Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, o 14:15 
Przyjaciel forum

lord vader napisał(a):
te wasze błyskograty działają w w automatyce

W automatyce miszczu :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, o 16:20 

widzę że starego wróbla na plewy nie wezmę :lol:

a tak już na poważnie masz Darku jakieś doświadczenie z wyzwalaczami radiowymi? czytując opinie na forach to chińszczyzna ponoć zawodna a pocketwizardy to nie moja półka cenowa :)

jakiś czas temu zainteresowałem się Skyport od Elinchrom cenowo wyglądają przystępniej od pocketów :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, o 16:25 
Przyjaciel forum

lord vader Ty sę jaj nie rób lepiej byś coś poradził, myślę że już przerobiłem wszystkie ustawienia, producent zapewnia zgodność kodów lamp a problem jak jest tak był i muszę wyzwalać aparat na bulb :cry: :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, o 16:37 

Darku jak byś używał nikona to bym mógł ci zreferować używanie CLS (Creative Lighting System) który to działa na podczerwień, służy do zdalnego sterowania lampami błyskowymi.

Idea jest bardzo fajna, można sterować 3 grapami lamp każdej grupie przypisać inne ustawienia trybu pracy (TTL, A, M). Jednak wykorzystanie jako medium podczerwieni mia spore ograniczenia, zasięg i podatność na zakłócenia. Niekiedy trudno odpalić wyzwolić lampę za plecami, w słoneczny dzień komunikacja potrafi szwankować.

W nikonie sprawa prosta lampę lub korpus ustawiamy w tryb master CLS ustawiały kanał komunikacji oraz ustawienia dla grup (A, B, C). Lampach zdalne ustawiamy w tryb slave ustawiamy grupe dala danej lampy i kanał ... i tylko błyskać :)

nie wiem jak jest w Canonie z której strony lampa ma czujnik bo tam też chyba działa to na IR. Ja staram się zawsze kierować czujnik w stronę lampy wyzwalającej. Jak wspomniałem ostre słońca przeszkadza przy komunikacji.

EDIT
nie wiem czy masz tam zwykły tryb slave? czy dotyczy on tylko IR czy może też fotoceli. kiedyś ze znajomym co ma canona próbowaliśmy jego lampę zmusić do pracy zdalnej to bez zewnętrznej fotoceli się nie obyło, niektóre lamy mają wbudowane fotocele, więc może się to jakoś gryzie z IR?

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, o 17:01 
Przyjaciel forum

lord vader najprawdopodobniej architektura jest ta sama jak wynika Twojego z opisu, może nawet wykorzystywany jest identyczny chip. Zastanawia mnie jednak opóźnienie jak pisałem pomiędzy wyzwoleniem mastera a resztą skonfigurowaną poprawnie.
Ma to miejsce jak jako master pracuje nowa albo stara lampa :sad:
Zasady opisane przez Ciebie są identyczne z opisami moich lamp :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 08:22 

Ja skorzystam z okazji i zapytam, czy ktos nie ma moze "niepotrzebnej" najkonowej SB-600 albo SB-800 do przetestowania na dzien lub dwa? Albo innej, wazne zeby miala mozliwosc regulacji konta padania swiatla ? Stawiam flaszke ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 08:52 
Przyjaciel forum

ShrekPL żadna z tych lamp nie ma sterowanego konta światła :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 08:57 

Zle sie wyrazilem, oczywiscie chodzilo o mozliwosc regulacji polozenia palnika :P

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 08:58 
Przyjaciel forum

ShrekPL dobrze się wyraziłeś, tylko pewnie Tobie o kąt chodziło :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 09:11 

Tu mnie masz, przepraszam :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 09:15 
Przyjaciel forum

ShrekPL nie ma za co, dzisiaj jest tylko obowiązek by nie rzucać mięsem :grinka:

Powiedz co chcesz sprawdzić tą lampą, czy tylko fakt że działa z aparatem ?

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 09:28 

Bo to jest tak.

Po niemalej przerwie postanowilem powrocic do fotografii. Dzieci rosna, chcialbym zapchac kilka albumow zdjeciami, tak zeby na starosc bylo przy czym naleweczki spijac - dodatkowo zamikolajowalem troche i sprezentowalem rodzince nowa foto-puszke. Wbudowana lampa, mimo regulacji i dyfuzora, strasznie bije po oczach, a szkrabom chcialbym tego zaoszczedzic. Mam zalosnie kiepskie swiatlo zastane, brakuje mi tez mobilnego, sztucznego oswietlenia - jedyny ratunek w lampie z regulowanym palnikiem :)

Pozdrawiam,
Marcin.

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 09:54 
Przyjaciel forum

Wszytstkie wymienione powody są warte starań :grinka:

ShrekPL napisał(a):
jedyny ratunek w lampie z regulowanym palnikiem :)

Tu Cię czeka niespodzianka, wszystkie flesze mają wbudowany mechanizm regulujący kąt świecenia jedynie by zaoszczędzić strumień światła, niczemu innemu to nie służy.

Tobie potrzebny jest zewnętrzny flesz z dyfuzorem by zmiękczyć ( inaczej rozproszyć strumień światła tak by padał z różnych kierunków na obiekt).

Taka lampa o której mówisz pogorszyłaby jedynie uzyskiwany przez Ciebie rezultat. :sad:

http://www.malachowski-studio.pl/publikacje.htm

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 10:05 

Darek napisał(a):
Tobie potrzebny jest zewnętrzny flesz z dyfuzorem by zmiękczyć ( inaczej rozproszyć strumień światła tak by padał z różnych kierunków na obiekt).

Ech, z lampkami jestem na bakier, praktycznie nigdy ich nie uzywalem. No nic, kupie jakiegos halogenika hqi za pare zlotych i pobawie sie z doswietleniem sceny bez blysku, a z czasem trzeba sie bedzie szarpnac na sabine i jakies jasniejsze szkielko.

Dzieki za rade !

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, o 10:15 
Przyjaciel forum

ShrekPL poruszyłeś najtrudniejszy temat w fotografii, więc się nie dziw że będziesz miał z tym dużo zabawy, ale wierz mi opłaca się :grinka:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1