Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przebudowa Teatru
PostNapisane: 8 maja 2009, o 20:36 
Kwidzyński MIEJSKI SERWIS INTERNETOWY prezentuje projekt zmiany wyglądu Teatru.
Cytuj:
Obecny budynek nie pasuje do położonych w sąsiedztwie katedry oraz zamku. Po zmianie wyglądu oraz modernizacji placu Jana Pawła II, która zostanie wykonana w przyszłym roku, wygląd teatru powinien doskonale wkomponować się w otaczające go budynki. Na kontynuację remontu teatru miasto uzyskało dotację w wysokości 450 tys. zł z Ministerstwa Kultury. Pieniądze te pozwoliły między innymi na przeprowadzenie remontu sali widowiskowej. Dokończenie remontu wraz z nową elewacją będzie kosztowało ok. 3 mln zł.
Sympatyczne jest to, że w mieście trwają remonty i przebudowy, ale zadziwiło mnie uzasadnienie konieczności zmiany wizerunku Teatru. Takiego „naciągania” dawno już nie słyszałem:
Cytuj:
Nowy wygląd może być niespodzianką, ale nawiązuje do nazwy placu Jana Pawła II. Projektant związał teatr z nazwą placu oraz z ulubioną piosenką Ojca Świętego pt. „Barka”. Na kanwie tego powstała cała koncepcja.
Szkoda zachodu, ale przy minimum fantazji można by podać jeszcze głębsze uzasadnienie konieczności upodobnienia budynku Teatru np. do kajaka, który jak wiadomo był ulubionym sprzętem turystycznym Patrona przykatedralnego placu.
Zaprojektowano nową elewację budowli, nijak nie komponującą się z otoczeniem. Będzie przebudowana i odnowiona, to i bardzo dobrze, tylko po co tu „pic” z Barką?
Pewnie by onieśmielić ewentualnych „krytykantów”.

Załączniki:
Teatr.-Stan-obecny-i-projekt.jpg
Teatr.-Stan-obecny-i-projekt.jpg [ 80.94 KiB | Przeglądane 13039 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, o 21:14 

HYMMMMM... ja tam żadnej barki w tym projekcie nie widże ale może zbyt ograniczony jestem... zwykłe dopisywanie ideologii do zwykłego remontu :idea: :?:

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, o 21:59 

Ale nowa elewacja jeszcze mniej będzie pasowała do otoczenia niż obecna.
Mi kojarzy się bardziej z rusztowaniem do zawieszania bannerów reklamowych na budynkach podczas remontu (z ekranem z ronda JP2 pośrodku :grinka: ) niż barkę ?!? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2009, o 11:57 

Budslavsky napisał(a):
Zaprojektowano nową elewację budowli, nijak nie komponującą się z otoczeniem.

Vide ul.Targowa z jej "plombami".

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, o 23:58 
Przyjaciel forum

W pełni się z wszystkimi zgadzam.

Wizje architekta z Kwidzyna, p. Michała Jabłońskiego są dziwne. Jak powiada on w ostatnim numerze Kuriera Powiatu Kwidzyńskiego (z 8 maja br) ... "Bryła teatru w pewnym sensie przypomina kształtem statek, dlatego skojarzyłem ją z barką...Kształt teatru przypomina mały statek, więc nawiązałem do "Barki", ulubionej piosenki papieża. Utworzyłem rufę i mostek kapitański. Główną fasadę mają tworzyc dwa żagle zbudowane z małych luster, w których odbijac się będzie katedra... Z tym budynkiem praktycznie mozna zrobic wszystko. Uzależnione jest to jednak od ilości funduszy, jakie mozemy na to przeznaczyc. Władze miasta nie chciały ingerowac w kształt budynku, dlatego skupiłem się na jego wykończeniu".

Ten facet ma dziwną wyobraźnię o statkach, że o rufie i mostku już nie wspomnę...

A owo coś, co rzeczywiście przypomina banery reklamowe, to mają byc te żagle?

No i te władze, które nie chciały ingerowac w kształt budynku...

Ciekawe, dlaczego nie chciały? Architekta innego na podorędziu nie miały, czy może miały jakis sentyment do swych przodków, budowniczych teatru i inspiratorów? (zapewne gdzieś już na Forum poruszano historię budowy tego budynku, więc tylko na marginesie wspomnę tu, że budowę rozpoczęto z nakazu partyjnego, wyznaczając poszczególne zakłady, które miały ją prowadzic, koordynatorem albo pierwszym budowniczym była Budowlana Spółdzielnia Pracy, budowa oczywiście trwała "wieki", bo nakaz partyjny nakazem, a rzeczywistośc była opłakana).

I teraz zamiast temu potworkowi nadac architektoniczny "ludzki" kształt, stworzy się kolejny elewacyjny potworek.

O tempora, o mores...

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, o 08:37 
Dokszyckaja napisał(a):
Ciekawe, dlaczego nie chciały?

bo może nie ma wystarczającej ilości pieniędzy..?

Budynek na pewno nie bedzie straszył, tak jak robi to teraz.. Zmienią kolor elewacji i będzie "git majonez". Te "żagle" są śmieszne, a wciskanie ludziom, że to nawiązanie do "Barki" jest jeszcze śmieszniejsze. Pierwotnie mieli zmienić wygląd teatru tak, aby "wkomponował się on w otaczające go budynki". Tutaj akurat im to nie wyjdzie. Nie wkomponuje się. Oni chcąc nie chcąc zrobią z teatru jeszcze nowocześniejszy budynek, nowszy niż ten prlowski kolc i cała tamtejsza zabudowa. Sugerowali się pewnie budynkami innych kin, np. Multikinami, nad których wejściami często montowane są jakieś pospawane pręty, tudzież inne metalowe konstrukcje. Nie wiem dlaczego, ale przypomniał mi sie teatr w Cannes, kiedy spojrzałem na projekt naszego teatru :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, o 20:21 
Mi się podoba wizja nowego teatru. Taka europejska ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, o 22:16 
Przyjaciel forum

Pożyjemy, zobaczymy... Być może mam zwichrowane spojrzenie na teraźniejszość i przyszłość, ale sądzę, ze klocek pozostanie klockiem. On po prostu potrzebuje dachu, normalnego dachu, ciekawie zaprojektowanego.

I wg mego zwichrowanego spojrzenia żadne zaprojektowane bajerki dużych zmian nie przyniosą. To będzie drobna kosmetyka.

Jeżeli będzie jakimś cudem, to odszczekam...

Ostatnio edytowano 12 maja 2009, o 06:38 przez Dokszyckaja, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 10:15 
wizualizacja z innej perspektywy:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 10:55 

Masakra. Nie lepiej zostawic nieszczesna bryle i elewacje w spokoju, a zaoszczedzona mamone przeznaczyc na ponowny, tym razem prawdziwy, remont wnetrza, zakup porzadnego projektora, ekranu i foteli? To co zostanie mozna by przeznaczyc na wysadzenie w powietrze pieprzonej, przykatedralnej ratuszo-maszkary.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:09 
ShrekPL napisał(a):
przeznaczyc na wysadzenie w powietrze pieprzonej, przykatedralnej ratuszo-maszkary.

chcesz niszczyć historię Kwidzyna? Moim zdaniem takie ruiny powinny zostać nietykalne.
A co do sali kinowej, to nie wiem, co Ci sie w niej nie podoba. Fotele ładne, stylowe, jak i całe wnętrze, oświetlenie, głośniki etc. Na kinowych projektorach się nie znam, więc nie wiem, czy trzeba wymienić. Jak dla mnie jest dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:13 

Patrząc na projekt muszę powiedzieć że ludzie mają bujną fantazję :P a co gorsza niektórzy tą fantazję popierają :P.. Osobiście mi się nie podoba ;P ale co ja tam mam do gadania :P..

ShrekPL napisał(a):
remont wnetrza, zakup porzadnego projektora, ekranu i foteli?

Co do foteli to bym się zgodził bo są strasznie nie wygodne. Przydałaby się ich wymiana :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:16 

Mowa nie o ruinach, a o nieotynkowanym budynku przeslaniajacym widok na katedre...

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:20 

dzwonek napisał(a):
Co do foteli to bym się zgodził bo są strasznie nie wygodne. Przydałaby się ich wymiana :P

to już chyba było mówione nie raz albo kino albo teatr idealnego połączenia nie ma tym bardziej mając ograniczenia w postaci sali o konkretnej kubaturze

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:23 
ShrekPL napisał(a):
Mowa nie o ruinach, a o nieotynkowanym budynku przeslaniajacym widok na katedre...

o ile wiem, kamienica, którą masz na myśli nie ma nic wspólnego z ratuszem, a że dałeś jej miano

ShrekPL napisał(a):
ratuszo-maszkary

pomyślałem, o kikucie dawnego ratusza, który swoim wyglądem nie zachwyca

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1