Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tajne komplety
PostNapisane: 6 października 2009, o 09:37 
Chyba nie było takiego ministra oświaty (MEN), który by się nie wsławił jakąś mniej lub bardziej głupawą reformą oświatową. Pamiętamy błazenadę z lekturami szkolnymi w wykonaniu niesławnej pamięci R.Giertycha, a teraz mamy sprawę tajnego nauczania w przedszkolach.
Autorką kolejnego niewypału w oświacie jest urzędująca pani minister K.Hall. Zgodnie z wydaną przez nią nową Podstawą Programową dla wychowania przedszkolnego, wszystkie sześciolatki w zerówkach nie mogą uczyć się czytać i pisać, ale tylko po polsku, bo nauka języka obcego jest dozwolona.
Na życzenie rodziców, wbrew zakazowi prowadzona jest jednak w wielu przedszkolach nauka czytania i pisania , ale tajnie i w konspiracji przed władzami oświatowymi. W przedszkolach nie wolno używać tablic, a podręczniki są ukrywane na wypadek kontroli kuratorium oświaty .
Legalne jest tylko uczenie liczenia do 100, a czytanie i pisanie jedynie w formie zabawy z wycinankami itd. Taka jest decyzja polskiego rządu.
Dzieci, które były w normalnej zerówce umieją czytać i trafiły do uwstecznionej podstawówki na etap Ala i Ola. Już na wstępie nauki poznały , co to bezsens i nuda w szkole i może to im pozostać do końca nauki.

Odwlekanie ustawy hazardowej uszczuplało budżet państwa o pół miliarda zł rocznie.
Straty w potencjale umysłowym najmłodszych Polaków, ofiar niewydarzonych reform w oświacie są nieobliczalne.

Pod okupacją niemiecką, jak i za komuny uczestnicy nauczania na tajnych kompletach lądowali w obozach. Co to będzie jak się wyda, że ze swoją niespełna czteroletnią wnuczką uczymy się literek?
Obozów u nas już nie ma. Pewnie więc czeka mnie Szwajcaria, gdzie teraz przetrzymują takich za przestępstwa z udziałem nieletnich. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 09:42 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
Taka jest decyzja polskiego rządu.

Zawsze odnosiłem się do takich decyzji z należnym szacunkiem mając je gdzieś, czekam na logiczne i mądre decyzje. :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 13:02 
Przyjaciel forum

Z racji tego, że moje dziecię w tym roku trafiło pierwszy raz do przedszkola, a ja z te okazji byłem na zebraniu rodziców i ten temat był przewodni myślę tego spotkania, napisze, że plan był dobry a wyszło jak zawsze.
Zgadzam się z tezą, że moje 3-letnie dziecko powinno mieć jeszcze trochę wolności i zamiast siedzieć w ławce bez opamiętania powtarzając literki i szlaczki, może jeszcze się bawić. Takie też jest założenie tej nowej podstawy programowej. Uzasadnieniem jej powstania (przytoczonym przez panie przedszkolanki z jakiegoś oficjalnego dokumentu) podobno byli rodzice (ci zbyt ambitni), którzy wymuszali na władzach przedszkoli wprowadzania coraz to większej ilości zajęć dydaktycznych i dodatkowych.
Moim zdaniem problem polega tylko na tym, że podstawa programowa została napisana dla całego wychowania przedszkolengo w które to też wpisują się zerówki. Powinno to zostać rozdzielone i napisane osobno dla dwóch grup wiekowych.
Pedagogiem nie jestem i średnio się na tym znam. Z mojego punktu widzenia program jest dostosowany dla grupy 2-5 latków.

Ciekawostką jest też to, że program nakazuje aby dzieci 1/4 lub 1/5 czasu spędzały na świeżym powietrzu. W momencie odczytanie tego punktu programu, reakcja zasadniczej części rodziców zebranych na spotkaniu w przedszkolu była następująca: W ZIMĘ TEŻ?????. Może to ja jestem inny ale moje dziecko spędza zimą całkiem dużo czasu na jeżdzeniu na sankach, lepieniu bałwanów, chodzeniu na spacer i po lesie itp. itd.. Niestety przekonałem się, że faktycznie jesteśmy z żoną nienormalni tak robiąc.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 13:37 
Zbanowany

To może przedstawię w skrócie jak to wygląda tutaj ( żeby nie razić trolli wyrażeniem u nas ;) ):

Przedszkole jest nieobowiązkowe i prawdę mówiąc bardzo rzadko rodzice wysyłają tam swoje dzieci. Jeśli już to przeważają kilkugodzinne zajęcia. Dziecko spędza tam 3-4 godzinny dziennie - głównie chodzi nie tyle o opiekę nad dzieckiem podczas gdy rodzice są w pracy ( jak w Polsce), ale o wspólną zabawę i umożliwienie dzieciom kontaktu z rówieśnikami. Do niedawna przedszkola były płatne i dość słono, obecnie ( ramach walki z kryzysem) państwo zamienia Early Childcare Supplement ( dodatkowy zasiłek przysługującemu na każde dziecko do ukończenia 5 roku życia - zdaje mi się, że jest 5,5 roku) na darmowe przedszkola, licząc, że matki w tym czasie wypracują dodatkowe kilka procent PKB. Państwu niespecjalnie zależy na uczęszczaniu dzieci do przedszkoli, kładąc nacisk na wczesną edukację w rodzinie poprzez zapewnienie dzieciom środków do życia ( Child benefit - obecnie trochę ponad 160 euro na dziecko). Pierwszy wrzesień po 4 urodzin dziecko może rozpocząć szkołę (junior infant) - do 6 roku życia ( wrzesień). W tej szkole dziecko uczy się wspólnej zabawy w grupie, poznaje podstawy - litery, liczby, ale głównie przygotowuje się do szkoły poprzez wspólną zabawę. Obowiązują już mundurki i dziecko które ma za sobą PS lepiej klimatyzuje się w szkole. To jest chyba najbliższy odpowiednik polskich przedszkoli. Dzieci sporą część czasu spędzają na dworze - wspólne zabawy, dużo sportu itp. Jak zapewne wszyscy wiedzą - często pada tu deszcz - dzieciom to nie przeszkadza, jasne, że gdy pada mocno lub jest już zimno, to zajęcia są przenoszone do środka, ale rzadkością są tutaj anginy i inne drobne przeziębienia - być może organizmy są po prostu przyzwyczajane od małego, a być klimat. Wiem jednak, że dzieci spędzają tu mnóstwo czasu na zewnątrz, a u lekarza pojawiają się jedynie na szczepienia, opatrzenie siniaków czy złamań etc - bardzo żadko widać w poczekalni kaszlące czy kichające dziecko.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 15:26 
Jak to zwykle tu u nas na Forum bywa, kolejne wypowiedzi są obok tytułowego tematu. Polskie przedszkola w przyszłości, zapewne będą podobne do tych opisanych w Anglii.
W swojej wypowiedzi chciałem jedynie zwrócić uwagę na rażącą nieporadność resortu oświaty wobec okresu przejściowego związanego z przeniesieniem "zerówek".
Jestem przekonany, że życie pokona w końcu wszystkie niewydarzone pomysły reformatorskie.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 15:58 

Budslavsky napisał(a):
Jak to zwykle tu u nas na Forum bywa, kolejne wypowiedzi są obok tytułowego tematu.

Jak zawsze Jureczku, jak zawsze.

A tak z innej beczki (nie to żebym się czepiał) ale od pewnych osób z (podobno humanistycznym wykształceniem) można wymagać większej staranności przy pisaniu posta. :razz: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:
magzeust napisał(a):
Pierwszy wrzesień po 4 urodzin dziecko może
magzeust napisał(a):
być może organizmy są po prostu przyzwyczajane od małego, a być klimat.
magzeust napisał(a):
bardzo żadko widać

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 16:29 
Zbanowany

Budslavsky napisał(a):
będą podobne do tych opisanych w Anglii.
Mały szczegół, kilka kilometrów dalej na zachód. :)
Budslavsky napisał(a):
W swojej wypowiedzi chciałem jedynie zwrócić uwagę na rażącą nieporadność resortu oświaty wobec okresu przejściowego związanego z przeniesieniem "zerówek".

Faktycznie, jak zwykle - pierwszy post poruszył temat, później był komentarz baardzo na temat, następnie reflexes, przedstawił jak obecnie wygląda sprawa z przedszkolem - jako że obecnie ten temat przerabia, później ja napisałem, jak sprawa przedszkoli i edukacji wczesnoszkolnej ( z krótką uwagą dot. spędzania czasu na świeżym powietrzu) wygląda gdzieś dalej. Kilka kolejnych literówek nie pozostało bez echa - co ty byś robił prosiaku, gdyby mnie tu zabrakło?

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 17:14 

magzeust napisał(a):
co ty byś robił prosiaku, gdyby mnie tu zabrakło?

Zapewne jak większość forumowiczów - nie zmartwiłbym się specjalnie.
Zauważyłem, że strasznie i niezdrowo podnieca Cię zniekształcanie mojego nick'a.
Na zdrowie, nie posiadasz zdolności honorowej, co nie raz dowiodłeś, więc nie jesteś w stanie mnie obrazić :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2009, o 09:05 
Dalszy ciąg tematu: :arrow:
Cytuj:
W Polsce jest ponad 348 tys. dzieci w wieku sześciu lat. Tylko 16 tysięcy, czyli 4,7 procent, poszło w tym roku do pierwszej klasy.
– To porażka MEN, które nie potrafiło przekonać rodziców – uważa była minister edukacji Krystyna Łybacka (SLD). Dodaje, że doszło do chaosu w nauczaniu najmłodszych. – Wprowadzono programy, które zakładają, że wszystkie sześciolatki są w szkołach. Tracą siedmiolatki, które powtarzają treści nauczone w zerówkach, i sześciolatki, które pozostały w przedszkolach.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2009, o 22:44 

Budslavsky napisał(a):
od okupacją niemiecką, jak i za komuny uczestnicy nauczania na tajnych kompletach lądowali w obozach. Co to będzie jak się wyda, że ze swoją niespełna czteroletnią wnuczką uczymy się literek?

No to chłopie, już po Tobie :wink:
Nie wmówisz Nam, że wnuczki nie sadzasz na kolanach przy tym nauczaniu? :grinka:
Z dnia na dzień ten kraj staje się coraz bardziej dziwny. Ta Pani Hall, to polskie nazwisko jest? Mogła chociaż się ''przechrzcić'' na Halska.
Powolutku, krok po kroczku, wprowadzimy nowy, drugi hymn unijny, europejski, fajniejszy, lepszy....

Strefa czasowa: UTC + 1