Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kuchenka gazowa czy z płytą indukcyjną
PostNapisane: 23 października 2011, o 10:37 
Witam,
Przymierzam się do wymiany kuchenki. Zastanawia mnie jak wygląda sprawa z taką płytą indukcyjna (czy jak to się tam nazywa) ? Czy taka kuchenka pobiera dużo prądu, że przy otrzymaniu rachunku usiąde z wrażenia ?

Tytuł: Re: Kuchenka gazowa czy z płytą indukcyjną
PostNapisane: 23 października 2011, o 10:52 
Moim zdaniem nie aż taka duża różnica ale musisz się liczyć z podciągnięciem do takiej kuchenki zasilanie trójfazowe no i zakupić odpowiednie gary.

PostNapisane: 23 października 2011, o 15:41 
Przyjaciel forum

Nieprawda. Trzy fazy są korzystne, bo równomiernie obciążają linie, ale przy dobrym zasilaniu (przekroje) - można podłączać
jedną fazą. Jeśli jest kiepska instalacja, to trzeba podciągnąć nową, ale nie muszą to być trzy fazy.
Garnki do indukcji nie są już dziś problemem, co drugi posiada takie właściwości. Rzadziej - patelnie.

Czy warto? Prąd jest najczystszą energią, więc kosztuje nieco drożej, ale kultura grzania jest niewspółmiernie większa.
To takie pytanie, czy kupić Fiata czy Volkswagena? Fiat jest tańszy a Volkswagen... ma ładniejszy kolor :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 października 2011, o 15:56 
Cytuj:
Nieprawda. Trzy fazy są korzystne, bo równomiernie obciążają linie, ale przy dobrym zasilaniu (przekroje) - można podłączać jedną fazą.
Zgadzam się z Tobą. Chodziło mi ogólnie o to, że trzeba "pociągnąć prąd".

PostNapisane: 23 października 2011, o 17:02 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
Chodziło mi ogólnie o to, że trzeba "pociągnąć prąd".

Pociągnąć to se można z flaszki albo......... :oops:
A jak się nie chce chałupy z dymem puścić, to instalację trzepa przerobić od przyłącza. :)

PostNapisane: 23 października 2011, o 19:32 
Przyjaciel forum

A jak się źle pociągnie prąd to korek wyskoczy :D

PostNapisane: 23 października 2011, o 19:52 
Witam,
Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że roboty przy tym trochę jest jak i wydatków także zostanę przy gazowej ;)
Pozdrawiam

PostNapisane: 23 października 2011, o 20:04 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
Pociągnąć to se można z flaszki albo......... :oops:
A jak się nie chce chałupy z dymem puścić, to instalację trzepa przerobić od przyłącza. :)

Zgadza się. Ponad dwadzieścia lat temu, gdy przygotowywałem się do zakupu kuchenki elektrycznej (nie indukcyjnej -jeszcze takowych u nas nie było),
to musiałem pociągnąć nową linię od przyłącza (wykonałem 3 fazową), ale zanim to zrobiłem to musiałem wymusić wykonanie nowego przyłącza
(na mój koszt -oczywiście) bo główne korki wywalała byle farelka. Wiem, wiem, to zadanie ZE, ale gdybym na nich czekał, to do dziś palił bym gazem.

I tu mała ciekawostka. Skoro już pan z ZE, prywatnie za moje pieniądze te przyłącze instalował, to delikatnie zwrócił mi uwagę, że podciągnięcie dodatkowo 3 metrów w górę
nie wpłynie znaczne na koszt wykonania a sąsiadom też instalacja przestanie się palić. Wyraziłem zgodę i pociągnął pion do góry. No i dobrze - dziękuję nie było, za to po jakimś miesiącu
przyszło dwóch bardzo smutnych i zasadniczych panów by przeprowadzić szczegółową kontrolę funkcjonowania instalacji elektrycznej. Posiadali pisemną informację, że prądy u mnie hasają
niekoniecznie poprzez licznik. Co ludziom w głowach siedzi, że moja grzeczność (wykonanie nowego zasilania w pionie) i jakiś tam koszt, zaskutkowała strasznym podejrzeniem, iż "bez powodu
się tego nie robiło - musiał być cel niezbyt uczciwy). Po półgodzinnej kontroli, gdy już po włączałem kolejne odbiorniki energii, smutni panowie sobie poszli - nie przeprosili, sąsiedzi też nie :D

PostNapisane: 23 października 2011, o 20:09 
Przyjaciel forum

Okiemu gratulujemy sąsiadów.
A co do kuchenek, gdybym ja zaczynał swoją przygodą i miałbym wybór to zdecydowałbym się na indukcję.
Różnice można sobie "wygóglać" a wnioski wyciągnąć samemu.

PostNapisane: 23 października 2011, o 20:12 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Co ludziom w głowach siedzi, że moja grzeczność (wykonanie nowego zasilania w pionie) i jakiś tam koszt, zaskutkowała strasznym podejrzeniem, iż "bez powodu się tego nie robiło - musiał być cel niezbyt uczciwy). Po półgodzinnej kontroli, gdy już po włączałem kolejne odbiorniki energii, smutni panowie sobie poszli - nie przeprosili, sąsiedzi też nie :D

A ile to już razy ja Ci powtarzałem: Każdy dobry uczynek będzie surowo ukarany :!:

PostNapisane: 23 października 2011, o 20:23 
Przyjaciel forum

Ano. Wspomnieni sąsiedzi cokolwiek bardziej zmotywowali mnie do wyprowadzenia się z Targowej, obecni są OK,
ale gdybym im wykonał darmowo przyłącze... :D :D :D

A kuchenka, oczywiście że indukcja, nie ma porównania. Gdy chcę zagotować wodę, to stoję nad kuchenką,
bo trwa to około minuty. Potem zmniejszam (precyzyjnie) siłę i gotuje się dalej (coś tam w tej wodzie) :D

Ostatnio edytowano 23 października 2011, o 20:26 przez oki44, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 października 2011, o 20:26 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Ano. Wspomnieni sąsiedzi cokolwiek bardziej zmotywowali mnie do wyprowadzenia się z Targowej, obecni są OK,

Znam życie, ja chcąc być dobry dla e-Kwidzyn straciłem nowiutki silnik, ponton i na koniec obfitą zawartość barku na jachcie.
Oczywiście przy okazji tę parę znajomych również straciłem :D :D :D

PostNapisane: 24 października 2011, o 07:00 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Znam życie, ja chcąc być dobry dla e-Kwidzyn straciłem nowiutki silnik, ponton i na koniec obfitą zawartość barku na jachcie.
Oczywiście przy okazji tę parę znajomych również straciłem

A po mordzie im dałeś czy uciekli? :twisted:

A wracając do tematu to ja jestem za gazową. Nie wiem czy ktoś z was czasem coś gotuje, bo piszecie tylko o technicznych aspektach posiadania indukcji (Oki wspomniał coś o gotowaniu wody) ale jeżeli chodzi o sam proces gotowania to moim zdaniem gaz jest dużo lepszy.
Fakt, że indukcja nie brudzi garów, które wbrew temu co się mówi nie muszą być jakieś super specjalne. Fakt, że indukcja (podobno, bo według mnie to jest dyskusyjne) nie powoduje osadzania się osadów na meblach. Fakt, że jest bezpieczniejsza, bo nie można się od niej zatruć (no chyba, że kiepskim obiadem) i nie wybucha.
Dla mnie osobiście regulowanie indukcji w blisko 20 stopniowej skali jest upierdliwe. Na indukcji nie można gotować w woku z powody praktycznie zerowej powierzchni styku, a poza tym na indukcji nie da się opalić cebuli do rosołu co dla mnie jest niewybaczalne :D .

PostNapisane: 24 października 2011, o 11:56 

mysle ze tez warto miec 2 media i to tez na plus dla gazu,bo co w przypadku dluzszej awarii i braku pradu?

PostNapisane: 24 października 2011, o 12:29 
Przyjaciel forum

..., a co w przypadku dluzszej awarii i braku gazu ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1