Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, o 13:00 
Przyjaciel forum

Skoro nie miałeś umowy, to chyba nie wystawią Ci świadectwa pracy, czy coś się pozmieniało :?: Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, o 13:03 
Nie tyle co pracowałem na czarno, ale po prostu bezsensem jest wystawianie zaświadczenia o tym, że niczego z nimi nie podpisywałem :-) .A wydało się, że tam pracowałem bo przy wyrejestrowywaniu się powiedziałem, że dostałem pracę w firmie na L :-) .Chore

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, o 17:37 
Przyjaciel forum

to faktycznie trochę skomplikowana sytuacja...wydaje mi się, że pracodawca może nie wystawić takiego zaświadczenia (przynajmniej takie to logiczne, skoro nic nie podpisywałeś to mogą nie mieć znaku, że "pracowałeś")... ale próbuj, może się uda :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, o 19:52 

DarekK,
Coś 'nakombinowałeś'... Najpierw piszesz, że pracowałeś przez dwa dni (nie zawierając żadnej umowy, czyli "na czarno"), potem, że wcale...
Nie wnikam - nie z takimi sytuacjami się spotykałem, że Bogu ducha winny człowiek wpada w tryby jakiejś maszynerii i jest ciągany za coś, czego nawet nie jest świadom.

Zaś co do tego zaświadczenia - spróbuj dla świętego spokoju (również swojego!) wyciągnąć je z tamtego zakładu. Jeśli się nie uda - przy rejestracji upieraj się, że złożysz pisemne oświadczenie na ten temat - będzie równie ważne, jak to 'brakujące' zaświadczenie. W końcu złożysz je świadomy i pouczony o odpowiedzialności karnej. Jeśli nie przekonasz pań przy biurku, to skieruj się do ich przełożonych.

Chyba, że coś jest na rzeczy i tamten zakład zdążył 'powiedzieć' o Tobie w ZUS czy w skarbowym, czy gdziekolwiek indziej.
Wtedy naprawdę warto całą sprawę wyjaśnić - a nuż te dwa dni przydadzą Ci się na przykład do emerytury?
A może zakład coś tam kombinował z pracownikami niezgodnie z prawem? Różnie bywa...

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2009, o 09:28 
No będę musiał się przejść do tej fabryki.Chcąc nie chcąc nakombinowałem sobie, ale zapewne da się to odkręcić.Dzięki za rade Grzechu :-)

Tytuł: Re: Urząd Pracy. Co trzeba wziac ze sobą rejestrując się...
PostNapisane: 11 czerwca 2013, o 15:52 

Mimo, że możliwości są od 27.05.2013 r., to nikt jeszcze się u nas w ten sposób nie rejestrował...
Więc może pora na małą "reklamę"?

https://www.praca.gov.pl/eurzad/index.eup

Lub - od razu w kontekście PUP Kwidzyn:
https://www.praca.gov.pl/eurzad/index.e ... stki=22070

W skrócie:
Pod tym adresem mieści się portal usług elektronicznych Publicznych Służb Zatrudnienia (coś jak PUE ZUS).
Umożliwia na dziś:
- kompletną zdalną rejestrację (dla osób dysponujących podpisem elektronicznym lub profilem zaufanym ePUAP - nie jest konieczna osobista wizyta w urzędzie!)
lub
- przekazanie danych do rejestracji, z możliwością wyboru i rezerwacji terminu wizyty - w tym wariancie wizyta co prawda jest konieczna, ale zainteresowana osoba może wybrać dogodny dla siebie termin, a same czynności podczas rejestracji powinny ulec znaczącemu skróceniu, ponieważ ograniczą się wyłącznie do zweryfikowania danych (proszę pamiętać o zabraniu wymaganych dokumentów!), ich ewentualnego uzupełnienia oraz złożenia wymaganych własnoręcznych podpisów.
W przypadku przekazania danych i rezerwacji terminu nie trzeba pobierać numeru kolejkowego - proszę tylko zapamiętać wygenerowany przez portal numer przywoławczy!

W przyszłości portal będzie umożliwiał:
- rezerwację wizyt w celach innych niż rejestracja,
- składanie do urzędu różnego rodzaju wniosków w postaci elektronicznej ('dzięki' obowiązującemu prawu - tylko osobom dysponującym podpisem elektronicznym lub profilem zaufanym ePUAP),
- wysyłanie, otrzymywanie i przechowywanie korespondencji elektronicznej wymienianej z urzędami pracy (dla osób, które założą i zweryfikują swoje konto na portalu, a dany urząd udostępni przygotowywane przez MPiPS formularze spraw, gdy te będą już gotowe... bo oczywiście nie są...).

Wszystkie te - zarówno już działające, jak i jeszcze nie działające - usługi można wykorzystać przy kontaktach dowolnym urzędem pracy.

Niestety, jak to zwykle bywa, twórcy portalu nie ustrzegli się baboli - najpoważniejszy z nich (i wg mnie wręcz żenujący przy takim przedsięwzięciu) to brak możliwości podpisania wniosku o rejestrację profilem zaufanym ePUAP w sytuacji, gdy wniosek zawiera więcej niż 5 załączników (problem ten ma zostać usunięty 'na dniach' - trwają prace programistyczne po stronie ePUAP, aby znieść ten limit dla dokumentów przekazywanych przez portal PSZ).
Inny błąd to wadliwie działający system rezerwacji wizyt innych niż wizyta do rejestracji - tę funkcjonalność można byłoby już właściwie uruchomić, tyle że w przypadku zbiegu niekorzystnych okoliczności (a bardzo o to łatwo....) napsułaby krwi zarówno naszym klientom, jak i pracownikom. Prace nad jej udoskonaleniem trwają, acz nie jest znany termin ich zakończenia.
Brak jest też regulaminu korzystania z portalu (w Ministerstwie nikt "nie miał czasu", aby go napisać...) - ten brak ma zostać 'nadrobiony' już niedługo... Z tego co wiem - regulamin nie będzie zawierał żadnych 'kruczków', które mogą wpływać na już założone konta i profile. Dla uspokojenia: już teraz w przypadku przekazania przez użytkownika danych, które nie zostaną wykorzystane, zostaną one usunięte automatycznie z systemu po upływie ustawowego terminu (od 45 do 54 dni - w zależności od rodzaju przekazanych danych i zadeklarowanej metody komunikacji).

Jako babol można też potraktować ograniczenie liczby obsługiwanych przeglądarek, pod którymi portal działa poprawnie. Są to: IE9+, FF18+, Chrome20+. Tak producent, jak i zamawiający dość mętnie tłumaczą to ograniczenie, jednak nic nie wskazuje na to, że zostanie ono zniesione...

W Polsce poprawnie zarejestrowało się w ten sposób już co najmniej 5700 osób - może więc warto skorzystać z takiej możliwości również w Kwidzynie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1