Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Urzędnicy, biurka i problemy mieszkańców.
PostNapisane: 26 lipca 2009, o 23:51 
Przyjaciel forum

Całkiem poważnie, a po przeczytaniu tego, co poniżej, trafił mnie...wiadomo co.

Cytuję fragment z Kuriera Powiatu Kwidzyńskiego z dn. 17.07.2009 r. str. 8:

"Mieszkańcy ul. Miłosnej narzekają, że drogi znajdujące się między ich posesjami są nieprzejezdne....Wyglądają jak ser szwajcarski, są całe w dziurach, trudno po nich przejechac samochodem. Mieszkańcy wspominają, że owszem zdarza się, że np. przed większymi imprezami plenerowymi zasypywane są dziury i wyrównywane drogi... to rozwiązanie jest chwilowe, bo po kilku dniach albo po obfitych deszczach problem pojawia się na nowo. Na osiedlu domów wielorodzinnych... takich dróg jest przynajmniej kilka... często mieszkańcy mają problem, żeby dojśc do przystanku autobusowego. Sprawą zainteresowaliśmy właściciela tych dróg czyli Urząd Miasta w Kwidzynie. - Do tej pory nie dotarł do mnie żaden sygnał od mieszkańców ul. Miłosnej - zapewnia Krzysztof Mieścigorski, inspektor Inżynierii miejskiej w Urzędzie Miasta w Kwidzynie. - Na pewno nie pozostawimy tego sygnału obojętnie. Pojedziemy na ul. Miłosną obejrzymy drogi i postaramy się je wyrównac...

A dlaczego mnie trafił?

No cóż?

Urzędnik/urzędnicy siedzi/siedzą za biurkiem, przewracaj/ją przeróżne papierki i... czeka/ją na sygnały od mieszkańców, stanu dróg nie zna/ją.

I pomyślec, że to urzędnik z Inżynierii miejskiej!

Pytam (retorycznie): a gdzie są kontrole urzędnicze stanu dróg? Jakie zadania do wykonania ma owa Inżynieria miejska? Czy aż mieszkańcy muszą zwracac się do Prasy, by urzędnik stracił swą obojętnośc do stanu podległych mu dróg? I to nie tylko ów przytoczony z imienia i nazwiska urzędnik, ale przede wszystkim jego szefostwo...

Czyż nadal będziemy życ w świecie, w którym urzędnik opuszcza swoje biurko i idzie/jedzie w teren dopiero wtedy, gdy "w gazetach coś napiszą"?

A może jeszcze trzeba z paręnaście procedur uchwalic i paręnaście ISO otrzymac, by chwalic się tu i ówdzie jacy to my (czytaj: Urząd Miejski) jesteśmy "silni, zwarci i gotowi", jacy urzędniczo sprawni, już nic co w Unii nie jest nam obce...

Zdawałoby się, że powoli okres "silnych, zwartych, gotowych" mija, ale cóż...
urzędnik nadal jest panem i władcą, on nie zna stanu dróg, on czeka na sygnały.

Wstyd, Panowie władza, wstyd!
Wstyd, panie urzędniku, wstyd!

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 00:38 

...i taki oto "serwis" otrzymujecie drodzy Rodacy za wasze podatki! Wstyd!
A mimo tego ciagle dajecie sie nabierac na te same hasla wyborcze...
...i dumni chodzicie "duma urzednika".
Cieszcie sie dalej kolejno przecinanymi z pompa wtegom, radujcie niebianskimi wizualizacjami niespelnionych obietnic, popierajcie nieudolnosc i klaszczcie gdy kaza klaskac...
BRAWO!
Nie zapominajcie przy tym wziac lopat w rece: drogi zbudowac, dzieci wyuczyc, uzdrowic sie sami, o bezpieczenstwo swoje zadbac.
W koncu gdy patrze na to z perspektywy, widze, ze poza haslami ludzi, ktorzy doja Was z podatkowej kasy macie tylko...SIEBIE! :-|

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 01:17 

Powiedział "facet" w spódnicy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 06:07 
Kolejny fan wujka Staszka mistrza ciętej riposty?
A swoją drogą to na swoją drogę czekam 20 lat. Na razie doczekałem się połowy. Drugie pół pewnie będzie za kolejne 20 :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 19:23 
Przyjaciel forum

Co do dziurawych dróg, to się zastanawiam ile razy radny z tamtego regionu/rejonu występował na sesji rady miejskiej z tym problemem. :roll: i co mu odpowiadano.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 19:59 

A ja mam pytanie trochę z innej beczki.
O naszym cudownym moście coś słychać czy "Hałas" związany z mostem to też była propaganda? Z tego co wszyscy mówili to były pieniądze, projekty i ...............ekolodzy.
Czy ktoś coś wie?

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 20:01 

pajd napisał(a):
O naszym cudownym moście coś słychać

O tym moście?
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?p=94395#94395

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 20:19 

Tak też znalazłem przepraszam za zaśmiecanie wątku:)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 22:40 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
zastanawiam ile razy radny z tamtego regionu/rejonu występował na sesji rady miejskiej z tym problemem. i co mu odpowiadano

Wiesz, drosiku, ja się też zastanawiałam, ale nie tylko nad tym o czym Ty powyżej, ale również myślałam o tym, że niejednokrotnie odbywały się na Miłosnej imprezy, kórych organizatorem bądź współorganizatorem było Miasto czy też jednostki Miastu podległe.

I co? I nic. Szumnie przybyłych powitano, impreza się odbyła i... w samochody do domu czas, do domu. A tuż obok drogi wewnętrzne na Miłosnej, ale to już nie dotyczy tematu imprezowego, więc miejski "diabeł z kulawą nogą" tam nie zajrzy, bo to nie dotyczy imprezy; proza życia.

A co do interpelacji radnych oraz uzyskanych na nie odpowiedzi, to słyszec je mogą tylko radni i ewentualny lud przybyły na sesje oraz widzowie kablowek, bo z prasy lokalnej to się człek nie dowie czego dotyczyły interpelacje i co im odpowiedziano.

Śledzę częśc prasy lokalnej i czytam w stylu jakby dawnej Trybuny Ludu, że interpelacje były, że odpowiedzi udzielił ten czy tamten, ale czego one dotyczyły i co konkretne radnemu odpowiedziano, to już w prasie tego nie ma, a przecież interpelacje radnych to najciekawsze, w zasadzie, części obrad sesyjnych.

Mamy trzy lokalne gazety, ale każda jakoś akurat to zagadnienie traktuje marginalnie. Niestety.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, o 23:18 

Ja mam problem ze zdobyciem stażu w Sztumie;( Dzięki temu stażu moglam pojsc na studia...a teraz okazalo sie, ze pup Urzad Pracy w Kwidzynie nie ma na to pieniedzy i nie pozwolili jmi odbyc stazu;( Jestem masazystką, w Kwidzynie nie ma nigdzie zapotrzebowania na ten zawod i ciezko jest z pracą...Wiec znalazlam sobie sama pracodawce, a to mnie tez kosztowalo duzo staran....a tu sie okazuje, ze nie moge...;/

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, o 08:12 
Przyjaciel forum

Kasia21 napisał(a):
nie ma na to pieniedzy i nie pozwolili jmi odbyc stazu

I co Cie w tym dziwi? Niestety tak jest, że na większość działań aktywizujących osoby bezrbotne pieniądze są limitowane. Niestety Fundusz Pracy nie jest studnią bez dna. Poza tym mechanizmy finansowania są na tyl idiotyczne, że są takie okresy przejściowe w których z kasą jest problem. Ale to już dłuższy temat, który pewnie nikogo nie interesuje.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, o 14:53 

Kasia21 napisał(a):
Ja mam problem ze zdobyciem stażu w Sztumie;(

Kasia21 napisał(a):
a teraz okazalo sie, ze pup Urzad Pracy w Kwidzynie nie ma na to pieniedzy i nie pozwolili jmi odbyc stazu;(

a nie poszłaś przypadkiem nie do tego Urzędu Pracy... ?!?!?!?!?!?!

Przecież Sztum to osobny powiat w którym również jest PUP.

Kasia21 napisał(a):
Jestem masazystką, w Kwidzynie nie ma nigdzie zapotrzebowania na ten zawod

Centrum Rehabilitacji HELIOS, Studio Masażu na Ogrodowej, REVITO w wojsku.

Jeśli jesteś wykwalifikowaną masażystką polecam myśleć nad swoim biznesem.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, o 19:49 

Generalnie urzednicy są lepsi niż niejeden kabaret. Do dziś śmieję się głośno jak sobie przypomnę panią z BARDZO WAŻNEGO Urzędu Skarbowego w Naszym kochanym kwidzyn iu :grinka: : Proszę przyjść jutro. :?: Bo dziś podłogę zmywają. :!: :twisted: :grinka: :-P :?:

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, o 05:53 

Benedykt, też tak sądze, kabaret można nakręcić z nimi :-)
Jakiś czas temu kupiłem motocykl ściągnięty z Angli i poszedłem załatwiać skarbówke.
Facet na wejściu mówi mi że musze zapłacić akcyze w Urzędzie Celnym, no to jade na lotniczą. Wchodze do pokoju siedzi dwóch facetów i pytam się, jeden mówi "nic się nie płaci rejestrujesz tylko motor i jeździsz" a drugi "pier***** urzędas z US kupa śeta wie" :-D

druga sytuacja jak już odbierałem vat-25:
przychodze i baba szuka moich kwitów, wypytuje się czy czasem ich nie wziełem itp. (dobrze że miałem potwierdzenie że przyjeła odemnie kwity bo by mnie odesłała) i nagle gdzieś w szafie znalazła moje kwity, których przez tydzień nikt nie ruszył. Ona dziwna mina nie wie co powiedzieć, ja się pytam "co teraz?" ona do mnie "przyjdzie Pan za 2h to ja szybciutko zrobie te dokumenty"

Śmiech na sali....
Zastanawia mnie to czemu oni trzymają te kwity przez tydzień czasu, jak są wstanie zrobić je przez 2h....

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, o 06:06 
Przyjaciel forum

pili5 napisał(a):
Zastanawia mnie to czemu oni trzymają te kwity przez tydzień czasu, jak są wstanie zrobić je przez 2h....

A nigdy nie wpadłeś na to, że nie jesteś jedynym mieszkańcem tego miasta i nie tylko Ty masz coś do załatwienia? Z doświadczenia wiem, że mało które sprawy w urzędach wymagają kilku dni pracy ale niestety spraw jest dużo i jakoś ten czas pracy trzeba zaplanować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1