Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, o 22:35 

Budslavsky napisał(a):
Wyobraź sobie Piotrze taką teoretyczną sytuację, że np. nasz Śląsk, w którego samorządzie zdobyliby przewagę zwolennicy jego autonomii zażądałby nagle czegoś więcej, i przy wsparciu politycznym i materialnym silnego sąsiada zażyczyłby sobie statusu suwerennego państewka. W takiej sytuacji już widzę w wyobraźni polskie czołgi pędzące na Śląsk

Otóż miałem podać dokładnie ten sam przykład. Tylko w moim przykładzie nie ma tam polskich czołgów, bo nie wyobrażam sobie rozlewu polskiej czy śląskiej krwi w imię przywracania konstytucyjnego porządku. Bo gdzie prawo do samostanowienia? Gdzie demokracja? Skoro Ślązacy chcieliby autonomii i powiedzieliby to głośno np. w referendum, to dlaczego mielibyśmy rozjeżdżać ich za to czołgami? Autonomia to jeszcze nie oddzielne państwo. Mieliśmy już w nie tak odległej historii Autonomię Śląską i jakoś nie było nam z tym źle. Wręcz przeciwnie. Autonomia ta wytwarzała ponad 40% PKB.

Na szczęście to tylko teoretyczne dywagacje, bo choć Ślązaków jest na świecie 8 milionów, to żyją oni w diasporze rozrzuceni po całym świecie i nie mają szans na wygranie takiego referendum.

Budslavsky napisał(a):
Rozwój sytuacji postępuje zgodnie z moskiewską reżyserią.

W takim razie Saakaszwili jest miernym politykiem, który dał się podpuścić. Tylko dlaczego znów przez tych baraniogłowych i ich zapędy muszą cierpieć ludzie?

Dotychczas (od 1992 roku) w regionie było względnie spokojnie. Owszem, dwie wydzielone autonomie pod opieką niedźwiedzia, ale spokojnie. Nagle prezydent Saakaszwili przypomniał sobie, że to historycznie gruzińskie ziemie i trzeba je podbić.
Otóż, g... prawda. Obie autonomie (Abchazja i Osetia Południowa) od kilkudziesięciu lat są siłą przymuszane do bycia w strukturach najpierw Gruzińskiej SRR a potem Gruzji, choć cały czas na prawach autonomii.

Nie bronię tu Rosji, ale tym razem wykorzystali idiotyczną zagrywkę Gruzinów i wcale się im nie dziwię.

A, i jeszcze z ostatniej chwili:

Cytuj:
Lech Kaczyński na wiecu w stolicy Gruzji: Jesteśmy tu po to, by podjąć walkę

Dajcie temu idiocie granat w zęby i niech się idzie wysadzić pod rosyjskim czołgiem. W końcu zrobi coś pożytecznego. :-| Brak mi słów.

Ostatnio edytowano 1 stycznia 1970, o 01:00 przez Piotr_J, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 06:24 
Przyjaciel forum

Przeczytałem dzisiaj dwa ciekawe artykuły prasowe w Dzienniku, które rzucają troszkę inne światło na wydarzenia w Gruzji.:

http://www.dziennik.pl/swiat/article222 ... _USA_.html

http://www.dziennik.pl/swiat/article222 ... estem.html
Co o nich sądzicie ???

Ostatnio edytowano 13 sierpnia 2008, o 06:38 przez aszastra, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 10:32 
Piotr_J napisał(a):
W takim razie Saakaszwili jest miernym politykiem, który dał się podpuścić.
Ano można być kiepskim politykiem nawet w słusznej sprawie.
Chyba to znamy ze swojego podwórka. Po wybuchu wojny w Iraku Jarosław Kaczyński krzyczał w Sejmie, że "Ta wojna jest nasza". Teraz Prezydent Kaczyński, już po załatwieniu rozejmu przez Prezydenta Sarkozy'ego, leci tam i wygłasza przemówienia niepotrzebne ani Gruzji, ani Polsce, ani zdziwionych tą mową towarzyszących mu innych prezydentów.
:shock: Stany lękowe Polaków wynikające z sąsiedztwa z mocarstwem, które przez ostatnich ok. 200 lat (z wyłączeniem dwukrotnie dwudziestoleci) władało Priwislinskoj krainą - mają swe uzasadnienie, a nie pomogą im ani deklaracje w duchu wiernopoddańczym, ani buńczuczne machanie szabelką przed niedźwiedzią mordą.
Polska nie pierwszy raz szuka silnych przyjaciół i co i rusz znajduje egoizmy państw mieniących się przyjaciółmi, których w polityce przecież nie ma.
Budowa sojuszu z innym, mocarzem zza Atlantyku przebiega według najgorszych peerelowskich schematów, bo politycy polscy, choć dużo młodsi, równie wiernopoddańczo łudzą się jakimś partnerstwem pomiędzy słoniem i mrówką. Silny sojusznik jest nieoceniony, ale nie będzie on bezinteresowny.
Sytuacja, gdy interes polityczny grupy partyjnej stawia się wyżej niż interes państwa zdarza się jak widać nie tylko u nas. ("aszastra" = dwa ciekawe artykuły prasowe w Dzienniku.

W tym samym Dzienniku w innej konwencji opisana wartość zobowiązań sojuszniczych wobec Polski przez Jana Wróbla.
Nie oznacza to jednak, że w obawie przed potężnym sąsiadem, by go nie drażnić, to powinniśmy zaniechać wywieszania biało-czerwonych w najbliższy piątek. Jak wiadomo w ten sposób bardzo nieodpowiedzialnie pysznimy się z kolejnej rocznicy, gdy udało się Polakom pogonić z kraju wkraczające siły pokojowe sąsiada. Wiem, że to co piszę może być niekomunikatywne, bo na widok flag wielu będzie dociekało: jaki to mecz dzisiaj gramy?

I z ostatniej chwili głos byłego ministra spraw zagranicznych, europosła Dariusza Rosatiego: "Rosjanie będą chcieli osłabić militarnie Gruzję, "wybić jej z głowy" prozachodnie ciągoty i przejąć całkowitą kontrolę nad trasami przesyłu ropy i gazu", - co nie powinno już chyba nikogo dziwić, choć to zapewne rozczarowuje nas wszystkich naiwnie szukających w polityce humanizmu, moralności i innych takich tam staroświeckich przesądów..

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 11:05 
Przyjaciel forum

Powinienem się w temacie nie odzywać, bo moją przypadłością jako Polaka jest to, że na sporcie a zwłaszcza polityce się nie znam.

Zajmuję się od ponad ćwierćwiecza biznesem i taki widzę we wszelkich konfliktach.

W tym widzę akurat wielką kasę :oops: :oops: :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 19:19 
Zbanowany

Piotr_J napisał(a):
Dajcie temu idiocie granat w zęby i niech się idzie wysadzić pod rosyjskim czołgiem. W końcu zrobi coś pożytecznego. :-| Brak mi słów.
Dziwnym trafem wszystko co piszę cytując Ciebie na początku postu znika.... Kaczyński przynajmniej potrafi podjąć rozmowę bez "udawania" że nie słyszy, więc kto tu jest idiotą?

żenada. - do "kasztanów". ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 19:22 
Przyjaciel forum

magzeust

Cytuj:
Dziwnym trafem wszystko co piszę cytując Ciebie na początku postu znika

Może Cię po prostu serwer nie lubi :oops: :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 19:24 
Zbanowany

Darek napisał(a):
Może Cię po prostu serwer nie lubi :oops: :grinka: :grinka: :grinka:
coś w tym jest.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 19:39 

Darek napisał(a):
Może Cię po prostu serwer nie lubi :oops:

Wyraziłbym to dosadniej nawet serwer Cię nie lubi Złotousty :grinka: :grinka: :grinka:
Twoje zgorzknienie staje się bardziej zrozumiałe :-P

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 22:20 
Mały Offtopic

Cytuj:
Odpad atomowy

słowa: Mirosław Jędras
muzyka: Mirosław Jędras
wykonanie: Kazik Staszewski
album: Na żywo, ale w studio

Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym

Nikt mnie nie lubi
Nikt mnie nie kocha
Nikt mnie nie szanuje
Nikt mnie nie chce!

Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym

Jestem brzydki
Jestem obleśny
Jestem paskudny
Jestem brudny!

Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym

Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym
Jestem odpadem atomowym

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 22:29 

magzeust napisał(a):
Dziwnym trafem wszystko co piszę cytując Ciebie na początku postu znika....

Jakaś mania prześladowcza? Nie martw się, to się leczy. :-)
Jak widać zacytowałeś i nie znikło. Czyli jednak mania.

magzeust napisał(a):
Kaczyński przynajmniej potrafi podjąć rozmowę bez "udawania" że nie słyszy, więc kto tu jest idiotą?

A teraz o co chodzi?

magzeust napisał(a):
do "kasztanów". ;)

Chciałbyś. Na szczęście nie Ty o tym decydujesz.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 22:55 
Zbanowany

Piotr_J napisał(a):
A teraz o co chodzi?
Chodzi o to, że jeśli nazywasz kogoś idiotą z powodu jakiegoś cytatu to doczytaj do końca co i w jakim kontekście powiedział. Odszukaj skasowane posty...

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 23:33 

Nie nazywam kogoś z powodu cytatu, tylko z powodu idiotycznego zachowania, które wciąż trwa. Wysłuchałem całego wystąpienia przed napisaniem tamtego posta. Znalazł się odważny od machania szabelką.

Jak coś zgubiłeś, to sobie szukaj. Albo noś na tasiemce na szyi. Wtedy może ci nie zginie.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 23:54 

Bardzo przepraszam że wtrącam się w dyskusję ale chciałam odpowiedzieć Piotrowi J. a w inny sposób tego zrobić nie umiem.
Cytuj:
Owszem, zgadza się, tak ma napisane w metryce. Za kilka dni będzie nareszcie w Kwidzynie (weekend oczywiście w Tatrach). Babcie już ustalają jadłospis -która ruskie,która leniwe (chociaż tych ruskich-tak sobie myślę-mimo że je uwielbia, to na razie może nie chcieć ;) ). W domu pobyt krótki bo przecież szkoda zmarnować dobrą, gruzińską aklimatyzację i we wrześniu można zrobić Blanka. Eeech..... Pozdrawiam i zmykam stąd czym prędzej bo nie przystoi pisać o swoim dziecku w dziale ,,sprawy niefajne"

Załączniki:
DSC_0082.jpg
DSC_0082.jpg [ 23.01 KiB | Przeglądane 4280 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, o 23:57 

cytat miał być.......,,maciek syn Arka"... ale coś mi umkło :-P

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, o 07:58 
Aktualna zagadka:
Komu wolno bezkarnie i bez zdania krytyki, ani ze Wschodu ani z Zachodu porównywać politykę Władimira Putina i Dmitrija Miedwiediewa do działań Hitlera:
Cytuj:
"Mamy powody, by przypomnieć, że pół wieku temu Hitler używał tej samej doktryny, by podkopać i zaatakować znaczące obszary Europy Środkowej"
- jak napisał w swoim oświadczeniu w ostatni piątek, gdy było już wiadomo, że cała rosyjska machina wojenna ruszyła na Gruzję.
Kolejny raz okazuje się, że nie tak ważne jest co się mówi, ale kto to mówi i komu to wolno mówić. Dla ułatwienia dodam, że autorem tego porównania nie jest Lech Kaczyński, który w Tbilisi tak się starał, a jednak nie udało mu się przelicytować autora tej opinii.
Rozwiązanie zagadki dowodzi, że w polityce międzynarodowej, polska polityka może liczyć głównie na lekceważące opinie, tak samo jak fundamentalne interesy narodowe są lekceważone przez rodzimych polityków głównych partii zajętych wzajemnym zwalczaniem się i dostarczaniem argumentów krytycznych innym.

A póki co, to sprawy toczą się, jak to na wojence bywa. W sprzecznych doniesieniach z Gruzji trudno jest się połapać. A polskim korespondentom stamtąd wypadałoby wierzyć:
Cytuj:
Rosjanie kłamią w żywe oczy. Ich armia stoi u bram Tbilisi
Wczoraj zapewniali, że nie ma ich już w Gruzji. A fotoreporter DZIENNIKA widział ich w Gori i na drodze prowadzącej do Tbilisi.(...)

Rosja staje się w tej chwili absolutnie nieprzewidywalna. Atak dzień po wizycie reprezentującego Unię Europejską prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego i po wstępnej zgodzie Moskwy na rozwiązanie zaproponowane przez niego w mediacjach oznacza, że Rosja nie zamierza liczyć się z Zachodem.(...)

Z jednej strony Rosjanie zapowiadają, że jutro wycofają się z miasta Gori. Ale z drugiej ustanawiają dla gruzińskiej miejscowości gubernatora. Ma przynieść porządek. Tymczasem miasto i jego okolice plądrują osetyjskie bandy, jak podkreślają świadkowie, razem z rosyjskimi żołnierzami.(...)
Uzbrojone bandy, niejednokrotnie z pomocą rosyjskich żołnierzy, plądrują i podpalają dom po domu. Dochodzi do egzekucji i gwałtów.
Trwa grabież, kradzione są nawet deski klozetowe. Plądrowane są mieszkania Gruzinów (...)
Takie déjà vue, skąd my to znamy? A przy tej okazji jeszcze jedna zagadka: kto splądrował Muzeum Narodowe w ze skarbami kultury sumeryjskiej w stolicy Iraku?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1