów z powodu głupoty polityków zginęli niewinni ludzie. :-(

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, o 21:14 
Nie zamierzam rozdzierać szat z powodu Saakaszwilego, który rozpoczął wojnę akcją, na którą tylko czekali Rosjanie, od dawna ją prowokując, uzbrajając i wspierając osetyńskich separatystów. Rozwój sytuacji postępuje zgodnie z moskiewską reżyserią.
Południowa Osetia nie jest suwerennym państwem, tylko regionem, częścią innego, jeszcze niepodległego państwa, od którego część jego mieszkańców chciałaby się oderwać.

Wyobraź sobie Piotrze taką teoretyczną sytuację, że np. nasz Śląsk, w którego samorządzie zdobyliby przewagę zwolennicy jego autonomii zażądałby nagle czegoś więcej, i przy wsparciu politycznym i materialnym silnego sąsiada zażyczyłby sobie statusu suwerennego państewka. W takiej sytuacji już widzę w wyobraźni polskie czołgi pędzące na Śląsk. I nie widzę żadnego państwa, które na takie życzenia odpowiadałoby: ależ proszę bardzo i pozbywało się swoich kolejnych regionów, a nie posyłało tam swej armii.
Sęk w tym, że niedawno, mocarze polityczni świata zafundowali taki twór państwowy jak Kosowo, które powstało chyba tylko dla „okupienia win” ONZ-u i Unii, gdy nie zapobiegły ludobójstwu w b. Jugosławii. Więc dlaczego Rosja nie może sobie fundować kaukaskiego „Kosowa”?
To nie żadne odkrycie, że Rosja buduje imperium na swym monopolu energetycznym wobec Europy i nie tylko. Na drodze stanęła niepodległa Gruzja, umożliwiająca dostęp do ropy bez jej pośrednictwa, za które wiele państw płaci Rosji cenę politycznych ustępstw.
Z tego powodu niezależna Gruzja nie ma prawa istnienia, a pomoże w tym sprawna rosyjska dyplomacja, szantaż energetyczny i ewidentne błędy polityków gruzińskich.
Rozpoczęła się tam walka o pokój, która polega na rozjeżdżaniu czołgami miast i na strzelaniu do ludzi przez obie strony.
Oczywiście na przyszłą odbudowę miast hojną zrzutę da oczywiście Gazprom, tylko nie za rządów tego Saakaszwilego, któremu wymarzyła się wolna Gruzja. Jednak ofiar tej krwawej dyplomacji nikt już tu nie wskrzesi.
Zapewne Europa skalkuluje sobie straty i zyski po ewentualnym realnym wsparciu dążeń niepodległościowych Gruzji i ograniczy się do apelu o pokój. Wdrażaniem takiego pokoju już się zajęły rosyjskie siły pokojowe, które rozpoczęły rajdy pancerne wzdłuż i wszerz Gruzji. Autorytetom politycznym pozostanie rozważanie: kto zaczął?, co w odniesieniu do Gruzji ma podobny sens końcowy, jak odpowiedź, na pytanie co było pierwsze: jajko, czy kura?
Żadnej wojny nie zamierzam bronić (bo każda jest wielkim g.), ale w ocenie sytuacji nie polegam na komunikatach Ministerstwa Spraw Zagranicznych Rosji, która jak wiadomo będzie dążyć do zapobieżenia dalszego rozlewu krwi, głównie przez agresję na niepodległe państwo w czym ma przecież historyczną i współczesną wprawę.
Cytuj:
Budslavsky, jeśli sądzisz, że gruzińskie czołgi na ulicach Cchinwali były witane z kwiatami, to się mocno mylisz.
Piotrze, oświadczam Ci, że się nie mylę, ani trochę, ani mocno.
A nie mylę się po prostu dlatego, ponieważ tak nie sądzę. Skąd to wziąłeś?
Jestem gotów uczestniczyć w pikiecie z transparentem: CZOŁGI NA TIRY, TIRY NA TORY, TORAMI DO HUTY NA ZŁOM, WSZYSTKIE CZOŁGI !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1