Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Filozofowanie na temat fotografii - z galerii
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 12:59 
:)

wojteh [ 3 lipca 2007, 12:32]
podejrzewam ze nawet gdzieś takie mam - ale bardziej brakuje mi wiadomości z obróbki materiału - oraz z czym jest gorzej wizji tego co zdjęcie ma przedstawiać - fotografia przestała być strzelaniem aparatem - zaczęła być złożonym procesem - co prawda zawsze była - ale w chili obecnej dzięki komputerowej obróbce - zyskała zupełnie nowe możliwości

dodatkowo przeszkadza mi aparat i jego mnogość elementów

podejrzewam ze nawet gdzieś takie mam - ale bardziej brakuje mi wiadomości z obróbki materiału - oraz z czym jest gorzej wizji tego co zdjęcie ma przedstawiać - fotografia przestała być strzelaniem aparatem - zaczęła być złożonym procesem - co prawda zawsze była - ale w chili obecnej dzięki komputerowej obróbce - zyskała zupełnie nowe możliwości dodatkowo przeszkadza mi aparat :) i jego mnogość elementów

KrzaQ [ 3 lipca 2007, 12:42]
Gratuluję Wojteh, osiągnąłeś punkt krytyczny. Jeśli brakuje Ci wiedzy dotyczącej sposobów obróbki fotografii to jej nie obrabiaj i rób to co potrafisz. Zostaw w domu torbę ze sprzętem bo zbyt duża ilość gadżetów, szkieł i filtrów pod ręką rozprasza i skłania do kombinacji. Powieś na szyi body podłącz stałą pięćdziesiątkę i w drogę
A.. i jeszcze jedno... to niepokojący objaw jak ktoś kto robi dobre zdjęcia wraz z nabywaniem doświadczenia zaczyna twierdzić, że fotografia staje się skomplikowanym procesem. U mnie to samo fotografowanie ogranicza się do zrzucenia i wywołania RAW'ów... fotografia jest prostym procesem oddziaływania światła na materiał światłoczuły !

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 13:00 
myslę jednak iż proces wywoływania jest bardzo specyficzny - ja wiem jakie chce osiągnąć efekty ale stosowanie filtrów nie daje mi tego - wiec tu kłania się obróbka

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 13:13 
sorry ze tak sam post pod postem

obróbka komputerowa nadaje zupełnie inny wymiar - zerknijcie na zdjęcia LIFE (Lord) - z racji zawodu oraz pasji jego zdjęcia są bardzo dobrze przygotowane podczas obróbki - jego tryptyki bez komputera nie byłyby takie baśniowe ...

acha - 50mm jakoś do mnie nie przemawia (crop 1,5) - ja używam 28mm lub 30 mm obiektywu

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 13:55 

Nie spoglądam Lordowi przez ramię i nie wiem w jaki sposób obrabia swoje tryptyki, przypuszczam jednak, że poza kadrowaniem elementów i ułożeniem ich w kompozycję nie ma tam wiele obróbki komputerowej. Ma chłopak dobre oko, którym dostrzega piękno, które go otacza. Spójrz jednak jak wiele zdjęć nie jest tak kolorowych i baśniowych a są równie zachwycające.
Co do stałej pięćdziesiątki to było duże uproszczenie. Jeśli mamy filozofować to nie wnikajmy w zawiłe technikalia. Chodziło o to, żeby pozbyć się ciężaru sprzętu. Dzięki takiemu zluzowaniu oczy zaczynają widzieć więcej. A jak oczy widzą więcej to i komputer podczas ostatecznej obróbki jest mniej potrzebny. Nie mów więc, że mnogość elementów sprzętu, którym fotografujesz zaczyna Ci przeszkadzać.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 14:32 

Wojteh jak ci przeszkadza to chętnie przygarnę twoją torbę :D

skoro już mowa o obróbce (nie wypieram się że taką stosuję) głównie chodzi mi o to by wydobyć coś co co czasami nie jest widoczne

póki co dla mnie fotografia to narzędzie do pokazywania tego co widzę i sposób w jaki to widzę (jak wiadomo każdy inaczej postrzega świat)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 16:07 
Lord - torba niedługo sie skurczy :D

i tu właśnie to co pisze "niezawodny Pawełek" jest tym co uważam - czy fotografia roweru sama w sobie jest interesująca przed obróbka Life'a??? Pewnie tak ale dopiero po nadaniu dodatkowego wyrazu podczas procesu obróbki - jest taka fantastyczna.

Oczywiście wszystko to sprawa gustu i artyzmu obróbki lub świetnego oka fotografa - i pewnie nigdy nie jest tak ze 100% obrobionych zdjęć jest lepszych i odwrotnie - tu nalezy stosować umiar i wyważenie.

nie przeczę iż z wielka ochotą postawiłbym Life'owi dobrego browara by zobaczyć jak dokładnie robi swoje baśniowe kolory :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 16:10 
Przyjaciel forum

wojteh napisał(a):
nie przeczę iż z wielka ochotą postawiłbym Life'owi dobrego browara by zobaczyć jak dokładnie robi swoje baśniowe kolory :)

oj pewnie nie Ty jeden :D :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 16:13 

drosik napisał(a):
wojteh napisał(a):

oj pewnie nie Ty jeden :D :D

Zamiast rozważać po ile macie się zrzucić na piwo proponuję usiąść przy sprzęcie i w końcu się nim na porządnie pobawić :-D

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 16:15 
Przyjaciel forum

ankl napisał(a):
proponuję usiąść przy sprzęcie i w końcu się nim na porządnie pobawić :-D

dzięki za rade ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, o 17:24 
Przyjaciel forum

wojteh napisał(a):
ochotą postawiłbym Life'owi dobrego browara by zobaczyć jak dokładnie robi swoje baśniowe kolory

A ja postawiłem browara i pomimo że robi świetne fotografie, nie chcę oglądać jak je robi :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, o 08:22 
dlaczego ???? Darku - wydaje mi się że każda wiedza jest cenna - i tu chyba jest inaczej niż w przypadku robienia zdjęć - gdzie ilość popełnionych klatek - wpływa na umiejętność lepszego wykorzystania urządzenia rejestrującego

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, o 09:16 
Przyjaciel forum

wojteh napisał(a):
wydaje mi się że każda wiedza jest cenna

Bezwzględnie Masz rację, tylko że ta wiedza to przede wszystkim Twój smak, albo się go ma, albo się go nie ma. Smak wyrabia się z biegiem upływu czasu i zdobywania doświadczeń. Najlepszym treningiem jest oglądanie cudzych prac i samodzielne próby. Literatury na temat estetyki fotografii i samego fotografowania, jako takiego, jest dziś bezmiar. Myślę że tylko samodzielne zgłębianie tajników narzędzi do przetwarzania obrazu, przynosi najlepsze efekty. Tak więc mając sprzęt i mózg tak kombinuj aby efekty dla Ciebie były jak najbardziej zadowalające, wystrzegaj się jak ognia zdjęć robionych pod publikę. W twoich fotografiach musi być Twoja dusza, choć samo zdjęcie może być nieco niedoskonałe. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, o 10:18 
wydaje mi sie że zaczyna się klarować moja wizja ... robie zdjęcia tylko i wyłącznie dla siebie .. nawet epizody na ślubach to jedynie za kawałek ciasta i ciesze się gdy są zdjęcia które mi się podobają ... ale jest ich coraz mniej ... i dlatego ciągle szukam - obserwuję, uczę się, kupuję nowe rzeczy ....

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, o 15:12 
Przyjaciel forum

wojteh napisał(a):
robie zdjęcia tylko i wyłącznie dla siebie

To bardzo dobrze, nie zapomnij jednak dzielić się swoją wizją, nawet jak ona nie jest popularna i chwalona. Tu jest dopiero smaczek. Ja robię zdjęcia z jakiejś wewnętrznej nieuzasadnionej potrzeby, i nie dorabiam do tego żadnej filozofii. To że zdjęcia są nieraz chwalone, częściej krytykowane, tylko dodaje pieprzu do tej mojej uczty.
Mam jednak nadzieję że niektóre moje prace mogą przydać się komuś w przyszłości i to jest dodatkowy bonus. Dzisiaj często żałuję, że nie fotografowałem od kolebki. :grinka:
Gdy obejrzysz tematy moich zdjęć nie znajdziesz określonego profilu, fotografuję wszystko, to co mnie urzeka i zachwyca, to co wkurza i mierzi to co zauważam a inni przechodząc obok nie zauważają. Fotografuję życie takim jakie ono jest. :-D :-D :-D

Tytuł: Filozofowanie na temat fotografii -
PostNapisane: 5 lipca 2007, o 21:00 
Darek napisał(a):
.. to przede wszystkim Twój smak, albo się go ma, albo się go nie ma. (...) W twoich fotografiach musi być Twoja dusza, choć samo zdjęcie może być nieco niedoskonałe.

Jest to konkretna i czytelna receptura: jak bez wymądrzania się i bez kombinowania uprawiać sztukę. Nie tylko fotograficzną. (Gratuluję Darku)

Strefa czasowa: UTC + 1