Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chciałbym poznać Waszą opinię na temat: Baniactwo w II LO
PostNapisane: 5 września 2008, o 21:42 
Przyjaciel forum

Moja córeczka poszła do pierwszej klasy w II Liceum Ogólnokształcącym im. S. Wyspiańskiego.W drugim dniu zajęć lekcyjnych wszystkie pierwszaki dowiedziały się, że od poniedziałku przez miesiąc mają chodzić ubrani na galowo (dziewczyny :niebieska spódniczka ,białe rajstopki, biał bluzeczka ) a do tego wszystkiego CZERWONY krawat, książki mają nosiść w torbach płuciennych.Niedostosowanie sie do tych wymogów grozi obniżeniem sprawowania. :-D
W zwiazku z tym, że mam już wyrobioną opinię na powyższą sytuację ,chciałbym zapoznać się z waszymi opiniami.

Ostatnio edytowano 11 września 2008, o 22:24 przez aszastra, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2008, o 21:57 

Taka tradycja, co prawda ja "byłem" smerfem, no ale stroje jak wiadomo (albo i nie) co roku są inne. Jest trochę śmiechu zabawy i nikogo to nie krzywdzi - zawsze są nauczyciele do których można się zgłosić jeśli ktoś w jakiś sposób "ucierpi". A co do stroju mi się pomysł nie spodobał, ale to nie mój pomysł :-D

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2008, o 22:04 
Przyjaciel forum

aszastra napisał(a):
a do tego wszystkiego CZERWONY krawat,

Ja to pamiętam z młodości w ZSMP chciano nas tak przybrać, w moim przypadku im się nie udało
Oni z kolei nie wciągnęli mnie na członka, za co jestem im szczególnie wdzięczny :grinka: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2008, o 22:44 
"Baniactwo" to chyba w wojsku ? A w szkołach bywa tradycja pierwszoklasistów beanów.
Pewnie chodzi tu o beaństwo ?
Jeśli starszacy nie "przerysują", to nie musi to być niefajne.
A z tym obniżaniem oceny ze sprawowania to Cię robią w konia, no bo kto ma obniżać ? koledzy ?

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2008, o 22:49 

Obniżanie za nienoszenie ma "zmobilizować" do "radosnego" udziału w zabawie, bo co to za zabawa jak jeden z drugim się obrazi i nie chce współpracować? Może "nowym" wydaje się to straszne, ale później nawet dobrze się wspomina :smile: wkońcu wiem coś o tym :grinka: a stroje jeszcze nie takie złe, wyobraźcie sobie masę ludzi w niebieskich koszulkach, białych spodenkach i czapeczkach smerfa :-D

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 05:27 
Przyjaciel forum

Bronq napisał(a):
Jest trochę śmiechu zabawy i nikogo to nie krzywdzi

To ja się pytam:
Dla kogo jest ta zabawa , i dlaczego za moje pieniądze ?
Może koszty stroju pokryje szkoła z funduszu rady rodziców :grin:
Bronq napisał(a):
Taka tradycja,

Z jakiego okresu i z kąd pochodzi ta tradycja ???? :razz:

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 06:55 

Etam....

Ja lubie "Konie" z tego względu że na uroczystości szkolna 3/4 szkoły przychodzi jak w normalny dzień i to jest już standard :grinka:
A jeszcze jakieś przebieranie się za smerfy czy co??<wow>
To wogóle w "Koniach" by nie miało racji bytu :-)

Ostatnio edytowano 6 września 2008, o 10:26 przez pili5, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 09:47 

Cytuj:
To ja się pytam:
Dla kogo jest ta zabawa , i dlaczego za moje pieniądze ?
Może koszty stroju pokryje szkoła z funduszu rady rodziców :grin:

Dla pierwszaków, bo taką szkołę wybrali a nie inną :)

Dla mnie ok, miło się to wspomina :)
Za bardzo kolega przeżywa :)

Swoją drogą olbrzymia część moich koleżanek JUŻ MA wszystko poza krawatem, a i krawat też nierzadko :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 10:27 

Okres beanstwa wspominam bardzo sympatycznie. Bylo duzo smiechu i dobrej zabawy, pozatym beanstwo w dobry sposob integrowalo ludzi. Pozniej jeszcze riposty i chrzest naprawde fajny okres (I LO). Jesli tylko ludzie sa w miare inteligetni (chyba tacy powinni byc w liceach ;) ), i nie robia z beanstwa ganiania "kotow" niczym w wojsku, to naprawde nie widze w tym nic zlego, a to ze bdziesz musial kupic dodatkowy krawat czy spodniczke no coz wychowanie dziecka to jakies 200tys. zl jeden krawat w ta czy w tamta ;)

Ostatnio edytowano 6 września 2008, o 10:33 przez Dabas, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 10:28 

ankl napisał(a):
Dla pierwszaków, bo taką szkołę wybrali a nie inną

Nie mam pojęcia skąd w II LO wzięła się ta 'tradycja' ?! Może ktoś wie?

W I LO im. dr Władysława Gębika beaństwo jest tradycją od początku istnienia szkoły.
Początkowo miała to być pomoc ze strony klas najstarszych dla pierwszoklasistów w odnalezieniu się w nowej sytuacji i w nowym miejscu. Później był to okres, w którym nowych uczniów 'przystosowywano' do realiów panujących w szkole średniej.

Ja osobiście uważam, że bycie beanem jest fajną sprawą, jeśli oczywiście OBIE strony (bean i trzecioklasista) potrafią się bawić.

Tu nie chodzi o jakąś fale, czy coś w tym stylu, to ma być po prostu świetna zabawa. :grinka:

Ostatnio edytowano 6 września 2008, o 10:33 przez Szymon24, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 10:36 
Podobnie jak Bronq byłem przebrany za smerfa.. Mi osobiście nie podobało się to, że mamy chodzić poprzebierani za smerfy. Trzeba było zrobić sobie smerfną czapkę i ogonek :-D Oczywiście sam strój nie był taki zły, jak zadania na przerwach. Widziałem jak trzecioklasiści latali z maską przeciwgazową na głowie, co było znakiem "uważaj, zbliża się niebezpieczeństwo". Osobiście miałem na to "wylane". Zapłaciłem tym "wylaniem" na chrzcie :-D .. ale to inna sprawa. Teraz wydaje mi się to wszystko śmieszne. Z chęcią przebrałbym się znowu za smerfa, ale.. ale nie chodziłbym przebrany w ten strój przez miesiąc, a jedynie przez co najwyżej tydzień. Co do roku szkolnego 2008/2009, nie przestrzeganie regulaminu wygląda tak, że pierwszoklasista, kiedy nie dostosuje się do regulaminu(a więc nie będzie nosił wymaganego stroju), ma odejmowane 5pkt ze sprawowania każdego dnia, kiedy nie będzie miał stroju(+100pkt ma na starcie roku szkolnego, co oznacza, że na starcie ma ocenę dobrą ze sprawowania, poniżej 90pkt jest ocena dostateczna ze sprawowania i im coraz mniej tym gorzej..) Trzecioklasiści mogą "ścigać" pierwszaków jedynie wtedy, gdy są również PRZEBRANI, ale za "hipisa" ;) (a więc, też muszą trochę włożyć pracy w strój). Oczywiście nie mamy obowiązku chodzić tak poprzebierani, ale to jest jedyna możliwość, żeby "ścigać" beanów. W tym roku moja klasa przejęła pałeczkę i jest odpowiedzialna za cały okres beaństwa i chrzest. Przygotowaliśmy regulamin, który miał mówić o tym, że pierwszoklasiści pierwotnie mieli być ubrani za diabełki.. Jednak wychowawca zmienił nasz pomysł i podsunął właśnie realizowaną ideę -KOMUNIZMu w szkole- czyli ma obowiązywać wcześniej wspomniany przez Aszastre strój. Uważam, że pierwszacy i tak mają teraz lekko, bo ten strój niczym nie odbiega od ubioru, który można nosić bezwstydnie, chodząc po mieście(gorzej jakby byli przebrani za diabły etc.) Tylko ten "plecak" mnie trochę śmieszy :lol:

Szymon24 napisał(a):
Nie mam pojęcia skąd w II LO wzięła się ta 'tradycja' ?! Może ktoś wie?

chyba właśnie z I LO.. zauważyłem, że w innych szkołach ponadgimnazjalnych również jest taka "tradycja" od dobrych kilku lat.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 11:23 
Przyjaciel forum

nowm napisał(a):
ednak wychowawca zmienił nasz pomysł i podsunął właśnie realizowaną ideę -KOMUNIZMu w szkole- czyli ma obowiązywać wcześniej wspomniany przez Aszastre strój.

Czy to nie podchodzi pod jakiś paragraf :?:

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 12:35 
electro_nick napisał(a):
Czy to nie podchodzi pod jakiś paragraf :?:

nie wiem, ja tego nie wymyśliłem :-D

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 15:03 
Przyjaciel forum

wikipedia napisał(a):
Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.):
Art. 256.
Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, o 15:35 

Czy ubranie czerwonego krawatu to propagowanie komunizmu?? Ja bym się czepiał tych którzy latają w koszulkach z napisami CCCP czy czerwonymi gwiazdami to bardziej propaguje komunizm, niż czerwony krawat i granatowa spódniczka ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1