Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 11:25 

Budslavsky napisał(a):
Wykpiwanie prawd czyjejś wiary, to nie jest dyskusja, a jedynie demonstracja swojej postawy.

Ja to rozumiem, ale to jest technika stosowana w katolickich mediach, więc nic dziwnego, że ten sam miecz obraca się przeciwko temu, kto go wyciągnął.
Budslavsky napisał(a):
Szanuję zarówno wierzących inaczej niż ja, jak i ateistów, gdy spotykam się z ich wzajemnością w tolerowaniu odmienności światopoglądowej.

Wiem, na tyle się już Ciebie naczytałem i szanuję Cię za to. Dlatego zdziwiłem się, że tak się uniosłeś.
Budslavsky napisał(a):
Prawdy wiary, to nawet nie jest wiedza, bo nie podlegają one żadnym racjonalnym uzasadnieniom.

Rozumiem, ale czy to aby nie jest zamykanie ust i rozumu wszystkim tym, którzy specjalizacji w teologii nie mają, a chcieliby zrozumieć? Zacytuję coś innego:
Cytuj:
Co, to już polemizować nawet nie można? Tylko aplauz i akceptacja?

Darek napisał(a):
Wiara jest sprawą wybitnie intymną, w bardziej cywilizowanych krajach uczą tego nawet dzieci :oops:
Niestety w naszej ojczyźnie demonstracja wiary stała się narzędziem politycznym, dzięki czemu zbliżyliśmy się gwałtownie do zasad islamu :oops:

Nie wiem czy to polityka. Ja odbieram to jako szarogęszenie się niektórych wyznawców dominującej religii, bo jak inaczej nazwać wymuszanie ode mnie oświadczenia mówiącego, ze nie chcę, by moje dziecko uczęszczało na lekcje religii rzymskokatolickiej w publicznej szkole? Oczywiście nic nie podpisywałem, grzecznie kazałem się im wypchać, a dziecko na religię i tak nie chodzi. I nie dlatego, że jestem (bo jestem) krytycznie nastawiony do nauczania tego przedmiotu w szkole, ale z powodu odrażającej osobowości katechetki, która skutecznie zniechęciła moje dziecko. Z kolei drugie chodziło do katolickiego przedszkola, bo prowadzące je zakonnice były bardzo miłymi i ciepłymi osobami, które traktowały innych jak ludzi i dla których brak chrztu nie był pretekstem do zamknięcia drzwi przed nosem. Z tego co spotkało tylko mnie wnoszę, że wszystkim żyłoby się łatwiej, gdyby nie nadgorliwość.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 11:53 

Darek napisał(a):
Niestety w naszej ojczyźnie demonstracja wiary stała się narzędziem politycznym

To po pierwsze.
A po drugie, tacy ludzie jak Rydzyk.

To zniechęca ludzi do uczestnictwa w kościele i w niedzielnej Mszy Świętej.
Te powody doprowadzają do tego że młodzi ludzie, bardziej otwarci, wykształceni, tolerancyjni, odchodzą od kościoła.
Zostają Mochery ale jak długo.

Kościół, a właściwie urzędnicy kościelni za bardzo zboczyli ze swojej drogi! :sad:
Dbając czasami o własny niekiedy brudny interes. :sad:

I to są tego skutki:

Rzeczpospolita 2009-03-10 (10:32)
Kościoły rekordowo puste

Na niedzielne msze przychodzi coraz mniej wiernych. Ubiegły rok był najgorszy. Badania frekwencji prowadzone są od 30 lat.

Ze wstępnych wyników dorocznej akcji liczenia wiernych we wszystkich parafiach wynika, że obowiązku regularnego uczestniczenia w niedzielnej mszy przestrzega zaledwie 38 procent katolików. To aż o 6 proc. mniej niż rok temu.
Dziennik "Polska"wskazuje, że do tej pory za najgorszy uchodził rok 1993, kiedy w czasie akcji liczenia wiernych księża odnotowali, że na niedzielną mszę przyszło tylko 43,1 proc. wiernych. Potem frekwencja nieco się poprawiła, a w 2007 roku wyniosła nieco ponad 44 proc. Księża tłumaczą, że za rekordowo niską frekwencję odpowiada zła pogoda (liczenie wiernych odbyło się 23 listopada).
Innego zdania są socjologowie. W polskim Kościele nie ma autorytetów i brakuje charyzmatycznego lidera, twierdzą."Rzeczpospolita" cytuje wyniki sondażu IMAS International. Wynika z niego, że 82 procent Polaków uważa się za osoby wierzące, ponad 90 procent z nas deklaruje się jako katolicy.

Coś musi być tego powodem!!!! :sad:
Nie ma porównania kościoła dzisiejszego do kościoła lat .60.70.80 które pamiętam.
Kiedy to kościoły pękały w szwach od ilości wiernych uczestniczących w obrzędach kościelnych.
A kościół wykonywał i robił to, do czego został stworzony.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 17:53 
Przyjaciel forum

Kościół(wiara) ma swoje miejsce w kościele, czemu wiec istnieje taki przedmiot jak religia w szkole ?
Ale najgorsze jest to, ze będąc w 1 klasie technikum mam 2 godziny religii w tygodniu ! tak jak np. fizyki ,ale czy religia będzie mi w przyszłości potrzebna do zawodu ? NIE ! a fizyka owszem ... Wiec czemu marnują nasz cenny czas takim bezużytecznym przedmiotem jak religia ? Teoretycznie da się "wypisać" z religii tylko wtedy może zaistnieć taka sytuacja Katecheci_donosza_parafiom__kto_nie_chodzi_na_religie...

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 17:58 
Przyjaciel forum

marcin199111 napisał(a):
ale czy religia będzie mi w przyszłości potrzebna do zawodu ?
Oczywiście będziesz się umiał profesjonalnie modlić o pracę i zdrowie :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 18:33 

marcin199111 napisał(a):
Wiec czemu marnują nasz cenny czas takim bezużytecznym przedmiotem jak religia ?

Musisz się zgodzić (Ty lub Twoi prawni opiekunowie) chodzić na religię, więc to nie "oni" marnują czas.
marcin199111 napisał(a):
Teoretycznie da się "wypisać" z religii tylko wtedy może zaistnieć taka sytuacja Katecheci_donosza_parafiom__kto_nie_chodzi_na_religie...

Eeee tam... szukanie taniej sensacji. Nie widzę nic zdrożnego w tym, żeby proboszcz wiedział ilu jego parafian edukuje się religijnie. Prawdę mówiąc nie obchodzi mnie też to, czy wie, że moje dzieci chodzą na te lekcje czy nie - przecież to nie jest tajemnica.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 18:38 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
Prawdę mówiąc nie obchodzi mnie też to, czy wie, że moje dzieci chodzą na te lekcje czy nie - przecież to nie jest tajemnica.

ale zyjac w moherlandzie powinieneś wiedzieć ze niektórzy "wyznawcy" potrafią psychicznie zjechać każdego "innowierce"

A co do tej zgody no ok, ale przecież zamiast tych 2 religi mogli by dać dwie fizyki, a wiary nauczać w kościele i by chodził ten kto chce.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 19:10 

marcin199111 napisał(a):
A co do tej zgody no ok, ale przecież zamiast tych 2 religi mogli by dać dwie fizyki, a wiary nauczać w kościele i by chodził ten kto chce
święta racja, ja chodziłam na religię do salek po lekcjach i to było najlepsze rozwiązanie , raz nawet biskup do mnie mrugnął okiem obrazka :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 19:15 

marcin199111 napisał(a):
Teoretycznie da się "wypisać" z religii

Wystarczy nie chodzić i zgłosić i wyrazić chęć bycia na zajęciach z etyki .

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 19:20 
Przyjaciel forum

Właśnie chodzi o to ze takich zajęć się w mojej szkole nie prowadzi.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 19:31 

Uważam, że dość dużym zagrożeniem dla kościoła są jego urzędnicy, którzy związali się z kościołem nie dla wiary a dla własnych interesów, ( nie mylić z księżmi z powołania, których bardzo szanuję),.
Oni to właśnie psują oblicze kościoła. To ci pseudo księża, kapłani doprowadzają do tego że coraz więcej ludzi odchodzi, lub odwraca się od kościoła. Coraz więcej ludzi tak jak w tym temacie nazywa to największą sektą
To nie są czasy ciemnoty ludzkiej. Nie można wmawiać dzisiaj ludziom tego, co działało na nich 100lat temu, kiedy to ludzie nie mieli dostępu do nauki i wiedzy, gdzie ludzie nie potrafili czytać i pisać, ogólnie panowała ciemnota , a ludźmi można było manipulować. Jak robi to dzisiaj z pewną grupą ludzi Ryzyk.
Dzisiaj księża chcąc mieć w kościele mądrych i wykształconych, normalnych ludzi, muszą traktować ich jak partnerów. Jako świadomych normalnie i mądrze, myślących ludzi.
Nie zmuszać, a zachęcać do nauki religii.
Nie zmuszać a zachęcać do uczestniczenia we mszy świętej.
Chcąc kogoś pouczać, nawracać, wytykać komuś błędy, grzechy, trzeba być samemu uczciwym, a przede wszystkim trzeba potrafić się przyznać do błędów i do tego co jest i było złe. Nie traktować wierzących jak ciemnotę i zmuszać wiernych do ślepej wiary ,manipulować nimi dla własnej wygody.
Bo wiara to nie Kler.

Kościół zawsze mówił że prawda jest najważniejsza, że prawda Nas wyzwoli .
Ale czy o każdej prawdzie tak mówi?
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=17a6b

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 20:37 
Przyjaciel forum

megi napisał(a):
ja chodziłam na religię do salek po lekcjach i to było najlepsze rozwiązanie

Ja też chodziłem i uważam , że tak powinno zostać , w końcu żyjemy w państwie laickim :-D

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 20:41 

Godziny zajęć w gimnazjum (tygodniowo) :

klasa I religii 2 , fizyki 1 , chemii 1 , geografii 1 , biologii 1
klasa II religii 2 , fizyki 1 , chemii 1 , geografii 1 , biologii 1
klasa III religii 2 , fizyki 2 , chemii 2 , geografii 2 , biologii 2

Godziny te wynikają z przydziału ministra, nauczanie religii odbywa się kosztem innych przedmiotów.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 20:43 

warzek napisał(a):
wyrazić chęć bycia na zajęciach z etyki

To to już zupełna fikcja. W ilu szkołach są zajęcia z etyki? Uzbiera się 1%? Dla dyrekcji szkoły zadaniem ponad siły jest takie ułożenie planu zajęć, by religia była pierwszym lub ostatnim przedmiotem w ciągu dnia, a Ty wymagasz znalezienia etatu dla etyka?
beges napisał(a):
religii 2

I bardzo dobrze! Ja miałem tylko 1 godzinę i co ze mnie wyrosło? :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 20:49 

A ja nie miałem wcale :P i żyje......
Religia w szkole nie jest w stanie nauczyć dzieci "sumienia",
to się wynosi z domu nie ze szkoły....
Jak dla mnie wymieść i zrobić całkowicie świeckie szkoły,
a politykę wywalić z kościołów :P :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, o 21:07 
Przyjaciel forum

GSXR napisał(a):
Jak dla mnie wymieść i zrobić całkowicie świeckie szkoły,
a politykę wywalić z kościołów :P :D

Nie dasz rady bo:
http://www.youtube.com/watch?v=BWX3fTnAbaM&NR=1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1