Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, o 22:31 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
właśnie niekoniecznie - niektórzy twierdzą, że wysoka przysłona i niskie ISO załatwią sprawę.

Wiem że są tacy którzy twierdzą, ja takie robiłem :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, o 22:44 
Zbanowany

Darek napisał(a):
Wiem że są tacy którzy twierdzą, ja takie robiłem :grinka:

Chętnie bym je zobaczył - najlepiej z exif`em - ja jeszcze się nigdy nie zabierałem za "pozorny ruch" i ciekaw jestem jak to wychodzi innym - szczególnie z innymi źródłami - jak ww miasto w oddali. Poza tym, jak już napiszesz coś takiego to lepiej jakieś zdjęcie dodać, bo jeszcze usłyszysz coś takiego: "no proszę spec-teoretyk się obudził..." :)

a poważniej - jeśli faktycznie próbowałeś to przy jakich czasach już widać i chętnie zobaczyłbym rezultaty.

i żeby nie było nie na temat:

(przed)wczorajsze zdjęcie pewnej Magdy z Krakowa - moim zdaniem rewelacja - mimo uciętej barki i pozostałych mankamentów wytykanych przez co niektórych.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, o 22:57 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
Chętnie bym je zobaczył
to muszę zrobić następne, tamte zostały sprzedane :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 07:53 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
żeby nie było nie na temat:

(przed)wczorajsze zdjęcie pewnej Magdy z Krakowa

a jaki dokładnie ma związek to zdjęcie z poprzednim :?:

Ja kiedyś robiłem próby, ale nie mam się czym chwalić, bo wyszło tak jak wyszło :D

Trochę o fotografowaniu gwiazd: http://www.fvd.pl/i/fotografowanie_gwiazd.pdf

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 08:09 

ładnych parę lat temu zrobiłem fotkę, Zenitem. Kolorowy film o czułości ISO400. Czas naświetlania 12 minut.

Myślę, że pokazane przez ciebie zdjęcie było naświetlanie nie dłużej niż 5 minut. To co widać w oddali to pewnie niewielkie górskie miasteczko. Nie świeci mocno więc nie zrobiła się z niego wielka plama.
Co do przysłony w trakcie robienia takich fotek, to nie może być zbyt duża, bo ślad na niebie zostawią nawet te najsłabiej świecące gwiazdki i zatrą te najlepsze, najjaśniej świecące.

Załączniki:
niebo232.jpg
niebo232.jpg [ 49.49 KiB | Przeglądane 9973 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 15:52 

kiedys A. Mroczek w swojej Ksiazce o fotografowaniu (tym wydaniu z czasow PRL) podawal jakim obiektywem, na jakim czasie, na jakim filmie (ISO) to jak dlugie wyjda slady ruchu gwiazd w milimetrach na negatywie (trzeba bedzie na cropowej matrycy uwzglednic jej rozmar)

jesli jest ktos zainteresowany moge poszukac tego w tej ksiazce

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 16:29 
Zbanowany

punky napisał(a):
jesli jest ktos zainteresowany moge poszukac tego w tej ksiazce

Chętnie - jeśli nie byłoby problemem a masz skaner i wolną chwilę - jak jestem w Polsce to czasem odkurzam swojego starego zenita.

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 17:46 

skanera nie mam
mam za to aparat

dam linki do 2 zdjec
to jest kompletny rozdzial z tej ksiazki jak juz pisalem z lat PRL

http://farm4.static.flickr.com/3207/312 ... c3a6_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3231/312 ... 82a5_o.jpg
autorstwa Andrzeja A. Mroczka
"O Fotografowaniu"

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 18:02 
Zbanowany

dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 19:11 

Pierwsze własnoręczne nocne zdjęcie wykonałem w 1973 roku w styczniu .Po długich poszukiwaniach ( 3 przeprowadzki + inne wiatry historii ) odnalazłem zasilacz od skanera .Jest nadzieja na fotki ze starych negatywów , cierpliwości .

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 19:13 
Przyjaciel forum

magzeust,
będziesz próbował :?: pochwalisz się efektami swojej pracy :?:

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 19:23 

Zanim nacisnę spust migawki muszę wiedzieć co będzie na zdjęciu ,jak wywołać , ile masek zrobić , czy wystarczy jedno ujęcie czy kilka z doświetlaniem szczegółów w cieniach ,czy w światłach , itd itp .Można zrobić cokolwiek , a potem retuszować , albo udziwniać .

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 20:13 
Zbanowany

drosik napisał(a):
będziesz próbował :?: pochwalisz się efektami swojej pracy :?:
teraz mam małe urwanie głowy, zaraz święta, w styczniu do Kwidzyna na kilka dni - ale jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to pod koniec stycznia będę próbował nad oceanem lub - jeśli czas pozwoli w Norwegii (fiordy) - sztucznych źródeł światła mało - więc mam nadzieję, że i efekty będą godne uwagi. Tym bardziej, że zamierzam spróbować kilkoma różnymi aparatami - w tym analogami.

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 21:54 

magzeust napisał(a):
Tym bardziej, że zamierzam spróbować kilkoma różnymi aparatami - w tym analogami.

Nie potrzebujesz kilku, weź dwa - cyfrowy i analogowy. Tylko pozazdrościć fotografowania na północy Europy. Panuje tam teraz "noc arktyczna". Należy się spodziewać świetnych efektów. Wokół Kwidzyna niezwykle trudno znaleźć miejsce, w którym można by się ustawić i nie widzieć łuny znad Kwidzyna czy Prabut, a dobrze jest celować w północ:)

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 22:47 
Zbanowany

Mam właśnie nadzieje, że wezmę kilka - ostatnio mocno "walczę" z żoną próbując wynegocjować trochę grosza z domowego budżetu na nowy aparat a na oku mam D300 - co z tego wyjdzie - jeszcze nie wiem, bankowo chce wziąć z domu stary wysłużony Z12XP i obecnie rozglądam się na ebay`u za czymś w większym (format) w rozsądnej cenie - myślę, że warto by spróbować się pobawić, a poza tym - K20D - na niego liczę najbardziej i stary wysłużony Lumix - prawdopodobnie uda mi się namówić znajomych ( jeśli pozostaniemy w kraju to na 100%) - a jeden z nich jest szczęśliwym (?) posiadaczem D3`ki - więc na pewno będzie okazja spróbować.

A jeśli chodzi o fotografowanie na północy - ja polecam Finlandię - baaardzo tanie przeloty z Gdańska - Wizzair - dajmy na to od Soboty 17(01) do wtorku 20(01) bilety to poniżej 100zł za osobę + opłaty - na 3 noce dasz radę bez bagażu - ograniczając się do podręcznego ( nawet statywy przechodzą na lotnisku) - hotel to koszt około 200 - 300 € (już z luksusem, a na pewno znajdą się jakieś schroniska dla tych lubią co harcerskie klimaty :) ) plus góra 100 za wypożyczenie samochodu ( ze zniżkami i mniejszym, starszym modelem to zmieścisz się w 30€ - w Finlandii co prawda samochody drogie, ale jak wspominałem - zniżki, ewentualnie kilka osób) - bo bez niego trudno będzie znaleźć ciekawe miejsce. Czyli koszty naprawdę niewielkie. Tym bardziej, jeśli jedzie się w kilka osób (samochód i hotel - radzę negocjować - przy wynajęciu kilku pokoi cena często bardzo spada) - jeśli wybierasz się z dziećmi to koszty robią się poważniejsze - ale w takim przypadku po prostu uruchamiamy google i wyszukujemy takich dat w których jest najtaniej - problemem pozostaje jak zwykle jedynie czas. Bardzo tania jest również Szwecja - i warunki także ciekawe - połączenia dobre i lecimy niespełna godzinę.

A jeśli chodzi o Kwidzyn - to jedną nockę zawsze możecie zarwać i wybrać się na drugą stronę Wisły - cisza, spokój i daleko od świateł. A północ - mi na przykład od kilku lat marzy się wyprawa ze sprzętem na "bliską północ" do Królewca - tylko, że teraz potrzeba wizy a organizacja radzieckiej wizy mnie przerasta, szczególnie na jednodniowy wyjazd. Miasto przepiękne, obiektów mnóstwo i blisko - wyprawa dosłownie na jeden wolny dzień.
pzdr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1