wojteh [ 3 lipca 2007, 12:32]
podejrzewam ze nawet gdzieś takie mam - ale bardziej brakuje mi wiadomości z obróbki materiału - oraz z czym jest gorzej wizji tego co zdjęcie ma przedstawiać - fotografia przestała być strzelaniem aparatem - zaczęła być złożonym procesem - co prawda zawsze była - ale w chili obecnej dzięki komputerowej obróbce - zyskała zupełnie nowe możliwości
dodatkowo przeszkadza mi aparat i jego mnogość elementów
podejrzewam ze nawet gdzieś takie mam - ale bardziej brakuje mi wiadomości z obróbki materiału - oraz z czym jest gorzej wizji tego co zdjęcie ma przedstawiać - fotografia przestała być strzelaniem aparatem - zaczęła być złożonym procesem - co prawda zawsze była - ale w chili obecnej dzięki komputerowej obróbce - zyskała zupełnie nowe możliwości dodatkowo przeszkadza mi aparat

i jego mnogość elementów
KrzaQ [ 3 lipca 2007, 12:42]
Gratuluję Wojteh, osiągnąłeś punkt krytyczny. Jeśli brakuje Ci wiedzy dotyczącej sposobów obróbki fotografii to jej nie obrabiaj i rób to co potrafisz. Zostaw w domu torbę ze sprzętem bo zbyt duża ilość gadżetów, szkieł i filtrów pod ręką rozprasza i skłania do kombinacji. Powieś na szyi body podłącz stałą pięćdziesiątkę i w drogę
A.. i jeszcze jedno... to niepokojący objaw jak ktoś kto robi dobre zdjęcia wraz z nabywaniem doświadczenia zaczyna twierdzić, że fotografia staje się skomplikowanym procesem. U mnie to samo fotografowanie ogranicza się do zrzucenia i wywołania RAW'ów... fotografia jest prostym procesem oddziaływania światła na materiał światłoczuły !